Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- Ozimician
#34126 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kakogod, najlakse je okriviti najslabije, tj. one koji nisu u poziciji da se brane - migranti su uvijek jedna od najslabijih skupina svugdje.
Nedavno mi iskoci dobar video Poljakinje u UK; koja kaze - kako joj sad u UK svi govore kako su Poljaci super migranti i kako se svi trebaju ugledati na njih i kako bi u UK bilo super da su im svi migranti poput Poljaka.
I ona na to odgovara - a sjetimo se samo kako su prije 10-20 god. vrijedjali Poljake u UK, kakvim su ih imenima nazivali, diskriminisali i sve ostalo - tako da narativ je uvijek isti, samo je target drugaciji.
Nedavno mi iskoci dobar video Poljakinje u UK; koja kaze - kako joj sad u UK svi govore kako su Poljaci super migranti i kako se svi trebaju ugledati na njih i kako bi u UK bilo super da su im svi migranti poput Poljaka.
I ona na to odgovara - a sjetimo se samo kako su prije 10-20 god. vrijedjali Poljake u UK, kakvim su ih imenima nazivali, diskriminisali i sve ostalo - tako da narativ je uvijek isti, samo je target drugaciji.
- jeza u ledja
- jeza u ledja
#34128 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ozimician wrote: ↑22/06/2026 17:17 Kakogod, najlakse je okriviti najslabije, tj. one koji nisu u poziciji da se brane - migranti su uvijek jedna od najslabijih skupina svugdje.
- jeza u ledja
#34129 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Usput, GDP Japana u 2000-oj je bio $4.97 biliona.
U 2024-oj je bio ... $4.03bio

U 2024-oj je bio ... $4.03bio
- geralt
#34130 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Japanska ekonomija i njeni problemi nemaju previse veze sa imigracijom odnosno odsustvom iste, te samo blage veze sa demografijom.
Jedina drzava svijeta koja vec 30 godina ocajnicki zeli da ima inflaciju, i koja je u zadnjih par godina konacno u tome uspjela.
Ima i to da ekonomisti i obican svijet nemaju uvijek isti pogled na stvari. Deflacija je po ekonomskim pokazateljima uzasna stvar, ali je iz perspektive japanskog penzionera sa ustedjevinom u banci i fiksnom penzijom ciji se troskovi zivota svake godine smanjuju, odlicna.
Jedina drzava svijeta koja vec 30 godina ocajnicki zeli da ima inflaciju, i koja je u zadnjih par godina konacno u tome uspjela.
Ima i to da ekonomisti i obican svijet nemaju uvijek isti pogled na stvari. Deflacija je po ekonomskim pokazateljima uzasna stvar, ali je iz perspektive japanskog penzionera sa ustedjevinom u banci i fiksnom penzijom ciji se troskovi zivota svake godine smanjuju, odlicna.
Last edited by geralt on 22/06/2026 18:09, edited 1 time in total.
- Ozimician
#34131 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Inflacija i dolazi usljed nesrazmjera potrosnje i proizvodnje. Globalna inflacija u zadnjih 30 god. nije nikad jace drmala nego zadnjih 5, pa se na taj talas prikacila i japanska mini-inflacija.
Staro drustvo malo trosi, ne gradi i ne renovira kuce, ne putuje puno, ne jede vani, nema djecu...
Mislim mozes ti totalno vjestacki da podignes inflaciju, digni npr. minimalac i smanji radne sate, ali to je za ekonomiju jos pogubnije onda.
U Tokiju trenutno cijene nekretnina kao u Sarajevu.
Staro drustvo malo trosi, ne gradi i ne renovira kuce, ne putuje puno, ne jede vani, nema djecu...
Mislim mozes ti totalno vjestacki da podignes inflaciju, digni npr. minimalac i smanji radne sate, ali to je za ekonomiju jos pogubnije onda.
- geralt
#34132 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kao sto napisah iznad, iz perspektive japanskog penzionera deflacija izgleda vrhunski. Ne diraj nista.Ozimician wrote: ↑22/06/2026 18:08 Inflacija i dolazi usljed nesrazmjera potrosnje i proizvodnje. Globalna inflacija u zadnjih 30 god. nije nikad jace drmala nego zadnjih 5, pa se na taj talas prikacila i japanska mini-inflacija.
Inace inflacija odgovara zaduzenim drustvima u kojima se sve uzima na kredit (npr. Amerika), a deflacija drustvima koja potenciraju stednju (Japan).
- jeza u ledja
#34133 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Demografija je naravno tu samo jedna od stavki, kao i u ostalim zemljama.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#34134 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Poljaci i Balkanci nisu i nece nikad biti isto kao neki drugiOzimician wrote: ↑22/06/2026 17:17 Kakogod, najlakse je okriviti najslabije, tj. one koji nisu u poziciji da se brane - migranti su uvijek jedna od najslabijih skupina svugdje.
- Rugafet
#34135 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
A vidite ja u zadnje vrijeme pomalo mijenjam mišljenje jer prema Maxu Plancku, energija se razmjenjuje u diskretnim grumenima ili kvantima. Najmanji dio energije naziva se foton, i onda kada malo bolje razmislim skontam da svaka čestica (poput elektrona) može pokazivati i valna i čestična svojstva, ovisno o eksperimentu…E sad, u trenutku kada mjerimo ili promatramo česticu, ta valna funkcija se "urušava" u jedan konkretan ishod tako da na kraju ipak stvari treba sagledati sa više strana. Jer nemoguće je istovremeno s potpunom preciznošću odrediti položaj i impuls (brzinu) neke čestice. Što točnije znamo jedno, manje znamo o drugom. Tako da na kraju ipak treba dobro razmisliti o svemu i ne donositi brzoplete odluke pogotovo ako ste 1936 godište ili stariji.
-
Bodkin
#34136 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Danas. 2000e je bila druga prica_BataZiv_0809 wrote: ↑22/06/2026 18:26Poljaci i Balkanci nisu i nece nikad biti isto kao neki drugiOzimician wrote: ↑22/06/2026 17:17 Kakogod, najlakse je okriviti najslabije, tj. one koji nisu u poziciji da se brane - migranti su uvijek jedna od najslabijih skupina svugdje.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#34137 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
In hindsight bolji su oni 2000 nego pojedini 2026. Duplo.Bodkin wrote: ↑23/06/2026 10:38Danas. 2000e je bila druga prica_BataZiv_0809 wrote: ↑22/06/2026 18:26Poljaci i Balkanci nisu i nece nikad biti isto kao neki drugiOzimician wrote: ↑22/06/2026 17:17 Kakogod, najlakse je okriviti najslabije, tj. one koji nisu u poziciji da se brane - migranti su uvijek jedna od najslabijih skupina svugdje.
-
Dobrinjac-u-Pragu
#34138 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
nasa dijaspora, nebitno kad otisla u drugu drzavu, se najlakse asimilira u novo drustvo, to se milion puta pokazalo. naravno imas onih koji nose svoje papansko seljacke navike i u npr. austriju ili svedsku, ali 99% nasih ljudi sa balkana a pogotovo bosanskih ljudi, se smatra najuspjesnijim migrantima u evropi.
to se ne moze ni porediti sa azijatima ili afrikancima, bili dosli oni 1995. ili 2025.
to se ne moze ni porediti sa azijatima ili afrikancima, bili dosli oni 1995. ili 2025.
- konoplja
#34139 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa mislim... Nije to laskav podatak, ali postoje jasni limiti i nedostatci sta nominalni GDP iskazan u $ govori. Dakako nije totalno beskoristan podatak ali...jeza u ledja wrote: ↑22/06/2026 17:44 Usput, GDP Japana u 2000-oj je bio $4.97 biliona.
U 2024-oj je bio ... $4.03bio![]()
![]()
Evo slika s FRED-a real GDP Japana izrazenog u Yenima.
A evo ispod slika grafa sa stranice Svjetske banke GDP PPP Japana i Italije.
Daleko od toga da je ekonomija Japana zdrava i bez problema. Ali je unikatna kao sto kolega geralt spomenu.
Razlog zasto podaci koje si ti naveo izgledaju kako izgledaju je zbog konverzije valuta. Yen je mnogo oslabio u odnosu na Dolar. U drugu ruku Euro je blago ojacao. Neki ekonomisti podatak koji si naveo nazivaju iluzijom pod efektima dinamicne konverzije valuta.
-
Bodkin
#34140 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Naravno. Htio sam reci ponasanje domacih prema odredjenim grupama imigranata. U austriju visoki funkcioneri desnih stranaka zene balkanke u 2026. U 2000 su bili mulj drustva
- Ozimician
#34141 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Upravo to i jeste moja poenta; percepcija migranata od strane domacih, a ne koliko su se oni realno integrisali u drustvo.Bodkin wrote: ↑23/06/2026 11:51Naravno. Htio sam reci ponasanje domacih prema odredjenim grupama imigranata. U austriju visoki funkcioneri desnih stranaka zene balkanke u 2026. U 2000 su bili mulj drustva
A integracija je svakako dvosmjerna ulica, zasto se svi u Australiju i USA dobro integrisu... Meni iskreno ide na zivce toliko forsiranje rijeci "integracija" u svakondevnici.
- dr_Evil
#34142 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Svakom svoje rekli bi. Oni pricaju o integraciji, ja potenciram uvijek problem asimilacije djece.Ozimician wrote: ↑23/06/2026 11:58Upravo to i jeste moja poenta; percepcija migranata od strane domacih, a ne koliko su se oni realno integrisali u drustvo.![]()
A integracija je svakako dvosmjerna ulica, zasto se svi u Australiju i USA dobro integrisu... Meni iskreno ide na zivce toliko forsiranje rijeci "integracija" u svakondevnici.
Sto bi rekli na ovom forumu - ko te ćero da iđeš tamo, ćaći pred haustor pa uči djecu historiju Bosne.
-
Bodkin
#34143 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne slazem se. Nasi su bolji od danasnjih migranata iz azijskih i aftickih vukojebina.Ozimician wrote: ↑23/06/2026 11:58Upravo to i jeste moja poenta; percepcija migranata od strane domacih, a ne koliko su se oni realno integrisali u drustvo.![]()
Plus je proces dolaska bio puno tezi i selektivniji.
Ja smatram da je integracija apsolutno neophodna. Ne moze nikad biti kao u aus i usa jer su to useljenicke zemlje bez homogenih kulturoloskih navika.
Ali mislim da nam je definicija integracije drugacija
- jeza u ledja
- Ozimician
#34145 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja mogu govoriti iz njemacke perspektive, ovdje sam cuo dobru kritiku "Integracije" - u smislu Integracija se predstavlja kao check-lista, koju jedan migrant teba da ispuni da bi se smatrao oficijelno "integrisanim". Ali integracija u drustvo je mnogo vise od toga i tu je potrebno aktivno ucesce i druge strane.Bodkin wrote: ↑23/06/2026 12:23Ne slazem se. Nasi su bolji od danasnjih migranata iz azijskih i aftickih vukojebina.Ozimician wrote: ↑23/06/2026 11:58Upravo to i jeste moja poenta; percepcija migranata od strane domacih, a ne koliko su se oni realno integrisali u drustvo.![]()
Ja smatram da je integracija apsolutno neophodna. Ne moze nikad biti kao u aus i usa jer su to useljenicke zemlje bez homogenih kulturoloskih navika.
Evo recimo integraciona odjeljenja u njemackim skolama su za mene totalni promasaj, jer rade upravo suprotno od toga sto im naziv nalaze.
- konoplja
#34146 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
jeza u ledja wrote: ↑23/06/2026 16:16Stavis bukvalno bilo koju drugu zemlju Zapada u taj grafik i te iste brojke su bolje od Japana.
- konoplja
#34147 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Integracija u Njemacku = Wegbier, Sonntagsruhe, Weihnachtsmarkt...Ozimician wrote: ↑23/06/2026 16:19Ja mogu govoriti iz njemacke perspektive, ovdje sam cuo dobru kritiku "Integracije" - u smislu Integracija se predstavlja kao check-lista, koju jedan migrant teba da ispuni da bi se smatrao oficijelno "integrisanim". Ali integracija u drustvo je mnogo vise od toga i tu je potrebno aktivno ucesce i druge strane.Bodkin wrote: ↑23/06/2026 12:23Ne slazem se. Nasi su bolji od danasnjih migranata iz azijskih i aftickih vukojebina.Ozimician wrote: ↑23/06/2026 11:58
Upravo to i jeste moja poenta; percepcija migranata od strane domacih, a ne koliko su se oni realno integrisali u drustvo.![]()
Evo recimo integraciona odjeljenja u njemackim skolama su za mene totalni promasaj, jer rade upravo suprotno od toga sto im naziv nalaze.
- jeza u ledja
#34148 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Da, svaka je bolja od Japana.
Govorim naravno o rastu izmedju 2024 i 2000, tj. omjeru izmedju dvije godine.
Ne samo te zemlje koje si stavio, kazem bukvalno svaka zemlja Zapada kao i mnoge druge.
Last edited by jeza u ledja on 23/06/2026 16:41, edited 1 time in total.
- konoplja
#34149 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Jeste, ustanovili smo da je bolja.jeza u ledja wrote: ↑23/06/2026 16:36 Da, svaka je bolja od Japana.
Govorim naravno o rastu izmedju 2024 i 2000, tj. omjeru izmedju dvije godine.
- geralt
#34150 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ako si okruzen sa dovoljno ljudi koji pricaju tvoj jezik, u USA se ne moras ni pokusati integrisati. Posebno Latinosi i Kinezi su tu prica za sebe, zive u totalno odvojenim paralelnim drustvima od ostatka Amerike. Kod nasih ljudi je to manje izrazeno jer nas je malo i rastrkani smo, ali opet znam starije ljude koji su ovdje 20-30 godina a ne znaju engleski. Djeca vec u skoli nauce.
Zato je bilo kukanja sad kad je MAGA pocela uvoditi zakone da se npr. vozacki ispit moze polagati samo na engleskom. Sto je meni recimo iskreno jedna stvar u kojoj ih podrzavam.