Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Facility

#62501 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Facility »

Ne sjećam se da sam ikada gledao autobiografski film.

Majkla sam pogledao, tanka šestica.
dječak sa šibicama

#62502 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by dječak sa šibicama »

Od biografskih, premda i nije ali i jeste, The Hurricane :thumbup:

Danas sumnjam da bi mi se svidio jer sad sam cinik, ali tada mlad glup pa padao na romanticne price i zivotne tragedije.
Njanjavi

#62503 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Njanjavi »

karanana wrote: 25/06/2026 20:35 uh jebote...
hvala djecace sto si pito jer mene bilo sramota, kontam svi znaju ove zargone i imena "operacija" pa da se ne brukam.

i hvala njanjavi na objasnjenu mada i dalje ne kontam sta i kako i kakve to veze ima sa otim filmom, ali moguce.....
Pa ima veze jer polako te stvari doziraju i normaliziraju kroz pop kulturu.

Ni sama prica oko epsteina nije tek tako ofrlje poturena pred nos sireg plebsa bez razloga.

Preko 10 godina se znalo sve to vrlo dobro koga je zanimalo ali siri auditorij nije vjerovao.

Skontaj se samo koliko je nevjerovatno bilo u vrjeme onog filma sa gene hackmanom i will smithom da onakve spijunske stvari imaju mogucnosti radit, pa minority report koliko je bio sci fi a danas smo x tih stvari prekucali a tad vecina nije kontala da ce bit ostvarivo.

Sa ovim filmom se pokusava normalizovat hakovanje psiha na široj skali.

Kroz simboliku u filmu nije ni da kriju tu namjeru vec je maltene isticu neofirno u prvi plan.

Mnogo jeziv film i velikoj vecini raje nece te stvari bit toliko ocigledne na prvu.
karanana

#62504 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by karanana »

Njanjavi wrote: 25/06/2026 22:20
hvala djecace sto si pito jer mene bilo sramota, kontam svi znaju ove zargone i imena "operacija" pa da se ne brukam.

i hvala njanjavi na objasnjenu mada i dalje ne kontam sta i kako i kakve to veze ima sa otim filmom, ali moguce.....

Ni sama prica oko epsteina nije tek tako ofrlje poturena pred nos sireg plebsa bez razloga.

Preko 10 godina se znalo sve to vrlo dobro koga je zanimalo ali siri auditorij nije vjerovao.

Skontaj se samo koliko je nevjerovatno bilo u vrjeme onog filma sa gene hackmanom i will smithom da onakve spijunske stvari imaju mogucnosti radit, pa minority report koliko je bio sci fi a danas smo x tih stvari prekucali a tad vecina nije kontala da ce bit ostvarivo.

Kroz simboliku u filmu nije ni da kriju tu namjeru vec je maltene isticu neofirno u prvi plan.

Mnogo jeziv film i velikoj vecini raje nece te stvari bit toliko ocigledne na prvu.
ne ulazeci u to da li je sve istina ili ne, ali i dalje ne kontam sta se ima dozirati kroz filmove. ako imaju te nekw moci te harpove, monarhe i druge stvari, sta filmovi imaju s tim i na koji nacin im filmovi pomazu da ti projekti budu "prihvaceni"? i sta sa epsteinom i filmovima? na koji nacin filmovi guraju epsteina? mislim, moguce, ali opet ne vidim kako to moze uticati na nesto sto oni imaju ili rade. tako je kako je.
dječak sa šibicama

#62505 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

To ti je prica kao ono "ma kako mogu reklame formirati misljenje" a recimo za vrijeme SuperBowl utakmice uglavnom ne mozes imati vise od 30 sekundi reklamu, a najudarniji termin placa se i 10 miliona dolara. Duze reklame imaju valjda najjace kompanije, ne znam sigurno.

Pa ko bi placao, ako nije ucinkovito.

Kuhanje zabe, to je holivud, serviraju sirokim narodnim masama "trendove". A narodne mase glupe u pm.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#62506 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Truba »

Ja volim autobiografske o povijesnim osbama...ali filove ne

Npr napoleon danton roberspjer :mrgreen: franko staljin leon rupnik hodza nedic ljotic
Navodim sta sam procitao a da je svjeze
Filmovi o njima bi bili ili jesu sranje

Imam i neku knjigu stranca nekog tito
Al o njemu i brki se sve zna
Njanjavi

#62507 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Njanjavi »

karanana wrote: 25/06/2026 22:26

ne ulazeci u to da li je sve istina ili ne, ali i dalje ne kontam sta se ima dozirati kroz filmove. ako imaju te nekw moci te harpove, monarhe i druge stvari, sta filmovi imaju s tim i na koji nacin im filmovi pomazu da ti projekti budu "prihvaceni"? i sta sa epsteinom i filmovima? na koji nacin filmovi guraju epsteina? mislim, moguce, ali opet ne vidim kako to moze uticati na nesto sto oni imaju ili rade. tako je kako je.
E to je vec dublja prica, ali recimo da imaju razmisljanje na fazon da sva nedjela koja pocine se ne broje ako je unaprjed na neki nacin iznesena namjera.

Druga stvar, da je neko insanu devedesetih godina rekao da ce svjesno i samovoljno nosati spijunske uredjaje uz sebe non stop, velika vecina raje bi ti se crkla od smjeha.

A vidis danas kako je opsteprihvaceno.

I to ne dodje tek tako iznenada, prvo te prajmuju, uslovljavaju prvo psihu za te korake pa onda ide fizicki korak.

Sve to ide mic po mic, danas u filmu pustis blaze oblike devijacije da bi raja oguglala pa kad tako raju naviknes onda pomjeras granice mic po mic.

Za manje od deset godina ce pedosi imat prava ko i jevreji maltene.

Neces ga smjet ruzno pogledat haveru, pazi sta ti kazem.
Point.

#62508 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Point. »

Image
Njanjavi

#62509 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Njanjavi »

Point. wrote: 26/06/2026 10:15 Image
Da znas pricu oko porjekla termina tin foil hat, ne bi se zajebavao sa tim vjerovatno.
dječak sa šibicama

#62510 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

_BataZiv_0809 wrote: 25/06/2026 18:07 Pogledaj Majkla do kraja djecak
Pristupi mu slavenski sa dusom
Nemoj sa cinizmom
Ne mogu, sve mi izgleda kao reklama za Cocacolu, ono muzikica neka pozitivna, topla svjetlost oni sjede oko kamina, mama je u fotelji sin ispod kod njenih nogu grli je vole se, ljubav, kroz zrak prolaze zmarci i svjetlucaju svici, grubi muski glas naracije "It's the Real Thing, taste the filing" i onda iznad kuce prelijecu irvasi sa djeda mrazom koji simpaticno namiguje gledaocima.

I to traje koliko dva sata.
geralt

#62511 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by geralt »

Valjda je film biografski a ne autobiografski, nije pravi Majkl pricao u selfi kameru o svom zivotu dva sata.

Da se jednom slozim s Trubom, jedan od meni manje dragih zanrova filma. Svrha im je uglavnom da glavni glumac/glumica dobije kandidaturu za Oskara.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#62512 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by _BataZiv_0809 »

geralt wrote: 26/06/2026 17:15 Valjda je film biografski a ne autobiografski, nije pravi Majkl pricao u selfi kameru o svom zivotu dva sata.

Da se jednom slozim s Trubom, jedan od meni manje dragih zanrova filma. Svrha im je uglavnom da glavni glumac/glumica dobije kandidaturu za Oskara.
Na cemu zasnivas ovu teoriju?
geralt

#62513 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by geralt »

_BataZiv_0809 wrote: 26/06/2026 17:46
geralt wrote: 26/06/2026 17:15 Valjda je film biografski a ne autobiografski, nije pravi Majkl pricao u selfi kameru o svom zivotu dva sata.

Na tome ko je dobivao Oskare za najboljeg glumca, za koju ulogu i u kojem filmu. To ti je uloga koju uzimas kad hoces da pokazes koliko si dobar glumac i koliko vjerno mozes kopirati stvarnu licnost. Evo u 21. vijeku:

2000: Julia Roberts za ulogu Erin Brokovich
2002: Nicole Kidman za ulogu Virginije Woolf
2003: Adrian Brody za ulogu onog poljskog pijaniste, u zenskoj konkurenciji Charlize Theron za ulogu one serijske ubice.
2004: Jamie Foxx za ulogu Ray Charlesa
2005: Philip Seymour Hoffman za ulogu Truman Capotea, Reese Witherspoon za ulogu June Cash
2006: Forest Whitaker za ulogu Idi Amina, Hellen Mirren za ulogu kraljice Elizabete II
2007: Marion Cotillard za Edith Piaf
2008: Sean Penn za Harvey Milka
2009: Sandra Bullock za onu zensku iz Blind Side
2010: Colin Firth za kralja Georgea VI
2011: Meryl Streep za Margaret Thatcher
2012: Daniel Day-Lewis za Abrahama Lincolna
2013: Matthew McConaughey za onog lika iz Dallas Buyers Cluba
2014: Eddie Redmayne za Stephena Hawkinga
2015: DiCaprio za Hugh Glassa
2017: Gary Oldman za Cercila
2018: Rami Malek za Freddy Mercuryja, Olivia Colman za kraljicu Anne
2019: Renee Zellweger za Judy Garland
2021: Will Smith za Richarda Williamsa, Jessica Chastain za Tammy Faye Bakker
2023: Cillian Murphy za Oppenheimera
2025: Jessie Buckley za Sekspirovu zenu

Nominacije da ne nabrajam, bilo je godina kad su 4/5 nominacija bile za biografske filmove.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#62514 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by _BataZiv_0809 »

geralt wrote: 26/06/2026 19:43
_BataZiv_0809 wrote: 26/06/2026 17:46

Na tome ko je dobivao Oskare za najboljeg glumca, za koju ulogu i u kojem filmu. To ti je uloga koju uzimas kad hoces da pokazes koliko si dobar glumac i koliko vjerno mozes kopirati stvarnu licnost. Evo u 21. vijeku:

2000: Julia Roberts za ulogu Erin Brokovich
2002: Nicole Kidman za ulogu Virginije Woolf
2003: Adrian Brody za ulogu onog poljskog pijaniste, u zenskoj konkurenciji Charlize Theron za ulogu one serijske ubice.
2004: Jamie Foxx za ulogu Ray Charlesa
2005: Philip Seymour Hoffman za ulogu Truman Capotea, Reese Witherspoon za ulogu June Cash
2006: Forest Whitaker za ulogu Idi Amina, Hellen Mirren za ulogu kraljice Elizabete II
2007: Marion Cotillard za Edith Piaf
2008: Sean Penn za Harvey Milka
2009: Sandra Bullock za onu zensku iz Blind Side
2010: Colin Firth za kralja Georgea VI
2011: Meryl Streep za Margaret Thatcher
2012: Daniel Day-Lewis za Abrahama Lincolna
2013: Matthew McConaughey za onog lika iz Dallas Buyers Cluba
2014: Eddie Redmayne za Stephena Hawkinga
2015: DiCaprio za Hugh Glassa
2017: Gary Oldman za Cercila
2018: Rami Malek za Freddy Mercuryja, Olivia Colman za kraljicu Anne
2019: Renee Zellweger za Judy Garland
2021: Will Smith za Richarda Williamsa, Jessica Chastain za Tammy Faye Bakker
2023: Cillian Murphy za Oppenheimera
2025: Jessie Buckley za Sekspirovu zenu

Nominacije da ne nabrajam, bilo je godina kad su 4/5 nominacija bile za biografske filmove.
:thumbup: sjajno
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#62516 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by _BataZiv_0809 »

kakavdanakneiskustvu wrote: 28/06/2026 08:08
Valja li cemu? O cemu se radi koji zanr?
kakavdanakneiskustvu

#62517 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by kakavdanakneiskustvu »

Valja.

Akcioni triler, otprilike
mali_balon

#62518 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by mali_balon »

karanana wrote: 25/06/2026 22:26

To gledas kao na subliminalne poruke......nije isto ali npr. Ne smije te direkt udariti subliminalnom porukom nego ide naokolo a cilj je isti, sta god da je....da je nama kao drustvu lako prihvatiti neke stvari....a zauzeti smo svojim belajima da se stvarno tom problemu posvetimo I razmislimo o tome, nego samo odmahnes rukom I kazes ja tu ne mogu nista promjeniti, ili to je rade mocni ljudi I niko I ne moze nista itd itd....npr kad je kod nas poceo rat pa vidis neko poginuo ili vidis raskomadana tijela.od granate...to bude katastrofa.....kad to vidis vec neki treci ili cetvrti put to prihvatis kao normalu..
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#62519 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by pici »

:thumbup: pogleda jutroske i to nevezano al me odmah pocetna atmosfera filma ocarala, nije spektakularni koljacki horror, vec misteriozan, detektivski, psiholoski. Radnja se odvija mracno i misteriozno po mom ukusu. Preporuka, pogotovo u nocne sate ako volite gledati ne tipicni horror vec misteriozno detektivski.
dale cooper

#62521 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by dale cooper »

Image

Sjajan film. :thumbup:
Eldo__

#62522 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by Eldo__ »

Masters of the Universe vratio me u djetinstvo HE MAN 8-)
last mohicans

#62523 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by last mohicans »

kakavdanakneiskustvu wrote: 29/06/2026 07:48
Jel ovo drugi dio, u prvom je pobio vagon vojnika. Dobra zajebancija, daleko od dobrog filma.
kakavdanakneiskustvu

#62524 Re: Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Post by kakavdanakneiskustvu »

last mohicans wrote: 01/07/2026 00:01
kakavdanakneiskustvu wrote: 29/06/2026 07:48
Jel ovo drugi dio, u prvom je pobio vagon vojnika. Dobra zajebancija, daleko od dobrog filma.
da, drugi dio
Post Reply