Crna hronika van BiH
- muha_sa
- semirsar
- muha_sa
#578 Re: Crna hronika van BiH
Otvorim temu Crna hronika BiH kad nigdje ono što sam okacio
Sin me zvao, bio u Tuzli i par minuta nakon udesa tu naletio
- semirsar
#579 Re: Crna hronika van BiH
tako sam na prvu i sam pomislio, do plavog je... ako je on krkljo nije mi ga ni sekunde zao, pa jbt djes na qrac preko pune... zao mi ostalih sto ce imati traume zbog idiotamuha_sa wrote: ↑30/07/2026 17:27![]()
Otvorim temu Crna hronika BiH kad nigdje ono što sam okacioKontam izbriso Bobi il Chmoljo
Sin me zvao, bio u Tuzli i par minuta nakon udesa tu naletiovaljda ovaj plavi pretiso i opalio u dzipa i okreno se na putu
kaže, covjek van auta krklja--pretpostavio da je gotov--tako i bi
![]()
-
mrgreen
#580 Re: Crna hronika van BiH
ne izlazi mi iz glave kako iskusni ljudi mogu da tako potcijene visinu od 5000+:last mohicans wrote: ↑30/07/2026 15:16 bila na Mont Blancu, sve tehnički zahtjevnije. I nisu imaginarni likovi. Kako vise gledam i čitam, glavni problem ovog vrha su ekspresni izlasci sa zičarom na 4000 i ratrakom na 5000 i vise. Podcijene planinu, ko biva prosetat ćemo se tih 400-600 metara uspona.
- malo ko spominje: slikali su se na plazi 20. jula, poginuli 25. jula. manje od 5 dana za aklimatizaciju.
- nisu imali vodica, dok druge grupe jesu.
- macka je dokaz koliko su olako shvatili gdje idu.
jednostavno se mora pricati o tome, da ne bi sutra neka nova grupa isto napravila.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#581 Re: Crna hronika van BiH
Pa po onim fotografijama vecina ce se sloziti kako je sajba citava i a nosać čitav da nije bio vezan.muha_sa wrote: ↑30/07/2026 17:27![]()
Otvorim temu Crna hronika BiH kad nigdje ono što sam okacioKontam izbriso Bobi il Chmoljo
Sin me zvao, bio u Tuzli i par minuta nakon udesa tu naletiovaljda ovaj plavi pretiso i opalio u dzipa i okreno se na putu
kaže, covjek van auta krklja--pretpostavio da je gotov--tako i bi
![]()
- Better Man
#582 Re: Crna hronika van BiH
Ako je iko relevamtam da govori o ovoj temi, onda je to Gafić, naš najveći alpinista, koji je bio član prve čuvene Jugoslavenske ekspedicije na Mount Everest 1979.g. Još jedan član te ekspedicije Stipe Božić je rekao da danas penjanje na Mount Everest nije ni blizu kad su se oni penjali. Kaže da danas alpiniste sve čeka pripremljeno i da je njihovo samo da se aklimatizuju i pripreme za izlazak na vrh. Dok u njihovo vrijeme je to bilo daleko teže i opasnije. Njih ništa nije čekalo gotovo. Sve su sami morali pripremiti i odraditi. Šerpe su im pomagale da sve to postave i pripreme. Od postavljanja baznog kampa, pa drugih kampova, obilježavanje puta kojim će se penjati, postavljanje kolčeva, sigurnosnih užadi itd. Nisu se svi uspjeli iz te ekspedicije popeti na vrh. Neki su morali odustati zbog iscrpljenosti, promrzlosti i glavna stvar je bila zajedništvo i to da je sigurnost i da ne stradaju bio glavni cilj. Stipe Božić nije bio u grupi koja je prva uspjela izaći na vrh, već u drugoj. On i još jedan kolega su se popeli na vrh sa najteže strane, strane sa koje se niko nikad prije ni poslije nije popeo. On je još dva puta u životu se popeo na vrh Mount Everesta. Svi oni kad su se vratili u Jugoslaviju bili odlikovani od strane države bez obzira da li su došli do vrha ili nisu i imali su fantastičan doček. E to su pravi alpinisti, a ne ovo danas. Oni su znali šta treba i kako i poštovali su planine, prirodu i vremenske uslove.A_A_AKCIJA wrote: ↑29/07/2026 23:54Upravo tako.Thorgerson wrote: ↑29/07/2026 12:55 I ne, ne treba sutiti i praviti se mutav. Zato skidam kapu svim ovim planinarima koji su koliko toliko direktni, te navode razlog zasto je ova ekipa izgubila zivot.
I zasto to ne reci? Zar nije logicnije da i ostali budu upozoreni? Nego sad pricati sve naj, a 5 ljudi pod zemljom?
Možda je sada rano, emocije su visoke, ali ovo treba biti strašna lekcija svima.
Samo pročitati Gafića šta je rekao. Nekoliko puta.
A ova ekipa koja fura priču, živjeli su punim plućima i ostavili trag, je pojam društvene neodgovornosti u kojoj živimo.