A nisam sigurna, jer je prvo Kosevo Merlina bilo 2000, ovo mislim da je bilo prije....jbg sad si mi malo pobrkao memoriju, mozda si upravuBetter Man wrote: ↑01/08/2026 00:25Tp je bilo krajem decembra 2001.g.suspect_zero wrote: ↑01/08/2026 00:24 Ja sam bila na Prljavcima, Skenderija....nekad poslije rata, sjecam se da nije bilo krcato...svejedno nama bilo lijepo.
Milić Vukašinović
-
suspect_zero
#1201 Re: Milić Vukašinović
- PixelDrifter
#1202 Re: Milić Vukašinović
Dejan Cukić fantastičan vokal - skoro pa ništa. Tifa, posebna priča, znamo je svi - onako, svuda bio, nešto se i zaradilo, s obzirom na potencijal - mogao je biti među najboljima. Dino Merlin, nikakav pjevač u odnosu na ovu dvojicu - ali, nevjerojatan uspjeh. Jasno mi je da je Dino discipliniran i ozbiljan za razliku od Tife, Dino sa svojim glasom izvuče cijeli koncert, a Tifa nakon 2 pjesme k'o špar na kopnu. Meni do dana današnjeg nije jasno šta ljude privlači u Merlinovoj muzici. Ali, eto Dejan i Tifa nikako ili osrednje, a Dino spektakl. Da li su u pitanju samo pjesme? Isto je i za Lepu Brenu i recimo Josipu Lisac.
-
suspect_zero
#1203 Re: Milić Vukašinović
Mozes napraviti poređenje i za Harija, lik ima super boju glasa, prepoznatljiv ali tankosava....on ne bi mogao napuniti stadion.
- Better Man
#1204 Re: Milić Vukašinović
Jeste bio decembar 2001.g. Prva subota nakon tog koncerta Van Gogh bio u Slozi.suspect_zero wrote: ↑01/08/2026 00:28A nisam sigurna, jer je prvo Kosevo Merlina bilo 2000, ovo mislim da je bilo prije....jbg sad si mi malo pobrkao memoriju, mozda si upravuBetter Man wrote: ↑01/08/2026 00:25Tp je bilo krajem decembra 2001.g.suspect_zero wrote: ↑01/08/2026 00:24 Ja sam bila na Prljavcima, Skenderija....nekad poslije rata, sjecam se da nije bilo krcato...svejedno nama bilo lijepo.![]()
-
suspect_zero
#1205 Re: Milić Vukašinović
Vjerovatno si upravu, znam da je bila mazija 
- PixelDrifter
#1206 Re: Milić Vukašinović
Još ovo, kao mladi ljudi Dejan Cukić i Hari Varešanović su bili milion puta fizički zgodniji od Merlina, koji je bio rijetko ružan i povrh svega iznenađujuće žgoljav. A, vidi danas. Hari djeluje kao podbuhlo prase nakon mjesec dana apstinencije od blata, a Merlin gospodin, lijepo se oblači, nije ružan, fizički dobar, nedostatke prikriva gardarobom, zubi i brada za desetku. Pazi na detalje. Lijepo se izražava u okviru svojih mogućnosti, dok recimo Hari ostavlja utisak revizora kome se ne ulazi u tramvaj.
-
LSD
#1207 Re: Milić Vukašinović
Nenormalna pitanja i poređenja.PixelDrifter wrote: ↑01/08/2026 00:35 Dejan Cukić fantastičan vokal - skoro pa ništa. Tifa, posebna priča, znamo je svi - onako, svuda bio, nešto se i zaradilo, s obzirom na potencijal - mogao je biti među najboljima. Dino Merlin, nikakav pjevač u odnosu na ovu dvojicu - ali, nevjerojatan uspjeh. Jasno mi je da je Dino discipliniran i ozbiljan za razliku od Tife, Dino sa svojim glasom izvuče cijeli koncert, a Tifa nakon 2 pjesme k'o špar na kopnu. Meni do dana današnjeg nije jasno šta ljude privlači u Merlinovoj muzici. Ali, eto Dejan i Tifa nikako ili osrednje, a Dino spektakl. Da li su u pitanju samo pjesme? Isto je i za Lepu Brenu i recimo Josipu Lisac.
Otprilike kao kad bi sad ja pitao Zasto neko vece jedan Soulfly ne moze napuniti do kraja ni igraliste OS Musa Cazim Catic, a Merlinu dođe 70 hiljada na Kosevu (i to samo za prvu noc), a ovi 10X bolje sviraju i imaju bolje textove...kako ? sta? gdje je problem? đe trokira
- Amomiman
#1208 Re: Milić Vukašinović
https://youtu.be/bjaRjVHtYmQ?t=2327PixelDrifter wrote: ↑30/07/2026 12:12 Ja bih volio da ima kakav dokaz da je Djuro to rekao ("ovo nije moj rat"), nekakv isjecak iz novina, klip, audio snimak, bilo sta, ovako se to prenosi u nedogled. Ne branim ga, hocu da kazem, ako to ljudi stalno ponavljaju, mora postojati neki izvor. Covjek je prvu godinu rata proveo u Sarajevu, reci da nije njegov rat zvuci sizofrenicno. Nazalost, to je rat svih nas. Bio i ostao. Nismo ga trazili, ali smo ga dobili da ga cuvamo u sjecanju dok smo zivi.
U Sarajevu je proveo 6 mjeseci nakon početka rata, kao što i sam kaže na početku ovog razgovora.
- ultima_palabra
#1209 Re: Milić Vukašinović
Stvarno je misterija zasto je Lepa Brena popularnija od Josipe LisacPixelDrifter wrote: ↑01/08/2026 00:53 Još ovo, kao mladi ljudi Dejan Cukić i Hari Varešanović su bili milion puta fizički zgodniji od Merlina, koji je bio rijetko ružan i povrh svega iznenađujuće žgoljav. A, vidi danas. Hari djeluje kao podbuhlo prase nakon mjesec dana apstinencije od blata, a Merlin gospodin, lijepo se oblači, nije ružan, fizički dobar, nedostatke prikriva gardarobom, zubi i brada za desetku. Pazi na detalje. Lijepo se izražava u okviru svojih mogućnosti, dok recimo Hari ostavlja utisak revizora kome se ne ulazi u tramvaj.
A za Dinu, on je ipak nekakav kantautor, za razliku od Harija koji ceka kad ce mu ko nesto napisati. Dino nije oklijevao da ekperimentise sa zanrovima, dok su kod Harija uvijek pjesme na isti kalup, a i ponekad kad nisu, on ih isto izvodi.
Trece, raja kod nas voli te hapce kao sto su Merlin i Bregovic, pogotovo sada u moderno vrijeme kad se vise ne djoni Led Zeppelin nego nekakav sazlija iz Kazahstana za kojeg je culo 0,0001% populacije. Ali kad odes u Istanbul i sjednes u tri kafane, zagarantovano ces cuti deset Merlinovih pjesama na turskom
- PixelDrifter
#1210 Re: Milić Vukašinović
Kazahstanultima_palabra wrote: ↑01/08/2026 04:16
Trece, raja kod nas voli te hapce kao sto su Merlin i Bregovic, pogotovo sada u moderno vrijeme kad se vise ne djoni Led Zeppelin nego nekakav sazlija iz Kazahstana za kojeg je culo 0,0001% populacije. Ali kad odes u Istanbul i sjednes u tri kafane, zagarantovano ces cuti deset Merlinovih pjesama na turskom![]()
- problemnatravunu
#1211 Re: Milić Vukašinović
legendarnoPixelDrifter wrote: ↑01/08/2026 10:12Kazahstanultima_palabra wrote: ↑01/08/2026 04:16
Trece, raja kod nas voli te hapce kao sto su Merlin i Bregovic, pogotovo sada u moderno vrijeme kad se vise ne djoni Led Zeppelin nego nekakav sazlija iz Kazahstana za kojeg je culo 0,0001% populacije. Ali kad odes u Istanbul i sjednes u tri kafane, zagarantovano ces cuti deset Merlinovih pjesama na turskom![]()
sazlija
- zomri
#1212 Re: Milić Vukašinović
Hari ima takvu boju glasa da zasjeni sve ostalo. Objašnjavao je jednom da se za njega u mixu mora napraviti "rupa" kad krene da pjeva, jer nema poente, svakako se ostalo neće čuti 
- dembele
#1213 Re: Milić Vukašinović
Je li se Rambo Amadeus naklatio jedno vrijeme na Harija i "Volio bih da te ne volim"? 
- PixelDrifter
#1214 Re: Milić Vukašinović
Onako, da se sjetimo pravog Dugmeta, ne onog sa Tifom i Alenom.
-
milojicabrzi
#1215 Re: Milić Vukašinović
Kao u svemu u životu i u muzici sve zavisi od puno faktora koji su međusobno povezani i moraju se poklopiti. Ima "muzičara" koji nisu tri note odsvirali kako treba, a ostvarili su svjetski "uspjeh", a ima muzičara koji su virtuozi i majstori instrumenta, a sjede kao kukuzi u svojim sobama.LSD wrote: ↑01/08/2026 00:53Nenormalna pitanja i poređenja.PixelDrifter wrote: ↑01/08/2026 00:35 Dejan Cukić fantastičan vokal - skoro pa ništa. Tifa, posebna priča, znamo je svi - onako, svuda bio, nešto se i zaradilo, s obzirom na potencijal - mogao je biti među najboljima. Dino Merlin, nikakav pjevač u odnosu na ovu dvojicu - ali, nevjerojatan uspjeh. Jasno mi je da je Dino discipliniran i ozbiljan za razliku od Tife, Dino sa svojim glasom izvuče cijeli koncert, a Tifa nakon 2 pjesme k'o špar na kopnu. Meni do dana današnjeg nije jasno šta ljude privlači u Merlinovoj muzici. Ali, eto Dejan i Tifa nikako ili osrednje, a Dino spektakl. Da li su u pitanju samo pjesme? Isto je i za Lepu Brenu i recimo Josipu Lisac.
Otprilike kao kad bi sad ja pitao Zasto neko vece jedan Soulfly ne moze napuniti do kraja ni igraliste OS Musa Cazim Catic, a Merlinu dođe 70 hiljada na Kosevu (i to samo za prvu noc), a ovi 10X bolje sviraju i imaju bolje textove...kako ? sta? gdje je problem? đe trokira![]()
Za uspjeh u muzici mora se dosta toga podudarati i moraju se zvijezde poklopiti, mora se imati malo talenta, dosta rada, puno sreće, okolnosti da nađeš prave ljude, da imaš sreće da se publika prepozna u tome što radiš i dosta toga.
Npr. manje je poznato da je D.Merlin, tamo '84-'85 imao faze "bećarskog & kafanskog" života, sa sarajevskim boemima. O tome govori pjesma Duhovi konjaka, koju više ne izvodi i mislim da bi je najrađe obrisao iz diskografije, otkako je u "Hadžijskoj fazi".
Okrenuo se vjeri i to je dobro i podržavam, jer svaki čovjek kojeg znam, iz bilo koje konfesije, koji je ostavio poroke i okrenuo se vjeri, je napredovao i bilo mu je bolje, niko nije nazadovao od toga.
Za Harija se priča da je "vlasnik" mnogih poroka, svašta mu se imputira, ne znam šta je istina a šta su čaršijske priče, uglavnom moj kolega koji je bio na nekom koncertu Sevdah u Beogradu ili tako nekako, ima tome godina dana ili više, pričao mi je da mu je djelovao kao "malo urađen". Nije bio ni nešto brilijantan ni na koncertu na Vratničkoj tabiji, prije par mjeseci.
Hari nije autor, dosta mu je pisao pok. Edo Mulahalilović, dosta drugi autori, Dino jeste, uglavnom sam sebi piše.
Na stranu sve, za Dinu se priča da poslu pristupa ozbiljno i barem se trudi biti profesionalac, u bend je okupio top sarajevske muzičare, koji i tako nekim prosječnim skladbama, daju dosta virtuoznosti i umjetničke dimenzije. Dino je dobar primjer koliko je ozbiljan pristup nečemu, bitan za kakav-takav uspjeh.
Imam osjećaj za Dejana Cukića, da se on nekako cijeli život lomio, da li postati profesionalac muzičar ili biti u tim nekim polu-profi vodana. Nije neki aman vokal niti instrumentalista i tu je gdje je.
Inače i kod nas i u svijetu, visokokvalitetna muzika (npr. Jazz, Fusion) nema neku veliku publiku, nikad jazzeri nisu svirali stadione, oni i u Berlinu i Amsterdamu sviraju manje sale i klubove.
Inače, kakav narod-takva vlast, kakva publika-takva muzika. Mislim da je filozof Šopenhauer rekao-blago onima koji pišu i stvaraju za glupane, oni uvijek imaju mnogobrojnu publiku
-
milojicabrzi
#1216 Re: Milić Vukašinović
Nije, objašnjavao je na forumima i intervjuima, da kad je radio tu pjesmu, nije mislio ni na koga konkretnog od kolega, više kao neka opšta alegorija, dakle nije ni Halid nije ni Hari...
- JohnnyS
#1217 Re: Milić Vukašinović
Ali se pjesma eto slučajno zove Halid invalid Hari 
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#1218 Re: Milić Vukašinović
Na kojem koncertu na Grbavici je doslo do aktiviranja minemilojicabrzi wrote: ↑31/07/2026 21:27Na Brejkersima te misim '98. bila je zima, Sloga, bio, ma šta bio-učestvovaoDebelinJoe wrote: ↑31/07/2026 18:01 Nakon rata su među prvim dolazili Knez, Viktorija, Bajaga je imao koncert u Skenderiji pa jako slabo prošao...Cane i Partibrejskers kad su prvi put nakon rata došli to bio whow događaj...
Nakon rata, prvi koncerti bendova sa strane su bili Atomsko sklonište, Tony Cetinski (tada iznimno popularan), bio je Predin i Lačni franz, nekad odmah po Deytonu, Brejkerski '98, tu negdje i Obojeni program. U ljeto '96. bio Fiju briju na stadionu Grbavica, nekih 10-ak bendova, Psihomodo je dolazio odmah nakon rata, Majke, nekad '98, pa onda redovno svake godine, bio na njihovom prvom samostalnom koncertu decembar '98. dolazili tada i Pips-Chips itd.
Nije mi poznato za Viktoriju.
Bajagi je tu mini-turneju po BiH organizovao menadžer, ne mogu se sjetiti imena (na vrh mi jezika), Vrdoljak ili tako nešto.
Znam da je bio planiran i koncert u Bugojnu koji je otkazan zbog lošeg interesovanja...
Fakat vazda mrzovoljan i nadrkan frajerPixelDrifter wrote: ↑01/08/2026 00:53 Još ovo, kao mladi ljudi Dejan Cukić i Hari Varešanović su bili milion puta fizički zgodniji od Merlina, koji je bio rijetko ružan i povrh svega iznenađujuće žgoljav. A, vidi danas. Hari djeluje kao podbuhlo prase nakon mjesec dana apstinencije od blata, a Merlin gospodin, lijepo se oblači, nije ružan, fizički dobar, nedostatke prikriva gardarobom, zubi i brada za desetku. Pazi na detalje. Lijepo se izražava u okviru svojih mogućnosti, dok recimo Hari ostavlja utisak revizora kome se ne ulazi u tramvaj.
Last edited by _BataZiv_0809 on 01/08/2026 16:12, edited 1 time in total.
-
LSD
#1219 Re: Milić Vukašinović
milojicabrzi wrote: ↑01/08/2026 15:12
Inače, kakav narod-takva vlast, kakva publika-takva muzika. Mislim da je filozof Šopenhauer rekao-blago onima koji pišu i stvaraju za glupane, oni uvijek imaju mnogobrojnu publiku![]()
![]()
![]()