Sigurno su to postigli tako sto su rekli, "dijaspora ako sta hoce od drzave neka se potrudi sama..."_BataZiv_0809 wrote: ↑31/05/2026 10:29izvrsni direktor wrote: ↑29/05/2026 09:40 ma ima puno takvih primjera. obicno u mjestima gdje ima puno nase dijaspore skoncentrisano pa su svojim angazmanom na tom lokalnom nivou doveli do neke organizovane skupine, ali na lokalnom nivou. veliki je broj ostvarene ozvanicene saradnje bosanskih mjesta/gradova sa stranim gradovima zahvaljujuci angazmanu dijaspore. pa eto nedavno sam cuo za prijmer gdje vec godinama na ljetnom raspustu ide razmjena djece, 10tak ucenika na raspust u svicarsku, a 10tak svcarske djece na raspust u bosnu kod bosanskih porodica. super primjer kako se poboljsava ugled bosne, sigurno ta djeca i ti roditelji imaju prelijepu sliku o bosnu, a i bosanska djeca profitiraju na isti nacin.
ali je stvar da je to sve pojedinacno, da bi se podiglo na veci nivo, to mora biti institucionalno. bio sma na jednom "okruglom" stolu na temu kako povecati ucesce nase dijaspore u tokovima u bosni, bilo ok ideja i prijedloga, ali se stalno mijesaju npr stari dijasporci zapali u ratu jos uvijek koji agituju za neku stranku, pa onda oni koji gledaju da sa svojom firmom profitiraju kako...znaci opet se svodi na potrebu instuitucionalne organizacije.
nas narod vidi price kako na izborima dolaze busevi srba i hrvata da glasaju, i kao rjesenje nudi zabranu glasanja dijaspori. a nikako da mucne glavom pa da se zapita ko ima vecu dijasporu privrzenu bih? i zasto nema organizovanog glasanja bosnjaka? nisam jednom upoznao hrvate iz bosne koji kazu da su iz hrvatske, posjeduju hrvatske pasose i nikako se ne identifikuju sa zepcem ili orasjem, takve nijedan bus odvesti na glasanje nece, niti ce ih nijedan covic animirati da se zanimaju za bosanske izbore. a koliko je takvih bosnjaka? nijedan, jer ne postoji alternativa bosni, znaci samo ga valja animirati da glasa.
A sto se boldanog tice-Hrvatska je strasan, ali strasan posao odradila na polju nacionalne emancipacije.
Glasanje dijaspore na izborima u BiH
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#201 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#202 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH
Sto bi rekao ChatGPT-da, ali sa vaznom razlikomizvrsni direktor wrote: ↑31/05/2026 13:31
Sigurno su to postigli tako sto su rekli, "dijaspora ako sta hoce od drzave neka se potrudi sama..."
Tudjmanu su bh Hrvati trebali iz vrlo prakticnih i politickih razloga. Em su godinama popunjavali demografske rupe, em su na izborima prevaga HDZ-u.
Tako da usporedba bas i ne stoji.
Upravo citam jedan naucni rad o Zagrebackoj krizi, tu se najbolje vidi kako je Tudjman apstrahovao politiku. Napisat cu osvrt na SDA temi kad zavrsim, jer su slicnosti izmedju Tudjmanovog HDZ i Bakirove SDA zapanjujuce.
Ukratko-lik je raspustio Sabor prije isteka mandata da bj se izbori odrzali netom nakon Oluje kad je imao ogroman politicki kapital.
Medjutim u Zagrebu je popusio izbore i nije htio da potvrdi gradonacelnika iz Udruge 7 stranaka koji su pobijedili HDZ. U tadasnjem sistemu predsjednik republike je potvrdjivao gradonacelnike, toliku je moc imao Tudjman (navodno da u bivsim RSK dijelovima zemlje ne bi za gradonacelnike izglasali Marticevce, mos mislit
Clan 10. Bozicnog ustava RH iz 1990. koji definise brigu za Hrvate izvan RH je donio sistem kojim je upravljao lik koji je tako poimao demokratiju. Bas je njemu bilo do dobrobiti dijaspore.
- GandalfSivi
#203 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH
Neke stvari koje se i ne primjete previse iz BiH. Nakon sto je Ambasada BiH u Kanadi oslobodjena od ambasadora (Aleksandar Bogdanic, Dodikov kadar), malo su prodisali i zahvaljujuci otpravnici poslova Danieli Colic sada su podrzali nasu sestrinsku kampanju u toj drzavi…

- Novi_Nick
#204 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH
Bravo GandalfSivi, odlicno objasnjeno.GandalfSivi wrote: ↑17/02/2026 19:56Pravo i duznost gradjana svake drzave je da glasaju na opstim izborima u toj drzavi. To ne treba mijesati sa lokalnim izborima, gdje bi clanovi te zajednice trebali biti ti koji odlucuju. Za ovo potonje se odnose zakoni i uredbe o prebivalistu i boravistu. To nije vezano samo za BiH, nego je pozitivna praksa u vecini drzava svijeta.ZoomZoomKiwi wrote: ↑17/02/2026 19:05 Treba ukinuti pravo glasa svakom ko je odjavio prebivalište u BiH.
A ko nije odjavio, a morao je prema članu 9. Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH ("Sl. glasnik BiH", br. 32/2001, 56/2008 i 58/2015) spucati najveću moguću kaznu i odjaviti ga automatski.
Trebam ja 18000km dalje da biram k’o će vladat Bati i mojim roditeljima. Taman posla.
I kada si vec spomenuo ovo, a ja se bavim izlaskom na izbore BH zajednice u Americi, moram napisati jednu veoma bitnu stvar. Kroz komunikaciju sa nasim ljudima sam dosao do informacije da mnogi od njih vjeruju da su prilikom preuzimanja americkog drzavljanstva izgubili bosansko, jer SAD i BiH nemaju potpisan bilateralni sporazum.
TO NIJE ISTINA.
SAD ne trazi ispis iz drzavljanstva drugih drzava kao uslov za dobivanje americkog (za razliku od recimo Njemacke i Svedske koje traze ispisivanje, pa smo isli na potpisivanje bilateralnog sporazuma). S druge strane, odlukom Ustavnog suda BiH iz 2011. (objavljeno u Sluzbenim novinama u septembru 2012.), ukida se (ukljucujuci retroaktivno) gubljenje BH drzavljanstva prilikom preuzimanja drzavljanstva druge drzave.
Sustina je da BH drzavljani nisu izgubili svoje drzavljanstvo (samim tim ni pravo glasa) ako nisu jednostrano trazili ispis iz BH drzavljanstva.
Ovo je samo jedna od mnogih dezinformacija sa kojima cu se morati boriti.
Drugo sto se tice Bosanaca Bosnjaka, da bosansko bosnjacke politicke stranke i njihovi politicari, sto se tice njihovog udjela na svim nivoima vlasti u entitetu FBiH i entitetu Srpske, rade njihov posao kako treba i da upravljaju na lokalnom planu gdje su u vecini, a na drzavnom nivou onoliko koliko su zastupljeni i koliko im mjesta u vlasti pripada onda dijaspora ne bi trebala ni glasati.
- JohnnyS
#205 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH
https://www.klix.ba/biznis/ekonomija/17 ... /260602019
Prije 46 minuta objavljena vijest - nula komentara
Svjetski stručnjaci sudjeluju
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#206 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH
Pa kako ce kad nisu ispunjeni odredjeni uvjeti za komentarisanje:JohnnyS wrote: ↑02/06/2026 09:47 https://www.klix.ba/biznis/ekonomija/17 ... /260602019
1. Ne mos se sprdati sa jakim doktorima,
2. Nema politike,
3. Nije negativa, gluho bilo ko ce citati nesto poozitivno,
4. Nije suvisna vijest iz jet seta da oni koji kliknu mogu reci sto ce vam ova vijest
-
Bodkin
#207 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH
Bio sam clan dijaspore u pet zemalja. Najbolje su organizovane vjerske organizacije i krila stranaka. Od toga mi se povraca pa sam preskocio.
Sve ostalo je jako lose ili individualno i mislim da je namjerno tako. Svi u bih imaju svoje interese, a najmanje je to napredak zdrave drzave.
Sa druge strane, ako izuzmemo samo glasanje, radio sam ili pokusao progurati barem 10 korisnih projekata u bih uz saradnju nekog oblika stranaca. Uspio sam dva puta. 2 puta je propalo radi stranaca i 6 radi nasih
Sve ostalo je jako lose ili individualno i mislim da je namjerno tako. Svi u bih imaju svoje interese, a najmanje je to napredak zdrave drzave.
Sa druge strane, ako izuzmemo samo glasanje, radio sam ili pokusao progurati barem 10 korisnih projekata u bih uz saradnju nekog oblika stranaca. Uspio sam dva puta. 2 puta je propalo radi stranaca i 6 radi nasih
- DaysleepeR
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#210 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH
Ili sto bi moj drug (isto dijasporac uzgred budi receno) rekao:Bodkin wrote: ↑02/06/2026 11:19 Bio sam clan dijaspore u pet zemalja. Najbolje su organizovane vjerske organizacije i krila stranaka. Od toga mi se povraca pa sam preskocio.
Dijaspora be like:
-Sto se ovo ne uredi i organizuje, u Njemackoj nije ovako?
-Ok vrati se pa pomozi.
-Ne mogu se ja vratiti treba da mi se uredi i organizuje da se vratim.
- dr_Evil
#211 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH
Nema tu druze pomoci taman da se sutra vrati 50.000 ljudi, a ne on jedan. S druge strane dobro si mu kaz'o_BataZiv_0809 wrote: ↑02/06/2026 14:26Ili sto bi moj drug (isto dijasporac uzgred budi receno) rekao:Bodkin wrote: ↑02/06/2026 11:19 Bio sam clan dijaspore u pet zemalja. Najbolje su organizovane vjerske organizacije i krila stranaka. Od toga mi se povraca pa sam preskocio.
Dijaspora be like:
-Ok vrati se pa pomozi.
![]()
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#212 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH
Pogresno sam se od-razio, to on tako prepricava svoja iskustva sa dijasporom, a i sam je vanidr_Evil wrote: ↑02/06/2026 14:30Nema tu druze pomoci taman da se sutra vrati 50.000 ljudi, a ne on jedan. S druge strane dobro si mu kaz'o_BataZiv_0809 wrote: ↑02/06/2026 14:26Ili sto bi moj drug (isto dijasporac uzgred budi receno) rekao:Bodkin wrote: ↑02/06/2026 11:19 Bio sam clan dijaspore u pet zemalja. Najbolje su organizovane vjerske organizacije i krila stranaka. Od toga mi se povraca pa sam preskocio.
Dijaspora be like:
-Ok vrati se pa pomozi.
![]()
![]()
- dr_Evil
#213 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH
Ma seru ko foke, kazu vidi kako su se susjedi i komsije organizovali u dijaspori, imaju prostore, druze se, lobiraju, napravis im druzenje sve dzabe samo da sjednu i odazove se 1%_BataZiv_0809 wrote: ↑02/06/2026 14:36Pogresno sam se od-razio, to on tako prepricava svoja iskustva sa dijasporom, a i sam je vanidr_Evil wrote: ↑02/06/2026 14:30Nema tu druze pomoci taman da se sutra vrati 50.000 ljudi, a ne on jedan. S druge strane dobro si mu kaz'o_BataZiv_0809 wrote: ↑02/06/2026 14:26
Ili sto bi moj drug (isto dijasporac uzgred budi receno) rekao:
Dijaspora be like:
-Ok vrati se pa pomozi.
![]()
![]()
![]()
Ili ti ga kako u domovini tako i vani, imas 1% onih sta razumiju. Pitas tog istog sto nisi dosao, a evo brate auto mi se pokvarilo bilo bas tu vecer
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#214 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH
osnovni problem kojeg mnogi na ovoj temi ne vide (ili nece da vide) pa lupaju "neka dijaspora se potrudi". sve dok se stvar svodi na "2-3 frajera" od toga nema price. kad bude funkcionalna organizacija postojala koja ce da nastavi postojati i odlaskom 2-3 frajera i koja moze da otjera 2-3 frajera koji ne rade svoj posao, onda se moze nesto postici. a instituciju samu od sebe formirati na nivou svijeta je skoro pa nemoguce bez koristenja javih resursa (ne finansijskih).dr_Evil wrote: ↑02/06/2026 12:46Onaj 2-3 frajera sta su vodila forum dijaspore i zaduzili diplomatske pasose, ne treba trositi rijeci na njih.pemanapemani wrote: ↑02/06/2026 12:39Jebi ga druze, zar to nije poraz, ne samo drzave, nego i vas u dijaspori?GandalfSivi wrote: ↑02/06/2026 11:57
Znam otprilike koliko i vas dvojica, ali ono generalno, ne vjerujem da ista od ove asministracije moze biti dobro. U najboljem slucaju dolazi da zavrsi juznu interkonekciju, pa ako se usput bude bavio svojim poslom, jos bolje.
Poraz drzave BiH se ogleda u tome da nemamo vise niti jednog senatora da ga proispita prije nego sto ga odobre. Nekada smo imali citav klub…
Realno i logicki, koliko imamo dijaspore u SAD, i kada se uzmu sve postavke blize proslosti, mi bi trebali imati utjecaj i lobi u top 10 u SAD.
Ne lobira za Kosovo i Albaniju neko iz Prizrena i Draca, nego druga generacija koja zivi u SAD.
-
Bodkin
#215 Re: Glasanje dijaspore na izborima u BiH
Ima tu istine. Ima puno nerazumijevanja, dijaspore kako njih dole treba docekati kao da su barem dario amodei i domacih koje boli kurko za dijasporom. Nekima su i izdajnici._BataZiv_0809 wrote: ↑02/06/2026 14:26Ili sto bi moj drug (isto dijasporac uzgred budi receno) rekao:Bodkin wrote: ↑02/06/2026 11:19 Bio sam clan dijaspore u pet zemalja. Najbolje su organizovane vjerske organizacije i krila stranaka. Od toga mi se povraca pa sam preskocio.
Dijaspora be like:
-Ok vrati se pa pomozi.
![]()
Na to dodas ogromne politicke razlike i jako je malo nadpolitickih i nadnacionalnih projekata. Zadnjo sto mislim da je dobro je glasanje trajne dijaspore u drzavi gdje ne zivi
Sa druge strane, pokusao pomoci 10 puta. Rekao sam ti rezultate. A odlazio i vracao se 4