OLX.BA - sve o tome
Moderator: anex
- Ateista
#7476 Re: OLX.BA - sve o tome
Sta god da hocu da kupim, nema na stanju, cak i ako pise dostupno odmah.
-
milojicabrzi
#7477 Re: OLX.BA - sve o tome
Opet, mislim da je kolega u pravu, nedostaje barem malo poslovne etike. Ni ja nisam pobornik da treba nekome "na riječ" držati rezervaciju danima, ali ok mi je, ako neko kaže, ostavi artikal, sutra do 17 h dolazim po njega.
Toliko se može istrpjeti, ako je neko baš ozbiljan i solidan kupac.
- Isner
#7478 Re: OLX.BA - sve o tome
Mene više nervira kad nešto proda a to ne skine sa liste... Na PIK-u se zaista prodaja prepolovila a mislim da je to uglavnom zbog nerealnih cijena.. Ko drži OK cijene, prodaja ide al brate ima robe tipa knjige koje su na akciji po 6 KM u knjižarama a ljudi na PIK-u traže za te iste po 20 KM i više... na to dodaj dostavu i kao kupca nema te na mapi...milojicabrzi wrote: ↑18/06/2026 11:38Opet, mislim da je kolega u pravu, nedostaje barem malo poslovne etike. Ni ja nisam pobornik da treba nekome "na riječ" držati rezervaciju danima, ali ok mi je, ako neko kaže, ostavi artikal, sutra do 17 h dolazim po njega.
Toliko se može istrpjeti, ako je neko baš ozbiljan i solidan kupac.
-
adnante
#7479 Re: OLX.BA - sve o tome
Da bi imao poslovnu etiku, moras imati prava i obaveze. Evo ja bih bez problema ostavio kupcu koji kaze sacekaj me dan-dva-tri-pet, ako imam mehanizam po kojem cu zaista prodati artikal njemu. Sta ako on odustane nakon treceg dana, a drugi kupac vec negdje uzeo?milojicabrzi wrote: ↑18/06/2026 11:38 Opet, mislim da je kolega u pravu, nedostaje barem malo poslovne etike
Nije mi se desilo jednom. Sacekas, glumis neku etiku, neko postenje, nakon X dana frajer te ignorise. I sta onda? Haj opet objavljuj...
- Ateista
#7480 Re: OLX.BA - sve o tome
Poslovna etika bi po meni bila, ako te neko zamoli da ga sacekas neki broj dana a roba je dovoljno trazena, da otvoreno kazes - mogu te sacekati maksimalno toliko i toliko, nakon toga ne mogu garantovati. Onda je na kupcu da odluci hoce li rizikovati, ili se nekako organizovati da kupi u tom roku.adnante wrote: ↑18/06/2026 12:21Da bi imao poslovnu etiku, moras imati prava i obaveze. Evo ja bih bez problema ostavio kupcu koji kaze sacekaj me dan-dva-tri-pet, ako imam mehanizam po kojem cu zaista prodati artikal njemu. Sta ako on odustane nakon treceg dana, a drugi kupac vec negdje uzeo?milojicabrzi wrote: ↑18/06/2026 11:38 Opet, mislim da je kolega u pravu, nedostaje barem malo poslovne etike
Nije mi se desilo jednom. Sacekas, glumis neku etiku, neko postenje, nakon X dana frajer te ignorise. I sta onda? Haj opet objavljuj...
Ako neko kaze da ce sacekati a onda ipak proda nekom ko naleti, to nije fer i korektno, ni malo. Razumijem da postoji rizik da ako tako kazes da ce i taj odustati skroz a mozda ne nadjes drugog kupca, da ako ga sacekas da ce izraditi a propustis mozda druge kupce, uvijek postoje rizici, ali mislim da je osnovni red otvoreno reci koliko nekog mozes sacekati.
- kabal1337
#7481 Re: OLX.BA - sve o tome
Ja sam cekao prodavaca, a ne on mene.
A to za cekanje kupca, pa ako bas toliko zelis posalji kaparu i tjt.
Valjda je red javiti ako si nesto rekao
A to za cekanje kupca, pa ako bas toliko zelis posalji kaparu i tjt.
Valjda je red javiti ako si nesto rekao
- Ateista
#7482 Re: OLX.BA - sve o tome
Zavisi koliko ocekujes da te neko ceka, ako ja skontam da ce mi za dan ili dva biti usput da dodjem negdje da kupim sta zelim, besmisleno je slati kaparu.
Ako neko hoce da ga se ceka malo duze, onda kapara ima smisla.
Za cekanje prodavaca smatram da vazi slicno, ako je dogovor da neko nekog saceka, iz bilo kojeg razloga, red je to ispostovati. Ako neko nije siguran hoce li moci ispostovati, treba to jasno reci da druga strana zna na cemu je.
-
axe22
#7483 Re: OLX.BA - sve o tome
RIjetko sta postavim na olx i onda nakon mozda 2-3 godine postavim prije dva dana da prodajem sjedalicu, u roku 4 sata 4 osobe se jave, dvoje na pm i dvoje na viber.
Od te 4 osobe samo je 1 prava (odmah zavrsim prodaju).
Dvoje na viber sto su se javili, broj iz Srbije ali govore da su iz Trebinja i standardna poruka da ce sve platiti i da ce mi poslati upustva kako dogovoriti prevoz od kurirske sluzbe , identicne poruke.
(prva poruka u oba slucaja "jel sjedalica jos na prodaju" i na odgovor "NE" sljedi ista poruka s oba broja da ce platiti prevoz itd itd)
Od te 4 osobe samo je 1 prava (odmah zavrsim prodaju).
Dvoje na viber sto su se javili, broj iz Srbije ali govore da su iz Trebinja i standardna poruka da ce sve platiti i da ce mi poslati upustva kako dogovoriti prevoz od kurirske sluzbe , identicne poruke.
(prva poruka u oba slucaja "jel sjedalica jos na prodaju" i na odgovor "NE" sljedi ista poruka s oba broja da ce platiti prevoz itd itd)
-
vojopd
#7484 Re: OLX.BA - sve o tome
Nema.vise mogucnosti besplatne aktivacije artikla, sacekas 5 dana i to je to. To su ukinuli cim su promijenili logo. Prije sam imao 2 artikla aktivna stalno, pa onda jedan i sada ne moze nijedan... 500 plus kredita za 6 mjeseci po oglasu.