Pelet u BiH - cijene i gdje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Svakodobro!

#6626 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje

Post by Svakodobro! »

Danguba wrote: 30/12/2025 20:57
Svakodobro! wrote: 29/12/2025 22:54 Pozdrav, nažalost kotao na drva i ugalj mi je progorio i odlučio sam preci na pelet iako je podrum pun cumura cca 4t. Svakako samo mislio za slijedeću sezonu to uraditi al’… naručena je peć i popratno za zamjenu svega toga.
Sad me interesuje gdje bi mogao za početak nabaviti 1t peleta da je ok i po kojoj cijeni, Sarajevo u pitanju? Unaprijed hvala ako neko pruzi korisnu info.
Koju pelet pec si narucio?

Stare Centometalove peci na cvrsto gorivo su prepravljene za pelet tako da ih mozes koristiti u obje varijante.

Termofluxovi kotlovi su isto predvidjeni za pelet i dodatkom resetke moze se koristiti drvo/ugalj.

Ja uvijek imam par metara suhe bukovine ako zatreba ili ako su peletari bezobrazni. :D
Thermoflux Pelling 25kw je u već u radu.
Centrometalova mi bila 33kw kupljena 2018 znaci ni 7 sezona nije izdržala progonjena/ istruhla s gornje strane jedna komora se sva izzrubila, pokušao zavariti i kontam ajd ok će biti - ma kakvi čim punim vodu na drugom mjestu pusti. Uzas.
Ovo za kombo drva / pelet sam vidio i gledao video odlično izgleda kao solucija s tim da uputstvu thermoflux piše da se drva ne bi trebala koristiti duže od 30 dana :-)

Lp.
arminicos

#6627 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje

Post by arminicos »

Lafat Compact 25 kW

ThermoFLUX EcoLogic Plus

Predstavljen kao technološki napredniji model sa automatskim čišćenjem, Wi-Fi povezivanjem i intuitivnim ekranom.

Dvoumim se između ove 2x peci na pelet koju da kupim?
Kuca 220-250 m2 fasada stiropor 10 cm na kuci..2x sprata..radijatori sve..mozda cak ubaciti i buffer spremnik 200 litara. Bitno je da se lako odrzava..nema puno komplikacija..stariji su ljudi u pitanju.
Filter

#6628 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje

Post by Filter »

dok je pelet dobar, nema frke.
kod mene je thermoflux 25kW, stara pecka, bez tih folova. kvadratura malo veca od tvoje.
moze gurati dvije hefte bez ciscenja, to mi je neki limit da je ne otvorim. kucni termostat je pali i gasi po zadanoj shemi.
samo tovari u silos svaki drugi, treci dan i to je to. ali ponovo procitaj stavku 1, to je osnovno.

sa lafatom nemam nikakvih iskustava.
semsasuljakovic

#6629 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje

Post by semsasuljakovic »

Lafat imam ja, i zadovoljan sam.
Ali mora se očistiti nakon otprilike 5 potrošenih vreća. To je jedan dupke pun rezervoar.
Filter

#6630 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje

Post by Filter »

otprilike svaki treci dan?? kako tako mala lugara? da li je bas cistis ili samo pepeo trehnes?
semsasuljakovic

#6631 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje

Filter wrote: 09/01/2026 14:42 otprilike svaki treci dan?? kako tako mala lugara? da li je bas cistis ili samo pepeo trehnes?
Izvučem pepelnicu, izvadim gorionik, usisam gorionik i ono što ostane od pepela van pepelnice i to je to.
Mogao bih, kako ti kažeš, samo "trehnuti" pepelnicu bez usisavanja, ali i to je čišćenje.
Filter

#6632 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje

Post by Filter »

semsasuljakovic wrote: 09/01/2026 14:50
Filter wrote: 09/01/2026 14:42 otprilike svaki treci dan?? kako tako mala lugara? da li je bas cistis ili samo pepeo trehnes?
Izvučem pepelnicu, izvadim gorionik, usisam gorionik i ono što ostane od pepela van pepelnice i to je to.
Mogao bih, kako ti kažeš, samo "trehnuti" pepelnicu bez usisavanja, ali i to je čišćenje.
ma ja se ne zezam sa tim. bezze se prasiti. kad cistim pepeo tada i turbulatore ostruzem, usisam. jednom u dva mjeseca ventilator ocistim, jednom godisnje sulunare. dosta
arminicos

#6633 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje

Post by arminicos »

ThermoFLUX EcoLogic Plus
Znaci ipak bolje da kupim 20 kW ili 25 kW to jos ne znam koju bi jacinu..i jedna i druga bi zadovoljile moje zahtjeve kvadrature?
Dodje li mozda u ThermoFLUX pecima ekspanziona posuda i cirkulaciona pumpa kao sto to nudi Lafat peci..sve u njoj dodje sa strane su to ubacili. Gledam sada dosta vezu peci na pelet i peci na drva/ugalj na sto veci pufer/buffer tipa 300-1000 litara..da zadovolje toplo vodu satima u sistemu grijanja. Fakticki thermoflux bi radio dogrijavanje samo te vode..
Danguba

#6634 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje

Post by Danguba »

arminicos wrote: 09/01/2026 17:03 ThermoFLUX EcoLogic Plus
Znaci ipak bolje da kupim 20 kW ili 25 kW to jos ne znam koju bi jacinu..i jedna i druga bi zadovoljile moje zahtjeve kvadrature?
Dodje li mozda u ThermoFLUX pecima ekspanziona posuda i cirkulaciona pumpa kao sto to nudi Lafat peci..sve u njoj dodje sa strane su to ubacili. Gledam sada dosta vezu peci na pelet i peci na drva/ugalj na sto veci pufer/buffer tipa 300-1000 litara..da zadovolje toplo vodu satima u sistemu grijanja. Fakticki thermoflux bi radio dogrijavanje samo te vode..
Znas ti vise od mnogih ovdje... :D
:run:
philanthropy

#6635 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje

Post by philanthropy »

gdje ima peleta u Sarajevu?
Filter

#6636 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje

Post by Filter »

sad samo kod drvosjece
nadžak

#6637 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje

Post by nadžak »

Ne znam jeli bilo tih odgovora, izvinjavam se ako jeste.

Vrijedi li razlike u cijeni pelet, čiji sastav je samo bukva od onog koji je mješavina druge vrste drveta? Konkretno, neki dan na dva mjesta imam ponudu po 650-670km peleta od bukve (FIS i neka firma iz Novog Travnika) a na drugim mjestima je oko 550km pelet, koji je mješavina ko zna čega, iako piše da je A1. Gledao sam ga, sive je boje tako da ne znam šta sad sve melju u njega. :?
Filter

#6638 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje

Post by Filter »

nadžak wrote: 28/03/2026 16:29 Ne znam jeli bilo tih odgovora, izvinjavam se ako jeste.

Vrijedi li razlike u cijeni pelet, čiji sastav je samo bukva od onog koji je mješavina druge vrste drveta? Konkretno, neki dan na dva mjesta imam ponudu po 650-670km peleta od bukve (FIS i neka firma iz Novog Travnika) a na drugim mjestima je oko 550km pelet, koji je mješavina ko zna čega, iako piše da je A1. Gledao sam ga, sive je boje tako da ne znam šta sad sve melju u njega. :?
Ganjaj sto veci postotak jele/smrce u peletu i nadaj se da je fakat to to sto pise na deklaraciji. Pakuju svakakvo djubre i cijena ti ne garantuje kvalitet. Ybga
Danguba

#6639 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje

Post by Danguba »

nadžak wrote: 28/03/2026 16:29 Ne znam jeli bilo tih odgovora, izvinjavam se ako jeste.

Sto svijetliji to bolji kvalitet.
Vidim Bingo 9,75KM/vreca. :roll:

Jesu li se pojavili povoljniji?
nadžak

#6640 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje

Post by nadžak »

Eto vidiš, dobio sam dva suprotna odgovora. :D

Možda griješim ali meni stvarno nema logike da je drvo smrče i jele bolje za ogrijev nego bukva? :?

Kad kupuješ drvo za loženje na peć na čvrsta goriva, uvijek je skuplje bukovo drvo. Vazda je tako bilo, ne znam zašto bi bilo drugačije kod peleta? Podaci sa neta to također potvrđuju.

Cijene luduju ovih dana. Ja bio naručio par tona u nekoj firmi u Novoj BIloj po 500 km. Dok sam čekao narudžbu, koja je trebala da bude za nekoliko dana, ne bude mi mrsko i odem do njih u Novu Bilu. Ljudi mi mrtvo-hladno rekli da nema više tog peleta od 500 jer su sve prodali i sada ima nekog po 540, tako da ako hoću taj mogu dobit. :lol: Gledam taj pelet, piše da je iz Šujice. Na vrećama piše A1 ali je brate totalno siv. Sad, hajde znaj kaakv je. Kolege koje drže bukov pelet mi nude po oko 650Km. :skoljka:

Evo šta veli gospon CHATGPT:

Kratak odgovor:
👉 U pravilu je pelet od bukve kvalitetniji od peleta od smrče, ali nije sve tako crno-bijelo – kvalitet više zavisi od standarda (npr. ENplus A1) nego samo od vrste drveta.

Evo detaljno i praktično:

🔥 Bukva vs. smrča – glavne razlike
🪵 Pelet od bukve (tvrdo drvo)

Prednosti:

Veća gustoća → sporije i duže gori
Stabilnija temperatura (ravnomjernije grijanje)
Manje varira kvalitet
Često viša kalorična vrijednost (~5,0–5,2 kWh/kg)

Mane:

Obično skuplji
Može ostaviti malo više pepela ako nije kvalitetan
🌲 Pelet od smrče (četinar)

Prednosti:

Manje pepela (četinari prirodno imaju manje mineralnih ostataka)
Lakše se pali (više smole)
Često čistije sagorijevanje

Mane:

Brže izgori → veća potrošnja
Niža gustoća → slabija „trajnost“ toplote
⚖️ Šta je zapravo najvažnije?

Najvažnije nije bukva ili smrča nego:

👉 Kvalitet peleta (ENplus standard)

ENplus A1 → najbolji (≤0,7% pepela)
ENplus A2 → malo slabiji (više pepela)

👉 Vlažnost (<10%) i dobra kompresija su ključni za efikasnost

🟢 Koji je bolji u praksi?

✔️ Najbolji izbor:

Bukva (ili mješavina sa bukvom)
ENplus A1 certifikat

✔️ Dobar izbor:

Smrča, ali samo ako je A1 kvaliteta

✔️ Najčešći kompromis:

Mješavina (npr. 70% bukva + 30% četinar) – često vrlo dobar odnos cijene i kvaliteta
🧠 Zaključak (jednostavno):
Bukva = jača, dugotrajnija toplota
Smrča = čišće sagorijevanje, ali brže izgori
A1 certifikat je važniji od vrste drveta
BarbaDue

#6641 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje

Post by BarbaDue »

Druže pusti ChatGPT, situacija na terenu je sasvim drugačija. Npr, ja sam kupio A1 kvalitetu i za njega platio 40km po vreći više ali nisam dobio taj kvalitet. Nikad više pijeska u posudi za sagorijevanje. Svaki drugi dan moram čistiti.

Image
Last edited by BarbaDue on 29/03/2026 15:06, edited 1 time in total.
nadžak

#6642 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje

Post by nadžak »

BarbaDue wrote: 29/03/2026 11:08 Druže pusti ChatGPT, situacija na terenu je sasvim drugačija. Npr, ja sam kupio A1 i za njega platio 40km/vreći više ali nisam dobio kvalitet.
MA naravno, ne uzimam chat kao potpuno releventan izvor. Mene više zanima generalno razlika izmedju bukovog peleta i ovog od smrče. Ako stvarno čovjek nadje bukov pelet, da li je vrijedan razlike od 100 km po toni u odnosu na ovaj sa dosta smrče.
Filter

#6643 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje

Post by Filter »

nadžak wrote: 29/03/2026 11:19
BarbaDue wrote: 29/03/2026 11:08 Druže pusti ChatGPT, situacija na terenu je sasvim drugačija. Npr, ja sam kupio A1 i za njega platio 40km/vreći više ali nisam dobio kvalitet.
MA naravno, ne uzimam chat kao potpuno releventan izvor. Mene više zanima generalno razlika izmedju bukovog peleta i ovog od smrče. Ako stvarno čovjek nadje bukov pelet, da li je vrijedan razlike od 100 km po toni u odnosu na ovaj sa dosta smrče.
ako nadjes pelet sa dosta smrce, posalji mi link na pp.
a razliku smo nekad davno ovdje tabirili. tabele kaloricnosti vs mase. meni se to pokazalo kao tacno.
chat gpt necu komentarisati
Armin2013

#6644 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje

Post by Armin2013 »

Da ponovimo gradivo,
Nije isto loziti pelet i smederevac.
Kod peci na pelet ti je bitno da pec brzo postigne temperaturu, zagrije vodu i ugasi se, zbog toga je pelet od jele i smrce bolji od bukve, J/S ima smole u sebi i to pospješuje gorenje.
Kod smederevca ti je bitno da drvo dugo gori, eh to je bukva.

Ako hocete dobar pelet pokusajte naci od OBRT-COMERC doo Gracanica, ali ga ima kupiti samo u Gracanici iz proizvodnje.
Pelet se pravi od ciste piljevine jela i smrca, bez kore i ostalih primjesa to znam pouzdano jer prave samo od svog NUS proizvoda.

Imate na netu neoliko brzih testova za pelet pokusajte.
Uglavnom ono sto vam pise na vreci nije nuzno tako. I to ce tako biti dok neko ne uzme testira pelet u labu i tuzi neku firmu za podvalu, nadam se da ce inspekcije poceti to raditi
no_sekirli

#6645 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje

Post by no_sekirli »

Posto se i sam grijem na pelet, a poznajem 2 vlasnika peletara, rekli su mi da je idealan sastav 70-80% jela/smrca, a ostatak neko "tvrdo" drvo.

Cilj komadica peleta je da uz pomoc zraka izgori sto prije i stvori kalorije, upravo suprotno od onoga sto se ocekuje u kaminu sa velikim cjepanicama ili pecima na ugalj, gdje u biti zar grije vise nego sama vatra.

Edit: Armin se takodje dotakao teme :thumbup:
nadžak

#6646 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje

Post by nadžak »

Ok, hvala lijepo na pojašnjenju. :wink:
BarbaDue

#6647 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje

Post by BarbaDue »

Ima li kakvih informacija hoće li pelet pojeftiniti do maja?
semsasuljakovic

#6648 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje

BarbaDue wrote: 29/03/2026 20:38 Ima li kakvih informacija hoće li pelet pojeftiniti do maja?
Logično da hoće, jer ga u maju niko ne kupuje.
BarbaDue

#6649 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje

Post by BarbaDue »

Misliš? Znam mnogo ljudi koji su u maju kupili pelet. Jedan sam od njih.
semsasuljakovic

#6650 Re: Pelet u BiH - cijene i gdje

BarbaDue wrote: 29/03/2026 21:15 Misliš? Znam mnogo ljudi koji su u maju kupili pelet. Jedan sam od njih.
Isti sam. Ali smo ipak manjina. 😀
Doduše, ja u maju kupim a dovuku u augustu. Ali odmah se zna cijena.
Čak i kad je korona bila i one cijene od po 700+ maraka - u maju sam ga dobijao za maksimalno 450-500. Prošle godine po 400. Sve do 500 mi je ok.
Post Reply