Cijene stanova All about
Moderator: anex
- dječak sa šibicama
#23401 Re: Cijene stanova All about
"Do pet kubika" je nesto kao "imacete brzinu interneta do 200 mbps"
Do pet kubika je i pola kubika.
Ili frtalj kubika. Ili jednostavno, nula.
Do pet kubika je i pola kubika.
Ili frtalj kubika. Ili jednostavno, nula.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#23402 Re: Cijene stanova All about
Pogresna tema edit
- nepass1
#23403 Re: Cijene stanova All about
Ja sam sa u novogradnji sa mjerilim isto imao oko 5m³kokuz_sa wrote: ↑28/06/2026 15:302 odraslih nas u stanuCi-Nick wrote: ↑28/06/2026 07:16Dobro ti si kokuz, štediš vodu.
Šalim se.
Neka normalna potrosnja za domaćinstvo u kom se kuha, pere, ide u WC, kupa, je recimo 400 do 500 litara dnevno, odnosno 12 do 15 m3 mjesecno.
Penzioneru je vjerovatno dovoljno i 150 litara, nekom ko ima mlade u kući koje se svaki dan kupaju tusiraju nije dovoljno ni 700 litara.
Najbolji pokazatelj je svjetlo uvečer, nijedna nova zgrada u kojoj su svi stanovi rasprodati nije ni približno osvjetljena kao ove stare zgrade.
Preko dana na poslu, popodne se kuci
Dnevno se pali ves masina jer cim se sa posla dodje opere se masina stvari sto su kotistene
Tusiranje 1-2x dnevno
Masina za sudje isto 1 dnevno se pali
Kuha se u kuci, kafa se pravi
I nikad nije preko 5 kubika doslo.
Novogradja u pitanju, imam svoj sat.
Ne zaljevam cvijece, nenperem auta i tepihe slaufom sa svoje cesne.
Stvarno ne znam kako je normalno da jedna osoba po vama trosi toliko vode.
Ako su ispravne instalacije i nema gubitka vode, jedino da imas nilskog konja.
Jos beba, ljeti svaki dan puna kada vode i kupanje. Racuni 7-10KM
- VladaFBiH
#23404 Re: Cijene stanova All about
Svaka ti čast jer je to nekih 166 litara vode dnevno (i to ako mjesec ima 30 dana) a ovo je prosječna potrošnja po osobi u Evropi:nepass1 wrote: ↑02/07/2026 11:24Ja sam sa u novogradnji sa mjerilim isto imao oko 5m³kokuz_sa wrote: ↑28/06/2026 15:302 odraslih nas u stanuCi-Nick wrote: ↑28/06/2026 07:16
Dobro ti si kokuz, štediš vodu.
Šalim se.
Neka normalna potrosnja za domaćinstvo u kom se kuha, pere, ide u WC, kupa, je recimo 400 do 500 litara dnevno, odnosno 12 do 15 m3 mjesecno.
Penzioneru je vjerovatno dovoljno i 150 litara, nekom ko ima mlade u kući koje se svaki dan kupaju tusiraju nije dovoljno ni 700 litara.
Najbolji pokazatelj je svjetlo uvečer, nijedna nova zgrada u kojoj su svi stanovi rasprodati nije ni približno osvjetljena kao ove stare zgrade.
Preko dana na poslu, popodne se kuci
Dnevno se pali ves masina jer cim se sa posla dodje opere se masina stvari sto su kotistene
Tusiranje 1-2x dnevno
Masina za sudje isto 1 dnevno se pali
Kuha se u kuci, kafa se pravi
I nikad nije preko 5 kubika doslo.
Novogradja u pitanju, imam svoj sat.
Ne zaljevam cvijece, nenperem auta i tepihe slaufom sa svoje cesne.
Stvarno ne znam kako je normalno da jedna osoba po vama trosi toliko vode.
Ako su ispravne instalacije i nema gubitka vode, jedino da imas nilskog konja.
Jos beba, ljeti svaki dan puna kada vode i kupanje. Racuni 7-10KM
- Tuširanje/kupanje: 40l
- Vodokotlić (WC): 30l
- Pranje ruku, umivanje, pranje zuba: 10l
- Pranje veša: 18l
- Pranje posuđa (ručno ili mašina): 12l
- Kuhanje: 4l
- Piće: 2,5l
- Čišćenje stana: 6l
- Ostalo (zalijevanje cvijeća, gubici, sitna potrošnja): 8l
Ukupno: 130,5 L/dan
Napomena: na Balkanu je potrošnja iznad Evropskog prosjeka a ispod 100l po osobi se već smatra jako štedljivim a vas je troje trošilo malo iznad toga...
-
Forumerrer
#23405 Re: Cijene stanova All about
Jel vi povlacite vodu samo kad je smedja (ko Izet)?
4 osobe, vodomjer u stanu, prosjecno mi dodje izmedju 30 i 40 KM. Ako bih racunao samo koliko vode potrosimo na vodokotlicu, mislim da mi dolaze mali racuni.
4 osobe, vodomjer u stanu, prosjecno mi dodje izmedju 30 i 40 KM. Ako bih racunao samo koliko vode potrosimo na vodokotlicu, mislim da mi dolaze mali racuni.
- nepass1
#23406 Re: Cijene stanova All about
Najveci racun mi je bio 12.90. bgm ljeti svaku noc ona djecija kada puna i dijete ostavim sat da se brcka.Forumerrer wrote: ↑02/07/2026 22:11 Jel vi povlacite vodu samo kad je smedja (ko Izet)?
Sad sam u drugom stanu gdje je brojilo zajednicko i ispod 35 za nas troje nikad ne dodje
Jos ja trcim, neda mi zena uci u dnevni dok se ne okupam
A trcim 5x sedmicno
- Peacean
#23407 Re: Cijene stanova All about
Uzmite onaj vodokotlić što ima dvije pregrade, malu za malu nuždu, veliku za veliku 
- moon_walker_90
#23408 Re: Cijene stanova All about
https://www.fokus.ba/vijesti/bih/od-sut ... nu/3558432“Rok za podnošenje zahtjeva je do kraja godine, a pravo na povrat odnosi se na novoizgrađene stanove na koje je plaćen PDV i koji su uknjiženi na kupce nakon 12. aprila 2025. godine”, pojasnili su iz UIO.
- Danguba
#23409 Re: Cijene stanova All about
Sada da kupite stan koji mora biti zavrsen a ne u temeljima ili u projektu, treba vam brat bratu 1-1,5 da izganjate sve papire i dobijete da ste vlasnik tog stana tako da ''“Rok za podnošenje zahtjeva je do kraja godine...'' je nemoguce ispostovati.
Posto prolazim tu proceduru znam dobro koliko to sporo ide(kupoprodajni ugovor, porezna uprava, procjena pa opet na poreznu a oni se cekaju mjesecima pa i godinama).
Eto prilike da proradi korupcija ''mozete li to ikako zavrsiti, znate, zuri mi se..."
Znat cemo ko ce uspjeti da iskoristi ovu pogodnost.
Posto prolazim tu proceduru znam dobro koliko to sporo ide(kupoprodajni ugovor, porezna uprava, procjena pa opet na poreznu a oni se cekaju mjesecima pa i godinama).
Eto prilike da proradi korupcija ''mozete li to ikako zavrsiti, znate, zuri mi se..."
- Didier
#23410 Re: Cijene stanova All about
Znam da je tema prožvakana na razne moguće načine, ali hajde da pitam i ovdje.
Kao što sam i ranije govorio, ježim se na agencije i njihovu pojavu. Dosad nisam upoznao pristojnog agenta, svi su bili teški klošari, ponegdje malo ušminkani, ali u suštini ista bagra. Kupovao sam i prodavao nekretnine u Holandiji, Hrvatskoj i BiH, nigdje se nisu razlikovali. Agentice su malo pristojnije, ali nema neke velike razlike.
Zadnje tri nekretnine sam prodao sam, a sve što sam kupovao, kupovao sam takođe sam, bez ikakve pomoći agenata. Često sam pomagao prijateljima pri odabiru, i kad god smo imali posla s agencijama, uvijek ista priča, šupljiraju, lažu, seru, a kurca ne znaju. U Holandiji nije ni moguće bez agencije dati oglas, tako da sam uzimao najmanji mogući paket, a ostalo sve odrađivao sam sa suprugom.
Ipak, imam priliku doći do jedne veoma dobre nekretnine, ali bih zbog toga morao prodati jednu drugu, i imao bih tri - četiri mjeseca da sve to realizujem. Prilično su veliki iznosi u pitanju, tj. obje nekretnine su na cijeni.
Cijela uža i šira familija me ubjeđuje da angažujem agenciju, a ja ne vidim nijedan razuman razlog.
Pitanje forumašima je sljedeće: Da li je neko upoznao agenta ili agenticu za nekretnine koji nisu klošari, koji se drže dogovora, koji ne traže da spuštam cijenu unedogled da bi što prije uzeli svojih 3% i koji zaista PRAVE RAZLIKU u odnosu na ono što mogu uraditi sam?
Ako ima neko takav, rado ću platiti 3%, koliko vidim da su se svi dogovorili da uzimaju i ne odstupaju od toga. To mi je okej, ali ako zaista vrijedi. Dosad sam imao desetak iskustava s njima u Sarajevu, i svako iskustvo je loše, preloše, ali eto da probam nekome dati benefit of the doubt, pa se možda i ne zajebem.
Ako neko takav postoji, molim vas da mi napišete ili javite privatnom porukom.
Kao što sam i ranije govorio, ježim se na agencije i njihovu pojavu. Dosad nisam upoznao pristojnog agenta, svi su bili teški klošari, ponegdje malo ušminkani, ali u suštini ista bagra. Kupovao sam i prodavao nekretnine u Holandiji, Hrvatskoj i BiH, nigdje se nisu razlikovali. Agentice su malo pristojnije, ali nema neke velike razlike.
Zadnje tri nekretnine sam prodao sam, a sve što sam kupovao, kupovao sam takođe sam, bez ikakve pomoći agenata. Često sam pomagao prijateljima pri odabiru, i kad god smo imali posla s agencijama, uvijek ista priča, šupljiraju, lažu, seru, a kurca ne znaju. U Holandiji nije ni moguće bez agencije dati oglas, tako da sam uzimao najmanji mogući paket, a ostalo sve odrađivao sam sa suprugom.
Ipak, imam priliku doći do jedne veoma dobre nekretnine, ali bih zbog toga morao prodati jednu drugu, i imao bih tri - četiri mjeseca da sve to realizujem. Prilično su veliki iznosi u pitanju, tj. obje nekretnine su na cijeni.
Cijela uža i šira familija me ubjeđuje da angažujem agenciju, a ja ne vidim nijedan razuman razlog.
Pitanje forumašima je sljedeće: Da li je neko upoznao agenta ili agenticu za nekretnine koji nisu klošari, koji se drže dogovora, koji ne traže da spuštam cijenu unedogled da bi što prije uzeli svojih 3% i koji zaista PRAVE RAZLIKU u odnosu na ono što mogu uraditi sam?
Ako ima neko takav, rado ću platiti 3%, koliko vidim da su se svi dogovorili da uzimaju i ne odstupaju od toga. To mi je okej, ali ako zaista vrijedi. Dosad sam imao desetak iskustava s njima u Sarajevu, i svako iskustvo je loše, preloše, ali eto da probam nekome dati benefit of the doubt, pa se možda i ne zajebem.
Ako neko takav postoji, molim vas da mi napišete ili javite privatnom porukom.
-
izbjeglica_iz_besmisla
#23411 Re: Cijene stanova All about
Nije ti ovo bas tacno, ako pricas o povratu PDV-a.Danguba wrote: ↑08/07/2026 23:13 Sada da kupite stan koji mora biti zavrsen a ne u temeljima ili u projektu, treba vam brat bratu 1-1,5 da izganjate sve papire i dobijete da ste vlasnik tog stana tako da ''“Rok za podnošenje zahtjeva je do kraja godine...'' je nemoguce ispostovati.
Komisija ne izlazi na procjenu kad se kupuje novogradnja, barem u KS, a tu se inace gubi najvise vremena. I porezna ima manje posla s novim stanovima. pa krace traje.
Plus, u Sarajevu ima dosta notara koji ti za nekih stotinjak maraka zavrse svu tu papirologiju i kroz njih to obicno ide brze.
- Danguba
#23412 Re: Cijene stanova All about
Ja ti ne palamudim nego ti konkretno govorim jer Sam u proceduri.izbjeglica_iz_besmisla wrote: ↑09/07/2026 07:32Nije ti ovo bas tacno, ako pricas o povratu PDV-a.Danguba wrote: ↑08/07/2026 23:13 Sada da kupite stan koji mora biti zavrsen a ne u temeljima ili u projektu, treba vam brat bratu 1-1,5 da izganjate sve papire i dobijete da ste vlasnik tog stana tako da ''“Rok za podnošenje zahtjeva je do kraja godine...'' je nemoguce ispostovati.
Komisija ne izlazi na procjenu kad se kupuje novogradnja, barem u KS, a tu se inace gubi najvise vremena. I porezna ima manje posla s novim stanovima. pa krace traje.
Plus, u Sarajevu ima dosta notara koji ti za nekih stotinjak maraka zavrse svu tu papirologiju i kroz njih to obicno ide brze.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#23413 Re: Cijene stanova All about
Kakva komisija izlazi za procjenu PDVaDanguba wrote: ↑09/07/2026 12:12Ja ti ne palamudim nego ti konkretno govorim jer Sam u proceduri.izbjeglica_iz_besmisla wrote: ↑09/07/2026 07:32Nije ti ovo bas tacno, ako pricas o povratu PDV-a.Danguba wrote: ↑08/07/2026 23:13 Sada da kupite stan koji mora biti zavrsen a ne u temeljima ili u projektu, treba vam brat bratu 1-1,5 da izganjate sve papire i dobijete da ste vlasnik tog stana tako da ''“Rok za podnošenje zahtjeva je do kraja godine...'' je nemoguce ispostovati.
- nepass1
#23414 Re: Cijene stanova All about
Pa ako si vec deverao oko kupovine i prodaje ne vidim razloga za agenta.Didier wrote: ↑09/07/2026 01:25 Znam da je tema prožvakana na razne moguće načine, ali hajde da pitam i ovdje.
Ako neko takav postoji, molim vas da mi napišete ili javite privatnom porukom.![]()
Ovaj stan sto sam kupio prodavao se preko agencije i koliko sam upratio on je papire zavrsio i racune izganjao da je sve placeno. Sjedio sa nama kad smo dogovarali cijenu. Notara smo mi, kasnije poreznu mi, uknjizavanje mi.
Evo trenutno nesta prodajem i apsolutno nisam ni pomislio na agenciju. Notar, zk, sud, porez izganjacu ja.
Ko hoce da pogleda zakazem vikendom termine.
Ne vidim razloga da dam 3%.
- Didier
#23415 Re: Cijene stanova All about
@nepass1
Ja isto tako razmišljam, ali neki me ubjeđuju u suprotno, govoreći da će agencija brže prodati.
Volio bih da naiđem na agenciju koja zaista pravi neku razliku, ali dosad nisam takvo što vidio.
Ja isto tako razmišljam, ali neki me ubjeđuju u suprotno, govoreći da će agencija brže prodati.
Volio bih da naiđem na agenciju koja zaista pravi neku razliku, ali dosad nisam takvo što vidio.
-
ReymondReddington
#23416 Re: Cijene stanova All about
Mogu brze prodati jedino ako imaju neku bazu aktivnih kupaca pa im tvoja nekretnina odgovara.
Ovako ce samo staviti na pik kao i ti.
- Haris.ba
#23417 Re: Cijene stanova All about
Kontaktirace te neka agencija sama kada vidi stan na piku, a misli da moze zaraditi vecu lovu.
Meni su agencije dobre ako ti sam nemas vremena pokazivati stan, i kod iznajmljivanja ako ti trebaju stranci za dugorocni najam. Neke rade sa takvom klijentelom, pa imaju poznanstva.
-
izbjeglica_iz_besmisla
-
kao_kaoty
#23419 Re: Cijene stanova All about
Ovo je moguce ako je banka ta komisija. Govorim za novogradnju koja se kupuje stambenim kreditom.izbjeglica_iz_besmisla wrote: ↑09/07/2026 13:38Hoces reci da si kupio novogradnju u Kantonu Sarajevu i cekas komisiju za procjenu vrijednosti nekretnine?
-
izbjeglica_iz_besmisla
#23420 Re: Cijene stanova All about
Izlazi procjenitelj kojeg banka angazira, ali to je prije kupovine.
Ovdje se prica o komisiji za procjenu nakon kupovine, a prije "odobrenja" od strane porezne uprave.
Ovdje se prica o komisiji za procjenu nakon kupovine, a prije "odobrenja" od strane porezne uprave.
- Danguba
#23421 Re: Cijene stanova All about
Nikakva.Chmoljo wrote: ↑09/07/2026 12:22Kakva komisija izlazi za procjenu PDVaDanguba wrote: ↑09/07/2026 12:12Ja ti ne palamudim nego ti konkretno govorim jer Sam u proceduri.izbjeglica_iz_besmisla wrote: ↑09/07/2026 07:32
Nije ti ovo bas tacno, ako pricas o povratu PDV-a.
Plus, u Sarajevu ima dosta notara koji ti za nekih stotinjak maraka zavrse svu tu papirologiju i kroz njih to obicno ide brze.![]()
- Danguba
#23422 Re: Cijene stanova All about
Da, pa su mi prije nekog vremena javili da ce prihvatiti cijenu iz ugovora.izbjeglica_iz_besmisla wrote: ↑09/07/2026 13:38Hoces reci da si kupio novogradnju u Kantonu Sarajevu i cekas komisiju za procjenu vrijednosti nekretnine?
Trazili su da dodjem da potpisem zapisnik kako bi ga vratili poreznoj upravi.
Komisija se mora formirati i ako procijene da nesto nije u redu sa cijenom naravno da ce izaci.
-
rikta123
#23423 Re: Cijene stanova All about
Imal gdje jeftin stan?
- Haris.ba
- Isner
#23425 Re: Cijene stanova All about
Na starogradnju se ne placa PDV nego porez u iznosu od 5% od vrijednosti stana...
Na novogradnju se placa PDV..
U Novom Sarajevu komisija izlazi za starogradnju i to obavezno, za novogradnju ne znam..
Meni su u dva navrata tražili dodatno povecanje uz tvrdnju da je cijena suviše mala za te lokacije i onda smo se cjenkali kao na pijaci.. Uglavnom, na tih 5% gleda da ti šibicari još 500 KM do par hiljada KM...
Na novogradnju se placa PDV..
U Novom Sarajevu komisija izlazi za starogradnju i to obavezno, za novogradnju ne znam..
Meni su u dva navrata tražili dodatno povecanje uz tvrdnju da je cijena suviše mala za te lokacije i onda smo se cjenkali kao na pijaci.. Uglavnom, na tih 5% gleda da ti šibicari još 500 KM do par hiljada KM...