Inspekciju zvat
Cijene stanova All about
Moderator: anex
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#23326 Re: Cijene stanova All about
Fejs je bas leglo levata
Inspekciju zvat
Inspekciju zvat
-
adnante
#23327 Re: Cijene stanova All about
Da apsolutno tacno. Bez sistemskog rjesenja, naravno da se sve prbacuje na onoga ko placa. Samo mi nisu jasni ljudi koji ovo zagovaraju? Nemaju svoju nekretinu?
Moje misljenje je bilo identicni i kada nisam imao nekrentinu i sada. Sistemska gradnja i infraskturktura, pa ce biti svejedno gdje je zgrada, ako imas sve potrebno i mozes do grada relativno brzo jer imas saobracajnice.
No kod nas daj da se zabije negdje na otoku, a do stana mu treba pola sata - sat u spici.
-
akcija007
#23328 Re: Cijene stanova All about
Danas sam prosao Dzemala Bijesica od Fisa prema dole pa Hlalilovici River je vec do 3 sprata stigao s izgradnjom . Kako brzo ide
-
made_in_sarajevo
#23329 Re: Cijene stanova All about
Nisi tacne informacije dao. Dvije zgrade u isto vrijeme jednako idu
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#23330 Re: Cijene stanova All about
Jak @kinvart

-
Ci-Nick
#23331 Re: Cijene stanova All about
Moze se odrediti maksimalna cijena najma po zonama.Gekon wrote: ↑06/06/2026 10:24 Svako povecanje troskova ljudima koji izdaju stanove ce se samo prenijeti na one koji rentaju. Ne moze drzava staviti granicu koliko mozes rentati stanove ili prodavati. Neki dan na Facebooku stan se prodaje 400k, ljudi pisu treba zvati ispekciju da reaguje, kakva inspekcija, ljudi totalno odvojeni od realnosti, misle mogu upravljati koliko ce neko rentati stan, prodavati stan ili auto. Trziste samo sebe regulise i nije moguce drukcije osim ako necemo da se vratimo u sistem komunizma / socijalizma ali mislim da to niko nece![]()
To je potpuno normalna stvar u normalnim zemljama.
Normalno je čak i poticati iznajmljivanje, davati subvencije za gradnju stana koji ide u najam uz ograničenje maksimalne najamnine.
-
rikta123
#23332 Re: Cijene stanova All about
Ima li iko na ovom forumu da je upoznat sa povratom PDV-a na prvu nekretninu? Da malo vise objasni koji nacin podnosenja zahtjeva i slicno?
-
akcija007
#23333 Re: Cijene stanova All about
Nema nista jos od tog povrata PDV.
Nije usvojen Pravilnik o povratu PDV. Cuvaj sve papire racun koji imas pa prati stanje
Nije usvojen Pravilnik o povratu PDV. Cuvaj sve papire racun koji imas pa prati stanje
- Truba
#23334 Re: Cijene stanova All about
zapravo se to povećanje vraća svima nama kroz povećanje cijena roba i uslugaadnante wrote: ↑06/06/2026 12:35Da apsolutno tacno. Bez sistemskog rjesenja, naravno da se sve prbacuje na onoga ko placa. Samo mi nisu jasni ljudi koji ovo zagovaraju? Nemaju svoju nekretinu?
Moje misljenje je bilo identicni i kada nisam imao nekrentinu i sada. Sistemska gradnja i infraskturktura, pa ce biti svejedno gdje je zgrada, ako imas sve potrebno i mozes do grada relativno brzo jer imas saobracajnice.
No kod nas daj da se zabije negdje na otoku, a do stana mu treba pola sata - sat u spici.
podstanari su samo najslabija karika u lancu
-
Ci-Nick
#23335 Re: Cijene stanova All about
Mogla bi se ograničiti profitna marža na gradnju stanova. Ali to bi samo pojačalo muljaže i prodaju stanova za gotovinu.Truba wrote: ↑10/06/2026 09:18zapravo se to povećanje vraća svima nama kroz povećanje cijena roba i uslugaadnante wrote: ↑06/06/2026 12:35Da apsolutno tacno. Bez sistemskog rjesenja, naravno da se sve prbacuje na onoga ko placa. Samo mi nisu jasni ljudi koji ovo zagovaraju? Nemaju svoju nekretinu?
podstanari su samo najslabija karika u lancu
Praonica crnog novca bi krenula sa centrifugom.
- Truba
#23336 Re: Cijene stanova All about
afera pelak
ljudi na trolejbujskoj davali 20 000 km babuskari
ljudi na trolejbujskoj davali 20 000 km babuskari
-
kinvart
#23337 Re: Cijene stanova All about
Evo me nazad na temi. Hvala reviziji.
Nisam vidio nove upise.
@adnante nemam nikakvog motiva. Stambeno obezbijeđen, materijalno obezbijeđen. Ništa ne fali. Mislim da imam ogromnu količinu empatije i viziju zemlje koja se nimalo ne podudara s trenutnim stanje, i da tu mogu početi objašnjavati motive.
Ako ćemo o motivima dalje? Pljačka radnika i kriminalna privatizacija koja se odvijala proteklih desetljeća, prelijevanje narodnog novca u privatne džepove onih koji danas zajednički upravljaju državom me potiče. Znaš, dok smo mi iz rata jedva došli do veš mašine s certifikatima, neko je slažući švercovanu robu u ratu, već počeo graditi trgovačke centre. Imam baš nešto protiv te švercerske stoke, jače je od mene, jer znam da ljudi koji danas ne žive bolje nego 1990. uglavnom su zakinuti radi rata i poslijeratne nepravde. Moja teorija je da je došlo do prelijevanja. Možemo ga vizualizirati: moj, tvoj, x1, x2... neko (novac u džepu) > novac u švercerskom džepu. Poslije rata je došlo do nevelikog stvaranja nove vrijednosti, zapravo samo prelijevanja.
Nije apsolutno tačno da će se preliti kirija direktno na zakupoprimca u potpunosti? Od kud vam to? Evo vidim, nekako su se upleli i poslovni prostori (poskupljenje robe-usluga; ignorišem). Sigurno postoji cijena koju neko neće nikad platiti, pokupit će stvari i vratiti se u dom svojih roditelja, možda čak i u mjesto odakle je došao. A koliko ima dom svojih roditelja kao alternativu? Svi osim (nažalost!) štićenika SOS i sličnih domova.
Vi možete tvrditi jedno, ja drugo, ali je činjenica da niko nema stvarne podatke, kako bi napravio približno tačne procjene.
Možemo samo na osnovu empirije. Oko mene je masa ljudi koji imaju taj neki stan koji rentaju, puno njih kojima su umrli preci, pa su prodali ili preselili u tu nekretninu. Sve je ovo zbog činjenice da ljudi nisu znali šta će s novcem i nisu imali investiciono povoljniju priliku. Ovdje država mora uletiti. Koji je mandat federalnih vlasti da se apsolutno ništa nije uradilo na tržištu kapitala?
Ostajem pri tezi: intrinzična vrijednost nekretnina nimalo nije dobra (cijena/stanje nekretnine konkretno zgrade koja se prodaje). Ako bračni par useli u dom sagrađen 50-60, sigurno planira ostati tu duže, pa već možemo govoriti o osobama koje kupuju sebi dom koji će im sutra biti stari 100 godina. Nema smisla i nije normalno da nešto tako staro košta ovako basnoslovno (racio primanja/cijena). Nema smisla da je ovakva situacija na tržištu nekretnina s ovolikim brojem praznih stambenih jedinica. Samo kod nas u zgradi ih je 12, dakle gotovo svaka 6-7 je privremeno stanište.
Završit ću pozdravom ovim agentima za nekretnine koji su preplavili PIK. Moja percepcija je da te ljude treba u širokom luku zaobilaziti. Taj esnaf traži ogromnu regulaciju. Pojava ovolikog broja agenata za nekretnine signalizira jednostavno: profitabilno, unosno, vrti se fina para. Ne bi trebala, jer ovoj državi moraju biti na prvom mjestu buduće generacije!
Da skratim: ogroman problem, gotovo nikakav nadzor države. Katastrofa...
Nisam vidio nove upise.
@adnante nemam nikakvog motiva. Stambeno obezbijeđen, materijalno obezbijeđen. Ništa ne fali. Mislim da imam ogromnu količinu empatije i viziju zemlje koja se nimalo ne podudara s trenutnim stanje, i da tu mogu početi objašnjavati motive.
Ako ćemo o motivima dalje? Pljačka radnika i kriminalna privatizacija koja se odvijala proteklih desetljeća, prelijevanje narodnog novca u privatne džepove onih koji danas zajednički upravljaju državom me potiče. Znaš, dok smo mi iz rata jedva došli do veš mašine s certifikatima, neko je slažući švercovanu robu u ratu, već počeo graditi trgovačke centre. Imam baš nešto protiv te švercerske stoke, jače je od mene, jer znam da ljudi koji danas ne žive bolje nego 1990. uglavnom su zakinuti radi rata i poslijeratne nepravde. Moja teorija je da je došlo do prelijevanja. Možemo ga vizualizirati: moj, tvoj, x1, x2... neko (novac u džepu) > novac u švercerskom džepu. Poslije rata je došlo do nevelikog stvaranja nove vrijednosti, zapravo samo prelijevanja.
Nije apsolutno tačno da će se preliti kirija direktno na zakupoprimca u potpunosti? Od kud vam to? Evo vidim, nekako su se upleli i poslovni prostori (poskupljenje robe-usluga; ignorišem). Sigurno postoji cijena koju neko neće nikad platiti, pokupit će stvari i vratiti se u dom svojih roditelja, možda čak i u mjesto odakle je došao. A koliko ima dom svojih roditelja kao alternativu? Svi osim (nažalost!) štićenika SOS i sličnih domova.
Vi možete tvrditi jedno, ja drugo, ali je činjenica da niko nema stvarne podatke, kako bi napravio približno tačne procjene.
Možemo samo na osnovu empirije. Oko mene je masa ljudi koji imaju taj neki stan koji rentaju, puno njih kojima su umrli preci, pa su prodali ili preselili u tu nekretninu. Sve je ovo zbog činjenice da ljudi nisu znali šta će s novcem i nisu imali investiciono povoljniju priliku. Ovdje država mora uletiti. Koji je mandat federalnih vlasti da se apsolutno ništa nije uradilo na tržištu kapitala?
Ostajem pri tezi: intrinzična vrijednost nekretnina nimalo nije dobra (cijena/stanje nekretnine konkretno zgrade koja se prodaje). Ako bračni par useli u dom sagrađen 50-60, sigurno planira ostati tu duže, pa već možemo govoriti o osobama koje kupuju sebi dom koji će im sutra biti stari 100 godina. Nema smisla i nije normalno da nešto tako staro košta ovako basnoslovno (racio primanja/cijena). Nema smisla da je ovakva situacija na tržištu nekretnina s ovolikim brojem praznih stambenih jedinica. Samo kod nas u zgradi ih je 12, dakle gotovo svaka 6-7 je privremeno stanište.
Završit ću pozdravom ovim agentima za nekretnine koji su preplavili PIK. Moja percepcija je da te ljude treba u širokom luku zaobilaziti. Taj esnaf traži ogromnu regulaciju. Pojava ovolikog broja agenata za nekretnine signalizira jednostavno: profitabilno, unosno, vrti se fina para. Ne bi trebala, jer ovoj državi moraju biti na prvom mjestu buduće generacije!
Da skratim: ogroman problem, gotovo nikakav nadzor države. Katastrofa...
- Haris.ba
#23338 Re: Cijene stanova All about
U Ljubljani poznanik kupio stan u zgradi napravljenoj 1924.od 60m2 za 250.000 eura.
Sav presretan.
Nesto cudno?
-
kinvart
#23339 Re: Cijene stanova All about
Neka je. Mogu ti i ja prenijeti iskustva EU. Striktno se držimo ove države i njenih specifičnosti, jer kupovna moć nije ista, niti saturacija nekretninama, niti interes.
Postavio si ono pitanje za sudar baza... I bio si u pravu u vezi katastra. Pogriješio sam.
Ima još jednostavnije rješenje: sudariti bazu priključaka el. energije za fiz. lica sa CIPS? Nemoj samo da pišemo o tome šta država smije ili ne smije u pogledu zaštite ličnih podataka.
- Haris.ba
#23340 Re: Cijene stanova All about
Ovo je tvoj lik. On ce ti to zavrsiti.
https://www.akta.ba/vijesti/bih/170349/ ... OdqDgZ9iZG
Damir Nikšić, zastupnik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, uputio je danas inicijativu za izradu Zakona o porezu na nepokretnu imovinu.
28.11.2023
- konoplja
#23341 Re: Cijene stanova All about
Postoji zanimljivo rjesenje za ovu krizu sa nekretninama/stanovanjem u BiH i na Zapadu, ali bi zahtjevalo potpunu promjenu paradigme, a mislim da ljudi nisu spremni na to.
Naravno govorim o Japanu i nacinu na koji Japanci gledaju na nekretninu - ne kao investiciju nego potrosnu robu podloznu amortizaciji.
Tamo je to kao auto, cim uselis krene da gubi vrijednost. Inace za Tokyo se kaze da je jedini veliki grad gdje su nekretnine pristupacne.
Naravno govorim o Japanu i nacinu na koji Japanci gledaju na nekretninu - ne kao investiciju nego potrosnu robu podloznu amortizaciji.
Tamo je to kao auto, cim uselis krene da gubi vrijednost. Inace za Tokyo se kaze da je jedini veliki grad gdje su nekretnine pristupacne.
-
kinvart
#23342 Re: Cijene stanova All about
Završit će država sama, jednog dana. Kad više ne bude imala od koga namaknuti pare. Ne treba meni niko ništa završavat.Haris.ba wrote: ↑10/06/2026 12:07Ovo je tvoj lik. On ce ti to zavrsiti.
https://www.akta.ba/vijesti/bih/170349/ ... OdqDgZ9iZG
Damir Nikšić, zastupnik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, uputio je danas inicijativu za izradu Zakona o porezu na nepokretnu imovinu.
28.11.2023
Pripremi pare
- Haris.ba
#23343 Re: Cijene stanova All about
Nemam ja sta pripremati pare. Zakupac ce to sve da plati.
To ti jednostavno, kao da kazes da samo treba da napustimo kamatni sistem u nasoj ekonomiji.konoplja wrote: ↑10/06/2026 12:14 Postoji zanimljivo rjesenje za ovu krizu sa nekretninama/stanovanjem u BiH i na Zapadu, ali bi zahtjevalo potpunu promjenu paradigme, a mislim da ljudi nisu spremni na to.![]()
I, opet - iako nekretnina ne zadrzava vrijednost, zemljiste na kojem je napravljena zavrsava. Onda, samo obrnes igricu.
To bi dovelo do eksplozije upotrebe prava gradjenja umjesto vlasnistva nad nekretninom.
Vlasnistvo zemljista bi zadrzavali oni sto imaju kapital, a ostalima prodavali pravo gradjenja da naprave nekretninu koja bi gubila na vrijednosti, a kapitalista uzimao mjesecnu rentu i cuvao kapital u zemljistu.
Last edited by Haris.ba on 10/06/2026 12:21, edited 1 time in total.
-
kinvart
#23344 Re: Cijene stanova All about
Što je najveća šega, misliš da ti ovo baš niko iz državnih institucija zainteresovanih za problematiku ne čita
Haj možda budeš prvi koji će podići kiriju, šta bih...
- Haris.ba
#23345 Re: Cijene stanova All about
Uce se skole za takve stvari.
Ja ne sumnjam da ti sto citaju nemaju blage veze o pojmu preljevanja poreza.
- konoplja
#23346 Re: Cijene stanova All about
Da ali to je ako uzmes samo ovaj jedan dio, a ostalo sve ostavis kako jeste.Haris.ba wrote: ↑10/06/2026 12:17Nemam ja sta pripremati pare. Zakupac ce to sve da plati.
To ti jednostavno, kao da kazes da samo treba da napustimo kamatni sistem u nasoj ekonomiji.konoplja wrote: ↑10/06/2026 12:14 Postoji zanimljivo rjesenje za ovu krizu sa nekretninama/stanovanjem u BiH i na Zapadu, ali bi zahtjevalo potpunu promjenu paradigme, a mislim da ljudi nisu spremni na to.![]()
I, opet - iako nekretnina ne zadrzava vrijednost, zemljiste na kojem je napravljena zavrsava. Onda, samo obrnes igricu.
To bi dovelo do eksplozije upotrebe prava gradjenja umjesto vlasnistva nad nekretninom.
Vlasnistvo zemljista bi zadrzavali oni sto imaju kapital, a ostalima prodavali pravo gradjenja da naprave nekretninu koja bi gubila na vrijednosti, a kapitalista uzimao mjesecnu rentu i cuvao kapital u zemljistu.
U Japanu ako ti lezi zemljiste prazno placas visok porez. U vecini slucajeva kad kupis nekretninu kupis i zemlju.
A za gradnju imaju jako relaxed zakone i zone. Mozes graditi vise manje sta zelis. Kucu prizemnu, a pored neboder od 20 spratova. Nema NIMBY.
- Haris.ba
#23347 Re: Cijene stanova All about
Moze svasta kad mastamo. Kod nas je vlasnistvo nekretnina na 90% i vise medju stanovnistvom. Tesko je ocekivati da sami sebi jedini kapital koji imamo obezvrjedimo. Mada, ako ce se iko upucati u glavu - mi mozemo.konoplja wrote: ↑10/06/2026 12:28 Da ali to je ako uzmes samo ovaj jedan dio, a ostalo sve ostavis kako jeste.
U Japanu ako ti lezi zemljiste prazno placas visok porez. U vecini slucajeva kad kupis nekretninu kupis i zemlju.
A za gradnju imaju jako relaxed zakone i zone. Mozes graditi vise manje sta zelis. Kucu prizemnu, a pored neboder od 20 spratova. Nema NIMBY.
Poenta koju ja zelim napraviti je - i da se sve to uradi, kapitalista ce naci nacin da sacuva i uveca svoje bogatstvo i bez nekretnina. Kada nekretnine prestanu biti sredstvo za ocuvanje kapitala, nadje se nesto drugo.
Nasa historija zadnjih 150 godina je prozeta slucajevima gdje se skupljeni kapital oduzimao i unistavao. Nista novo.
- konoplja
#23348 Re: Cijene stanova All about
Razumijem drug. Neutralan sam po pitanju ovoga. Ne zagovaram samo ubacujem ideju. Vise kao filozofija, kao sto sam i napisao totalna promjena paradigme i nacina na koji posmatramo nekretninu.Haris.ba wrote: ↑10/06/2026 12:33Moze svasta kad mastamo. Kod nas je vlasnistvo nekretnina na 90% i vise medju stanovnistvom. Tesko je ocekivati da sami sebi jedini kapital koji imamo obezvrjedimo. Mada, ako ce se iko upucati u glavu - mi mozemo.konoplja wrote: ↑10/06/2026 12:28 Da ali to je ako uzmes samo ovaj jedan dio, a ostalo sve ostavis kako jeste.
Poenta koju ja zelim napraviti je - i da se sve to uradi, kapitalista ce naci nacin da sacuva i uveca svoje bogatstvo i bez nekretnina. Kada nekretnine prestanu biti sredstvo za ocuvanje kapitala, nadje se nesto drugo.
Nasa historija zadnjih 150 godina je prozeta slucajevima gdje se skupljeni kapital oduzimao i unistavao. Nista novo.
Cinjenica je da u velegradovima s konstantim rastom Tokyo, Kyoto, Osaka itd. stanovnici nemaju osjecaj da ne mogu priustiti nekretninu i ne postoji ovo sto se po medijima na Zapadu naziva 'Housing Crisis'.
-
adnante
#23349 Re: Cijene stanova All about
Pa ja sam pisao iz licnog iskustva. Dok sam placao kiriju, ista je uvecana kada je ugovor potpisan. Kada je dosla inflacija, roditeljima na poslovnom objektu zakup povecan radi "inflacije". Zato ja imma osjecaj da svako povecanje u vecoj mjeri plati onaj ko koristi uslugu.kinvart wrote: ↑10/06/2026 11:01 Nije apsolutno tačno da će se preliti kirija direktno na zakupoprimca u potpunosti? Od kud vam to? Evo vidim, nekako su se upleli i poslovni prostori (poskupljenje robe-usluga; ignorišem). Sigurno postoji cijena koju neko neće nikad platiti, pokupit će stvari i vratiti se u dom svojih roditelja, možda čak i u mjesto odakle je došao. A koliko ima dom svojih roditelja kao alternativu? Svi osim (nažalost!) štićenika SOS i sličnih domova.
-
kinvart
#23350 Re: Cijene stanova All about
U Njemačkoj imaju mietpreisbremse... I dosta zemalja svijeta je tako. U ovom trenutku, država propušta oporezovati obične ljude-najmodavce od Haris.ba, do krupnih najmodavaca. Samo treba oporezovati propisima koji su na snazi i uspostaviti sistem. Razumijem tvoj strah, ali nadati se većem političkom interesu. Kad skontaju da su bezveze prodali obveznice u Londonu, poduzet će više i po ovom pitanju.adnante wrote: ↑10/06/2026 14:41Pa ja sam pisao iz licnog iskustva. Dok sam placao kiriju, ista je uvecana kada je ugovor potpisan. Kada je dosla inflacija, roditeljima na poslovnom objektu zakup povecan radi "inflacije". Zato ja imma osjecaj da svako povecanje u vecoj mjeri plati onaj ko koristi uslugu.kinvart wrote: ↑10/06/2026 11:01 Nije apsolutno tačno da će se preliti kirija direktno na zakupoprimca u potpunosti? Od kud vam to? Evo vidim, nekako su se upleli i poslovni prostori (poskupljenje robe-usluga; ignorišem). Sigurno postoji cijena koju neko neće nikad platiti, pokupit će stvari i vratiti se u dom svojih roditelja, možda čak i u mjesto odakle je došao. A koliko ima dom svojih roditelja kao alternativu? Svi osim (nažalost!) štićenika SOS i sličnih domova.