Bodkin wrote: ↑22/07/2026 12:30
Kako kome. 30 godina od rata je to najbitnija tema u svakoj pori zivota
Zdravstvo je privatno tebi jer ga mozes priustiti. Ljudima koji sjede satima u cekaoni doktora opce prakse na ilidzi nije. O manjim mjestima ne bih. Policija i pravosudje je opet bitno ljudima koji se dotaknu tih institucija. Isto kao vani
Manjak opcija je mozda najveca razlika u zivotu u bih i van nje
Da je najbitnija nije, da se stalno spominje-spominje se. Nismo nesto po tome posebni, svaka postkonfliktna drzava prolazi isto. Prica se i u Njemackoj o Drugom svjetskom ratu i u Britaniji o bici kod Trafalgara i u Americi o gradjanskom ratu...
Privatne zdravstvene ustanove sve vise i vise ulaze i na budzet i nude pogodnosti za penzionere i to je trend koji je ocigledno nezaustavljiv. Otidji u ASA bolnicu i vidi guzvu i sastav raje, ako mi ne vjerujes.
I ja cekam za ambulantu porodicne medicine kao i svi ostali. Nekad je guzva, nekad nije, ne znam gdje se to ne ceka za doktora u javnom zdravstvu.
Ne znam ni sto se stalno kao argument potezu manja mjesta i sta se tim zeli reci? Da nije sve kao u Sarajevu ili vecim gradovima?
Nije, neke stvari su vjerovao ili ne i bolje, neke su losije. Nisu sva manja mjesta Glamoc, Bosansko Grahovo, Nevesinje ili Drvar...
Opet, koliko ljudi zivi u Sarajevu, Banja Luci, Tuzli, Zenici i Mostaru, a koliko u manjim mjestima? Sta je reprezentativnije? Drzava je decentralizirana i svaki kanton ima svoj budzet i pare i nije sve skoncentrisano u glavni grad.
I ta mala mjesta su opet vecinski u urbanim aglomeracijama 5 najvecih gradova, osim istocne Hercegovine.
Prica ima toliko nijansi....