Itsoktobealone wrote: ↑22/06/2026 13:17
Boli me uho što nismo otišli na EP. Nemoj mi te samoviktimizirajuće patetike, nismo nigdje otišli pa ne treba ništa ni tražiti. Sad su na svjetskom i imaju obavezu pokazati kvalitet.
Zato i jeste u ovoj državi sve u kurcu, zato što taj luzerski mentalitet koji pršti iz takvih postova (a i 90% ovog foruma) se uvukao u svaku poru društva pa i u fudbalu. Hoću da izađu na teren i da igraju napadački nogomet! da se natječu sa jačim od sebe! da guraju loptu naprijed! i da ginu za one ispred i iza sebe! Da jednostavno ne daju pardona nikome, neovisno koliko jači, veći, brži, bolji i iskusniji bili. I ako treba, neka pognute glave izgube i to je to.
Kao što to radi Egipat, Iran, Kongo, Zelenortski Otoci, Kurasao, Paragvaj, inače svijetu poznate kao velike fudbalske nacije![]()
Sami fakt sto si Egipat stavio u neki koš kao nekih krš ekipa, Egipat koji je najveća fudbalska sila na afričkom kontinentu, koji su rekorderi po broju titula u Africi i koji su faktički dole kao Real Madrid sto je u Evropi ili Brazil u Svijetu , mi govori da veze nemaš o fudbalu i ne zasluzujes ni da ti odgovorim, ali hajde.
Čak i ostale reprezentacije osim Kurasaoa imaju historijske rezultate i uspjesniji su ZNATNO od nas.
Zamisli staviš i jedan Paragvaj u isti rang njih, a oni ossvajali Copa Americu dva puta i redovni su učesnici Svjetskih prvenstava (igrali su 8 puta), 2010. dosli do cetvrtfinala i namucili Spaniju.
PA I Iran je gigant u Aziji, 100 000 ih prati na utakmici i redovni su na SP - 1998, 2006, 2014, 2018, 2022, 2026...
Odakle ti to da nas vidim kao nekakve žrtve i da mislim da ne treba ništa ni tražiti? Kazem da treba biti svjestan nasih mogucnosti i ne misliti da je dovoljno da imamo mentalitet Brazila i da nam ne gine polufinale.
Cuj zato jeste u drzavi sve u kurcu, to je kao razlog - luzerski mentalitet.
Nije razlog zato sto je drzava puna neobrazovanih ljudi koji su umislili da su neki strucnjaci i pametuju svima a nisu knjige procitali u zivotu. D
Nije razlog sto bi svako svakog prevario za 50km i sto je nepotizam na svakom čošku i sto raja kad kritikuje političare koji kradu, kritikuje više iz zavisti, sto oni nisu na toj poziciji da to isto urade, a pri tome se kunu u Allaha, a jedino sto prate od islama - čast izuzecima naravno, je izbjegavanje svinjetine.
To je razlog, a ne nekakav luzerski mentalitet.
DA ova ekipa ima luzerski mentalitet ne bi nikad dobili Rumuniju dva puta, izbacili Vels i Italiju, drzali se do 80minute protiv Kanade i Svicarske.
Luzerski mentalitet mozes reci sad jednoj Italiji koja ne ide na SP a takve imaju igrače i toliko ulazu u sport.
Takvi ko ti mislite da Želji fali bolji mentalitet u odnosu na Dinamo Zagreb, takvi ko ti mislite da Zeljo mora samo da "gura mlade" kao Dinamo i da bi isti bili, a ne vidite sta i koliko jedni ulazu u sport i druge neke stvari koje nisu vidljive.
Kakav napadacki fudbal kad imas Tahirovica koji ne smije krenuti naprijed , nego vraca non stop loptu nazad. Kako. Evo ja kad ne igram fudbala godinu i izadjem u park da igram, moze moj mentalitet biti na svjetskom nivou, ali ja ako krenem naprijed a neko me unisti i ustopa i to dovede do kontri i vrhunskih prilika za gostujucu ekipu, mentalitet je nebitan u tome.
Kakav mentalitet treba Memicu da zna da loptu treeba da izbaci u korner a ne da je vraća na 11 metara, to treba biti NAVIKA koju ti gradis.
Pobjednicki mentalitet gradis godinama, sto kroz svoje klubove sto kroz reprezentaciju.
Nesto kao Njemacka, pa i kad ne ide i kad se cini da ces pasti ti imas to i ZNANJE i mentalitet, pa preokrenes.
Znači izbaci to iz glave da je nama kao samo potreban mentalitet bolji i svicarsku cemo nabiti 3-0, to ne postoji u fudbalu, mozda se desi jednom u 20 utakmica, ali tu onda vise drugi parametri igraju nego taj jedan koji ti mislis da je bitan.
P.S pobjednicki mentalitet nije da ti mislis da si ti kao Brazil i da se tako postavljaš, nego je da si svjestan svih svojih i mana, a i pozitivnih strana. Kod nas je mana loš vezni, a prednosti su brza krila i visoki igrači. Znači ti se postavljaš na osnovu toga sto imas i gledas da svojee pozitivne stranee vise iskoristis nego sto ce tvoj protivnik iskoristiti tvoje mane.
Nije to da ti sad kazes Tahirovicu i Sunjicu, hej, nema veze sto vas Xhaka unistava u vezi, ti sad kreni i proševaj im citav vezni i zabij gol..tako to ne funkcionise.
Pročitaj ovo više puta