Slike starog Sarajeva
- PixelDrifter
#38601 Re: Slike starog Sarajeva
Šminkeri u Muppet, ja u Pozorišnu. Fino za hastal, na zraku...
- semirsar
#38602 Re: Slike starog Sarajeva
muppet, teatar...PixelDrifter wrote: ↑13/06/2026 22:42 Šminkeri u Muppet, ja u Pozorišnu. Fino za hastal, na zraku...
pozorisna mi je bas ostala u najranijem sjecanju, stari bio tad taksista, pa s posla s ahbabima ode pod onu strehu, imali su svoj dan i uvjek rezevisana dva spojena stola u cosku ziva mjuza, a ja uzmem kamencic, bio sitni sljunak posut, pa taj kamencic malo malo frknem na nekog da me ne vidi
- PixelDrifter
#38603 Re: Slike starog Sarajeva
Da, sitni šljunak. Bijeli. To sam skroz zaboravio. Stvari su imale ukus. Ili možda tako čovjek misli kada ostari. Ni u šta više nisam siguran.
- semirsar
#38604 Re: Slike starog Sarajeva
al se nekad dobro jelo i pilo... odavno sam to cuo... sad i sam tako govorim. Prije paradajz kad zagrizes tacno osjetis neku milinu... ovaj danasnji, moz konja potkovati. Sijela kad se rakija pekla su bila posebna prica... ne pamtim da nije bilo neke frke, saketanja, a na kraju se sa jos jednom zavrsilo uz pjesmu 
- PixelDrifter
#38605 Re: Slike starog Sarajeva
To stalno govorim da je paradajz imao okus koji danas ne posjeduje. Ne samo paradajz. Masa voća i povrća su falsifikati, nešto sklepano i prerušeno da izgleda kao pravo, a nije. Uzmi suho meso. Mati išla na pijacu kod "svog seljaka" pa bi kupila suho meso i dimljeni sir. Ma, milina. Somuni isto.
- semirsar
#38606 Re: Slike starog Sarajeva
bila ona pekara kad ides uz bistrik, u onom sokaku s lijeve strane, koga god sam prije rata odveo tamo, rekao je da bolje nije jeo. Sve se s godinama promijenilo, i kao sto kazes, suho meso vise nema onaj smek kao prije... luk, voce, sve je to nekako ko hemija iz tube...PixelDrifter wrote: ↑14/06/2026 01:31 To stalno govorim da je paradajz imao okus koji danas ne posjeduje. Ne samo paradajz. Masa voća i povrća su falsifikati, nešto sklepano i prerušeno da izgleda kao pravo, a nije. Uzmi suho meso. Mati išla na pijacu kod "svog seljaka" pa bi kupila suho meso i dimljeni sir. Ma, milina. Somuni isto.
- drug_profi
#38607 Re: Slike starog Sarajeva
Nikad suho meso nije imalo ono crveno bibavo u sredini. Danas to haman normala.
Kobasice nekad bile hrana, danas smece obicno. I to ne zato sto smo mi drugaciji, vec zato sto se danas prave tako da se dobije sto vise proizvoda za sto manje ulozenog novca.
Cevapi nekad bili od mesa, danas su od soje sa tragovima mesa itd.
Kobasice nekad bile hrana, danas smece obicno. I to ne zato sto smo mi drugaciji, vec zato sto se danas prave tako da se dobije sto vise proizvoda za sto manje ulozenog novca.
- muha_sa
#38608 Re: Slike starog Sarajeva
Eeeeeeeeeeeeeeeeeee
To je bio dobar vakat za dobra insana dok je danas dobar vakat za pogana insana
To je bio dobar vakat za dobra insana dok je danas dobar vakat za pogana insana
- muha_sa
#38609 Re: Slike starog Sarajeva
Al ih iz naftalina izvlace

- muha_sa
- PixelDrifter
#38611 Re: Slike starog Sarajeva
Zato što nije suho. Sklepano, prokuhano, izdimljeno, fejkirano. Srećom, mladost sam proveo u vremenu originala. Nijedna moja djevojka nije imala ništa od plastike u sebi, sve prirodne ruže. A, vala ni tetovaža, ni piercinga.drug_profi wrote: ↑14/06/2026 01:41 Nikad suho meso nije imalo ono crveno bibavo u sredini. Danas to haman normala.
- muha_sa
- muha_sa
#38613 Re: Slike starog Sarajeva
Pored cevapa o kijim sam kako znam za sebe ovisan--pa i danas--volio sam one iz grila kranjskePixelDrifter wrote: ↑14/06/2026 11:32Zato što nije suho. Sklepano, prokuhano, izdimljeno, fejkirano. Srećom, mladost sam proveo u vremenu originala. Nijedna moja djevojka nije imala ništa od plastike u sebi, sve prirodne ruže. A, vala ni tetovaža, ni piercinga.drug_profi wrote: ↑14/06/2026 01:41 Nikad suho meso nije imalo ono crveno bibavo u sredini. Danas to haman normala.
Pošto je senf
Džaba
Dajte mi teglu kad je džaba
- PixelDrifter
#38614 Re: Slike starog Sarajeva
Ja na Ilidži, bio nakav gril na uglu, kod tramvajske, kada se izađe iz tramvaja, pa pedeset metara pravo pored Ilidžanske ceste. Kaže mi drug, hajmo na umočak. Šta ti je umočak, nemam pojma. Te mi kod tete u gril, naručismo dva umočka, a to ti je hljeb koje je ona umočila u onu mast od kobasica i grila. Koštalo 5 banki, ona žuta kovanica, pola dinara. Bilo mi preukusno.
- dječak sa šibicama
#38615 Re: Slike starog Sarajeva
Kazu da smo stare budale sa tom pricom nekad je bilo bolje, ja nisam toliko star kao vecinja ovdje na celu sa brojem jedan
ali sjecam se tacno mirisa pijace kod inat kuce, to je mirisalo na paprike paradajz. Ne ko danas, "mirisu" Ciglane na kinesku plastiku.
Pokvarili su ukuse svega, nekad su hrenovke bile od mesa a danas od kljunova i nogica kokosijih.
Kad se islo po zimnicu, pa se prodavalo sa kamiona a mirise ona paprika, do Vijecnice. Ili somuni, mi smo isli u Mjedenicu imao pekaru onaj sto je drzao kiosk na Drveniji. Kifle ubijale, sjecam se redova onih ucenika kad je veliki odmor, red do Papagajke
imao somune boli glava, nas slale zene kad je ramazan pa se djece skupi po desetero i idemo na Mjedenicu. Ili kod Ajse, ona je legendarna sa tim sAmunima.
Neka prica ko sta hoce, ali danas nema toga. Sjecam se ramazana u mahali, to je bilo nesto svecano, iako su komunisti zatirali i vadili zdrave zube. Sve bilo intimno, lijepo, zene u aksam iz dzamije mi djeca gledali kad ce kandilji pa trcimo javljamo da je iftar poceo. Postili istinski vjernici, djeca uzivali u iftarima iako smo vec rucali ali neki merak umociti somun u topu. Pa nana ne da kaze polako ne valja se odmah navaliti na hranu.

Imali komsije par ulica iznad, u redu kuce prvo Skake cuvene pa iznad njih familija ove Kucuk Sorguc sto je sad neka za kulturu u gradu, a iznad njihove kuce gazda Zdravljaka sa Alipasina. Zanimljiva prica, oni su negdje iz Sandzaka, lik prodavao na pijaci i kad je kupio tu kucu renovirao, nadje u zidu cup zlata. I sa tim parama otvorio Zdravljak, kasnije jos nekoliko lokala u gradu.
Mislio sam urbana legenda ali nije, kazu ljudi da je istina.
Pokvarili su ukuse svega, nekad su hrenovke bile od mesa a danas od kljunova i nogica kokosijih.
Kad se islo po zimnicu, pa se prodavalo sa kamiona a mirise ona paprika, do Vijecnice. Ili somuni, mi smo isli u Mjedenicu imao pekaru onaj sto je drzao kiosk na Drveniji. Kifle ubijale, sjecam se redova onih ucenika kad je veliki odmor, red do Papagajke
Neka prica ko sta hoce, ali danas nema toga. Sjecam se ramazana u mahali, to je bilo nesto svecano, iako su komunisti zatirali i vadili zdrave zube. Sve bilo intimno, lijepo, zene u aksam iz dzamije mi djeca gledali kad ce kandilji pa trcimo javljamo da je iftar poceo. Postili istinski vjernici, djeca uzivali u iftarima iako smo vec rucali ali neki merak umociti somun u topu. Pa nana ne da kaze polako ne valja se odmah navaliti na hranu.

Imali komsije par ulica iznad, u redu kuce prvo Skake cuvene pa iznad njih familija ove Kucuk Sorguc sto je sad neka za kulturu u gradu, a iznad njihove kuce gazda Zdravljaka sa Alipasina. Zanimljiva prica, oni su negdje iz Sandzaka, lik prodavao na pijaci i kad je kupio tu kucu renovirao, nadje u zidu cup zlata. I sa tim parama otvorio Zdravljak, kasnije jos nekoliko lokala u gradu.
-
dragonz
#38616 Re: Slike starog Sarajeva
Hadžija Uglješa
A ova Sorguč je za vrijeme Fahre ugurana u Muzej Sarajeva a sad je direktorica
A ova Sorguč je za vrijeme Fahre ugurana u Muzej Sarajeva a sad je direktorica
- muha_sa
#38617 Re: Slike starog Sarajeva
Bio sam dobar sa Uglješom što je zelenaru držo--ako mislimo na istog
Što rece mog dede sa Komatina komšija
Imadoh u komšiluku jednu Zumru što je komšiji djecu cuvala
-
dragonz
#38618 Re: Slike starog Sarajeva
Ja ga znam iz C-faze gdje je držao Zdravljak a umro poslije rata ostala 3 sina iza njega.
-
noviclan
#38619 Re: Slike starog Sarajeva
Spoiler
Show
dječak sa šibicama wrote: ↑14/06/2026 12:26 Kazu da smo stare budale sa tom pricom nekad je bilo bolje, ja nisam toliko star kao vecinja ovdje na celu sa brojem jedanali sjecam se tacno mirisa pijace kod inat kuce, to je mirisalo na paprike paradajz. Ne ko danas, "mirisu" Ciglane na kinesku plastiku.
Kad se islo po zimnicu, pa se prodavalo sa kamiona a mirise ona paprika, do Vijecnice. Ili somuni, mi smo isli u Mjedenicu imao pekaru onaj sto je drzao kiosk na Drveniji. Kifle ubijale, sjecam se redova onih ucenika kad je veliki odmor, red do Papagajkeimao somune boli glava, nas slale zene kad je ramazan pa se djece skupi po desetero i idemo na Mjedenicu. Ili kod Ajse, ona je legendarna sa tim sAmunima.

Spoiler
Show
[/quote]
[/quote]
- dječak sa šibicama
- dječak sa šibicama
#38621 Re: Slike starog Sarajeva
Moguce, on se bavio prodajom voca povrsca, imao je jedno vrijeme i nekakvu mobilnu zelenaru pa dodje kombijem prodaje po mahali ljudima grincajg. Radio i na pijaci, moguce da je imao i zelenaru. Za brata taxu ne bih znao, davno je to bilo.
Ugljese su iz Rudog ako se ne varam, onda nije sandzo. Imam ja tri jarana Ugljese, tri brata, Kiko Dado Pajo. Ko je sa kosevskog sigurno ih zna. Oni su negdje od tamo istocna Bosna odnosno babo, mama im je iz Resetnice kod Gorazda
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#38622 Re: Slike starog Sarajeva
I tvoj se ukus promijenio s godinama moj djecak.dječak sa šibicama wrote: ↑14/06/2026 12:26 Kazu da smo stare budale sa tom pricom nekad je bilo bolje, ja nisam toliko star kao vecinja ovdje na celu sa brojem jedanali sjecam se tacno mirisa pijace kod inat kuce, to je mirisalo na paprike paradajz. Ne ko danas, "mirisu" Ciglane na kinesku plastiku.
-
RJ57
#38623 Re: Slike starog Sarajeva
receptori otupili
meni samo još kod ćevapa ferceraju kako treba

meni samo još kod ćevapa ferceraju kako treba
- muha_sa
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem