Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Podforum za FIFA World Cup 2026 – pratimo sve reprezentacije, rezultate i dešavanja uz nezaobilazne forum analize “iz fotelje”, a posebno slavimo veliki uspjeh BiH koji ćemo, po običaju, stručno razraditi bolje nego stručni štab.
Truba wrote: ↑03/07/2026 21:51
Nisam gledo i ne zanima me nocni sport...a ni dnevni
Ali zaista cudno
Milijuneri dobro podnijeli poraz
A publika nije
Jedni se vracaju manekenkama i vilama od po nekoliko do 100 milijuna a publika na svoje poslove i brkate zene
Opet miješaš babe i žabe. Kosa ne može biti razmatrana u pregledavanju ofsajd situacije.
Kad se razmatra dodir Matanovića, to nije ofsajd situacija. Kod dodira, senzor donosi odluku. Plus, stvarno ne znam kad ćete shvatiti da je sam Matanović priznao da je imao kontakt sa loptom.
To je toliko jednostavno shvatiti. Nije potreban visoki IQ da se to shvati.
darius_maximus wrote: ↑03/07/2026 19:33
Zanimljivo i zajebano je ovo pitanje.
Jedna Njemačka (na primjer) napravi igrača, od fizike, taktike, do mentalnog sklopa i onda on kaže da bi igrao negdje drugdje.
Sve država uložila u tebe i onda to izgubi zato što tebi "srce kuca za drugu".
Razumijem da godi dok ide čovjeku na ruku, ali šta kada ne ide?
Pa u klupskom fudbalu ekipa dobija procenat od transfera ako je učestvovala u razvoju igrača, dok u reprezentativnom možeš samo izgubiti.
Čudi me da to do sada nije regulisano drugačije, moram priznati.
Da i meni je zanimljivo ovo.
Ipak milsim da ljudi, u vecini slucajeva, ne bi odbili Njemacku za neku slabiju reprezentaciju ako su sigurni da imaju garantovano mjesto u Njemackoj reprezentaciji.
Previse se ljudi loze na neki patriotizam. Mislim da je igracima ipak uspjeh i bolja karijera na prvom mjestu.
Ovo je isto tako zanimljivo pitanje opcenito po pitanju migracija. Drzava ulozi u tebe i skoluje te za doktora, inzenjera, a ti se ispalis za vecim parama.
Tipican brain drain problem. Slabije drzave gube svoje najbolje u koje su ulozili i nece se nikada razviti da valja ako se ovaj proces ponavlja. Samo zbog toga da ovima na Zapadu penzije ne propadnu i ekonomija ne stagnira.
Ma ima tu milion primjera, ali je ipak to s migracijom drugačije, jer se opet nekad možeš vratiti, šaljes pare porodici, opet ima država nekog hajra od tebe.
U fudbalu je specifična situacija jer ne možeš par godina igrati za jednu repku, pa se vratiti u drugu, nego se školuješ u nekoj državi i nakon U-21 kažeš e ja sada odoh, hvala vam na svemu.
Zamisli, recimo, da je Messi morao igrati za Španiju, jer se tamo školovao i postao fudbaler.
Ono, kao firme, ulože da se školuješ i da za njih igraš kada "diplomiraš".
Kako bi onda repke izgledale, npr. Španija iz 2010-ih s Messijem.
Opet miješaš babe i žabe. Kosa ne može biti razmatrana u pregledavanju ofsajd situacije.
Kad se razmatra dodir Matanovića, to nije ofsajd situacija. Kod dodira, senzor donosi odluku. Plus, stvarno ne znam kad ćete shvatiti da je sam Matanović priznao da je imao kontakt sa loptom.
Malo tehnicki ali nije on nista priznao. Rekao je da misli da je osjetio mali kontakt s loptom, sudac je rekao da ima senzor i on je to prihvatio.
Ipak, moguce je da je osjetio samo zrak kako je lopta projurila.
Jedna Njemačka (na primjer) napravi igrača, od fizike, taktike, do mentalnog sklopa i onda on kaže da bi igrao negdje drugdje.
Pa u klupskom fudbalu ekipa dobija procenat od transfera ako je učestvovala u razvoju igrača, dok u reprezentativnom možeš samo izgubiti.
I onda imamo Ozila
Bas su radili na njegovom mentalnom sklopu
Ma nije ni Ozilovo maslo za ramazana, a nije mu nikad niko branio da Tursku izabere kao svoju matičnu repku.
Nego klasično preseravanje o tome kako je u Turskoj bolje, ali dok sjediš u Njemačkoj.
Da i meni je zanimljivo ovo.
Ipak milsim da ljudi, u vecini slucajeva, ne bi odbili Njemacku za neku slabiju reprezentaciju ako su sigurni da imaju garantovano mjesto u Njemackoj reprezentaciji.
Previse se ljudi loze na neki patriotizam. Mislim da je igracima ipak uspjeh i bolja karijera na prvom mjestu.
Ovo je isto tako zanimljivo pitanje opcenito po pitanju migracija. Drzava ulozi u tebe i skoluje te za doktora, inzenjera, a ti se ispalis za vecim parama.
Tipican brain drain problem. Slabije drzave gube svoje najbolje u koje su ulozili i nece se nikada razviti da valja ako se ovaj proces ponavlja. Samo zbog toga da ovima na Zapadu penzije ne propadnu i ekonomija ne stagnira.
Ma ima tu milion primjera, ali je ipak to s migracijom drugačije, jer se opet nekad možeš vratiti, šaljes pare porodici, opet ima država nekog hajra od tebe.
U fudbalu je specifična situacija jer ne možeš par godina igrati za jednu repku, pa se vratiti u drugu, nego se školuješ u nekoj državi i nakon U-21 kažeš e ja sada odoh, hvala vam na svemu.
Zamisli, recimo, da je Messi morao igrati za Španiju, jer se tamo školovao i postao fudbaler.
Ono, kao firme, ulože da se školuješ i da za njih igraš kada "diplomiraš".
Kako bi onda repke izgledale, npr. Španija iz 2010-ih s Messijem.
Pa dobro imas pravo, ali je to uslovljeno... ipak mislim da gube vise nego sto dobiju.
Mislim da mozes i u fubal se vratiti ali mora proci neki period ako si igrao na zvanicnom takmicenju. Mozda je 3 godine ili tako nesto?
Pa dobro, u Jugoslaviji nije igracima bilo dopusteno da rade inozemne transfere dok ne napune 28?
Jesi li ti isao u skolu kada se ucilo citanje nepoznavaoce?
Nije tvoje da pokusavas se praviti znalcem nego da se zahvalis kada ti neko ponudi da nesto procitas i naucis
Ali s obzirom da ne znas naci i procitati evo:
Na službenim stranicama FIFA-e stoji sljedeće pojašnjenje:
Kosa se smatra dijelom tijela samo ako utječe na kretanje ili putanju lopte. To je vjerojatno jedino u slučajevima značajnog kontakta s većom količinom kose, poput punđe na vrhu glave.
Ubrzo su na tu FIFA-inu objavu uslijedile mnogobrojne reakcije korisnika koji su upućivali na prethodno navedeno objašnjenje o utjecaju kose na kretanje ili putanju lopte tražeći dodatno pojašnjenje od strane FIFA-e.
To je napomena na sajtu FIFA kada objašnjavaju ofsajd situaciju. Zašto je to toliko teško shvatiti i tebi a vidim i mnogim drugim? Veoma laka stvar za shvatiti. Kosom ne možeš dati gol, dakle, ne može biti razmatrana kada se određuje da li je ofsajd ili ne.
Nađi na sajtu FIFA da to isto stoji kada objašnjavaju novu tehnologiju za detekciju dodira.
Last edited by Osmi Socrates on 03/07/2026 23:11, edited 2 times in total.
Neka moja analiza poništenog gola.... Po mom mišljenju VAR je u ovom momentu postao glavni sudija umjesto alata koji asistira, i ako se ovako nastavi, fudbal više nikada neće biti isti, i to u mnogo lošijem smislu:
Joj Socrata, opra na ruke. Dobro, ofsajd i to je to. Jbt, kao da si na platnom spisku Infantina. Bezeze je uništit snove i penale onakvom odlukom u zadnjim sekundama. Najpoštenije je bilo da su penali odlučili. Jbt, kako na hrtu dobro analiziriju utakmice, a sekunde nisu dosadni.
Jack Be Nimble wrote: ↑03/07/2026 21:34
To sa Sucicem, isto sa Esmirom. Ali barem je Amerika dala nogu Esmiru za Olimpijske. Slijedeci dan Esmir voli BiH
Isto, al u panjevima.
Esmirova oba roditelja 100% rođeni bosanci, dosli iz Bosne....isto kao Sucicevi roditelji uostalom oboje rođeno u Bosni, on rođen u Bosni (za razliku od Esmira) i opet se odluci za Lijepu Njihovu da na kazem sta, necu da lajem.
Beskarakterni bjednik.
Last edited by LSD on 03/07/2026 23:23, edited 1 time in total.
Kad je FIFA pocela da gleda sumljive situacije (kao ofsajd) djelic sekunde po djelic sekunde? Sta se desavalo prije zadnjeg pasa prije nije imalo nikakvu vaznost...
Prije se gledala citava akcija.
Hrvatski igrac prima loptu koja se odbila od igraca Portugalije. Nema ofsajda. Bar je tako bilo kad sam ja igro fudbal, a VAR nije postojo. Sad sve nekakva super-alanaliza, podsjeca na debilne americke sportove.
Ne branim nikoga. Očekujem da ljudi prije podlijeganja teorijama zavjere racionalno sagledaju zašto je odluka donesena.
Fudbal nije pravedan. Ne pobjeđuje uvijek bolji. Zbog toga ga i gledamo. I zbog toga nije kao ijedan drugi sport na svijetu.
Ne možeš uvesti novu tehnologiju i onda ne primjenjivati rezultate koje ona donosi. To je glupost. Tehnologija kaže da je bio dodir, moraš po tome postupati. Ne može jedan put ovako drugi put onako.
Ili dokaži teoriju zavjere. Na kraju krajeva, imaš pravo i istupiti iz FIFA, ako ti se ne sviđa kako rade. Ili bojkotirati. Bilo je dosad i većih i značajnijih razloga za to, pa niko ništa.
Osmi Socrates wrote: ↑03/07/2026 23:08
To je napomena na sajtu FIFA kada objašnjavaju ofsajd situaciju. Zašto je to toliko teško shvatiti i tebi a vidim i mnogim drugim? Veoma laka stvar za shvatiti. Kosom ne možeš dati gol, dakle, ne može biti razmatrana kada se određuje da li je ofsajd ili ne.
Nađi na sajtu FIFA da to isto stoji kada objašnjavaju novu tehnologiju za detekciju dodira.
Nadi ti suprotno, ovo pravilo ja ne vidjeh da je pojasnjeno specificno.
Ne mozes smatrati da ukoliko je lopta dodrnula kosu bez da je promijenjen smjer ili obrtaj lopte igrac postaje aktivan, a igrac suprotnog tima koji promjeni smjer lopti nije aktivan jer kao sudija procjeni da nije imao namjeru dotaci loptu
Kao sto ti rekoh ranije, besimisleno, puno kontraverzi i logicno bi bilo da se nisu ni mjesali, jer senzor ni relevantan u ovoj situaciji, a oni su htjeli da opravdaju koristenje.
Igrac suprotno tima dodirom je anulirao potencijalnu offise situaciju, koje je takode kontraverzna.
LSD wrote: ↑03/07/2026 19:13
Ako ne produze sa Dalicem, HNS ce i zvanicno postati veci klovnovi od naseg NSBiH...a to je jako tesko postici.
Nudili su oni njemu produženje ugovora još prije Svjetskog prvenstva, ali on tad rekao da se želi fokusirati na Svjetsko prvenstvo i da nakon njega će razmišljati o novom ugovoru.
Posao siguran sam dobro placenog mufljuza koji je uveo senzor je bio i da testira, te predividi i pojasni ovu situaciju na logican nacin, jer ovako je tragikomicno i postigli su samo kontraverzu i kontraefekat umjesto pravde, sto je poenta uvodjenja tehnologije.
Bez tog glupog senzora ne bi ni VAR soba ni pomislila na offide, premda kao sto rekoh svakako je protivnicki igrac dotakao loptu.
Previse je tesko pak za tebe da skontas kako se neke stvari uvode u business, cini se,
Last edited by Edin H. on 03/07/2026 23:39, edited 1 time in total.
Bih ne pratim od 1 1 protiv estonije i 1 2 protv ceske il skotske na kosevu
A hrvatsku negdje od susreta sa spanjolskom i zestokim porazom
Nisu to 2 normane ekipe da uvezu 3 dobra meca to su jednoatavno cuda s kojima se samo neeviras
A hrvatska je prema memama pomaknula ljestvicu ludila
S njima nista nije normalno
Truba wrote: ↑03/07/2026 23:38
Bih ne pratim od 1 1 protiv estonije i 1 2 protv ceske il skotske na kosevu
A hrvatsku negdje od susreta sa spanjolskom i zestokim porazom
Nisu to 2 normane ekipe da uvezu 3 dobra meca to su jednoatavno cuda s kojima se samo neeviras
A hrvatska je prema memama pomaknula ljestvicu ludila
S njima nista nije normalno
To je ona utakmica, bio sam, kad su mi se Skoti poslije zalili da su ih gadjali ciglama ispred Koseva.
Osmi Socrates wrote: ↑03/07/2026 23:25
Ne branim nikoga. Očekujem da ljudi prije podlijeganja teorijama zavjere racionalno sagledaju zašto je odluka donesena.
Fudbal nije pravedan. Ne pobjeđuje uvijek bolji. Zbog toga ga i gledamo. I zbog toga nije kao ijedan drugi sport na svijetu.
Ne možeš uvesti novu tehnologiju i onda ne primjenjivati rezultate koje ona donosi. To je glupost. Tehnologija kaže da je bio dodir, moraš po tome postupati. Ne može jedan put ovako drugi put onako.
Ili dokaži teoriju zavjere. Na kraju krajeva, imaš pravo i istupiti iz FIFA, ako ti se ne sviđa kako rade. Ili bojkotirati. Bilo je dosad i većih i značajnijih razloga za to, pa niko ništa.
Bili ti bio u redu s tim da je se ovo drugacije odigralo. Recimo da je sudija uvazio kontakt ali da je prosudio da kontakt nije uticao na putanju lopte i igru, i da posljedicno zadnji ko je igrao je fudbaler Portugala stoga nema ofsajda i gol se priznaje?
I jos ovo, sta mislis kako bi se ovo odigralo da se cip pokvario pa nemamo podatke sa njega?