Kad si zadnji put vozio prema Vitezu? Imaju ljudi više klubova nego cijelo Sarajevo i okolicatokio25 wrote: ↑21/07/2026 19:26 pa o cemu onda pricamo
u vitezu ces izaci gdje?
na kafu i to je to ne znam ima li kakva diskoteka ili sl u vitezu ili neki okolni grad
u sarajevu ces otici zavisno sta volis jel
bosna narodnjaci tesla jala buba i sl city pub ex yu rock sloga nesto izmedju jale i stranih ovih itd
i sigurno ces potrositi sto u vitezu potrosis za mjesec
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#34501 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
tokio25
#34502 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
ma nemam pojmaVelkoski wrote: ↑21/07/2026 21:28Kad si zadnji put vozio prema Vitezu? Imaju ljudi više klubova nego cijelo Sarajevo i okolicatokio25 wrote: ↑21/07/2026 19:26 pa o cemu onda pricamo
u vitezu ces izaci gdje?
na kafu i to je to ne znam ima li kakva diskoteka ili sl u vitezu ili neki okolni grad
u sarajevu ces otici zavisno sta volis jel
bosna narodnjaci tesla jala buba i sl city pub ex yu rock sloga nesto izmedju jale i stranih ovih itd
i sigurno ces potrositi sto u vitezu potrosis za mjesec![]()
ne znam uopste odakle mi je vitez pao na pamet
opet je pitanje kakvi su klubovi
pretpostavljam da su dzigera cirilica ili kako se vec zove ili je jala buba i tako to
u sarajevu je ipak malo raznolikije iako je i samo sarajevo ograniceno u tome
-
Osmi Socrates
#34503 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
To mora biti neko pranje para. 
- Ozimician
#34504 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nepoznavanje BIH sad vec postaje zabrinjavajuce, pa pola Zenice birvaktile izlazilo u Vitez u clubove. Mozda je i sad tako, ali jbg ne pratim tu scenu vise.
- Didier
- Facility
#34506 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne prica se ljudima o otvorenim ranama
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#34507 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Jest da su ostali troskovi isti kad nekom ostane 2000 a drugom 1000...geralt wrote: ↑21/07/2026 16:38Evo racunice. Zaboravimo Sarajevo, Roterdam, Minhen, konkretne slucajeve, cisto matematicki gledano.jeza u ledja wrote: ↑20/07/2026 10:44Znam, ali ja sam htio sto vise pojednostaviti.Bodkin wrote: ↑19/07/2026 11:09
Upravo to, evo otvorio sam i ja i vidim da je na mojmilu 30m2 sto je nista i jos daleko.
Uvjeren sam da je zabluda gledati u valuti. Gledaj nominalno. Za 3000 necega sto zaradis, daces 1000 za stan ili 1500+ u vecim gradovima ili u sjevernoj evropi. Evo uzecemo 50m2 stan u prosjeku i dvosoban.
Znaci ostane ti 1500-2000 necega. Da mozes isto zivjeti u sarajevu, treba ti 2000-3500 km kad platis stan. Pitanje je gdje je veca vjerovatnoca da ces zaraditi te pare. I to govorimo o sarajevu
Druga stvar sto mi je pala napamet, prosjek u BiH nije isto sto i prosjek negdje vani. Odnosno, ne dobijas isto za taj prosjek. Ako gledamo konkretno na standard zivota u smislu sta ti sve pruza prosjek (prosjecno mjesto stanovanja, prosjecne stvari koje mozes priustiti, prosjecni hobiji, izlasci, putovanja.) Govorim ovdje cisto materijalno da se razumijemo.
Drugim rijecima, htio bih usporediti isti komfor u BiH i u zemlji i gradu XY. Koliko para treba za jedno, koliko za drugo.
Zivis u mjestu A gdje su ti primanja 3000 KM, osnovni troskovi zivota (stan, racuni, ono sto ti je neophodno da prezivis) 2000 KM. Ostane ti 1000 KM da trosis na sebe ili stedis.
Preselis se u mjesto B gdje je sve duplo: primanja 6000 KM, troskovi 4000 KM. Sad ti ostaje 2000 KM.
2000 je objektivno bolje od 1000 po svakoj racunici. Sta god da zelis uraditi sa njima, kupiti auto, uloziti u fondove i dionice, putovati svijetom...
E sad u stvarnom zivotu u tu racunicu ulaze i nefinansijske stvari koje se ne mogu tako jednostavno ubaciti u formulu, sto je i razlog zbog kojeg ova tema ima 1379 stranica.
Price iz davnine u kombinaciji sa proskribovanim sarajevskim autizmom za sve sto prelazi granice kantona minus cesta prema moru preko Konjica/Jablanice i Mostara je ubitacna
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
- jeza u ledja
#34509 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Puno Sarajevo penzica koji zive od para koje im djeca salju iz vana. Valjda bi im se vise isplatilo da rovare po kontejnerima...
Pajdo ako su tebi roditelji stari i nemocni, to znaci da si i ti duboko zagazio u godine. Sa 40+ je mnogo teze otici nego sa 20.
Pajdo ako su tebi roditelji stari i nemocni, to znaci da si i ti duboko zagazio u godine. Sa 40+ je mnogo teze otici nego sa 20.
- Facility
#34510 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma znaš ono kada uradiš nešto loše, zaradio si, ali na kraju pitaš sebe da li ti se isplatilo?izvrsni direktor wrote: ↑22/07/2026 08:57tu nije pitanje da li se isplati, vec da li ima ljudskosti/odgoja u tebi. ali i sta su roditelji zasluzili![]()
E to.
Možeš li malo detaljnije oko zasluge roditelja?
- Facility
#34511 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Zanima me kako to izgleda kada si, star i nemoćan, i neko ti pošalje pare?jeza u ledja wrote: ↑22/07/2026 09:33 Puno Sarajevo penzica koji zive od para koje im djeca salju iz vana. Valjda bi im se vise isplatilo da rovare po kontejnerima...![]()
Koliko to zaista pokriva potrebe stare osobe koja recimo nije podstanar?
O kojoj svoti novca je riječ?
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#34512 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
moze mozeFacility wrote: ↑22/07/2026 10:25Ma znaš ono kada uradiš nešto loše, zaradio si, ali na kraju pitaš sebe da li ti se isplatilo?izvrsni direktor wrote: ↑22/07/2026 08:57tu nije pitanje da li se isplati, vec da li ima ljudskosti/odgoja u tebi. ali i sta su roditelji zasluzili![]()
E to.
-
tokio25
#34513 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
pa za mene nepoznavanje al vidim da su tebi poznati ti narodnjacki klubovi izgleda
jbt ja jos nisam cuo da u vitezu postoji neki klub koji je techno rock metal jazz ili sl a da raja tu ide iz svih krajeva
- Didier
#34514 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
To ti izgleda tako da te strpaju u dom, i onda tu umreš.Facility wrote: ↑22/07/2026 10:27Zanima me kako to izgleda kada si, star i nemoćan, i neko ti pošalje pare?jeza u ledja wrote: ↑22/07/2026 09:33 Puno Sarajevo penzica koji zive od para koje im djeca salju iz vana. Valjda bi im se vise isplatilo da rovare po kontejnerima...![]()
Ovim Amerima je to okej jer traje kratko, a oni su svoje ispunili.
Ne kažem da nema momenata gdje roditelj mora u dom (recimo, ako su senilni, agresivni i sl., svašta sam vidio), ali to većinom nije slučaj.
-
ljubijankic
#34515 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- Facility
#34516 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Od svih loših opcija, dom je još i dobra, što kažeš, nekada i jedina, međutim, koliko ljudi koji su otišli iz Bosne imaju sredstava da to obezbijede svojem roditelju/roditeljima?Didier wrote: ↑22/07/2026 11:03To ti izgleda tako da te strpaju u dom, i onda tu umreš.Facility wrote: ↑22/07/2026 10:27Zanima me kako to izgleda kada si, star i nemoćan, i neko ti pošalje pare?jeza u ledja wrote: ↑22/07/2026 09:33 Puno Sarajevo penzica koji zive od para koje im djeca salju iz vana. Valjda bi im se vise isplatilo da rovare po kontejnerima...![]()
Ovim Amerima je to okej jer traje kratko, a oni su svoje ispunili.
Ne kažem da nema momenata gdje roditelj mora u dom (recimo, ako su senilni, agresivni i sl., svašta sam vidio), ali to većinom nije slučaj.
U dijaspori ima dosta prosječnih ljudi, koji rade prosječne poslove, a imaju nadprosječne apetite po pitanju luksuza koje nije lako namiriti.
- Facility
#34517 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ozbiljno te pitam.izvrsni direktor wrote: ↑22/07/2026 10:52moze mozeFacility wrote: ↑22/07/2026 10:25Ma znaš ono kada uradiš nešto loše, zaradio si, ali na kraju pitaš sebe da li ti se isplatilo?izvrsni direktor wrote: ↑22/07/2026 08:57
tu nije pitanje da li se isplati, vec da li ima ljudskosti/odgoja u tebi. ali i sta su roditelji zasluzili![]()
E to.
-
tokio25
#34518 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
zato sam gore rekao da je i sarajevo sa tim ogranicenoljubijankic wrote: ↑22/07/2026 11:09Takvih ni u Sarajevu nemas![]()
doduse mozemo reci da ima techno i rock ostalo je bajka
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#34519 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Restoran Arena, teletina, možda i najbolja koju sam pojeo u BiH. Znam s vremena na vrijeme otici maksuz zbog njeOsmi Socrates wrote: ↑21/07/2026 19:15 Tu ste zaboravili uzeti u obzir koji grad više mami na trošenje.
Čuj Vitez. Na šta ćeš trošiti pare u Vitezu?
-
Bodkin
#34520 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Zato je ova tema naprdjivanje. Butno je jel kafa 1,5 ili 2km
Jest al u kurcu da odlucis gdje da zivis.
Koliko to puta pijete kafu vani zivota vam pa je bitna stavka?
Ako je bitan finansijski lagodan zivot, opcije za posao i licni razvoj, jednostavnost putovanja, dostupnost i lakoca zivota (digitalizacija) i generalno osjecaj pripadnosti svijetu, ides vani.
Ako je bitan familijarni zivot, staro drustvo sa ljudima koje znas godinama, nas opusteniji poznat zivot sa manje pravila i dobrom hranom, blizina priroda mora i planina, ostajes kuci.
Najveci problem zivota vani su skriveni troskovi nekakvih osiguranja, depresija radi socijalnog zivota i generalno kultura koja ne pase (u zavisnosti gdje si)
Najveci problem zivota kuci je politicki mulj i nacionalizam, zatvorenost i nemanje opcija (posla, licnog razvoja i napretka, nestandardnih hobija i socijalnog zivota).
A sistem (zdravstvo, pravda, skole) svakako zavisi od pojedinca
Jest al u kurcu da odlucis gdje da zivis.
Koliko to puta pijete kafu vani zivota vam pa je bitna stavka?
Ako je bitan finansijski lagodan zivot, opcije za posao i licni razvoj, jednostavnost putovanja, dostupnost i lakoca zivota (digitalizacija) i generalno osjecaj pripadnosti svijetu, ides vani.
Ako je bitan familijarni zivot, staro drustvo sa ljudima koje znas godinama, nas opusteniji poznat zivot sa manje pravila i dobrom hranom, blizina priroda mora i planina, ostajes kuci.
Najveci problem zivota vani su skriveni troskovi nekakvih osiguranja, depresija radi socijalnog zivota i generalno kultura koja ne pase (u zavisnosti gdje si)
Najveci problem zivota kuci je politicki mulj i nacionalizam, zatvorenost i nemanje opcija (posla, licnog razvoja i napretka, nestandardnih hobija i socijalnog zivota).
A sistem (zdravstvo, pravda, skole) svakako zavisi od pojedinca
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#34521 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Bitno mi je i jedno i drugo, to su sad opet krajnosti i crno bijelo/gledanje.
Sreca i prednost BiH je da nam je blizu EU drzava gdje se govori nas jezik i odakle se mogu te neke stvari premostiti.
Najveca mana zivota u BiH nije nacionalizam, jer ocigledno da nacionalisticke stranke razvaljuju svake izbore, nego neefikasnost sistema lokalne uprave, policije i pravosudja. Zdravstvo se svakako privatizovalo.
Sreca i prednost BiH je da nam je blizu EU drzava gdje se govori nas jezik i odakle se mogu te neke stvari premostiti.
Najveca mana zivota u BiH nije nacionalizam, jer ocigledno da nacionalisticke stranke razvaljuju svake izbore, nego neefikasnost sistema lokalne uprave, policije i pravosudja. Zdravstvo se svakako privatizovalo.
-
Bodkin
#34522 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kako kome. 30 godina od rata je to najbitnija tema u svakoj pori zivota
Zdravstvo je privatno tebi jer ga mozes priustiti. Ljudima koji sjede satima u cekaoni doktora opce prakse na ilidzi nije. O manjim mjestima ne bih. Policija i pravosudje je opet bitno ljudima koji se dotaknu tih institucija. Isto kao vani
Manjak opcija je mozda najveca razlika u zivotu u bih i van nje
Zdravstvo je privatno tebi jer ga mozes priustiti. Ljudima koji sjede satima u cekaoni doktora opce prakse na ilidzi nije. O manjim mjestima ne bih. Policija i pravosudje je opet bitno ljudima koji se dotaknu tih institucija. Isto kao vani
Manjak opcija je mozda najveca razlika u zivotu u bih i van nje
- jeza u ledja
#34523 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne znam, raspitaj se malo kolika sta kosta.Facility wrote: ↑22/07/2026 10:27Zanima me kako to izgleda kada si, star i nemoćan, i neko ti pošalje pare?jeza u ledja wrote: ↑22/07/2026 09:33 Puno Sarajevo penzica koji zive od para koje im djeca salju iz vana. Valjda bi im se vise isplatilo da rovare po kontejnerima...![]()
O tome treba razmisljati prije nego je neko star i nemocan. Neki ljudi salju pare, neki ljudi dovedu roditelje vani kod sebe, neki ih posalju u dom. Ovisi od situacije, godina, potreba.... Sve i da su ti djeca tu u istom gradu, ne mogu se oni brinuti o tebi 24/7, jer rade, brinu se o svojoj djeci, itd.
U svakom slucaju ako si star i nemocan, bolje ti je da imas para nego da ih nemas. Slozices se.
Generalno mislim da ljudi nedovoljno razmisljaju o svojim poznim godinama.
- Didier
#34524 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja imam i jedno i drugo u Sarajevu. Nema dijela svijeta u koji ne mogu doći preko Istanbula, a vjeruj mi da mi je potpuno svejedno hoću li putovati sat i po duže.Bodkin wrote: ↑22/07/2026 12:05 Ako je bitan finansijski lagodan zivot, opcije za posao i licni razvoj, jednostavnost putovanja, dostupnost i lakoca zivota (digitalizacija) i generalno osjecaj pripadnosti svijetu, ides vani.
Pri digitalizaciji kaskamo, i to me nervira, ali nije ključni problem zbog kog bih odlučio biti negdje. A pripadnost svijetu sam osjećao i prije nego sam otišao, a osjećam je i sada.
Familijarni život, staro društvo, opušteniji život s manje pravila i dobrom hranom, te sve ovo što si naveo je ogromna stavka. Osim za ove likove koji to nisu ni imali, a ima i takvih, i onda je njima vani super, jer mogu nekoga varati da nisu anonimusi i nebitni likovi kakvi su bili kod kuće.
Nestandardni hobiji su nekako najbitnija stavka... Daj ba, sve to imaš i vani, i politički mulj, i nacionalizam, a o sigurnosti na ulicama da ne pričam. U Londonu silovanje svaki sat, u Parizu ne smiješ proći polovinom grada, o Americi da ne pričam, nikad ne znaš hoće li te neki zombi na methu zaskočiti.Najveci problem zivota kuci je politicki mulj i nacionalizam, zatvorenost i nemanje opcija (posla, licnog razvoja i napretka, nestandardnih hobija i socijalnog zivota).
-
Bodkin
#34525 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Druze nivo svega sto si naveo je individualan, kao i ova tema.Didier wrote: ↑22/07/2026 13:01Ja imam i jedno i drugo u Sarajevu. Nema dijela svijeta u koji ne mogu doći preko Istanbula, a vjeruj mi da mi je potpuno svejedno hoću li putovati sat i po duže.Bodkin wrote: ↑22/07/2026 12:05 Ako je bitan finansijski lagodan zivot, opcije za posao i licni razvoj, jednostavnost putovanja, dostupnost i lakoca zivota (digitalizacija) i generalno osjecaj pripadnosti svijetu, ides vani.
Pri digitalizaciji kaskamo, i to me nervira, ali nije ključni problem zbog kog bih odlučio biti negdje. A pripadnost svijetu sam osjećao i prije nego sam otišao, a osjećam je i sada.
Familijarni život, staro društvo, opušteniji život s manje pravila i dobrom hranom, te sve ovo što si naveo je ogromna stavka. Osim za ove likove koji to nisu ni imali, a ima i takvih, i onda je njima vani super, jer mogu nekoga varati da nisu anonimusi i nebitni likovi kakvi su bili kod kuće.
Nestandardni hobiji su nekako najbitnija stavka... Daj ba, sve to imaš i vani, i politički mulj, i nacionalizam, a o sigurnosti na ulicama da ne pričam. U Londonu silovanje svaki sat, u Parizu ne smiješ proći polovinom grada, o Americi da ne pričam, nikad ne znaš hoće li te neki zombi na methu zaskočiti.Najveci problem zivota kuci je politicki mulj i nacionalizam, zatvorenost i nemanje opcija (posla, licnog razvoja i napretka, nestandardnih hobija i socijalnog zivota).
Cinjenica da moram putovati 8 sati za destinacije u evropi umjesto 2 sata direktno je meni velika stvar. Isto tako finansijski si ti stabilan, koja je vjerovatnoca za druge prosjecne ili cak iznadprosjecne ljude?
Politicki mulj nemas vani jer nije tvoje i ne dotice te toliko kao u bih. Price o londonu i parizu su statistika.
Daleko od toga da je sjajno, ali jednostavno ne ides u neke sijelove grada.
Hocu da kazem da svako stavi vide tezine na ono sto mu smeta/je bitno