Ja sam prošle godine imao dvije opcije 380 II klasa a 420 I klasa. Kao što vidiš na slici kupio sam I klasu i doživio nikad veće probleme.semsasuljakovic wrote: ↑29/03/2026 21:27Isti sam. Ali smo ipak manjina.
Doduše, ja u maju kupim a dovuku u augustu. Ali odmah se zna cijena.
Čak i kad je korona bila i one cijene od po 700+ maraka - u maju sam ga dobijao za maksimalno 450-500. Prošle godine po 400. Sve do 500 mi je ok.
Pelet u BiH - cijene i gdje
Moderator: anex
- BarbaDue
#6651 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
-
Armin2013
- semsasuljakovic
#6653 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
Moj dobavljač peleta s kojim nikad nisam imao nikakvih problema godinama je propao.
Treba mi prijedlog za novi pelet - područje Srednje Bosne.
Kakav je Drvosječa? Navodno je A1 certificiran ali ne znam dal vjerovati tome?
Treba mi prijedlog za novi pelet - područje Srednje Bosne.
Kakav je Drvosječa? Navodno je A1 certificiran ali ne znam dal vjerovati tome?
- BarbaDue
#6654 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
Jbmu misha cijene se kreću oko 600 KM, ovo čini mi se neće ići dolje.
- Chloe
- Photo mod
- Danguba
-
challmander
#6657 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
Imate li preporuka za pelet? Vec par godina sam narucivao Secom i stvarno odlican je ali su prebukirani narudzbama. Neko ko dostavlja u Sarajevo mi treba.
- semsasuljakovic
#6658 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
585 ga platio u subotu.
Na pitanje hoće li biti jeftiniji - kažu može biti samo skuplji. I to ne uzimam zdravo za gotovo jer može biti samo priča prodavača, ali vrlo je moguće da će tako i biti.
Na pitanje hoće li biti jeftiniji - kažu može biti samo skuplji. I to ne uzimam zdravo za gotovo jer može biti samo priča prodavača, ali vrlo je moguće da će tako i biti.
- semsasuljakovic
#6659 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
Jebeno je razmišljati o alternativi ako ti u podrumu stoji peć od 4k maraka. Šta s njom? O alternativi ću iskreno razmišljati kad peć crkne ili kad bude kakav javni poziv za energetsko subvencioniranje gdje bih onda išao na toplotnu pumpu zrak-voda, ili čak zemlja-voda.
- BarbaDue
#6660 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
Ja sam pelet dobio u utorak, po paleti sa prevozom plaćao 620. Jbga ja kontam da ne može biti skuplji, a ove godine vjerovatno ni jeftiniji.semsasuljakovic wrote: ↑05/06/2026 10:38 585 ga platio u subotu.
- Danguba
#6661 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
Otišlo je to predaleko.
Ja imam Termoflux 30 kw a imam i klime.
U krajnjoj nuždi ubacim rešetku i grijem se na drva.
Ovo je strašno kud su otišli sa cijenama
Ja imam Termoflux 30 kw a imam i klime.
U krajnjoj nuždi ubacim rešetku i grijem se na drva.
Ovo je strašno kud su otišli sa cijenama
-
Armin2013
#6662 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
Jesi li tu rešetku dobio uz peć ili naknadno kupio? Ja kupio Pelling 20kw, nisam vidio nigdje rešetku, pa pitam.
lp,
- Danguba
#6663 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
Moja je greška što nisam odmah uzeo kada mi se nudila.
Rekoh, šta će mi ali se može naručiti/ nabaviti.
Kod mene na lijevoj strani komandne ploče imaju komande za čvrsti ogrev.
Rekoh, šta će mi ali se može naručiti/ nabaviti.
Kod mene na lijevoj strani komandne ploče imaju komande za čvrsti ogrev.
-
katil_92
#6664 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
Ovo izgleda neće ići dole?
- Filter
#6665 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
Mescini nece. Kad pitas svi imaju, kad treba dovuci niko se ne javlja ili zavlace iz sedmice u sedmicu.
Kupljene 4 palete po 650 sa prevozom. Prije 14-15 godina paleta bila 160-180… strahoba kako su cijene napumpali.
Kupljene 4 palete po 650 sa prevozom. Prije 14-15 godina paleta bila 160-180… strahoba kako su cijene napumpali.
- Danguba
#6666 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
Manipulacije sa cijenama, nema drugog objasnjenja za ovakve cijene.
-
Mustang1
#6667 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
Ima li neko majstora za preporuku za razvodjenje centralnog grijanja u kuci od nule u Sarajevu?
-
Armin2013
#6668 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
Kako se ide prema zimi cijena će rasti, i bit će sve veća potražnja.
Sada se već potražnja povećava i svi hoće odmah, ali na kraju će biti kao i prošle godine, bit će nestašica i kuknjava.
Što se tiče cijene, ne znam kako mislite da cijena peleta pada, a cijena svega ostalog raste.
Neće više nikada cijena biti 400 KM. Znam da svkaog boli njegovo, ali i cijena drva raste cijena uglja itd.
Tako da nemojte čekat za nabavku peleta, a i ostalog ogreva.
Sada se već potražnja povećava i svi hoće odmah, ali na kraju će biti kao i prošle godine, bit će nestašica i kuknjava.
Što se tiče cijene, ne znam kako mislite da cijena peleta pada, a cijena svega ostalog raste.
Neće više nikada cijena biti 400 KM. Znam da svkaog boli njegovo, ali i cijena drva raste cijena uglja itd.
Tako da nemojte čekat za nabavku peleta, a i ostalog ogreva.
- P.Starck
#6669 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
Svake godine ista priča. Društva peletara. Poskupilo ovo, poskupilo ono...prvo plin, struja i evo ove godine nafta i onda naravno ekipa koja je u sprezi sa svakom vlasti i koja cijeni svaku priliku za ekstraprofitom, kaže e sad ćemo da se igramo oligopola...
I tako ta ista ekipa u kojoj su istom košu i peletari i preprodavači, baca bombe, obustavlja isporuke a kada počnu da isporučuju onda opet priča o poskupljenjima svih vrsta, rastu plata i šuplja kako raste cijena energenata a cijena drveta za ogrijev npr. u Sarajevo-Šume ili Šume TK ista.
ISTA VEĆ 3 GODINE!
Najači lik je neki dan jedan od njih, daje savjete građanima da se obezbijede na vrijeme, a na kraju poslije sijaset gluposti kojima pravda nenromalan ekstraprofit kaže: pa na cijenu najviše utiče ponuda i potražnja!
Pa znaju to građani!
Znamo i da uredno izvozite drvo iz naših šumarija, da svaka peletara radi, da preprodavači skladište pelet po halama, i da vještački stvarate potražnju i nabijate cijene. A cijena sirovine toga što prodajete, tog "našeg" drveta uz male razlike po šumarijama u principu ista već tri godine. Hebem i vas i onoga ko vam je omogućio ekstraprofit od sirovine koju stranke krčme kome i kako hoće preko šumarija.
Sjećanje na poderane gaće iz djetinjstva i današnja marka ujedine i SDA i SDP i HDZ i SNSD.
Nadam se da od ove godine u moju kuću neće ući ni jedna vreća tog smeća A1/A2 necertificiranog!
I tako ta ista ekipa u kojoj su istom košu i peletari i preprodavači, baca bombe, obustavlja isporuke a kada počnu da isporučuju onda opet priča o poskupljenjima svih vrsta, rastu plata i šuplja kako raste cijena energenata a cijena drveta za ogrijev npr. u Sarajevo-Šume ili Šume TK ista.
ISTA VEĆ 3 GODINE!
Najači lik je neki dan jedan od njih, daje savjete građanima da se obezbijede na vrijeme, a na kraju poslije sijaset gluposti kojima pravda nenromalan ekstraprofit kaže: pa na cijenu najviše utiče ponuda i potražnja!
Znamo i da uredno izvozite drvo iz naših šumarija, da svaka peletara radi, da preprodavači skladište pelet po halama, i da vještački stvarate potražnju i nabijate cijene. A cijena sirovine toga što prodajete, tog "našeg" drveta uz male razlike po šumarijama u principu ista već tri godine. Hebem i vas i onoga ko vam je omogućio ekstraprofit od sirovine koju stranke krčme kome i kako hoće preko šumarija.
Sjećanje na poderane gaće iz djetinjstva i današnja marka ujedine i SDA i SDP i HDZ i SNSD.
Nadam se da od ove godine u moju kuću neće ući ni jedna vreća tog smeća A1/A2 necertificiranog!
-
Armin2013
#6670 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
Kod standardnih roba uvijek je cijenu određivala potražnja, na tome se zasniva biznis, pa nije niko otvorio humaniranu organizaciju.
Ja prošle godine uzimao drva 130 KM/m3 iscjepana, sada 150 KM/m3 i čeka se, i tako mi je svake godine. Za ugalj da i ne govorim ralika u cijeni od proše godine 50 KM, i opet dobiješ smeća tj zemlje.
Nemam firmu, ne branim nikoga ali to je relanost.
Kome je skupo neka traži druga rješenja.
A ti što pišu po internetu, to sam upratio, čim stane prodaja peleta i izvoz odmah na klix ide članak kako je nestašica i da se na vrijeme obezbijedi pelet. A pretpostavljam i od koga je članak sponzorisan.
Relanost je da Italija korist puno našeg peleta, dijelom preko domaćih firmi ide izvoz a dijelom naših ljudi koji tamo već godinama dijalu drva i pelet.
I traže A1 kvalitet a trenutno plaćaju oko 300 EUR/t plus prevoz.
E sad da bi naši proizvođači nakako nagurali tu cijenu i ovdje onda u pelet ubacuju sve i svašta (kora od drvete, stare palete, žito, pijesak, itd) i zato se peć gasi i stvara onu grudvu u posudi. Ali se dok se šuti i oni rade po svome.
Na svakoj vreći su navedene karakteristike peleta, i svako može odnijetu u lab i ispitat i ako ne odgovarju tužit proizvođača. Što bi trebala da radi inspekcija.
Ja prošle godine uzimao drva 130 KM/m3 iscjepana, sada 150 KM/m3 i čeka se, i tako mi je svake godine. Za ugalj da i ne govorim ralika u cijeni od proše godine 50 KM, i opet dobiješ smeća tj zemlje.
Nemam firmu, ne branim nikoga ali to je relanost.
Kome je skupo neka traži druga rješenja.
A ti što pišu po internetu, to sam upratio, čim stane prodaja peleta i izvoz odmah na klix ide članak kako je nestašica i da se na vrijeme obezbijedi pelet. A pretpostavljam i od koga je članak sponzorisan.
Relanost je da Italija korist puno našeg peleta, dijelom preko domaćih firmi ide izvoz a dijelom naših ljudi koji tamo već godinama dijalu drva i pelet.
I traže A1 kvalitet a trenutno plaćaju oko 300 EUR/t plus prevoz.
E sad da bi naši proizvođači nakako nagurali tu cijenu i ovdje onda u pelet ubacuju sve i svašta (kora od drvete, stare palete, žito, pijesak, itd) i zato se peć gasi i stvara onu grudvu u posudi. Ali se dok se šuti i oni rade po svome.
Na svakoj vreći su navedene karakteristike peleta, i svako može odnijetu u lab i ispitat i ako ne odgovarju tužit proizvođača. Što bi trebala da radi inspekcija.
- Danguba
#6671 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
P.Starck wrote: ↑23/07/2026 13:28 Svake godine ista priča. Društva peletara. Poskupilo ovo, poskupilo ono...prvo plin, struja i evo ove godine nafta i onda naravno ekipa koja je u sprezi sa svakom vlasti i koja cijeni svaku priliku za ekstraprofitom, kaže e sad ćemo da se igramo oligopola...
ISTA VEĆ 3 GODINE!
Najači lik je neki dan jedan od njih, daje savjete građanima da se obezbijede na vrijeme, a na kraju poslije sijaset gluposti kojima pravda nenromalan ekstraprofit kaže: pa na cijenu najviše utiče ponuda i potražnja!Pa znaju to građani!
Upravo tako samo sto bi dodao u spregu i ove na vlasti koji imaju neku pinku od ove prenapuhane cijene peleta.
Drzava treba dici cijene drzavne sume za ove peletare jer izvoze vise nego sto plasiraju na domace trziste.
Njima cijena 300KM/m3 a razliku podijeliti onima kojima je drzava uvalila peci na pelet kao odustajanje od cvrstog goriva...
...ili se hladno vratiti na peci na cvrsto gorivo kao najjeftinije.
- Haris.ba
#6672 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
Opametite se ljudi.

-
zigzag
#6673 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
uh
da znate kako ovo grije 12. januara u 7 naveče a napolju -12 . Sve se u gaćama hoda

da znate kako ovo grije 12. januara u 7 naveče a napolju -12 . Sve se u gaćama hoda
-
Armin2013
#6674 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
[/quote]
Upravo tako samo sto bi dodao u spregu i ove na vlasti koji imaju neku pinku od ove prenapuhane cijene peleta.
Drzava treba dici cijene drzavne sume za ove peletare jer izvoze vise nego sto plasiraju na domace trziste.
Njima cijena 300KM/m3 a razliku podijeliti onima kojima je drzava uvalila peci na pelet kao odustajanje od cvrstog goriva...
[/quote]
A šta da radimo mi koji drva koristimo i ugalj? ili ovi što se griju na struju?
Zašto bi ovi što koriste pelet bili u povlaštenom položaju?
A vlast ima korist od ove cijene samo kroz PDV i dobit firme, nema tu nikakve pinke.
Zašto bi se cijena jednog energenta kontrolisala a recimo struja, drva, ugalj koga briga.
Ako hoćete kupite pelet po cijeni koja jest ako nećete ložite drva i ugalj kao i ja.
lp,
[/quote]
A šta da radimo mi koji drva koristimo i ugalj? ili ovi što se griju na struju?
Zašto bi ovi što koriste pelet bili u povlaštenom položaju?
A vlast ima korist od ove cijene samo kroz PDV i dobit firme, nema tu nikakve pinke.
Zašto bi se cijena jednog energenta kontrolisala a recimo struja, drva, ugalj koga briga.
Ako hoćete kupite pelet po cijeni koja jest ako nećete ložite drva i ugalj kao i ja.
lp,
-
zigzag
#6675 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje
Nije meni jasno što svi izbjegavaju grijanje na LPG odnosno propan-butan koji je godinama oko 0,8 KM po litru za kućanstva. I uvijek dostupan. Ne moliš nekog drvosječu da ti da premium klasu
vako nešto
http://gilegas.com/propan-butan-tng/tng-za-grejanje/
vako nešto
http://gilegas.com/propan-butan-tng/tng-za-grejanje/