Crna hronika van BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

last mohicans

#551 Re: Crna hronika van BiH

Post by last mohicans »

sime_cipol wrote: 29/07/2026 01:16 Dobro jarane, shvatili smo, dosadan si. Sjedi kuci, omotaj glavu alu folijom i ne mici nigdje.
:lol: sto folijom? Ja hekno s bickla, noga u klincu,sekija izazivo. Da sam osto kuci, nista ne bi se desilo. Doduse, jest mi dijete tren prije reklo, babi ne majmunaj..
Thorgerson

#552 Re: Crna hronika van BiH

Post by Thorgerson »

trocadero wrote: 28/07/2026 20:07
Jelena Jovović
[/quote]
Pa stani.

Upravo ona napisa u jednom pasusu sta se trebalo uraditi.

Onda pise u drugom da ne treba govoriti sta se trebalo uraditi.

I ne, ne treba sutiti i praviti se mutav. Zato skidam kapu svim ovim planinarima koji su koliko toliko direktni, te navode razlog zasto je ova ekipa izgubila zivot.

I zasto to ne reci? Zar nije logicnije da i ostali budu upozoreni? Nego sad pricati sve naj, a 5 ljudi pod zemljom?
Thorgerson

#553 Re: Crna hronika van BiH

Post by Thorgerson »

last mohicans wrote: 28/07/2026 18:30 Sad gledam neki kratki video iz tog kampa i zumira vrh, ako je to vrh, ne vidi se nista više od njega, ali sve vedro i sunčano. To je od danas. Kao brdo izgleda, očito je u tome zamka kada se vrijeme promijeni, postane srahota. Ali eto ovi Rusi idu gore-dolje, izvlače unesrećene i umrle bez problema. Poznaju planinu odlično, aklimatizirani, a vidim da je i oprema dosta masivnija, barem jakne na onoj mećavi, a čizme su one teske, dvostruke sa uloskom koji se moze vaditi.
I ja sam isto vidio, toliko bezazleno izgleda da je nevjerovatno da neko moze tu poginuti.

Stavise, neki lik postavlja fotke da te haman do vrha dovuku na sankama ako hoces. Tu blizu vrha hrpa ljudi, vodica, cuda, na stotine i stotine. Vedro nebo.

Gledam postove ovih rusa sto su vadili odozgo, imaju hrpe fotki i snimaka sa planine, ne znam...ono naizgled treskavica su himalaji za ovo.

Al jebiga. To je ocito zamka u koju mnogi upadnu.
last mohicans

#554 Re: Crna hronika van BiH

Post by last mohicans »

Thorgerson wrote: 29/07/2026 13:02
last mohicans wrote: 28/07/2026 18:30 Sad gledam neki kratki video iz tog kampa i zumira vrh, ako je to vrh, ne vidi se nista više od njega, ali sve vedro i sunčano. To je od danas. Kao brdo izgleda, očito je u tome zamka kada se vrijeme promijeni, postane srahota. Ali eto ovi Rusi idu gore-dolje, izvlače unesrećene i umrle bez problema. Poznaju planinu odlično, aklimatizirani, a vidim da je i oprema dosta masivnija, barem jakne na onoj mećavi, a čizme su one teske, dvostruke sa uloskom koji se moze vaditi.
I ja sam isto vidio, toliko bezazleno izgleda da je nevjerovatno da neko moze tu poginuti.

Stavise, neki lik postavlja fotke da te haman do vrha dovuku na sankama ako hoces. Tu blizu vrha hrpa ljudi, vodica, cuda, na stotine i stotine. Vedro nebo.

Gledam postove ovih rusa sto su vadili odozgo, imaju hrpe fotki i snimaka sa planine, ne znam...ono naizgled treskavica su himalaji za ovo.

I ja sam desetine pregledao, dva ta vrha, kao brdo Zuć ili Hum, ali kad se vrijeme promijeni, to postane pakao. Vidio sam i ja zicaru, doveze na tih 3800, tu teferič kao kod nas Jahorina Bjelasnica, a onda ratrakom jos gore, na 5000 moze. Vjerovatno to zavara i ne obavi se aklimatizacija. Malo sam i čitao, iako je sve na ruskom. Ima i njihovih neodgovornih, neprijavljenih planinara, jedan 62 godine sam krenuo, zeznuo nogu, nije se mogao vratiti, onda ih zvao. Očito je to mač s dvije oštrice. Vjerovatno mnogi i ne uzmu vodiča zbog tog vizuelnog efekta i tehničke nezahtjevnosti.. Ali dosta smrtnih slučajeva ove godine, čak i njihovih državljana. Mozda je i neodgovorno to nuđenje prijevoza od njih do viših tački, bez prave aklimatizacije.
Thorgerson

#555 Re: Crna hronika van BiH

Post by Thorgerson »

Ne znam, zato je sve ovo cudno. Da ovako iskusni ljudi, nisu ovo sve detaljno ispitali, isplanirali. Ne kontam fkt.

Nije ni da ljudi pisu naknadnu pamet, nego svake godine ova planina nosi zivote i uvijek haman isti patern, ljudi ne prepoznaju na vrijeme opasnost, misleci da mogu nastaviti i zaglave.

Neki rus pise, da se 99% raje sa lokalnim vodicima - vrati. Dosta puta se odustane, ljudi budu nezadovoljni, ali barem prezive. Jebiga, nije svejedno da ti nekakav tu lokalac kaze eh vracamo se nazad i tebi propadne lupam 10 hiljada maraka tek tako, ili boga pitaj koliko moze kostati ovakva ekspedicija... zajebano, fkt moras biti dobar sa procjenom.

Cak i ovi zlatni ljiljan psd koji su dan prije se popeli, slike vedro, izgleda laganica, jbt vece nevrijeme kod nas na bjelasnici.
trocadero

#556 Re: Crna hronika van BiH

Post by trocadero »

Thorgerson wrote: 29/07/2026 12:55

Pa stani.

Upravo ona napisa u jednom pasusu sta se trebalo uraditi.

Onda pise u drugom da ne treba govoriti sta se trebalo uraditi.

I ne, ne treba sutiti i praviti se mutav. Zato skidam kapu svim ovim planinarima koji su koliko toliko direktni, te navode razlog zasto je ova ekipa izgubila zivot.

I zasto to ne reci? Zar nije logicnije da i ostali budu upozoreni? Nego sad pricati sve naj, a 5 ljudi pod zemljom?
Šta bolan? :shock:
moonco
Grijem se na: Plin
Horoskop: Vaga

#557 Re: Crna hronika van BiH

Post by moonco »

shbc wrote: 28/07/2026 12:32
moonco wrote: 28/07/2026 08:25 Hajde sve ali gss ovci :roll:

Miješati hobi i profesiju ne ide mi u glavu :roll:
GSS-ovci su vecinom planinari i alpinisti koji odluce se staviti na raspolaganje za krizne situacije. GSS-ovac nije profesija jer niko od njih ne zivi od toga. I to im je dobra volja koliko i alpinizam. Tako da fakat ne razumijem upis?
Pa to je i problem. Jer nema standardizacije. A sve kvalitetne obuke se masno plaćaju. Jer treba para za organizaciju i druga stvar treba para za skupu opremu. Nisu imali ni radio stanice, makar Baofeng ili malo bolju Quansheng od 100 KM. :roll: Neke boce od 2L za kisik, bilo šta.
moonco

#558 Re: Crna hronika van BiH

Post by moonco »

snijeg_led wrote: 28/07/2026 15:37 Valjda nisu nosili macku. Kako bi se brinuli o njoj na takvom terenu i vremenu.
Ja svog malog cicija nikad ne bih na to poveo. :(
moonco

#559 Re: Crna hronika van BiH

Post by moonco »

red evil wrote: 28/07/2026 18:24
Thorgerson wrote: 28/07/2026 16:41 Kako mi zbog algoritma izlijecu na fb i ig planinari, moze se steci utisak da je ova grupa fkt precijenila svoje mogucnosti i potcjenila planinu. Citam postove ljudi koji su fkt iskusni, nije da ih direktno kritikuju, jbg ljudi su mrtvi - ali daju upozorenja ostalima.

Kazu da je jedino ova grupa stradala taj dan. Nisu imali lokalnog vodica. Druge grupe koje jesu imale vodice su se vratile, jer su prepoznali nevrijeme. Ovaj jedan prezivjeli je stigao grupu sa vodicem. Ova grupa, da bi stigla do vrha, vjerovatno je ignorisala te znakove.

Kazu da za ovu planinu ne treba vodic, to je tacno, ako je sve idealno. Kada zagusti, onda treba jebiga. Jer ti ljudi se pentraju po hiljadu puta i znaju planinu, znaju sve zivo bolje nego bilo koji meteorolog ili aplikacija.

Steta. Ljudi su bezveze poginuli zbog gluposti onog ko je vodio i tjerao ovu grupu u smrt.
Treba ti uvijek lokalni vodič, neko ko haman živi na tom mjestu. I u normalnim okolnostima ti treba a pogotovo u tim opasnim kao što je penjanje na planinu. I ovo pokazuje da ovi ljudi nisu bili spremni za ovu planinu a ni da imaju iskustva i znanja, sve ove informacije to govore.

Ja nisam planinar i ne vidim svrhu svega toga. Neki ljudi vide ali ja ne, ne vidim poentu u tome da rizikuješ život samo da bi se na neku planinu popeo bez ikakvog cilja i svrhe. Mislim neka radi svako kako misli da treba i kako hoće, svako upravlja svojim životom kako ta osoba hoće.

Prirodu ne smiješ podcijeniti i misliti da si jači od nje, to je nemoguće i svi bi trebali biti maksimalno oprezni kad se penju na planine i da ne zanemaruju signale opasnosti.
Moj otac u Nevesinju dok je išao u školu pješačio 10km . Zimi vukovi ga ganjali kroz šumu :lol:

Kad je mećava spavao kod rođaka nije moglo odmah kući :D

Ljudi kod nas ginu dole na Prenju, Veležu i Hercegovini ne treba mu Rusija.
moonco

#560 Re: Crna hronika van BiH

Post by moonco »

last mohicans wrote: 29/07/2026 13:26
Thorgerson wrote: 29/07/2026 13:02

I ja sam desetine pregledao, dva ta vrha, kao brdo Zuć ili Hum, ali kad se vrijeme promijeni, to postane pakao. Vidio sam i ja zicaru, doveze na tih 3800, tu teferič kao kod nas Jahorina Bjelasnica, a onda ratrakom jos gore, na 5000 moze. Vjerovatno to zavara i ne obavi se aklimatizacija. Malo sam i čitao, iako je sve na ruskom. Ima i njihovih neodgovornih, neprijavljenih planinara, jedan 62 godine sam krenuo, zeznuo nogu, nije se mogao vratiti, onda ih zvao. Očito je to mač s dvije oštrice. Vjerovatno mnogi i ne uzmu vodiča zbog tog vizuelnog efekta i tehničke nezahtjevnosti.. Ali dosta smrtnih slučajeva ove godine, čak i njihovih državljana. Mozda je i neodgovorno to nuđenje prijevoza od njih do viših tački, bez prave aklimatizacije.
Istog dana i jedan Rus je poginuo, drugi preživio. U 2 mjeseca 11 poginulih ove godine.
A_A_AKCIJA

#561 Re: Crna hronika van BiH

Post by A_A_AKCIJA »

Thorgerson wrote: 29/07/2026 12:55 I ne, ne treba sutiti i praviti se mutav. Zato skidam kapu svim ovim planinarima koji su koliko toliko direktni, te navode razlog zasto je ova ekipa izgubila zivot.

Upravo tako.

Možda je sada rano, emocije su visoke, ali ovo treba biti strašna lekcija svima.

Samo pročitati Gafića šta je rekao. Nekoliko puta.

A ova ekipa koja fura priču, živjeli su punim plućima i ostavili trag, je pojam društvene neodgovornosti u kojoj živimo.
moonco

#562 Re: Crna hronika van BiH

Post by moonco »

A_A_AKCIJA wrote: 29/07/2026 23:54
Thorgerson wrote: 29/07/2026 12:55 I ne, ne treba sutiti i praviti se mutav. Zato skidam kapu svim ovim planinarima koji su koliko toliko direktni, te navode razlog zasto je ova ekipa izgubila zivot.

Upravo tako.

Možda je sada rano, emocije su visoke, ali ovo treba biti strašna lekcija svima.

A ova ekipa koja fura priču, živjeli su punim plućima i ostavili trag, je pojam društvene neodgovornosti u kojoj živimo.
Ja kad sam to slušao na TV. Gledam i ne vjerujem. :shock: Hej zajebancija. Ono kulerski. Jaraaaane. Meni žao mačke kad krepa. Oni kuleri :roll: Neće niko reći da je zajebao. Oni pametni, eto pametni u sanduku sada. A glupi živi.
A_A_AKCIJA

#563 Re: Crna hronika van BiH

Post by A_A_AKCIJA »

moonco wrote: 29/07/2026 23:41
shbc wrote: 28/07/2026 12:32
moonco wrote: 28/07/2026 08:25 Hajde sve ali gss ovci :roll:

Miješati hobi i profesiju ne ide mi u glavu :roll:
GSS-ovci su vecinom planinari i alpinisti koji odluce se staviti na raspolaganje za krizne situacije. GSS-ovac nije profesija jer niko od njih ne zivi od toga. I to im je dobra volja koliko i alpinizam. Tako da fakat ne razumijem upis?
Pa to je i problem. Jer nema standardizacije. A sve kvalitetne obuke se masno plaćaju. Jer treba para za organizaciju i druga stvar treba para za skupu opremu. Nisu imali ni radio stanice, makar Baofeng ili malo bolju Quansheng od 100 KM. :roll: Neke boce od 2L za kisik, bilo šta.
Dok se malo slegne sve.

Ovdje ima materijala za dobru planinarsku vikend radionicu na temu šta ne raditi u ovakvim slučajevima.

Nažalost, izgleda da svaka generacija planinara u BiH mora imati svoje tragedije koje će ih učiti poštovanju planine.
last mohicans

#564 Re: Crna hronika van BiH

Post by last mohicans »

Upravo tako.

Slazem se, a mene ovdje ili na onoj temi zenicani stali napadati sta im kometarisem opremu, te kako znam ovo, ono. Ma ne znam nista, izrazavam svoj stav i misljenje koje ne mora biti tačno. Interesuje me sta se i kako desilo, je li se moglo spriječiti..Ako će se neke buduće ekipe malo temeljitije spremiti, manje će se i događati. Poznajem planinara i sportaša koji se peo na
Ande, dok je sa narednog morao odustati zbog visinske bolesti. Imam poznanicu, jako mudru i temeljitu, koja se bavi ovim oblikom planinarstva. Baš je vidim prije desetak dana, o ovom izazovu razmišljala, zbog učestalih nesreća odustala. Nismo od onih paćenika da mrtve ljude kudimo floskulama sta su se igrali, sejtan, izazovi, da su sjedili u kući ne bi im se nista desilo, itd. Sad mi naumpadnu ona djeca sto su se potrovala za NG ugljen monoksiodom, faking alarm uređaj od dvadesetak maraka je mogao spasiti djecu.
tokio25

#565 Re: Crna hronika van BiH

Post by tokio25 »

moj prijatelj posao na jednu planinu tako
lupit cu kilimandjaro
i kaze islo nas 10-15
i popnemo se mi na 1000 metara kaze ja trcim igram fudbala najrazigraniji
isto kaze 2000
isto 3000
kaze dosli mi na 3500 ja mrtav nose me ovi
dosli na taj vrh na lupam 5000 kaze ja mrtav drze me da me uslikaju pored table isto kao da drze les
jedva sisao
jos je sve bilo super vrijeme sunce fazoni
Point.

#566 Re: Crna hronika van BiH

Post by Point. »

rocco_siffredi wrote: 29/07/2026 01:14 Koja je razlika u planinarenju po Elbrusu, roniti na 50m dubine ili voziti motor 200 na sat?

A Šeki samo čeka grešku. I to je onda kraj. Onda idu postovi na FB i IG kako su bili dobri, raja, ne bi mrava zgazili, Allah uzima samo najbolje itd...
Haj matereti goni se. Dosadan si i smarač na kvadrat.
Point.

#567 Re: Crna hronika van BiH

Post by Point. »

Sad svi nešto pametuju, ko fol imam poznanicu, jarana, od tetka sina a niko nije lično preašao nogom 680 metara.
last mohicans

#568 Re: Crna hronika van BiH

Post by last mohicans »

Point. wrote: 30/07/2026 01:23 Sad svi nešto pametuju, ko fol imam poznanicu, jarana, od tetka sina a niko nije lično preašao nogom 680 metara.
Eto ti jesi, pa nismo u Swedskoj da ne znamo nikoga. Sta trebam tebi imena navoditi, da bi povjerovao.
snijeg_led

#569 Re: Crna hronika van BiH

Post by snijeg_led »

moonco wrote: 30/07/2026 00:02

Upravo tako.

Ja kad sam to slušao na TV. Gledam i ne vjerujem. :shock: Hej zajebancija. Ono kulerski. Jaraaaane. Meni žao mačke kad krepa. Oni kuleri :roll: Neće niko reći da je zajebao. Oni pametni, eto pametni u sanduku sada. A glupi živi.
Samo nosenje macke na taj poduhvat pokazuje nedostatak zdravog razuma.
insaneinthebrain

#570 Re: Crna hronika van BiH

Post by insaneinthebrain »

Sta ce macka na 5000 metera nadmorske visine :roll:
Point.

#571 Re: Crna hronika van BiH

Post by Point. »

last mohicans wrote: 30/07/2026 01:39
Point. wrote: 30/07/2026 01:23 Sad svi nešto pametuju, ko fol imam poznanicu, jarana, od tetka sina a niko nije lično preašao nogom 680 metara.
Eto ti jesi, pa nismo u Swedskoj da ne znamo nikoga. Sta trebam tebi imena navoditi, da bi povjerovao.
Jesu bili na ovoj planini gdje su ovi izginuli?

Nije isto popeti se na Trebević i onda pametovati nekome šta i kako raditi na Kilimanjaru ili Himalajima.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#572 Re: Crna hronika van BiH

Post by Truba »

osobno sam se pjehe iz one doline na bjelasnici popeo 2021. u februaru na vrh dosli gore ko vanzemaljci neki vojnik na straži ili levat u maskirnoj
kaze nije vam ovo vrh ima jos neki 50ak metara visi
bez ikakve opreme ala sam se bio kotrljao jedno 50 100 metara nizbrdo
mladost ludost

reko boli me djon :D ja sam se popeo na vrh :lol:

ajd zdravo
reprizirali smo to iduce godine i nikad vise
rocco_siffredi

#573 Re: Crna hronika van BiH

Post by rocco_siffredi »

insaneinthebrain wrote: 30/07/2026 07:11 Sta ce macka na 5000 metera nadmorske visine :roll:
Zbog klikova i pratilaca.
Influenseri.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#574 Re: Crna hronika van BiH

Post by Truba »

mala smo mi zemlja da nam ginu ovakvi stručnjaci i znalci u svom polju
i to na ovako glup način ovo nije nesretni slučaj nego pogrešna procjena
last mohicans

#575 Re: Crna hronika van BiH

Post by last mohicans »

Point. wrote: 30/07/2026 10:55
last mohicans wrote: 30/07/2026 01:39
Jesu bili na ovoj planini gdje su ovi izginuli?

Nije isto popeti se na Trebević i onda pametovati nekome šta i kako raditi na Kilimanjaru ili Himalajima.
Aconcagua je sa svojih 6.962 metra nadmorske visine najviši vrh planinskog masiva Anda, Južne Amerike, te ujedno najviša planina na svijetu izvan Azije (Himalaja).
​Planinarski pohod na Ande uslijedio je nakon što je ......... prethodno uspješno osvojio visoke vrhove poput Mont Blanca u Alpama, Elbrusa na Kavkazu i vulkana Damavand u Iranu
. Zenska bila na Mont Blancu, sve tehnički zahtjevnije. I nisu imaginarni likovi. Kako vise gledam i čitam, glavni problem ovog vrha su ekspresni izlasci sa zičarom na 4000 i ratrakom na 5000 i vise. Podcijene planinu, ko biva prosetat ćemo se tih 400-600 metara uspona. Opet jučer gledam neka mlađa ruskinja, fitnes trenerica u formi snima gomilu ljudi na 5200, nije se osjsćala dobro, slični uslovi, vjetar i kisa, vratila se jer su joj noge klecale, a planina nece pobjeći. Sama tako reče.
Post Reply