Zapalili zastavu Republike Srpske i uzvikivali "Tekbir, Alahu-ekber"
Smio bih se kladiti, falshe flag.
Nesto su se uzjogunili u zadnje vrijeme i traze konflikt.
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/49 ... video.htmlU 2025. godini, za šest mjeseci prihodi u FBiH su bili 35 milijardi KM, do je u istom periodu u Srpskoj bilo ostvareno samo pet milijardi KM. To ne namće samo pitanje opstanka Republike Srpske nego i nažalost, opravdano pitanje zašto iz drugog dijela BiH zahtjevaju reviziju procenata raspodjele PDV-a”, ističe Stanić
KAKO JE SVET ČUO ZA "LJILJANE" HALIDA BEŠLIĆA
Godina je devedeset i neka, ja ne idem u školu, ili sam možda u predškolskom, ali znam da tada nekada prvi put čujem pesmu čiji refren glasi „Poljem se širi miris tamjana“.
Nije mi bilo jasno kako i zašto se poljem širi miris tamjana. Zar se tamjan ne pali u crkvi? I za slavu. Otkud tamjan u polju?
Taj me je tamjan proganjao godinama. Možda čak i čitavu deceniju. Sve do trenutka u kom mi je neko rekao „ali ta pesma postoji“.
Taj neko mi je rekao da je u pitanju naša pesma, na našem jeziku. Da je peva Halid Bešlić. I da je sve isto, samo se poljem ne širi „miris tamjana“, već „miris ljiljana“.
I odjednom je taj refren dobio smisao. A izgubio ga je u tom prostom, banalnom nacionalističkom prepevavanju. Nisu mogli u Srbiji devedeset i neke mirisati ljiljani, pa je morao valjda mirisati tamjan. Sve je ostalo isto. I laste što dolaze sa juga. I samoća. I sve. Od reči do reči. Sve osim ljiljana.
Kada sam prvi put čula originalnu verziju, onu iz 1991, bilo je potpuno jasno o čemu je ona, čak i po aranžmanu koji je nešto drugačiji u odnosu na onaj iz pesme koja se pevala kod nas.
Nema u originalu onog zloslutnog uvoda koji je prisutan tamo gde se peva o tamjanu, pa kad iz tog laganog foršpila krene prva strofa, kada Bešlić, bez preteranog uvoda u temu, bez previše objašnjavanja kako se dođavola našao u tom stanju, gotovo pa ljutito izgovori „sve sam ti dao u ovom svijetu stradanja“, nekako sve postane kristalno jasno. Sve ono što prethodnih godina nije bilo. Iako je načelno sve isto. Osim tamjana.
Ljiljani su tu dobili onu sudbinu koju je dobio Ahmo u pesmi „Čudna jada od Mostara grada“. Ahmo je postao dragi. Ljiljani su postali tamjan. Samo što se ne mogu tek tako kalemiti stvari jedna na drugu. Dragi koji razgovara sa drugom. I tamjan koji miriše poljem. Ne ide.
2025.. Oktobar. Ceo se Balkan oprašta od Halida Bešlića. Svi pevaju „Zlatne strune“, pevaju „Miljacku“, plače se sa svih strana reke (i rijeke). Pevaju se i „Ljiljani“, onako pravo, kao što ih je on pevao. Sad svi znaju ispravne reči. Tamjan je ostao u nekoj fioci.
2026.. April. Plasman Bosne i Hercegovine na Svetsko prvenstvo u fudbalu. Društvenim mrežama kruže snimci slavlja. Ali viralan postaje onaj na kome se u centru Sarajeva na sav glas peva opet ista pesma. Šerovi. Lajkovi. Komentari. Sve je tu. Ili „sve sam ti dao“, kako bi rekao, odnosno otpevao Halid.
2026.. Juni. Navijači Bosne i Hercegovine na Svetskom prvenstvu pevaju razne pesme. Navijaju za svoj tim. Nose zastave. Sve isto kao i ostali navijači. Ali ostali navijači ne pevaju „Poljem se širi miris ljiljana“ kao da je nacionalna himna, jako, intenzivno, iz sveg glasa. Ostali navijači nemaju grupu od šest hiljada ljudi u Sijetlu, gradu u kome je Bosna i Hercegovina igrala poslednju utakmicu u grupnoj fazi.
Šest hiljada ljudi pobeglo je pre trideset i kusur godina od rata i svega onoga što su posleratne godine na ovim prostorima donele. Pa kada ti ljudi svi zajedno uglas viknu „u ovom gradu ja nemam nikoga“, u toj rečenici ne znate koja reč više zaboli. Oni koji znaju te reči. Oni koji ne znaju, oni gledaju, slušaju i pitaju se: šta je ova pesma?
Pitaju, jer ne znaju ništa ni o ljiljanima ni o tamjanu. Ne znaju ništa o ovom prostoru. Ne znaju zašto je sve to važnije od himne. Ne znaju da se sa područja Jugoslavije raselilo blizu 4.000.000 ljudi tokom i nakon ratova. Da su ljudi dolazili da žive u gradovima u kojima nemaju nikoga, započinjali nove živote, učili jezik, školovali se, pronalazili poslove, živeli, rađali se, ali nikada nisu zaboravili odakle su došli.
Zato su nam svima društvene mreže potpuno preplavljene ovom numerom. Snimci sa stadiona. Snimci ljudi koji iz svojih domova iz drugih krajeva sveta prate uspeh reprezentacije Bosne i Hercegovine. Horski, navijački, srčano, emotivno masa ljudi uzvikuje stihove koje nikada nije zaboravila. I nikada i neće.
Pevamo je i ovde. Na području od koga su pobegli. Ovoga puta sa ispravnim tekstom. Jer ne ide drugačije. Džabe su pokušali da nas ubede.
Mirjana Narandžić
e bas mi je milo, neka i popovi su ljudi , i neka navijaju za BiH
Vlada Republike Srpske dala je saglasnost Ani Trišić Babić da u novoosnovanu Kancelariju za međunarodnu saradnju Republike Srpske zaposli čak 56 ljudi.
svi su oni debili, a i mi s njima. Opet ce biti 290052 lista majku im jebemGandalfSivi wrote: ↑29/06/2026 13:15 Ovog majmuna kao i sve druge koji su protiv formiranja svebosanske koalicije u manjem entitetu odmah treba poslati u politicku penziju…
Kuca sat. Da sutra svi izadju zajedno i kazu idemo zajedno, pogotovo da idu prema dijaspori, 10 mjesta u skupstini manjeg entiteta da uzmu, da se ne moze vlast bez njih napraviti. Ali bolje u hladovini sjediti bez odgovornosti, a pinka kapa…peca777 wrote: ↑29/06/2026 13:29svi su oni debili, a i mi s njima. Opet ce biti 290052 lista majku im jebemGandalfSivi wrote: ↑29/06/2026 13:15 Ovog majmuna kao i sve druge koji su protiv formiranja svebosanske koalicije u manjem entitetu odmah treba poslati u politicku penziju…
Vehid Šehić, predsjednik Foruma građana Tuzle i bivši predsjednik CIK-a, za "Nezavisne" kaže da su razlozi vjerovatno i u malverzacijama, ali i u sve manjem interesu dijaspore da učestvuje na izborima u BiH.
"Sigurno da je tome doprinijela i ova procedura registracije za glasanje putem pošte, s obzirom na to da su ranije bile velike malverzacije. Mi smo imali birače gdje se sa jedne adrese prijavi 100-150 ljudi, što je apsolutno nemoguće i nerealno", kaže Šehić.
Međutim, on navodi da je iz izbornog ciklusa u izborni ciklus interes sve manji, te naglašava da je oko 2000. godine interes za glasanje bio najveći, otkada konstantno opada.
"Međutim, sada u prosjeku izlazi ili glasa 50-60 odsto onih koji se prijave da glasaju putem pošte. Na prošlim izborima bilo je prijavljeno 47.000, a glasalo je nekih 26.000. Onda su se koristila čak i udruženja građana i vjerske zajednice. Dolazilo se na određeno mjesto gdje se sugerisalo ljudima da se prijave. Nakon glasanja bi se kontrolisalo kako je ko glasao", naglašava Šehić.

Pa... mislim da ako zelis nesto da postignes da bas trebas kupiti, i potaknuti sve oko sebe da kupe.archi_a wrote: ↑29/06/2026 14:47
Srpsku decu šamaraju, ne šamaraju srpske huligane?!!! Buahahahahahaha
I, dečice evo vam odgovora zašto na kupiti duplo jeftiniji stan na istočnosarajevskoj ledini!!!! Treba da gledam ove njuške u haustoru?!? Možda je fasada na zgradi nova al je um brdsko-šumski, zadojeni, ostao. Neka hvala.
Ma druze Gandalf nema od toga nista, iskreno ne znam sta treba da se desi, i ko da izadje kao stranka ili kandidat da bi se dijaspora zainteresovala za prilike u BIH. Za sada je nivo dijaspore samo cevapi i reprezentacija, kad malo bolje razmislim pa isto kao i u BIH. Izlazi na izbore stranacka masinerija koja nema izbora.GandalfSivi wrote: ↑29/06/2026 13:34Kuca sat. Da sutra svi izadju zajedno i kazu idemo zajedno, pogotovo da idu prema dijaspori, 10 mjesta u skupstini manjeg entiteta da uzmu, da se ne moze vlast bez njih napraviti. Ali bolje u hladovini sjediti bez odgovornosti, a pinka kapa…peca777 wrote: ↑29/06/2026 13:29svi su oni debili, a i mi s njima. Opet ce biti 290052 lista majku im jebemGandalfSivi wrote: ↑29/06/2026 13:15 Ovog majmuna kao i sve druge koji su protiv formiranja svebosanske koalicije u manjem entitetu odmah treba poslati u politicku penziju…
Bukvalno sam isto pomislio.dr_Evil wrote: ↑29/06/2026 16:18Pa... mislim da ako zelis nesto da postignes da bas trebas kupiti, i potaknuti sve oko sebe da kupe.archi_a wrote: ↑29/06/2026 14:47
Srpsku decu šamaraju, ne šamaraju srpske huligane?!!! Buahahahahahaha
I, dečice evo vam odgovora zašto na kupiti duplo jeftiniji stan na istočnosarajevskoj ledini!!!! Treba da gledam ove njuške u haustoru?!? Možda je fasada na zgradi nova al je um brdsko-šumski, zadojeni, ostao. Neka hvala.
Sta se to desilo?tramvajtrojka wrote: ↑29/06/2026 17:14
dobili malo po bubrezima po obicaju, nahajcaju ih da su junacine eroji kosovski junaci, i onda ih sarajevska jalija i horde preslusaju![]()
![]()
A i mogu moliti boga sto ih je lemala samo interventna a ne spj![]()
![]()