Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

jeza u ledja

#34226 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Ozimician wrote: 25/06/2026 11:28 Po tom pitanju su ljudi u BIH u prosjeku dosta opusteniji od nase dijaspore.
Iz mog iskustva je obratno.

Haman prvo sto cujem iz usta kad dodjem dole je koliko zaradjujes i koliko sta kosta. I onda usporedbe.
Nije uvijek bukvalno tako direktno pitanje ali manje vise, zelja da se nesto dokaze.

Siguran sam da ima i obratnog, ali prije bih rekao da je to vise dijaspora izmedju sebe.

A sad, papaka gastarbajtera koji dodju u Bosnu sa "meckom" je vazda bilo, jos od prije rata.
konoplja

#34227 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

dr_Evil wrote: 25/06/2026 16:12
konoplja wrote: 25/06/2026 15:57
geralt wrote: 25/06/2026 14:41
Propaganda postoji, ali ima mnogo manje efekta nego sto se generalno misli. Ljudi vjeruju u ono sto zele da vjeruju. Domacin iz Han Pijeska mrzi Zapad i obozava Putina ne zato sto ga je u to ubijedila ruska propaganda, vec zato sto to odgovara njegovim licnim pocetnim postavkama i aksiomima.
Ma da u pravu si. Da sam pisao opsirnije i ulazio dublje u tematiku to bi spomenuo. Nije propaganda kao prekidac koji ukljucis i odmah dobijes rezultate, ali upravo dobra propaganda cilja na pocetne postavke i vremenom ih oblikuje. Mislim da je Izrael dobar i aktuelan primjer toga. U sta ljudi tamo vjeruju i na kojim su pocetnim postavkama je rezultat propagande koja djeluje decenijama pa i dulje.
Svakako mudro zboris, programiranje koje nekad traje i generacijama. Ali u pravim uslovima potrebno je 5 minuta, sjetih se samo histerije kad je Putler poceo agresiju na Ukrajinu(koja ce mu ipak na kraju glave doci), bunkeri se po Skandinaviji gradili, vise su plasticnih bidona ili ti ga kanistera prodali za sedmicu nego 20 godina ranije kad spojis.

Ali sto Geralt rece, i tu se vracam na onog ratnog urednika BHT Nenada Pejica i njegove recenice na FACE TV-u da mu je u ratu najveca greska sto su odlucili da puste sva tri TV signala pa da ljudi sami odluce sta je istina, kasnije je shvatio da su svi slusali ono sto su zeljeli da cuju i koje potvrdjuje njihove istine, tako da Geralt mudro zbori takodjer.
E pa upravo tako, dobro poentiras kolega. Vidis kako se siri krug polako i kako treba vise mogucnosti uzeti u obzir. Sve je vise faktora u igri i stvari su kompleksnije nego sto se to nama moze ciniti na prvu. Tako je to sa drustvenim teorijama. Nije laka i prosta arhimetika jer nismo mi brojevi.

Ovo je dobra prilika da se vratimo na prije spomenuti materijalizam, i ono sto mislimo pod tim pojmom u ovoj diskusiji, a to je, ja mislim, prosti brojevi i $$$. Ne znam da je drustvo ikada bilo vise opsjednuto brojevima neg danas, i vraski se trudimo da sve kvantificiramo pa i stvari koje ne bi trebali ili ne mozemo kvantificirati E, pa sad nije ni to toliko inherentno lose ali... tesko je naci pravu mjeru i postaviti granicu kad su nam brojevi ko droga.

Svijet je pun banalnih primjera od brojeva na bankovnim racunima ili pratitelja na drustvenim mrezama, do nezdravog optimiziranja pa racunamo koliko je sati sna potrebno, koja temperatura je idealna, koliko je kalorija itd. Ni to nije samo po sebi lose, i moze se napraviti dobar argument za sto bi svi trebali voditi vise racuna o tome, ali mislim da taj razgovor nismo stigli imati jer nas je razvoj i adaptacija tehnologije uhvatila na prepad.

U pravu je šoNe, trebao je samo jedan signal pustiti, ali svaki dan dovoditi ljude da se svadjaju i razgovaraju bez vremenskog ogranicenja. To je po meni jedini nacin.
Ozimician

#34228 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

jeza u ledja wrote: 25/06/2026 17:01
Ozimician wrote: 25/06/2026 11:28 Po tom pitanju su ljudi u BIH u prosjeku dosta opusteniji od nase dijaspore.
Iz mog iskustva je obratno.

Haman prvo sto cujem iz usta kad dodjem dole je koliko zaradjujes i koliko sta kosta. I onda usporedbe.
Nije uvijek bukvalno tako direktno pitanje ali manje vise, zelja da se nesto dokaze.

Siguran sam da ima i obratnog, ali prije bih rekao da je to vise dijaspora izmedju sebe.

A sad, papaka gastarbajtera koji dodju u Bosnu sa "meckom" je vazda bilo, jos od prije rata.
Pa to i mislim - dijaspora izmedju sebe, ne dotice me sad previse sto se neko ku*ci kad dodje u BiH.

A eto ne znam stvarno s kim se druzis u BiH, ja takvo pitanje sam dobio jedino kad sam odlazio, tj. na koliku platu idem, pa napustam posao u BiH.
Poslije niko nista.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#34229 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Bodkin wrote: 23/06/2026 11:51
_BataZiv_0809 wrote: 23/06/2026 10:58
Bodkin wrote: 23/06/2026 10:38

Danas. 2000e je bila druga prica
In hindsight bolji su oni 2000 nego pojedini 2026. Duplo.
Naravno. Htio sam reci ponasanje domacih prema odredjenim grupama imigranata. U austriju visoki funkcioneri desnih stranaka zene balkanke u 2026. U 2000 su bili mulj drustva
Visoki funkcioneri FPO-a nisu baš kreme de la kreme društva, možda jedino za tebe.
Post Reply