1/16 finala: SAD - Bosna i Hercegovina

Podforum za FIFA World Cup 2026 – pratimo sve reprezentacije, rezultate i dešavanja uz nezaobilazne forum analize “iz fotelje”, a posebno slavimo veliki uspjeh BiH koji ćemo, po običaju, stručno razraditi bolje nego stručni štab.

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Locked

U 1/8 finala prolazi:

Poll ended at 03/07/2026 10:33

SAD
62
24%
Bosna i Hercegovina
198
76%

Total votes: 260

Edin H.

#2226 Re: 1/16 finala: SAD - Bosna i Hercegovina

Post by Edin H. »

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 04/07/2026 18:52
vee-jay wrote: 04/07/2026 17:41 za taktiku je kriv selektor ne igraci i ovdje se definitivno previse napadaju limitirani igraci a premalo osoba koja najbolje poznaje limite svakog igraca pojedinacno
Ali taktika je bila defanzivna upravo jer strucni stab poznaje limite igraca, i sto su uradili bas to sto kazes - prilagodili se onom sta imamo. Ali im se ta defanziva najvise zamjera u javnosti.

Sta je trebalo, da idemo tika-takom na ameriku? A svi znamo da ne mozemo.

Fali nam prosto kvaliteta, bar u ovom momentu, i kod igraca i kod strucnog staba treba jos iskustva.

Mozda nam zatreba bolji selektor kad i ekipa bude bolja. Za sada su tu negdje.
Ja nemam problem sa defanzivnom formacijom, ali u takvoj početnoj formaciji nema mjesta za Džeku.

On je morao ući poslije i odigrati ovo što gore rekoh za Jovu.

Mislim da bi sa opcijom Džekinog super-sub ulaska dobili utakmicu, jer bi donio potrebni kvalitet.
izbjeglica_iz_besmisla

#2227 Re: 1/16 finala: SAD - Bosna i Hercegovina

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

Dobro, to stoji.

Ako smo defanzivni, onda je bolje da to uradimo kako treba. Ovo sad je bilo malo u raskoraku, istina.
last mohicans

#2228 Re: 1/16 finala: SAD - Bosna i Hercegovina

Post by last mohicans »

Edin H. wrote: 04/07/2026 19:00
vee-jay wrote: 04/07/2026 17:41 za taktiku je kriv selektor ne igraci i ovdje se definitivno previse napadaju limitirani igraci a premalo osoba koja najbolje poznaje limite svakog igraca pojedinacno
Ali taktika je bila defanzivna upravo jer strucni stab poznaje limite igraca, i sto su uradili bas to sto kazes - prilagodili se onom sta imamo. Ali im se ta defanziva najvise zamjera u javnosti.

Fali nam prosto kvaliteta, bar u ovom momentu, i kod igraca i kod strucnog staba treba jos iskustva.

Ja nemam problem sa defanzivnom formacijom, ali u takvoj početnoj formaciji nema mjesta za Džeku.

Mislim da bi sa opcijom Džekinog super-sub ulaska dobili utakmicu, jer bi donio potrebni kvalitet.
Vjerovatno je išao sa idejom jer Edin je najvještiji u zadržavanju lopte, osvajanju duela i razigravanju. Ali taj doprinos je bio minimalan i ništa nam nije donio. Tako da se slažem da je bolje bilo da je Edin ušao ranije. Ja čak ne bih krenuo ni sa Demirom, već pojačanim veznim i Jovom u špici. Još nešto, početni sastav je igrao do 50te min, tako nešto. Izlaskom Edina je ubacio Mahmića i koga još, ne upratih.
vee-jay

#2229 Re: 1/16 finala: SAD - Bosna i Hercegovina

Post by vee-jay »

Dzeko nije igrao radi formacije formacije radi
nego kao zaslugu
ako svi znamo da Barba nije glupa osoba
onda se brzo moze zakljuciti da je Dzekina pozicija u ovoj postavljenoj formaciji - bila poklon Dzeki
Edin H.

#2230 Re: 1/16 finala: SAD - Bosna i Hercegovina

Post by Edin H. »

last mohicans wrote: 04/07/2026 19:59

Vjerovatno je išao sa idejom jer Edin je najvještiji u zadržavanju lopte, osvajanju duela i razigravanju. Ali taj doprinos je bio minimalan i ništa nam nije donio. Tako da se slažem da je bolje bilo da je Edin ušao ranije. Ja čak ne bih krenuo ni sa Demirom, već pojačanim veznim i Jovom u špici. Još nešto, početni sastav je igrao do 50te min, tako nešto. Izlaskom Edina je ubacio Mahmića i koga još, ne upratih.
Bajraktarević i Tahirović, izašli Šunjić i Gigović
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#2231 Re: 1/16 finala: SAD - Bosna i Hercegovina

Post by sime_cipol »

Hajde da i ja malo pametujem
Mi smo zakasnili sa prelaska 3-5-2 na 4-4-2 deset minuta. To se trebalo odmah uraditi cim su Ameri popili crveni. Barba je uveo Tabakovića 10 minuta poslije. Cim su se Ameri povukli, Demirovic vise nije imao sta da trazi, trebao je uci Lukic i bunariti u 16, pa sta Bog da.

P.S. lako je general biti poslije bitke.
senturk

#2232 Re: 1/16 finala: SAD - Bosna i Hercegovina

Post by senturk »

Samo 4231 taktika , ofanziva do bola,, sa ovom djecom naprijed i Demirovic da ganja naprijed , napad je najbolja odbrana , ovako nije imao ko da doda naprijed a kamoli da se smislena akcija napravi , Džeko da udje zadnjih 20 minuta i siguran sam da bi ih rasuli,, doduse nekako se cini da su sve ekipe na prvenstvu daleko nadmocnije sto se tice trke i izdržljivosti od nas , nasi kao neuhranjeni da su dosli i kao da se nikako nisu adptirali,,
Škobo Habu

#2233 Re: 1/16 finala: SAD - Bosna i Hercegovina

Post by Škobo Habu »

vee-jay wrote: 04/07/2026 17:41

za taktiku je kriv selektor ne igraci i ovdje se definitivno previse napadaju limitirani igraci a premalo osoba koja najbolje poznaje limite svakog igraca pojedinacno
To je zato što selektor Barbarez već sada ima status legende. Ne kažem da on to nije zaslugom, ali ta zasluga proizilazi iz toga što nas je odveo na svjetsko prvenstvo, a ne iz onoga što smo pokazali na tom prvenstvu. Mi smo otišli kao outsideri na turnir, kao takvi smo se i vratili.

Ostvarili smo ono što se realno očekivalo, nešto više od toga - prosto nemoguće.

Kad se sve sumira i oduzme, prvobitni plan bio je stvaranje selekcije za naredno evropsko prvenstvo, no uspjeli smo da odemo na svijetsko.
Po pokazanom na svjetskom prvenstvu veliko je pitanje da li ćemo se uopšte kvalifikovati za evropsko.

Ja vi baš volio da čujem od ovih slinih "patriota" u kojem smo to mi segmentu bolji od Švedske i Poljske?
SaraFina

#2234 Re: 1/16 finala: SAD - Bosna i Hercegovina

Post by SaraFina »

Dabogda se mi Bosanci svake godine plasirali i negdje takmicili u sportu. Da nasu djecu onaj turbofoök i seljakluk prekodrinskih cajki zaobidje. Zavrsile se zvezde granda a niko to nije ni primjetio. Djeca po Sarajevu i drugim gradovima hodaju u nasim dresovima. Grand nije zaradio na nama nista. 💜
18mn97

#2235 Re: 1/16 finala: SAD - Bosna i Hercegovina

Post by 18mn97 »

Sad ce poceti price o klanovima, problemima. Govnari ce ici na to da se unisti ova dobra atmosfera.

Ne treba to dopustiti.
izbjeglica_iz_besmisla

#2236 Re: 1/16 finala: SAD - Bosna i Hercegovina

Odakle tvrdnja da smo bolji od tih ekipa?

Svo vrijeme i pricamo ovdje da je uspjeh i ovo dokle smo dosli, jer je to vec debelo iznad ocekivanja. Ali pun je forum likova koji tretiraju ovaj nastup kao podbacaj. Nije podbacaj, jer smo jos uvijek polukvalitetni - ali to je to sta imamo.

Nadati se da ce se razvoj igraca, tima i strucnog staba nastaviti i da cemo biti konkurentni s Poljskom i Svedskom, a onda napasti Euro.

Ja sam poluoprezan pred te kvalifikacije, jer mi je jasno gdje smo trenutno. Ali mislim da 90% ljudi u ovoj drzavi nije.
drug_profi

#2237 Re: 1/16 finala: SAD - Bosna i Hercegovina

Post by drug_profi »

Edin H. wrote: 04/07/2026 19:00 Mislim da bi sa opcijom Džekinog super-sub ulaska dobili utakmicu, jer bi donio potrebni kvalitet.
Ja sam se nadao da će Barba uraditi ovako.
Ulazak na izmorene igrače zadnjih pola sata.
I uz njega još bar dva trkača u vezi ili na bekovima svježa ubaciti.
SuperHans

#2238 Re: 1/16 finala: SAD - Bosna i Hercegovina

Post by SuperHans »

Pa bilo bi idealno da je smio i da je dzeko dopustio zbog ega. Vijeli ste protiv katara jebavanje majki kad ga je zamijenio
drug_profi

#2239 Re: 1/16 finala: SAD - Bosna i Hercegovina

Post by drug_profi »

Ne bih išao tako daleko.
Dapače, mislim da i ne bi trebali iznositi takve opservacije.
Slo Burner
Grijem se na: Pelet
Vozim: Bembaru

#2240 Re: 1/16 finala: SAD - Bosna i Hercegovina

Post by Slo Burner »

drug_profi wrote: 04/07/2026 21:42
Edin H. wrote: 04/07/2026 19:00 Mislim da bi sa opcijom Džekinog super-sub ulaska dobili utakmicu, jer bi donio potrebni kvalitet.
Ja sam se nadao da će Barba uraditi ovako.
Ulazak na izmorene igrače zadnjih pola sata.
I uz njega još bar dva trkača u vezi ili na bekovima svježa ubaciti.
Mislim da se ameri jednostavno ne bi umorili.
Nama treba Mahmic koji ce igrati 2 godine u pravom klubu, Kerim i Esmir koji nije potencijal nego golgeter u klubu petice, Tarik kiji je stub odbrane Juventusa, Memic u Bundes ligi. Sve cemo to imati za dvije godine.
Smatram da je Barba bolji od Susica a da ce se pojaviti jos neki dragulj.
Na prvenstvu smo bili bolji od ocekivanja
drug_profi

#2241 Re: 1/16 finala: SAD - Bosna i Hercegovina

Post by drug_profi »

Spaha radi.
Misli da će i Džeko uključiti svoje ime u privlačenje talenata.
Treba reći i našim curama da love strane talente koji još nisu nastupili za svoju zemlju. :mrgreen:
Škobo Habu

#2242 Re: 1/16 finala: SAD - Bosna i Hercegovina

Post by Škobo Habu »

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 04/07/2026 21:10 Odakle tvrdnja da smo bolji od tih ekipa?

Svo vrijeme i pricamo ovdje da je uspjeh i ovo dokle smo dosli, jer je to vec debelo iznad ocekivanja. Ali pun je forum likova koji tretiraju ovaj nastup kao podbacaj. Nije podbacaj, jer smo jos uvijek polukvalitetni - ali to je to sta imamo.

Nadati se da ce se razvoj igraca, tima i strucnog staba nastaviti i da cemo biti konkurentni s Poljskom i Svedskom, a onda napasti Euro.

Ja sam poluoprezan pred te kvalifikacije, jer mi je jasno gdje smo trenutno. Ali mislim da 90% ljudi u ovoj drzavi nije.
Šta je utakmica protiv USA ako ne podbačaj?

Crveni karton za Amerikance, igrač više na terenu, na kraju rezultat 2:0. To je mjerilo naše impotencije na terenu.

I sad, kada neko spomene tu utakmicu ispadne - po automatizmu - kako kvari atmosferu!? Kakvu atmosferu?
Je l' mi to, svi skupa, trebamo pristati na nekakvu utopiju uspjeha i kreveljiti se naokolo, trubiti vozilima i kititi balkone zastavama bez neke dublje analize pokazanog na terenu?

Na dobitku su savez i igrači, trener i stručni štab, jer se prvenstvo višestruko isplatilo u finasijskom segmentu, i to je veoma dobra stvar za naš fudbal. Navijači su, u suštini, dobili mrvice kad se uzme sva euforija u obzir.
studeni76

#2243 Re: 1/16 finala: SAD - Bosna i Hercegovina

Post by studeni76 »

Znaci sve u svemu ništa nije valjalo. Sve to treba rastjerat, ne bore se kao CPV, ne trce kao amerikanci, nisu opasni kao Francuzi. A samo im je trebalo puštat kasete da vide kako drugi mogu.
izbjeglica_iz_besmisla

#2244 Re: 1/16 finala: SAD - Bosna i Hercegovina

@Boško Buha de se ti prvo odluci jesmo li toliko dobri da smo morali izbaciti domacina na SP, ili smo toliko losi da necemo moci parirrati svedskoj i poljskoj, pa mozemo nastaviti.

Jer ne mozemo biti oboje u istom momentu, pa da koristis argumente kako koje ti pase.
izbjeglica_iz_besmisla

#2245 Re: 1/16 finala: SAD - Bosna i Hercegovina

Slo Burner wrote: 04/07/2026 22:53 Mislim da se ameri jednostavno ne bi umorili.
Nama treba Mahmic koji ce igrati 2 godine u pravom klubu, Kerim i Esmir koji nije potencijal nego golgeter u klubu petice, Tarik kiji je stub odbrane Juventusa, Memic u Bundes ligi. Sve cemo to imati za dvije godine.
Smatram da je Barba bolji od Susica a da ce se pojaviti jos neki dragulj.
Na prvenstvu smo bili bolji od ocekivanja
Vrijeme radi za nas, samo treba cuvati ovo da sitne duse ne razjebu ... i upecati jos kojeg omladinca, narocito u veznom redu.

A inace, nama je rezultat na svjetskom bio dobar, ali opci i umjetnicki dojam istina da bas i nije bio najbolji.

Al bolje i tako, nego dvije dobre utakmice u Brazilu a pusioma rezultatski.
drug_profi

#2246 Re: 1/16 finala: SAD - Bosna i Hercegovina

Post by drug_profi »

Nerealni su ljudi.
Mi smo zaista imali sreće da se plasiramo. I to je već overachievement.
Bonus još prolaz grupe jer je realno u grupi samo jedna ekipa bolja od nas. Sa druge dvije se moglo igrati.
I dobiješ u 1/16 domaćina koji ne jebe pravila ni ferplej, već hoće na osnovu ličnog kompleksa superiornosti da bude fudbalska supersila.
I ti takav onda računaš da bi nekako mogao na sreću proći i tu utakmicu među 16 najboljih. Iako nemaš realno kvalitet ni za prvih 30, a ni FIFA na svojoj strani.

Stvari se posložile, ispali smo kad je bilo logično da ispadnemo, ostvarili smo mnogo više nego smo mogli zamisliti u svakom pogledu.

Idemo sad ohladiti se pa analizirati gdje možemo popraviti stvar da sreća ima manje uticaja.

Još nešto. Nisam nikad nikakav dres imao, niti sam želio. A navijač sam FKS i Liverpula cijeli život. Jednostavno mi to nije furka, grupisanje u neka plemena. Ne treba meni to.
Sad sam prvi put ponosno obukao dres reprezentacije, oriđiđi - ne dupljak s pijace, i to na dan kad smo ispali sa SP. Kao počast i zahvalu momcima.
tap3ah75

#2247 Re: 1/16 finala: SAD - Bosna i Hercegovina

Post by tap3ah75 »

A ti si znači onaj u dresu prekjuče :lol:
Škobo Habu

#2248 Re: 1/16 finala: SAD - Bosna i Hercegovina

Post by Škobo Habu »

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 04/07/2026 23:14 @Boško Buha de se ti prvo odluci jesmo li toliko dobri da smo morali izbaciti domacina na SP, ili smo toliko losi da necemo moci parirrati svedskoj i poljskoj, pa mozemo nastaviti.

Jer ne mozemo biti oboje u istom momentu, pa da koristis argumente kako koje ti pase.
Nemam se ja šta odlučivati. Poprilično sam jasan.

Nisam ja na ovome forumu lup'o gluposti, poput većine prisutnih, kako Amerikanci nemaju pojma o fudbalu, da imaju ne bi ga zvali socker, da prolazimo sigurno itd.

Dovoljno se vratiti na haype oko te utakmice.

Ja sam pred utakmicu jasno napisao - napravili smo historijski uspjeh i samo da se ne obrukamo sa Amerima. Ako mene pitaš - mi smo se u toj utakmici obrukali kao malo koja reprezentacija na prvenstvu.
izbjeglica_iz_besmisla

#2249 Re: 1/16 finala: SAD - Bosna i Hercegovina

Tebi je golema bruka to sto nismo dali gol s igracem vise jacoj reprezentaciji od nase, na njenom terenu, koja je odlucila zatvoriti utakmici?

Hajde nista, nastavi onda s kritikama, sta bi covjek dalje rekao.
DonieBrasco

#2250 Re: 1/16 finala: SAD - Bosna i Hercegovina

Post by DonieBrasco »

Mi smo dozivjeli prelomni momenat kad sudija nije svirao prekrsaj za nas kad je Barba poludio a onda ni minut kasnije svira onaj slobodnjak za USA i 2:0. tu je bio kraj.

Moje misljenje da je slobodnjak promasen da bi mi nadljuskom snagom uspjeli da izjednacimo a onda sta bi bilo ne znam, ali sam ubjeđen da bi dobili strasan elan da je slobodnjak promasen.
Locked