Gdje putujete, kako vam je bilo?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

mirota

#5826 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by mirota »

divno, a kako je sad sa bezbjednoscu turista
ElRe

#5827 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by ElRe »

mirota wrote: 13/07/2026 21:31 divno, a kako je sad sa bezbjednoscu turista
Sve je ok, nema problema.
mirota

#5828 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by mirota »

sigurno najljepsa zemlja na sjeveru Afrike, zavidim, bravoooo
SaraFina

#5829 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by SaraFina »

lmo wrote: 13/07/2026 17:34
SaraFina wrote: 27/05/2026 23:07
tramvajtrojka wrote: 27/05/2026 22:20 jes ona lijepa i sve al tacno se i kroz ove slike osjeca miris ovih kanala :mrgreen:
Ma ne osjeća to toliko. Na ovim mjestima gdje šire ne osjecas uopce nikakav miris. E sada kad zadjes u one uličice sa uskim djelovima kanala, onda se osjeti. Ali nije to sad smrad poput kanalizacije neke. Više onako miris ustajalosti i mema. Ako se tako to moze reci. Jbg narod sjedi i jede na sve strane okolo. Restorana je masa gdje bukvalno mozes noge iza stola potopiti U vodu.
Meni licno je predivna.

Doduse ja sam i u Seheru djete memli strane. Pa je mozda i to razlog.

Evo kod Đulse j Rame. U divnoj Veroni. Italija je inace prepuna Kineza. Ima ih posvuda. Teta iz Kine nije se htjela dobrih 15 min maknuti sa čuvenog balkona pa sam bila prisiljena da je ulovim u kadar. 😂

Pozdrav, Saro.. super fotke i iskustvo :thumbup:

Imam par pitanja pa ako si raspoložena podijeliti bilo bi super..
Gdje i kako je najbolje kupiti ulaznice za znamenitoati Verone?
Vidjela sam da ima kupiti Verona card i obuhvata dosta toga, pa isplati li se? Treba li se najaviti negdje online dolazak? I eto, ako imaš neke korisne tips and tricks ....falaaaa :kiss:
Bila sam ti napisala odgovor, i ovaj ludi klix me nesto prebaci i nestade mi posta. Uglavnom, drago mi je te vidjeti. Lijepo sto si svratila.

Sto se tice pitanja, ja bi prije investiranja u VC, najprije preracunala sebi, sta namjeravam vidjeti u odnosu koliko planiram ostati. Pa je tek onda investirala u VC. Ja je licno nisam kupivala, jer sam bila u Veneciji stacionirana, i u Veronu sam dolazila 2 puta. U tih 8 dana. Ako i ti planiras ostati u Veroni duze, posjeti Veneciju. Super je povezano sve i cestovno i vozom.

Sto se tice najave boravka to hotel radi u tvoje ime. Ti platis nesto malo dodatno. Karte za mjesta koja sam posjecivala uzimala sam online.
Sretan put i ugodan boravak. Ne zaboravi nam slikati. :kiss:
Dosadno mii

#5830 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Dosadno mii »

Dembele100 wrote: 16/05/2026 00:18
Dosadno mii wrote: 15/05/2026 21:57 Ima li smisla januar i andaluzija
Naravno da ima, što da ne..
Sad na ovom putovanju u Malagi sam pričao sa jednim lokalcem i baš ga pitam za vrijeme u decembru i januaru, kaže da je prosjek 10-15 stepeni. Nekad znaju biti te kiše, ali ništa strašno.
Kaze chatgpt idealno 😂
Rezervisat cu krajem godine pa kako bude
Bas mi se ide
Digla_da_kreci

#5831 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Digla_da_kreci »

Ima li neko da je radio turu obilaska centralne Evrope da mi pomogne procijeniti u kojim gradovima vrijedi ostati duze, a koje je dovoljno obici u jednom ili dva dana?
ElRe

#5832 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by ElRe »

Digla_da_kreci wrote: 20/07/2026 20:34 Ima li neko da je radio turu obilaska centralne Evrope da mi pomogne procijeniti u kojim gradovima vrijedi ostati duze, a koje je dovoljno obici u jednom ili dva dana?
Bratislava 1 dan, Budimpešta, Prag, Varšava Krakov po 3 dana (minimum 2).
Digla_da_kreci

#5833 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Digla_da_kreci »

E hvala, za Budimpestu nisam bila sigurna koliko da ostanemo. Krakow smo racunali 3 puna dana, znaci taman. Varsava 3-4 dana, Prag nesto duze, pa cemo odatle otici i do Cesky Krumlov, onda vozom u Dresden dva dana, zatim u Salzburg ili produziti u Berlin. Vidjet cemo jos. :thumbup:
Laertes

#5834 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Laertes »

Digla_da_kreci wrote: 20/07/2026 21:39 E hvala, za Budimpestu nisam bila sigurna koliko da ostanemo. Krakow smo racunali 3 puna dana, znaci taman. Varsava 3-4 dana, Prag nesto duze, pa cemo odatle otici i do Cesky Krumlov, onda vozom u Dresden dva dana, zatim u Salzburg ili produziti u Berlin. Vidjet cemo jos. :thumbup:
Budimpešta obavezno Margit ostrvo. Ja skoro bio, četvrti ili peti put, i tek ga sad otkrio.
BlackCaviar

#5835 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by BlackCaviar »

Dosadno mii wrote: 20/07/2026 20:17
Dembele100 wrote: 16/05/2026 00:18
Dosadno mii wrote: 15/05/2026 21:57 Ima li smisla januar i andaluzija
Naravno da ima, što da ne..
Sad na ovom putovanju u Malagi sam pričao sa jednim lokalcem i baš ga pitam za vrijeme u decembru i januaru, kaže da je prosjek 10-15 stepeni. Nekad znaju biti te kiše, ali ništa strašno.
Kaze chatgpt idealno 😂
Rezervisat cu krajem godine pa kako bude
Bas mi se ide
Ja koliko koristim te GPTove, šta god sam ga pitao valja li, podržao je, brat :D

Uživaj, Malaga i Andaluzija komplet su prelijepe
banjaluka078

#5836 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by banjaluka078 »

Za vikend se išlo u Krajinu. Meni duša tamo prepozna nešto svoje, kad se „konektujem“ na Unu, tačno se resetujem. Već desetak godina imam bar jedan vikend tamo. I uvijek jedva dočekam da odvedem tamo nekog prvi put i posmatram im oči i lica dok se oduševljavaju. Ovog puta sam vodila prijateljicu i njenu tinejdžerku.
Uranile preko Manjače i Ključa, za Martin Brod, uz obavezno stajanje na vidikovcu s pogledom na kanjon Unca.

Image

Image

I još jedno stajanje za upoznavanje s ledenom vodom na predivnom izletištu na samom ulazu u Martin Brod. A zaletjele se one bosih nogu u vodu...pa, kao da su u zid udarile kad su shvatile koliko je hladna. 😊 Srčem kafu, cerekam se, sjećam se sebe prvi put kad sam se zatrčala prema vodi...samo sam se odbila od površine. :D

banjaluka078

#5837 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by banjaluka078 »

Dalje u Martin Brod. Milančev buk uvijek ostavi bez daha. Ispod mostića s kojeg se buk gleda i slika, su se hrabri kupali. Martinom stazom se može doći do privatnog posjeda na kojem se za 1 KM može vidjeti pranje veša u eko-veš mašini, bez deterdženata, i mlin u kojem melju žitarice čije brašno prodaju (pšenica, raž, heljda, kukuruz...). Gospođa i porodica prave i rakiju, likere...
Šetnja kroz naselje je bila brzinska, zbog vrućine. Ulaznice smo tu platile po 15 KM, kombinovane, koje su vrijedile i za Štrbački buk. Ima par štandova sa svježe cijeđenim sokovima, medom, rukotvorinama, magnetima, rade dvije kafane/restorana.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
banjaluka078

#5838 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by banjaluka078 »

Na Štrbačkom buku je bila gužva, puno Mađara i Arapa. Put do tamo je konačno asfaltiran, ali uzak, pa je potreban oprez zbog kombija koji prevoze turiste i stranaca kojima garant pište svi senzori, bez obzira na to što se možemo mimoići. Kupanje je prilično obavezno na kupalištu Piskar. 😊 Za razliku od prethodnih godina, popratni sadržaji na Štrbačkom buku su prilično oskudni, nije bilo otvoreno ništa gdje bi se moglo jesti/popiti kafa. Ja svakako očekujem priličan nedostatak civilizacije, pa smo imali rashladne torbe, vodu i klopu. Pogled predivan...kad se razmaknu ostali posjetioci. Spremalo se nevrijeme, pa nismo htjele rizikovati da budemo daleko od auta kad krene.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Last edited by banjaluka078 on 24/07/2026 13:29, edited 1 time in total.
banjaluka078

#5839 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by banjaluka078 »

Za ručak smo se odlučile za Natura art - ambijent, što se tiče prirode, je divan. Na svemu ostalom se treba raditi...od izgleda toaleta do stanja u kojem je, a bome i na komunikaciji osoblja. Ne volim uštogljenost, jer ni sama nisam takva, ali u startu je bilo bez persiranja, hranu je donio do stola, onda smo mi valjda trebale rasporediti salatu, korpicu s escajgom...vjerovatno preopušten, jer smo bile domaće, oko ino-posjetilaca se slomiše. Hrana je bila OK, ali samo to, odlučile smo se za teleću koljenicu i šopsku salatu. Tinejdžerka se naknadno odlučila za pastrmku, porcija je solidna. Malo smo prošetale po „kompleksu“ prije polaska, nekakve letvice posvuda su nepričvršćene, generalno bi moglo biti puno urednije.

Image

Image

Image

Image

Image
banjaluka078

#5840 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by banjaluka078 »

U Bihaću smo bile smještene u samom centru, na početku pješačke zone, da su nam blizu kafane, kad završimo šetnju adama i mostićima. Mora se podići svijest ljudi koji prilaze vodi, da svoje smeće ponesu za sobom. Nije ona ljepota zaslužila da se nagrdi. Zeznule smo se i sjele u neki pab ispod mosta, prilično nesređen prostor, konobari nezainteresovani...u kafićima na glavnom šetalištu je bila sasvim drugačija priča. Apartman je sasvim solidan, nešto malo preko 100 KM za nas tri, parking pred zgradom nam je bio besplatan. Vlasnik ima nekih veza s BL, pa smo se fino ispričali, za sljedeći put kaže da mu se javim mimo Bookinga, da platimo manje.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
banjaluka078

#5841 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by banjaluka078 »

U nedjelju, pravac Japodski otoci na jutarnju kafu, e tu nam je bilo baš lijepo i opušteno, jer smo stigle prije gužve, mogle smo sjediti pored vode i ćeifiti.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
banjaluka078

#5842 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by banjaluka078 »

Nakon toga na „moju“ plažu, to je mjesto koje bez izuzetka posjetim svaki put kad dođem. Kupanje obavezno, malo priče s domaćom ekipom koja je došla roštiljati, malo s nekim Slovacima na proputovanju.

Image

Image

Image

Image

Image
banjaluka078

#5843 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by banjaluka078 »

Sljedeća „stanica“ Ostrožac. Apel svim nadležnima: svega vam, stavite bolji putokaz. Nije mi bio prvi put tamo i opet sam zamalo promašila. Ulaznice su 5 KM, za djecu 3 KM, sami su nam za nju od 17 godina naplatili kartu kao za dijete. Zrikavaca tamo ima kao da smo na moru. Obišle koloniju skulptura, zidine, ruševinu zamka. Imaju česmu, pa se može osvježiti, a imaju i kafić za nešto konkretnije od vode.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
banjaluka078

#5844 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by banjaluka078 »

Do Bosanske Krupe su već bile „smlaćene“ od vrućine, pa sam samo parkirala pored tvrđave da vide pogled s nje i produžile prema Zelenim otocima na hlađenje. Tu im se jako svidjele i planiraju nekad s „glavom kuće“ doći na kupanje/cjelodnevni izlet.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Neki Krajišnici u najboljim godinama (dakle, generacija :) ) upitaše otkud smo, krenu neka priča, ponudiše se da skoče lastu, pa smo snimale, aplaudirale (oni s teme „Kako upoznati partnera za 30+...“, eto im savjet, samo neposredno i na prvu ;) ) i krenule dalje, tražiti kakvu hranu.
Pokušale u par restorana na samoj obali, bilo je prilično puno i malo zagušljivo, jer su staklene šajbe prema vodi, a bio je baš vruć dan. Odlučile smo ići dalje, do Bosanske Otoke, u Stari mlin...loša odluka...zaboravili i nas i narudžbu, a imali su dovoljno osoblja. Ipak smo odlučile ostati, jer su nam od kuće javili da nevrijeme već počinje, pa je bilo upitno gdje bismo uspjele stati usput. Ćevapi OK, ajvar nemojte ni pokušavati pojesti. U Banjaluci „kombinacija“ znači ćevap i šiš, ovdje smo naučile da je kombinacija bukvalno to, malo ćevapa, malo piletine, malo teletine.
Kod Prijedora upadnemo u nevrijeme kakvo ne pamtim. Do Banjaluke nas je pratilo, put je trajao 15-20 minuta duže nego inače, jer se cesta nije vidjela od kiše.

Sve su svemu, jedva čekam da mi opet neko kaže da nikad nije bio u Krajini/na Uni, da ispravljam tu grešku. 😊 Priroda nam je prelijepa. Naš odnos prema njoj nije. Mora se voditi računa i o čistoći i o ponudi u turizmu, a bome i cijenama...fildžan kafe 5-6 KM....nismo svi Arapi. Osjeti se da je ugostiteljstvo u problemu s kadrom i mislim da će za koju godinu u ovim manjim mjestima biti puno zatvorenih lokala.
Chloe
Photo mod

#5845 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Chloe »

banjaluka078 wrote: 23/07/2026 20:49 Za vikend se išlo u Krajinu. Meni duša tamo prepozna nešto svoje, kad se „konektujem“ na Unu, tačno se resetujem.
:srce:

Iste su nam reakcije na odnos prema prirodi kao i kritike ugostiteljstvu.
Dao Bog da političarima iz dupeta dođe u glavu, i da se ozbiljno posvete zaštiti prirode, kao prvo, a onda turizmu.

Međutim, ne mogu bogati skorojeviči protiv drugih bogatih skorojeviča koji Unu napadaju betonom - jer su isti, a s tim ni prema onima koji smeće bacaju.
mirota

#5846 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by mirota »

hvala na sjajnim fotkama i odlicnom izvjestaju sa putovanja, nakon Egipta i one sirotinje i Sahare, gdje je 94% drzave pod pijeskom sad jos vise cijenim nasu zemlju
banjaluka078

#5847 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by banjaluka078 »

Chloe wrote: 24/07/2026 12:54
:srce:

Iste su nam reakcije na odnos prema prirodi kao i kritike ugostiteljstvu.
Dao Bog da političarima iz dupeta dođe u glavu, i da se ozbiljno posvete zaštiti prirode, kao prvo, a onda turizmu.

Međutim, ne mogu bogati skorojeviči protiv drugih bogatih skorojeviča koji Unu napadaju betonom - jer su isti, a s tim ni prema onima koji smeće bacaju.
Pogledala sam neki dan dokumentarac o betonizaciji Une, tačno mozak zaboli. Isto je i s Vrbasom ovdje, moguće da si upratila. Beton kao mjera civilizacije i napretka...nema veze što se preko prelijeva kanalizacija.
banjaluka078

#5848 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by banjaluka078 »

mirota wrote: 24/07/2026 13:40 hvala na sjajnim fotkama i odlicnom izvjestaju sa putovanja, nakon Egipta i one sirotinje i Sahare, gdje je 94% drzave pod pijeskom sad jos vise cijenim nasu zemlju
Ja sam ti pravi "propagator" domaćeg turizma ili bar obaveznog upoznavanja što većeg dijela zemlje u kojoj se živi. :)
Mi imamo jako puno za vidjeti makar na dan-dva i to što je nešto "hrpa kamenja", ne znači da nekad nije bila važna i da je ne treba obići. Ljudi tek kad se odvezu na Daorson, npr. shvate kako je to moćno mjesto i kako je nekad bilo jako važno imati tu visinsku prednost.
Ili, evo, Krajina, u koju kad god odem, shvatim Arape zašto joj hrle...vjerovatno onako zamišljaju "drugi svijet". Nešto što je nama zdravo za gotovo, čuj voda i livada...
moimoi

#5849 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by moimoi »

banjaluka078 wrote: 23/07/2026 20:55 U nedjelju, pravac Japodski otoci na jutarnju kafu, e tu nam je bilo baš lijepo i opušteno, jer smo stigle prije gužve, mogle smo sjediti pored vode i ćeifiti.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Fali ti ona jedna sto je ja zovem “ginekoloski pregled” :D

Japodski otoci su 👍 Jest da sam ocekivala da zauzimaju puno vecu povrsinu, pa mi bi sok.
leki hz

#5850 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by leki hz »

Pošto uskoro putujem u Španiju aBd, koja mi je najbolja opcija za internet. Jel bolje tamo kupiti neku turističku karticu ili da uzmem preko bh Telecoma travel paket?
Post Reply