1/16 finala: Portugal - Hrvatska

Podforum za FIFA World Cup 2026 – pratimo sve reprezentacije, rezultate i dešavanja uz nezaobilazne forum analize “iz fotelje”, a posebno slavimo veliki uspjeh BiH koji ćemo, po običaju, stručno razraditi bolje nego stručni štab.

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Locked

U 1/8 finala prolazi:

Poll ended at 03/07/2026 06:51

Portugal
28
45%
Hrvatska
34
55%

Total votes: 62

animals

#601 Re: 1/16 finala: Portugal - Hrvatska

Post by animals »

Billy The Pljuc wrote: 04/07/2026 10:52
istra_hr wrote: 04/07/2026 10:37 Po meni, pod Slavenom Bilićem smo igrali najljepši/brži/ atraktivan nogomet.

S. Bilić se i tada nije bojao uvodit "mlade" u repku - a to je ono što nam sada, u smjeni generacije, treba. 8-)
Meni osobno najomiljeniji lik na hrvatskom nogometnom nebu, pari mi na jednog prijatelja iz Omiša kojeg izgubih u vrtlogu života (živ je i zdrav samo nas je život razdvojio). Ne znam što novoga Bilić može donijeti al' kao što si i napisao, uvesti mlade i malo razdrmati repku i oko nje možda bude i dovoljno.
Meni su odigrali najljepse pod Cacicem..
a i nema nekog trenera da kazes to je taj..
mozda Jakirovic, ali je zauzet..
dječak sa šibicama

#602 Re: 1/16 finala: Portugal - Hrvatska

Post by dječak sa šibicama »

Cacic je imao odlicne takticke zamisli i jako lose vodjenje utakmica. Inace i njega su igraci bojkotovali na Finskoj pa odletio.

Navodno su tako liferovali Stimca sa Skotskom i Kovaca prije njega. Odigraju dvije tri uzasne predstave i daju do znanja savezu da "nije to taj koji nama treba" :D
Po meni oni imaju veliku prednost sto je Modric lider ekipe, a sudeci po onome sto o njemu govore Belingham Kroos i ostali saigraci, lik je prirodni lider. Ne ono da komanduje i pravi se pametan, nego daje primjer drugima, prvi dodje na trening zadnji ode i svakom novom igracu pomaze u snalazenju u ekipi.
kamberovica polje

#603 Re: 1/16 finala: Portugal - Hrvatska

Post by kamberovica polje »

dječak sa šibicama wrote: 04/07/2026 17:07 Cacic je imao odlicne takticke zamisli i jako lose vodjenje utakmica. Inace i njega su igraci bojkotovali na Finskoj pa odletio.

Navodno su tako liferovali Stimca sa Skotskom i Kovaca prije njega. Odigraju dvije tri uzasne predstave i daju do znanja savezu da "nije to taj koji nama treba" :D
Po meni oni imaju veliku prednost sto je Modric lider ekipe, a sudeci po onome sto o njemu govore Belingham Kroos i ostali saigraci, lik je prirodni lider. Ne ono da komanduje i pravi se pametan, nego daje primjer drugima, prvi dodje na trening zadnji ode i svakom novom igracu pomaze u snalazenju u ekipi.
Pa zato je fikus Dalić uspio. Nije se miješao u Modrićevo vođenje ekipe.
dječak sa šibicama

#604 Re: 1/16 finala: Portugal - Hrvatska

On odlucuje ali Modric je dobri duh kasper. Sumnjam da se Dalic nista ne pita, nego je skromnog znanja.

Dalic je takodje odstranjivao problematicne igrace, prvo Kalinica poslao kuci a onda izbacio sirovinu Rebica. Rebic seljacina sa dna kace, ali je i ljudina on je svim seljacima iz svog sela zatvorio kredite i pomogao gdje im je financijski trebalo. To sam cuo jos od Salaha i ne znam treci primjer, nisu oni bas siroke ruke.
kamberovica polje

#605 Re: 1/16 finala: Portugal - Hrvatska

dječak sa šibicama wrote: 04/07/2026 17:15 On odlucuje ali Modric je dobri duh kasper. Sumnjam da se Dalic nista ne pita, nego je skromnog znanja.

Dalic je takodje odstranjivao problematicne igrace, prvo Kalinica poslao kuci a onda izbacio sirovinu Rebica. Rebic seljacina sa dna kace, ali je i ljudina on je svim seljacima iz svog sela zatvorio kredite i pomogao gdje im je financijski trebalo. To sam cuo jos od Salaha i ne znam treci primjer, nisu oni bas siroke ruke.
Kakav god bio, poslije njega nikad nije našao adekvatno desno krilo, a i ona koja je imao je klupirao, ili je trpao veznjake desno.
Rebić je glupa trkaća kokoš, ali takav ti među ovim genijalnim tehničarima itekako treba.
vee-jay

#606 Re: 1/16 finala: Portugal - Hrvatska

Post by vee-jay »

dječak sa šibicama wrote: 04/07/2026 14:12 Dobro i to sa uklanjanjem sudija sa SP je jos nepotvrdjeno ali ako pisu ovi "upuceniji" na tviteru, mislim upuceniji kao Fabrizio u transfere, onda je istina.

Definitivno su napravili veliku ljagu sudijskoj organizaciji, prakticno se cijeli jucerasnji dan ismijavalo FIFU i sudije, valjda 90% komentara je bilo protiv njih.
sorry, sta sam propustio?
vee-jay

#607 Re: 1/16 finala: Portugal - Hrvatska

Post by vee-jay »

dakle vidim da smo svi istog misljenja - da Modrica treba na mjesto selektora :D
kamberovica polje

#608 Re: 1/16 finala: Portugal - Hrvatska

vee-jay wrote: 04/07/2026 17:54
dječak sa šibicama wrote: 04/07/2026 14:12 Dobro i to sa uklanjanjem sudija sa SP je jos nepotvrdjeno ali ako pisu ovi "upuceniji" na tviteru, mislim upuceniji kao Fabrizio u transfere, onda je istina.

Definitivno su napravili veliku ljagu sudijskoj organizaciji, prakticno se cijeli jucerasnji dan ismijavalo FIFU i sudije, valjda 90% komentara je bilo protiv njih.
sorry, sta sam propustio?
Dio medija (hrvatskih) je objavio da je Colina poslao kuć sudije s utakmice Portugal- Hrvatska, zbog navodno loše predstave, a zapravo im je završila gaža na prvenstvu zato što:
1. Nisu bili u kombinacijama za daljnje faze takmičenja.
2. Norvežani su, a Norveška je još u takmičenju, pa da izbjegnu potencijalne sukobe interesa.
Billy The Pljuc

#609 Re: 1/16 finala: Portugal - Hrvatska

Post by Billy The Pljuc »

animals wrote: 04/07/2026 16:51
Billy The Pljuc wrote: 04/07/2026 10:52
istra_hr wrote: 04/07/2026 10:37 Po meni, pod Slavenom Bilićem smo igrali najljepši/brži/ atraktivan nogomet.

S. Bilić se i tada nije bojao uvodit "mlade" u repku - a to je ono što nam sada, u smjeni generacije, treba. 8-)
Meni osobno najomiljeniji lik na hrvatskom nogometnom nebu, pari mi na jednog prijatelja iz Omiša kojeg izgubih u vrtlogu života (živ je i zdrav samo nas je život razdvojio). Ne znam što novoga Bilić može donijeti al' kao što si i napisao, uvesti mlade i malo razdrmati repku i oko nje možda bude i dovoljno.
Meni su odigrali najljepse pod Cacicem..
a i nema nekog trenera da kazes to je taj..
mozda Jakirovic, ali je zauzet..
Većini vjerovatno i jesu nego ja o Slavenu više onako u nekoj pozitivi koju mi je lik ostavljao. Možda je i on već ispričana priča sa svojim znanjem za nekakav apgrejd njihove repke i da ne bude nikakvog pomaka njegovim novim angažmanom.
mirota

#610 Re: 1/16 finala: Portugal - Hrvatska

Post by mirota »

dječak sa šibicama wrote: 04/07/2026 17:15 On odlucuje ali Modric je dobri duh kasper. Sumnjam da se Dalic nista ne pita, nego je skromnog znanja.

nije fudbaler ali je kosarkas, Nemanja Bjelica redovno pomaze familiju i prijatelje, nekolicini je kupio dobre stanove
last mohicans

#611 Re: 1/16 finala: Portugal - Hrvatska

Post by last mohicans »

Pregone i Hrvati, gledam sinoć pred Francusku, opet cmizdrenje u studiju. Jbt, šta smo mi trebali nakon Nigerije, rat objaviti. Budite dostojanstveni i u porazu. Ko garantuje da bi prošli penale.
last mohicans

#612 Re: 1/16 finala: Portugal - Hrvatska

Post by last mohicans »

Edin H. wrote: 04/07/2026 14:09
dječak sa šibicama wrote: 04/07/2026 14:04 Colina je sve sudije sa utakmice Hrvatska Portugal, poslao kuci.

Reci da su usrali, bez da kazes da su usrali.

FIFA se sramoti iz dana u dan.
Sad’ će tebi ljubitelj FIFA i sudijske organizacije @Osmi Socrates objasniti njihov gigantizam i nepogriješivosti :lol: :skoljka:
Nek doda one sinoćnje panjeve iz Uzbekistana. Sramotno suđenje na nekim utakmicama. Ne znam uopće otkud da nekakvi sudijski anonimusi sude zarad neke multikukti...Pa onaj kreten sa NZL nikad više nije ni sudio. Samo dokazane sudije iz evropskih takmičenja i Copa America, jal azijske lige prvaka.
Haris033

#613 Re: 1/16 finala: Portugal - Hrvatska

Post by Haris033 »

Uz duzno postovanje prema Biliću, mišljenja sam da je Dalić nezamjenjiv. Čovjek koji je osvojio 2 medalje sa 🇭🇷 i svaki put odveo na sva nogometna takmičenja, je zaslužio da bude doživotni selektor. Osim ako zaista ne želi više da vodi reprezentaciju.
last mohicans

#614 Re: 1/16 finala: Portugal - Hrvatska

Post by last mohicans »

Haris033 wrote: 05/07/2026 10:56

Uz duzno postovanje prema Biliću, mišljenja sam da je Dalić nezamjenjiv. Čovjek koji je osvojio 2 medalje sa 🇭🇷 i svaki put odveo na sva novometna takmičenja, je zaslužio da bude doživotni selektor. Osim, ako zaista ne želi više da vodi reprezentaciju.
To rekoše i emisiji na HRT.Neće niko ponoviti uspijeh. Dvije medalje nije mala stvar. Nešto se slabo sjećam mandata Bilića, jesu dolazili u četvrtfinala,barem?
turbofolk

#615 Re: 1/16 finala: Portugal - Hrvatska

Post by turbofolk »

Jedini, da tako kažem, podbačaj, Dalića je ne prolazak grupe na zadnjem euru, a slično kao i ovde, imao je šansu da kao trećeplasirani ufati osminufinala. Grupa jest bila teška, ali remi s Albanijom ih je zaustavio.
A ofsajd protiv Portugla. Nek neka hrvatska dubioza napravi njihovu varijantu "ono protiv Nigerije/Portugala nije bio ofsajd :D
JohnnyS

#616 Re: 1/16 finala: Portugal - Hrvatska

Post by JohnnyS »

Bilić živi od otpremnina, zadnjih 15 godina nijedan klub ostavio u boljem stanju nego što ga je zatekao, sve je unazadio.

Novi izbornik Hrvatske, po meni, bi trebao biti Bjelica
turbofolk

#617 Re: 1/16 finala: Portugal - Hrvatska

Post by turbofolk »

Pod Bilićem su propustili SP 2010. To mu je presudilo. Do Rusije, a nakon 1998, nisu prošli grupu
dembele

#618 Re: 1/16 finala: Portugal - Hrvatska

Post by dembele »

turbofolk wrote: 05/07/2026 11:04 Jedini, da tako kažem, podbačaj, Dalića je ne prolazak grupe na zadnjem euru, a slično kao i ovde, imao je šansu da kao trećeplasirani ufati osminufinala. Grupa jest bila teška, ali remi s Albanijom ih je zaustavio.
A ofsajd protiv Portugla. Nek neka hrvatska dubioza napravi njihovu varijantu "ono protiv Nigerije/Portugala nije bio ofsajd :D
Sad će Mile Kekin sklapati nešto na fazon"...a ono protiv Portugala nije bilo zaleđe".
dembele

#619 Re: 1/16 finala: Portugal - Hrvatska

Post by dembele »

Treba Dalić uzeti nas.Nešto neka plati savez a ostatak preko pomozi.ba.
animals

#620 Re: 1/16 finala: Portugal - Hrvatska

Post by animals »

Za mene licno, reprezentaciju je jako tesko voditi..
svi koji su sa reprezentacijama nesto ostvarili,su imali u datom momentu najace igrace,
vidimo primjer Njemacke, moze ih voditi bilo tko, ali ako nemas igrace, djaba ti sve..
Hrvatska ima perspektivu, ima jako dobri par mladi igraca, bitno je da trener,
koji god da dodje, ih samo poslozi, nema tu puno mudrovanja..
samo ih postavis na njihova prirodna mjesta i to je to..
i da imaju taj pobjednicki mentalitet i moraju imati vodju..
i to je to..svaka vojska bez vodje je rasuta vojska..
primjer Srbijanske reprezentacije..
kamberovica polje

#621 Re: 1/16 finala: Portugal - Hrvatska

turbofolk wrote: 05/07/2026 11:04 Jedini, da tako kažem, podbačaj, Dalića je ne prolazak grupe na zadnjem euru, a slično kao i ovde, imao je šansu da kao trećeplasirani ufati osminufinala. Grupa jest bila teška, ali remi s Albanijom ih je zaustavio.
Imao je on mali milion podbačaja, ali ima vrhunskog shot stoppera na golu, top3 veznjaka u historiji i još par vrhunskih igrača da amortizuju te podbačaje.
dječak sa šibicama

#622 Re: 1/16 finala: Portugal - Hrvatska

Nema potrebe da se place godinama, vec na narednom ili onom drugom takmicenju, Hrvatska ce nesto. Ko sto se nakon Turske nije plakalo predugo, samo se spominje. Inace Biliceva velika greska, poceo skakati sa igracima a Turci idu u napad.

Bilic je cudan trener, godinama na glasu vodio neke klubove a sve nesto nista. Ili nije toliko dobar koliko se misli, ili... on mi je ko Danis, razvikan jer raja ga voli ugladjen fin frizurica gitarica, a uz jedan navuceni uspjeh, nakon toga prazno.

Ja sam uvijek za strucnjaka ali pravog, stranac naravno. Ako se igracima ne svidja, eno im sirok put.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#623 Re: 1/16 finala: Portugal - Hrvatska

Post by _BataZiv_0809 »

Kvalitet igraca kojim je raspolagao je uvijek maskirao Daliceva trenerska ogranicenja.

Za mene je on uvijek bio i ostat ce, pa to je cak i demagoski sam priznao uvlaceci se smrtno bolesnom Ćiri, demagoski blefer koji je imao previse srece. Cista konjuktura.
istra_hr

#624 Re: 1/16 finala: Portugal - Hrvatska

Post by istra_hr »

_BataZiv_0809 wrote: 05/07/2026 12:32 Kvalitet igraca kojim je raspolagao je uvijek maskirao Daliceva trenerska ogranicenja.

Za mene je on uvijek bio i ostat ce, pa to je cak i demagoski sam priznao uvlaceci se smrtno bolesnom Ćiri, demagoski blefer koji je imao previse srece. Cista konjuktura.
:thumbup:
Dijelim mišljenje. OK. postigao puno toga-ali, imao sve gotovo "na tanjuru"
Svaki experiment, nepotrebni tvrdoglavi experiment, mu se obijao o glavu...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#625 Re: 1/16 finala: Portugal - Hrvatska

Post by _BataZiv_0809 »

istra_hr wrote: 05/07/2026 14:12
_BataZiv_0809 wrote: 05/07/2026 12:32 Kvalitet igraca kojim je raspolagao je uvijek maskirao Daliceva trenerska ogranicenja.

:thumbup:
Dijelim mišljenje. OK. postigao puno toga-ali, imao sve gotovo "na tanjuru"
Svaki experiment, nepotrebni tvrdoglavi experiment, mu se obijao o glavu...
Kad god je pokusao da ide izvan ustaljenih okvira pokazao se kao neznalica.

Imat cete i vi sa njim istu diskusiju kao sto mi imamo sa Safetom Susicem.

Kad god se potegne prica kolika je to neznalica uvijek se povlaci argument da nas je on prvi odveo na svjetsko. Tako ce i kod vas argument biti 2 medalje.

Doduse Safet je bio vanserijski igrac i fudbalska je legenda sto Dalic nije, ali princip stoji.
Locked