EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

preludezalude

#8551 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by preludezalude »

Stvarno je veliki problem otici 500 metara do slijedece pumpe i natociti za 5 minuta. I ovo ti mjeris sa uzasno malim brojem brzih punjaca. Smijesan si. Koliko ti trebas daleko otici do slijedeceg brzog punjaca?
tokio25

#8552 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by tokio25 »

kojih 500 metara ako je ova pumpa jedina na autocesti a ne radi
Didier

#8553 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Didier »

preludezalude wrote: 21/07/2026 15:21 Tema se zove Sve o EV. Ako ti ne odgovara prica onih koji ne vole ev, onih koji kritikuju, onih koji nalaze mane, onih koji kazu drugacije...trebas otvoriti novu temu Samo za zadovoljne korisnike EV.
Kao što rekoh, argumenti su ti za kurac, ali se obično na to ne osvrneš.

Nastavi kakiti po EV-u, meni odgovara da vas što manje vozi EV.
preludezalude

#8554 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by preludezalude »

tokio25 wrote: 21/07/2026 15:48 kojih 500 metara ako je ova pumpa jedina na autocesti a ne radi
A brzi punjac ima?
tokio25

#8555 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by tokio25 »

preludezalude wrote: 21/07/2026 15:53
tokio25 wrote: 21/07/2026 15:48 kojih 500 metara ako je ova pumpa jedina na autocesti a ne radi
A brzi punjac ima?
ima
lepenica
znaci na autocesti imas isti broj benzinskih kao i brzih punjaca :D
preludezalude

#8556 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by preludezalude »

Didier wrote: 21/07/2026 15:49
preludezalude wrote: 21/07/2026 15:21 Tema se zove Sve o EV. Ako ti ne odgovara prica onih koji ne vole ev, onih koji kritikuju, onih koji nalaze mane, onih koji kazu drugacije...trebas otvoriti novu temu Samo za zadovoljne korisnike EV.

Argumenti su mi na mjestu i svima poznati...uzasno malo brzih punjaca a 2/3 svih punjaca su u 4 grada. Naravno da ti odgovara da sto manje ima ev vozila na cesti jer bi ti tocenje goriva bilo ne za 20 minuta vec za mnogo vise vremena.
preludezalude

#8557 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by preludezalude »

tokio25 wrote: 21/07/2026 15:55
A brzi punjac ima?
ima
lepenica
Pa ti ne znas ni gdje se Lepenica nalazi.
Pandakonda

#8558 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Pandakonda »

preludezalude wrote: 21/07/2026 15:56
Didier wrote: 21/07/2026 15:49

Argumenti su mi na mjestu i svima poznati...uzasno malo brzih punjaca a 2/3 svih punjaca su u 4 grada. Naravno da ti odgovara da sto manje ima ev vozila na cesti jer bi ti tocenje goriva bilo ne za 20 minuta vec za mnogo vise vremena.
Mozes li mi samo navesti rutu u drzavi koju ne mozes preci sa jednim punjenjem ili da barem nemas punjenje u toj jednoj lokaciji gdje ides pa da se ne mozes vratiti nazad kuci? I naravno koliko cesto ides jednom takvom rutom

Ovo je mapa samo Moon power punjaca, znaci ovdje uopste jos nisu uracunate punionice od ostalih privatnih kompanija, elektroprivrede i onih benzinskih koje imaju punionicu

Image

Covjek da gleda neke upise na ovoj temi rekao bi da svaki dan putuju iz Gacka za Drvar pa imaju problem
tokio25

#8559 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by tokio25 »

preludezalude wrote: 21/07/2026 15:59
tokio25 wrote: 21/07/2026 15:55

A brzi punjac ima?
ima
lepenica
Pa ti ne znas ni gdje se Lepenica nalazi.
:-)
preludezalude

#8560 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by preludezalude »

Da te malo edukujem...Lepenica se ne nalazi na autoputu Zenica-Sarajevo vec na dijelu auto puta Sarajevo-Mostar. Sto se tice brzog ppunjaca na tom dijelu autoputa nema ga u Lepenici u pravcu Mostara vec na pravcu Mostar-Tuzla i mozes misliti na benzinskoj pumpi.
tokio25

#8561 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by tokio25 »

preludezalude wrote: 21/07/2026 16:11 Da te malo edukujem...Lepenica se ne nalazi na autoputu Zenica-Sarajevo vec na dijelu auto puta Sarajevo-Mostar. Sto se tice brzog ppunjaca na tom dijelu autoputa nema ga u Lepenici u pravcu Mostara vec na pravcu Mostar-Tuzla i mozes misliti na benzinskoj pumpi.
ti uzeo post samo koji tebi odgovara
ovo ostalo nisi komentarisao
nisi uzeo u obzir post gdje govori svratio na x ne radi na y prduzio ne radi tek z radi
a ti me pitao gdje je na autoputu punjac brzi ja ti rekao
izmedju ostalog evo malo o punajcima
Image
Image
Image

ma nema punjaca nikako
preludezalude

#8562 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by preludezalude »

Jbt nevjerovatan si. Pa ti si spomenuo Lepenicu. Razumijem sto kontriras meni i raspravljas se. Ali poceo si kontrirati i sam sebi. Besmisleno je s tobom raspravljati.
tokio25

#8563 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by tokio25 »

preludezalude wrote: 21/07/2026 16:30 Jbt nevjerovatan si. Pa ti si spomenuo Lepenicu. Razumijem sto kontriras meni i raspravljas se. Ali poceo si kontrirati i sam sebi. Besmisleno je s tobom raspravljati.
pa jesi li pitao ima li brzi punjac na autocesti?
jel ima?
pa jeste besmisleno za tebe jer ne znas vise kako da se izvuces
evo postavio sam ti karte sa plugshare-a oko punjaca i ti uporan da je sve u 4 grada zgurano a karte pokazuju da uopste nije tako i da je solidan broj punjaca svuda osim u zapadnoj i istocnoj hercegovini ajd mozda i istocnoj bosni
preludezalude

#8564 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by preludezalude »

Citirao si jedini post koji govori o pumpi na autoputu i covjeka koji je rekao da mu jedina pumpa nije radila na auto putu Zenica-Sarajevo. Na moj upit da li ima brzi punjac si komentarisao da brzi punjac ima u Lepenici. Prvo Lepenica nije na tom autoputu vec na dionici Sarajevo-Mostar. Drugo, nema u pravcu Mostara vec u pravcu Mostar-Sarajevo. Trece, to je INA benzinaka pumpa.
tokio25

#8565 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by tokio25 »

:-)

ok neka bude da ja nemam pojma
svejedno dolazimo do price da i neke benzinske ne rade 24 sata
znaci ako si na rezervi mozes da ne odes tih 500 metara iako nema ni jedna tako blizu

uostalom kao sto ti je i rekao forumas ti si svoje razloge rekao i ok za tebe nije ev i to je to
al sto to nameces drugima kao standard?
preludezalude

#8566 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by preludezalude »

tokio25 wrote: 21/07/2026 16:51 :-)

znaci ako si na rezervi mozes da ne odes tih 500 metara iako nema ni jedna tako blizu

uostalom kao sto ti je i rekao forumas ti si svoje razloge rekao i ok za tebe nije ev i to je to
Porediti broj benzinskih pumpi sa brojem brzih punjaca je smijesno. Svaki sus-ovac moze dopustiti sebi da padne na rezervu dok EV...
Polako. Smiri se. Samo pricamo. Toliko si uporan da budes u pravu da pocinjes praviti greske. Nikome ja nista ne namecem. Upravo je suprotno, ti pokusavas nametnuti svoju viziju da je sve ok oko EV. Ja sam samo iznio cinjenice o broju punjaca, broju brzih punjaca, brzini punjenja, dostupnosti punjaca, broju ev vozila na nasim cestama. Same te cinjenice nesto govore. Vjerujem ja tebi da ev tebi odgovara i to postujem. Tako ti se slozilo da ti odgovara. Ali moras shvatiti da u trenutnoj situaciji ogromnoj vecini ljudi ev ne pruza ono sto im treba od auta.
tokio25

#8567 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by tokio25 »

preludezalude wrote: 21/07/2026 17:11

Porediti broj benzinskih pumpi sa brojem brzih punjaca je smijesno. Svaki sus-ovac moze dopustiti sebi da padne na rezervu dok EV...
Polako. Smiri se. Samo pricamo. Toliko si uporan da budes u pravu da pocinjes praviti greske. Nikome ja nista ne namecem. Upravo je suprotno, ti pokusavas nametnuti svoju viziju da je sve ok oko EV. Ja sam samo iznio cinjenice o broju punjaca, broju brzih punjaca, brzini punjenja, dostupnosti punjaca, broju ev vozila na nasim cestama. Same te cinjenice nesto govore. Vjerujem ja tebi da ev tebi odgovara i to postujem. Tako ti se slozilo da ti odgovara. Ali moras shvatiti da u trenutnoj situaciji ogromnoj vecini ljudi ev ne pruza ono sto im treba od auta.
pa naravno da se ne moze porediti kad je prva benzinska ubih napravljena kad? a kad prva punionica?
vjerovatno je oko 100 godina razlike
da je obrnuta situacija u svijetu vjerovatno bi do sada auta prelazila po 2000km i punila se za 15 minuta

ti nameces a ja pisem na temi o ev i kome odgovara a ne govorim da sus ne valja
on valja za specificne primjere kao i ev

ja sam isto iznio cinjenice zasto je broj elektricnih takav
evo ti slikovito
Last edited by tokio25 on 21/07/2026 17:37, edited 1 time in total.
Didier

#8568 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Didier »

Čuj iznio činjenice, a sam rekao u jednom postu da ima 500 EV-a, dok je u drugom tvrdio da ima 400 punjača u državi.

Činjenica je da bukvalno nema nijedan komad države, a ni Balkana u koji se ne može stići električnim vozilom. Bukvalno nijedan.

Nekad ćeš platiti malo više, nekad malo manje, ponekad je besplatno, i kako god, uvijek je mnogo jeftinije od goriva.

Mislim da treba prestati pričati na ovu temu, jer je frajer neumoran, a ustvari priča nebuloze.
ElRe

#8569 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by ElRe »

sime_cipol wrote: 21/07/2026 08:20 Hajde to, covjek bi možda i namako pare, ali kad ti dodje iz DE, AUT, NOR ili SWE pametovati kako je EV mrak, to je vrhunac.
Gore mu besplatan autoput, parking, punjenje, porezne olakšice, stimulacije, subvencije i onda drzi vaz tebi u Bosni gdje nista od toga ne postoji i govori, sta vi papci znate sta je EV i ponasa se ko da je Boga povukao za muda
Imam tetka, upravo je u Sarajevu, švedski penzioner. Kune se u EV, gore ima Kiu EV6, a za BiH uvezao Tiguana TDI. U BiH i Sandžaku provede 3-4 mjeseca godišnje. I meni pametuje kako je EV zakon. Još mene nagovara da kupim RAV4 hibrid.
Seawolf

#8570 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by Seawolf »

Didier wrote: 21/07/2026 17:35 Čuj iznio činjenice, a sam rekao u jednom postu da ima 500 EV-a, dok je u drugom tvrdio da ima 400 punjača u državi.

Činjenica je da bukvalno nema nijedan komad države, a ni Balkana u koji se ne može stići električnim vozilom. Bukvalno nijedan.

Nekad ćeš platiti malo više, nekad malo manje, ponekad je besplatno, i kako god, uvijek je mnogo jeftinije od goriva.

Mislim da treba prestati pričati na ovu temu, jer je frajer neumoran, a ustvari priča nebuloze.
Tako je, nema niti jedan kraj države do kojeg se ne može stići električnim vozilom.

Ali ih ima podosta iz kojih se nakon toga nije moguće vratiti nazad.

Pošto vozim električni automobil u BiH i apsolutno sam svjestan svih mogućih ograničenja, mogu samo zaključiti da vi što pišete da je odlično voziti EV u BiH, ne samo da ne vozite EV, nego u stvari ne vozite nikakav automobil.
preludezalude

#8571 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by preludezalude »

tokio25 wrote: 21/07/2026 17:35
preludezalude wrote: 21/07/2026 17:11

pa naravno da se ne moze porediti kad je prva benzinska ubih napravljena kad? a kad prva punionica?
vjerovatno je oko 100 godina razlike
da je obrnuta situacija u svijetu vjerovatno bi do sada auta prelazila po 2000km i punila se za 15 minuta

ti nameces a ja pisem na temi o ev i kome odgovara a ne govorim da sus ne valja
on valja za specificne primjere kao i ev

ja sam isto iznio cinjenice zasto je broj elektricnih takav
evo ti slikovito
Jao sto pricas gluposti...cuj kad je prva benzinska a kad prva punionica. A znas li kad je napravljen prvi elektricni automobil?ovdje se ne raspravlja sta valja u specificnim primjerima vec sta valja generalno. Ti si specifiran primjer i valja ti. Za 99% ljudu ne valja. Trenutno u BiH sus pruza mnogo vise i daje bolju komfornost u upotrebi od EV.
ReymondReddington

#8572 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by ReymondReddington »

Image

Ali kako je ovo skupo kod nas. Pa ovo je sad skoro kao gorivo ko mora puniti na ovim brzim punjacima.

Edit: evo vidim po komentarima da je 1.3 BAM po kilowatu.
tokio25

#8573 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by tokio25 »

pricas i ti gluposti
koliko ima suvova u bih a koliko njih je sislo sa asfalta?
mozemo i o jacini automobila
najveca dozvoljena brzina je 130 a imas automobile koje idu 250 i vise
tako isto i to sto govoris da je generalno bolje
jeste u tvojoj glavi ali nije na terenu
koliko njih ima auto vece nego sto im treba koliko njih prelazi ispod 10000 godisnje
koliko njih koristi auto samo za grada i sl
ne znamo ni ja ni ti al ces ti reci znam ja vecina 99% ljudi ili sl
tokio25

#8574 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by tokio25 »

ReymondReddington wrote: 21/07/2026 19:15 Image

Ali kako je ovo skupo kod nas. Pa ovo je sad skoro kao gorivo ko mora puniti na ovim brzim punjacima.

Edit: evo vidim po komentarima da je 1.3 BAM po kilowatu.
to je onaj najbrzi al ima i jeftiniji od toga krece se od oko 30feninga po kilovatu pa gore
al slazem se da je generalno skupo
preludezalude

#8575 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About

Post by preludezalude »

Didier wrote: 21/07/2026 17:35 Čuj iznio činjenice, a sam rekao u jednom postu da ima 500 EV-a, dok je u drugom tvrdio da ima 400 punjača u državi.

Isto tako mogu i biciklom stici u svaki dio BiH ali to ne znaci nista.
Post Reply