"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Dozer

#9151 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Dozer »

Nagledao sam se i naslusao i ja takvih koliko hoces, pogoto danas kad im AI pise CV. I onda dodje na razgovor, sta god ga/je pitas - nema pojma.
A kad citas CV, rekao bi da je minimalno dr.sci....

Zadnji koji mi je bio napisao da mu je engleski "Proffesional". U pola razgovora, supljeg u sustini, reko' - I would like to continue in English, if you agree.
Izgledalo je kao da pricam s Navaho indijancem.koji pokusava pricati nas :lol:
Last edited by Dozer on 17/07/2026 14:10, edited 2 times in total.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#9152 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

došli su novi pastuvi
ja stvarno ne bih imao problema biti portir ili noćni čuvar ako nigdje nema nista drugo
jbg i na zapadu menadjeri isli za krize 2008 u kanal
zforumas

#9153 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zforumas »

Dozer wrote: 17/07/2026 14:05 Nagledao sam se i naslusao i ja takvih koliko hoces, pogoto danas kad im AI pise CV. I onda dodje na razgovor, sta god ga/je pitas - nema pojma.

Zadnji koji mi je bio napisao da mu je engleski "Proffesional". U pola razgovora, supljeg u sustini, reko' - I would like to continue in English, if you agree.
Vec si ga na "Proffesional" trebao eliminisati.
Dozer

#9154 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Dozer »

zforumas wrote: 17/07/2026 14:27
Dozer wrote: 17/07/2026 14:05 Nagledao sam se i naslusao i ja takvih koliko hoces, pogoto danas kad im AI pise CV. I onda dodje na razgovor, sta god ga/je pitas - nema pojma.

Typos se desavaju, nije problem, a ni mjerilo.
Al, kada te uhvatim da si u CV napisao nesto sto nije istina, to se kod nas od 50+, koji smo skole zavrsavali u pravom drzavnom sistemu, zove lazno predstavljanje. Ili, najkrace - laz.
Ako lazes u CV-ju, sta onda treba da ocekujem kasnije?
zforumas

#9155 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zforumas »

Dozer wrote: 17/07/2026 14:35
zforumas wrote: 17/07/2026 14:27

Typos se desavaju, nije problem, a ni mjerilo.
Al, kada te uhvatim da si u CV napisao nesto sto nije istina, to se kod nas od 50+, koji smo skole zavrsavali u pravom drzavnom sistemu, zove lazno predstavljanje. Ili, najkrace - laz.
Ako lazes u CV-ju, sta onda treba da ocekujem kasnije?
Za neke ozbiljnije pozicije nemam razimijevanja za tippo, tako isto moze nulu dodati ili zarez pomjeriti.
Dozer

#9156 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Dozer »

Ne postoji savrsenstvo. Niti ga ocekujem.
Kao ni nepogrijesivost. Svi grijesimo, nekad, u necemu, i to je OK do neke mjere.
2x ista greska je vec alarm, 3x je problem.

Gramaticka greska ili permutacija slova ne znaci da je neko los i nesposoban radnik, ili losa osoba.
Laz je vec nesto drugo, i automatski ukazuje.na postojanje dubljeg problema koji vrlo brzo moze eskalirati, s ozbiljnim posljedicama.
Takve odmah krizam.

Medjutim, sve cesce cujem, a i vidim, da se kod mladjarije istina uopste ne cijeni. Tacno imam osjecaj da se takmice ko ce sastaviti "bolju" petljavinu...
tokio25

#9157 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by tokio25 »

meni licno ste gori vi preko 50 koji mislite da ste pokupili svu pamet svijeta i niko mladji ne moze biti pametniji i sposobniji od vas
Ozimician

#9158 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

Dozer wrote: 17/07/2026 14:51 Ne postoji savrsenstvo. Niti ga ocekujem.
Kao ni nepogrijesivost. Svi grijesimo, nekad, u necemu, i to je OK do neke mjere.

Gramaticka greska ili permutacija slova ne znaci da je neko los i nesposoban radnik, ili losa osoba.
Laz je vec nesto drugo, i automatski ukazuje.na postojanje dubljeg problema koji vrlo brzo moze eskalirati, s ozbiljnim posljedicama.
Takve odmah krizam.

Medjutim, sve cesce cujem, a i vidim, da se kod mladjarije istina uopste ne cijeni. Tacno imam osjecaj da se takmice ko ce sastaviti "bolju" petljavinu...
Jbg, produkt modernog doba, u BIH se CV jos kao i citaju izgleda...
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#9159 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by izvrsni direktor »

Ozimician wrote: 17/07/2026 15:16
Dozer wrote: 17/07/2026 14:51 Ne postoji savrsenstvo. Niti ga ocekujem.

Takve odmah krizam.

Jbg, produkt modernog doba, u BIH se CV jos kao i citaju izgleda...
Let me guess: u njemackoj se ne cita?!
Osmi Socrates

#9160 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Osmi Socrates »

Zapara mi oči ovo "projekat vrijedan stotine hiljada eura".
tramvajtrojka

#9161 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by tramvajtrojka »

tokio25 wrote: 17/07/2026 14:59 meni licno ste gori vi preko 50 koji mislite da ste pokupili svu pamet svijeta i niko mladji ne moze biti pametniji i sposobniji od vas
Drzava zapela u raljama boomera bukvalno od političara do normalnog plebsa sve imaju iskrivljen i zaostalu realnost, zato usvajanje bilo kakvih promjena je nemoguca stvar kod te generacije

Eno kud cea bolji primjer od levata Mandića taj jos uvijek sanja plesnjake u fisu i domu mladih i sarajevske škole pop rocka dok mu se u stvarnosti oko opštine sve zivo raspada i ne priliči 2026oj godini
Osmi Socrates

#9162 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Osmi Socrates »

Boomeri pukli. Ekseri još više. Mi ostali se ibretimo. :lol:
Dozer

#9163 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Dozer »

tokio25 wrote: 17/07/2026 14:59 meni licno ste gori vi preko 50 koji mislite da ste pokupili svu pamet svijeta i niko mladji ne moze biti pametniji i sposobniji od vas
Vidis, u tome je najveci problem. Mi preko 50 imamo reference na nesto o cemu vi ispod 40 nemate pojma, a to je rad i zivot u potpuno drugacijoj drzavi i sistemu.
Jos je veci problem sto ste vi ubijedjeni da bolje od nas znate sta je i kako je bilo tada, nerijetko nam cak i pametujete o tome, a tada niste bili ni u planu nastanka spermatozoida.

Pri tome, nismo mi ti koji su pokupili svu pamet svijeta, nego je upravo suprotno - vi ste nafurani da ste najpametniji, najzajebaniji, najinteligentniji, i sve ostalo naj-naj, i uopste ne kontate da smo mi vas gledali kako i u cemu odrastate, kako vam se formiraju misljenja, stavovi i licnosti, kao i kakvo znanje i iskustva sticete. Nije suprotno. Mi smo vama kupovali prve kompjutere, mobitele, ucili vas koristenju interneta, itd., a ne vi nas.

Dakle, vasa postavka i odnos su pogresni, ne nas. Uostalom, evo, vi sad dolazite kao generacije promjena. Mislim da vise nego jasno vidimo sve vase sposobnosti, znanja i kapacitete. Cast rijetkim izuzecima, ali Balvan Koji Govori je odlican reprezent vasih generacija.
tokio25

#9164 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by tokio25 »

Dozer wrote: 17/07/2026 23:04
Vidis, u tome je najveci problem. Mi preko 50 imamo reference na nesto o cemu vi ispod 40 nemate pojma, a to je rad i zivot u potpuno drugacijoj drzavi i sistemu.
Jos je veci problem sto ste vi ubijedjeni da bolje od nas znate sta je i kako je bilo tada, nerijetko nam cak i pametujete o tome, a tada niste bili ni u planu nastanka spermatozoida.

Pri tome, nismo mi ti koji su pokupili svu pamet svijeta, nego je upravo suprotno - vi ste nafurani da ste najpametniji, najzajebaniji, najinteligentniji, i sve ostalo naj-naj, i uopste ne kontate da smo mi vas gledali kako i u cemu odrastate, kako vam se formiraju misljenja, stavovi i licnosti, kao i kakvo znanje i iskustva sticete. Nije suprotno. Mi smo vama kupovali prve kompjutere, mobitele, ucili vas koristenju interneta, itd., a ne vi nas.

Dakle, vasa postavka i odnos su pogresni, ne nas. Uostalom, evo, vi sad dolazite kao generacije promjena. Mislim da vise nego jasno vidimo sve vase sposobnosti, znanja i kapacitete. Cast rijetkim izuzecima, ali Balvan Koji Govori je odlican reprezent vasih generacija.
Najveci problem je sto vi mislite da je taj sistem u kojem ste zivjeli jos uvijek aktuelan
Nova vremena pregazilo vas vrijeme novi standardi u svemu samo necete da priznate sto govori i post iznad
Dozer

#9165 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Dozer »

Potpuno pogresno.
I samo potvrdjujes sve sto sam napisao.

Ne mislimo mi da je bilo sta iz tog sistema aktuelno, a jos manje su nas novi sistem i vrijeme pregazili (cuj ovo sistem :lol: ).
Pa i mi zivimo ovo vrijeme. I "sistem". Tacnije - mi smo u ovome novom od samog nastanka, a vi ste padobranci.
Sve sto pises samo potvrdjuje gore spomenutu nafuranost na nekakvo vase znanje i razumijevanje svega, ali... tanko je to.

Za nove standarde se slazem, samo problem je sto se ovo danas ne moze nazvati standardima. Ovo danas je jedna opsta kakofonija nepismenosti, bahacenja, qrcenja i nafuranosti, a ne standard.
tokio25

#9166 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by tokio25 »

Pa vi da ste takvi strucnjaci ne bi isli u kfc na razgovor niti bi ti nudio ponzi semu za biznis
Vi stariji ste upravo takvim nacinom i unistili sve u bih jer ste mislili da ste pametni a jos tome i gramzivi daj daj
I na kraju imamo sto imamo
Dozer

#9167 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Dozer »

:lol: :facepalm:
p206

#9168 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by p206 »

Ne valjaju ni jedni ni drugi...jedni su pokazali da ne znaju voditi državu,a drugi da su nesposobni da preuzmu vođenje od nesposobnih
tramvajtrojka

#9169 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by tramvajtrojka »

p206 wrote: 18/07/2026 10:13 Ne valjaju ni jedni ni drugi...jedni su pokazali da ne znaju voditi državu,a drugi da su nesposobni da preuzmu vođenje od nesposobnih
Ne mozes i preuzeri vodjenje kad su se ovi bunkerisali na svoje pozicije i po pitanju zivota ne daju nikakve promjene nego zive u nekoj imaginarnoj 86oj i laznoj iskrivljenoj slici mladosti koje su imali

Bukvalno ljudi zele grad i drzavu zarobljenu i zaledjenu u 86u niti radosti niti promjene apsolutno nista

Najjace mi je bilo nedavno jedna boomerka pokrenula peticiju da se ukloni summer market na vilsu jer toga nije bilo u njezino doba u osamdesetim i tu su samo narkomani i zgubidani
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#9170 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by bitanga_sa_otesa »

Bobi wrote: 16/07/2026 12:15

Ma i to radno iskustvo je dvosjekli mač, ako je radio u nekoliko firmi odmah se postavlja upitnik, nešto fali :D.
kod nas zadnju godinu primili 5-6 takvih s ''iskustvom'' ... strasno kakvi idioti ,ne znaju osnovne zivotne stvari ,od znanja u struci znaju klizat po mobitelu i otic na bankomat :run:
tokio25

#9171 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by tokio25 »

bitanga_sa_otesa wrote: 18/07/2026 10:17

Ma i to radno iskustvo je dvosjekli mač, ako je radio u nekoliko firmi odmah se postavlja upitnik, nešto fali :D.
kod nas zadnju godinu primili 5-6 takvih s ''iskustvom'' ... strasno kakvi idioti ,ne znaju osnovne zivotne stvari ,od znanja u struci znaju klizat po mobitelu i otic na bankomat :run:
da pogadjam kad su tek dosli busali su se u prsa i ponasali kao da su elon musk licno
Facility

#9172 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Facility »

Lik je tri godine radio u jednoj firmi, dvije, od te tri godine firma je tražila način da ga se riješi.
Poslije se te tri godine u njegovom CV-u pojave kao godine ekspertize i radnog iskustva.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#9173 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Bobi »

bitanga_sa_otesa wrote: 18/07/2026 10:17

:lol: ma to direktor primi nakon telefonskog poziva :mrgreen: i onda objašnjava ko se od starih pobuni kao " znate vi ko su ciji si i odakle su oni" kao dobro za biznis...konekcije :D
bitanga_sa_otesa

#9174 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

tokio25 wrote: 18/07/2026 10:20

da pogadjam kad su tek dosli busali su se u prsa i ponasali kao da su elon musk licno
ma jok,na pocetku sute ko mutavi.. mislim ne treba ovo ko,jer su mutavi...poslije godinu se malo okuraze pa se pocnu qrĆiti kome mogu,jer stari radnici ovo ono...jedan balo je vec 3 godine tu ,ne mozes doci do rijeci od njega ,sve vidi sve zna,glavni mahalas. zna svako jutro ko je sta obukao ,kakve tene carape,ko je auto kupio,kad je ko stavio ljetne,koje ventil kapice,sta je ko rekao,ali o poslu ne zna nista niti ga boli q....
bitanga_sa_otesa

#9175 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Bobi wrote: 18/07/2026 10:24

:lol: ma to direktor primi nakon telefonskog poziva :mrgreen: i onda objašnjava ko se od starih pobuni kao " znate vi ko su ciji si i odakle su oni" kao dobro za biznis...konekcije :D
vjerovatno da su preko stele,ali nece da kazu,ja ih svaki dan pitam ko vam je stela bio da ne radite :lol:
ma ne objasnjava direktor nista ,nego kad se pozalis kaze: imate vi stariji tu da ih naucite. ne mozes kloc nauciti nista ,mozes ga samo sjekirom iscjepat i naloziti ili poturit pod nesto..
Post Reply