Za ove mtematicke kalkulacije brzine jeza I kocenje auta I izbjegavanje cu samo rec da lupetas ko pizda po samaru....ovo o ne pracenju ceste si u pravu.....Ateista wrote: ↑25/06/2026 08:54Brzina jeza je do 9km/h, maksimalna, znaci nema nikakvog govora o tome da moze izletiti, ni blizu kao macka recimo. Ako i krene da izlazi 10m pred autom, njegova brzina je dovoljno mala da se moze obici ili zakociti, pa ako nista naciljati da prodje izmedju tockova, sve se to moze bez ikakvog ugrozavanja saobracaja oko sebe. Ako neko iza vozi nabijen na karambolku to je njegov problem, njegova obaveza je da drzi sigurno odstojanje, da ako onaj ispred bude morao zakociti izmedju ostalog zbog takvih situaciuja, da i on ima kad reagovati.mali_balon wrote: ↑24/06/2026 18:37Ne mora biti macka, dovoljno je da ti izleti na 10m, ide ti auto u sustet a auto iza....stas uradt....na kocnicnicu svom tezinom....
Govorim o gradskim cestama, ne ni glavnoj nego lokalnim, gdje se bas i ne vozi nesto brzo i gdje se ima kad odreagovati.
Odsustvo pracenja ceste, ili odsustvo empatije prema zivim bicima, ne vidim sta bi drugo moglo biti.
Nikakvig opravdanja nema za tako nesto.
Sta vas najvise nervira kod vozaca
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
mali_balon
#54801 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
-
peca777
#54802 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Pa i jeste postupio ispravno, ne moze ispravnije.
- Laplace
#54803 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Vozi se prebrzo u naseljenim mjestima i presporo na otvorenom putu (uz izuzetke onih koji divljaju na svim kategorijama cesta). Prosječan vozač će u naselju uvijek moći izbjeći udar u životinju u bar 95% situacija, čak i kad naglo istrči (treba pratiti i predviđati). Ali, treba voziti po ograničenju (ili do 10 preko) i biti 100% koncentrisan na vožnju i tu je glavni problem pa se opravdavaju sa "istrćala mi je životinja" (a prije toga u većini slučajeva vidiš da životinja hoće da pređe cestu, a one često ne procjenjuju dobro brzinu vozila). Ne mogu nabrojati koliko puta sam predvidio da mi istrči životinja, dijete ,biciklista, romobilista itsl. i reagovao na vrijeme. Možda nekad neću uspjeti, možda ću biti dekoncentrisan, ne smije čovjek garantovati da je nepogrešiv, ali radim sve što mogu da nikoga ne udarim.
-
kakaljin
#54804 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Kada se prati situacija u saobracaju onda se vjerovatnoca sudara svodi na minimum.Laplace wrote: ↑25/06/2026 12:15Vozi se prebrzo u naseljenim mjestima i presporo na otvorenom putu (uz izuzetke onih koji divljaju na svim kategorijama cesta). Prosječan vozač će u naselju uvijek moći izbjeći udar u životinju u bar 95% situacija, čak i kad naglo istrči (treba pratiti i predviđati). Ali, treba voziti po ograničenju (ili do 10 preko) i biti 100% koncentrisan na vožnju i tu je glavni problem pa se opravdavaju sa "istrćala mi je životinja" (a prije toga u većini slučajeva vidiš da životinja hoće da pređe cestu, a one često ne procjenjuju dobro brzinu vozila). Ne mogu nabrojati koliko puta sam predvidio da mi istrči životinja, dijete ,biciklista, romobilista itsl. i reagovao na vrijeme. Možda nekad neću uspjeti, možda ću biti dekoncentrisan, ne smije čovjek garantovati da je nepogrešiv, ali radim sve što mogu da nikoga ne udarim.
-
Naslovnica
#54805 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
U Sarajevu 90% vozača vozi presporo, možda 5% prebrzo, ostali normalno.Laplace wrote: ↑25/06/2026 12:15Vozi se prebrzo u naseljenim mjestima i presporo na otvorenom putu (uz izuzetke onih koji divljaju na svim kategorijama cesta). Prosječan vozač će u naselju uvijek moći izbjeći udar u životinju u bar 95% situacija, čak i kad naglo istrči (treba pratiti i predviđati). Ali, treba voziti po ograničenju (ili do 10 preko) i biti 100% koncentrisan na vožnju i tu je glavni problem pa se opravdavaju sa "istrćala mi je životinja" (a prije toga u većini slučajeva vidiš da životinja hoće da pređe cestu, a one često ne procjenjuju dobro brzinu vozila). Ne mogu nabrojati koliko puta sam predvidio da mi istrči životinja, dijete ,biciklista, romobilista itsl. i reagovao na vrijeme. Možda nekad neću uspjeti, možda ću biti dekoncentrisan, ne smije čovjek garantovati da je nepogrešiv, ali radim sve što mogu da nikoga ne udarim.
-
kakaljin
#54806 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Od tih 90% sto vozi presporo niko ne prati saobracaj i ne gleda siutaciju u saobracaju i takvi prave sudare najviseNaslovnica wrote: ↑25/06/2026 13:00U Sarajevu 90% vozača vozi presporo, možda 5% prebrzo, ostali normalno.Laplace wrote: ↑25/06/2026 12:15Vozi se prebrzo u naseljenim mjestima i presporo na otvorenom putu (uz izuzetke onih koji divljaju na svim kategorijama cesta). Prosječan vozač će u naselju uvijek moći izbjeći udar u životinju u bar 95% situacija, čak i kad naglo istrči (treba pratiti i predviđati). Ali, treba voziti po ograničenju (ili do 10 preko) i biti 100% koncentrisan na vožnju i tu je glavni problem pa se opravdavaju sa "istrćala mi je životinja" (a prije toga u većini slučajeva vidiš da životinja hoće da pređe cestu, a one često ne procjenjuju dobro brzinu vozila). Ne mogu nabrojati koliko puta sam predvidio da mi istrči životinja, dijete ,biciklista, romobilista itsl. i reagovao na vrijeme. Možda nekad neću uspjeti, možda ću biti dekoncentrisan, ne smije čovjek garantovati da je nepogrešiv, ali radim sve što mogu da nikoga ne udarim.
- Ateista
#54807 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ni blizu ispravno, moguce je bilo izbjeci jadnu zivotinju bez ugrozavanja sebe i bilo koga okolo.
Mis jeste bio dosta brzinid jeza, ali je pretrcao prvo traku suprotnog smjera, vidio sam ga i ja koji sam bio iza, ovaj ispred totalno odsustvo bilo kakve reakcije.
Ili je toliko bio odsutan ili je bez trunke empatije - pripadnik samoprozvane vise rase i ostala bica su tu da ih on gazi i ubija po zelji.
- Ateista
#54808 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Za brzinu se naravno necu sloziti jer igra dosta faktora, ali za ostalo se slazem - dobrim pracenjem se vecina problema moze izbjeci, pa i macke i druge brze zivitinje. Za njih ostavljam mogucnost da iskoce iz nekog zbuna, izmedju parkiranih aita i slicnih situacija gdje ih je nemoguce vidjeti dok bas ne izlete, ali to je rijetkost i sigurno vecina i tih zgazenih zivitinja bi bile zive da su vozaci pratili cestu umjesto telefona, mahalanja okolo, price sa suvozacem i slicno.Laplace wrote: ↑25/06/2026 12:15Vozi se prebrzo u naseljenim mjestima i presporo na otvorenom putu (uz izuzetke onih koji divljaju na svim kategorijama cesta). Prosječan vozač će u naselju uvijek moći izbjeći udar u životinju u bar 95% situacija, čak i kad naglo istrči (treba pratiti i predviđati). Ali, treba voziti po ograničenju (ili do 10 preko) i biti 100% koncentrisan na vožnju i tu je glavni problem pa se opravdavaju sa "istrćala mi je životinja" (a prije toga u većini slučajeva vidiš da životinja hoće da pređe cestu, a one često ne procjenjuju dobro brzinu vozila). Ne mogu nabrojati koliko puta sam predvidio da mi istrči životinja, dijete ,biciklista, romobilista itsl. i reagovao na vrijeme. Možda nekad neću uspjeti, možda ću biti dekoncentrisan, ne smije čovjek garantovati da je nepogrešiv, ali radim sve što mogu da nikoga ne udarim.
-
peca777
#54809 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Vozis se, ravna cesta. Ispred tebe mis. Prvo aok ga vidis, svaka cast. Drugo, kad ga i vidis, blagi tap na kocnicu, volan se drzi s obje ruke pravo, bez ikakvih trzaja i sta vec ne.
Ovako se vozi.
- Ateista
#54810 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ja sam ga vidio iako je jos jedno auto bilo izmedju, jos nosim naocale.
Zavisno od brzine, nekad se moze korigovati i putanja bez gubljenja kontrole, pa ja stalno i u gradu i van grada izbjegavam rupe i razne neravnine, ne vozim samo sredinom svoje trake. Kocenje isto zavisi od brzine i svacega, tad je brzina bila mala i mogao je svasta uraditi da je htio ili da ga je vidio.
-
peca777
#54811 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Pri 80 km/h auto prelazi oko 22 metra u sekundi. Ako ga vidiš tek na 10–20 metara, praktično nemaš vremena reagovati. Čak i da ga primijetiš, reakcija vozača traje oko 1 sekundu, a za to vrijeme pri 80 km/h već pređeš oko 22 metra.
Znaci kucina i mis. Cuj mis i empatija. Wtf? Volim zivotinje, macke cuke, etc, ali prioradna reakcija je usporiti, bez naglih trzaja, svoja sigurnost, pa sve ostalo. Ako mogu izbeci, super, ako ne, sigurnost prije svega, moja i drugih ucesnika!
Znaci kucina i mis. Cuj mis i empatija. Wtf? Volim zivotinje, macke cuke, etc, ali prioradna reakcija je usporiti, bez naglih trzaja, svoja sigurnost, pa sve ostalo. Ako mogu izbeci, super, ako ne, sigurnost prije svega, moja i drugih ucesnika!