Ih ja jedva cekam domaci. Ovaj kupovni je ocajan,jos kupim onaj skuplji rozi.
Kod mene nece jos poceti zriti,barem 10-15 dana,ovako odokativnom metodom.
Moderator: anex
Sta ti znaci ovo "obrezivao"?
Evo ti link:
Pricao mi jedan poljoprivrednik iz Janje kako oni kaleme lubenice.zippoo87 wrote: ↑01/07/2026 17:07
Nism nista a mislim da jos i ne treba,jer nisu pocele sve ni cvjetati i nisu zametle. A mislio sam kada se zametnu 2-3,presjeci lozu,da ne ide dalje. Ali moram malo istraziti kako se to radi,ovo je drugi put u zivotu da sadim dinje i lubenice ali ni prvi put nisam bio tu da pratim rast i razvoj. Pa nisam neki znalac oko ovih biljki,to moram sada istraziti malo.
Ma necu ja to.Danguba wrote: ↑01/07/2026 22:18Pricao mi jedan poljoprivrednik iz Janje kako oni kaleme lubenice.zippoo87 wrote: ↑01/07/2026 17:07
Nism nista a mislim da jos i ne treba,jer nisu pocele sve ni cvjetati i nisu zametle. A mislio sam kada se zametnu 2-3,presjeci lozu,da ne ide dalje. Ali moram malo istraziti kako se to radi,ovo je drugi put u zivotu da sadim dinje i lubenice ali ni prvi put nisam bio tu da pratim rast i razvoj. Pa nisam neki znalac oko ovih biljki,to moram sada istraziti malo.
Posada bundeve/tikve i lubenice. Kada se dobro razviju sklaperom presjecaju glavne loze kod jednih i drugih i spajaju lubenicu na korijen tikve.
Kada sam ga pitao zasto tako, zato sto korijen tikve vise crpi i bolje napreduje od korijena lubenice.
Nisam probao ali interesantno.
krec? meni jednom savjetovali da prije frezanja pospem krec u prahu kako bih dodao kalcij... ali to je kasno za plod koji imas... mozda sada oko stabljika posuti? ne znam...banjaluka078 wrote: ↑20/07/2026 20:10 Google kaže nedostatak kalcijuma. Šta mi je činiti, mogu li nečim spasiti baštu?
Kiselost tla.banjaluka078 wrote: ↑20/07/2026 20:10 Google kaže nedostatak kalcijuma. Šta mi je činiti, mogu li nečim spasiti baštu?
Kupi vodotopivo djubrivo sa vecim udjelom kalcija. JA to koristim redovno na paradajzu i nema tih problema. Bila 2-3 tako malo prije skoro mjesec dana.banjaluka078 wrote: ↑20/07/2026 20:10 Google kaže nedostatak kalcijuma. Šta mi je činiti, mogu li nečim spasiti baštu?
Uff kolegice, kako zalijevaš baštu u ovom našem paklu? Ove vrućine i pogrešno zalijevanje mogu utjecati na trulež.banjaluka078 wrote: ↑20/07/2026 20:10 Google kaže nedostatak kalcijuma. Šta mi je činiti, mogu li nečim spasiti baštu?
Obzirom da sam po par dana odsutna, i znala sam da će tako biti, malčirala sam slamom većinu povrtnica, a zalijevam svako 4 dana ali obilno, odstajalom vodom. I pokazalo mi se kao odlična taktika. I sve je sad za sad dobro mislim ono što sam pazila.banjaluka078 wrote: ↑21/07/2026 06:55 Hvala svima. Danas prva obaveza-poljoprivredna apoteka. Čitam i za neki miks kvasca, šećera i mlijeka, koji učini da biljka bolje apsorbuje kalcijum.
Probaću sve, baš je krenuo, bilo bi mi baš žao da propadne.
Suša i vrućina rade svoje, još mi i zalijevamo i svakog dana smo u bašti.