Nadam se da ce administratori ostaviti ovu temu na pdf-u BiH, jer se tice vise drzave nego dijaspore.

Zar ne bi trebalo da na izborima kazniš vlast koja te otjerala iz BiH?ZoomZoomKiwi wrote: ↑17/02/2026 19:05 Treba ukinuti pravo glasa svakom ko je odjavio prebivalište u BiH.
A ko nije odjavio, a morao je prema članu 9. Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH ("Sl. glasnik BiH", br. 32/2001, 56/2008 i 58/2015) spucati najveću moguću kaznu i odjaviti ga automatski.
Trebam ja 18000km dalje da biram k’o će vladat Bati i mojim roditeljima. Taman posla.
Trčim evo.Ozimician wrote: ↑17/02/2026 19:10Zar ne bi trebalo da na izborima kazniš vlast koja te otjerala iz BiH?ZoomZoomKiwi wrote: ↑17/02/2026 19:05 Treba ukinuti pravo glasa svakom ko je odjavio prebivalište u BiH.
A ko nije odjavio, a morao je prema članu 9. Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH ("Sl. glasnik BiH", br. 32/2001, 56/2008 i 58/2015) spucati najveću moguću kaznu i odjaviti ga automatski.
Trebam ja 18000km dalje da biram k’o će vladat Bati i mojim roditeljima. Taman posla.![]()
Ništa ti glasovi nece promijeniti a bunt mladih neprikladan nejasan nepotreban a mladi nemaju novca ideja znanja...nemaju ništasnijeg_led wrote: ↑17/02/2026 19:12 Kako stvari stoje, ipak bi trebala dijaspora da glasa obavezno.
Mozda se tim glasovima nesto i promjeni.
Ali prvo moraju novi mladji ljudi da se ukljuce u politiku. Mozda ce iz ovog mladg bunta koji se desava danas, niknuti nesto vece.
Bez zezancije, ja sam lično strogo protiv toga da glasaju oni koji tu ne žive, ali onda na dan izbora vidimo autobuse glasača koji dolaze iz susjednih država da glasaju u BiH, a da ne govorim koja je tu manipulacija sa glasovima poštom. Tako da onda se može skontati odakle ti vjetrovi pušu.ZoomZoomKiwi wrote: ↑17/02/2026 19:13Trčim evo.Ozimician wrote: ↑17/02/2026 19:10Zar ne bi trebalo da na izborima kazniš vlast koja te otjerala iz BiH?ZoomZoomKiwi wrote: ↑17/02/2026 19:05 Treba ukinuti pravo glasa svakom ko je odjavio prebivalište u BiH.
Trebam ja 18000km dalje da biram k’o će vladat Bati i mojim roditeljima. Taman posla.![]()
Taj gore Zakon na koji sam se pozvao je dobar, jer od člana 9. tj. obaveze odjave prebivališta u slučaju nastanjivanja u inostranstvu duže od tri mjeseca su izuzete izbjeglice odnosno ljudi koji su iz krajnje nužde otišli.
Za sve ostale, nas, koji smo otišli jal’ trbuhom za kruhom jal’ iz bilo kojeg trećeg razloga, tj. željeli smo to, ne vidim svrhu da imamo pravo glasa u državi koju smo napustili.
Ček da rezimiramo, dakle ti bi ukinuo pravo glasa izbjeglicama i ekonomskim migrantima, mahom Bošnjacima, ali je oke dvojno državljanstvo i što Srbi recimo iz Malog Zvornika glasaju u Zvorniku? Ili Hrvati iz Imotskog u Livnu?ZoomZoomKiwi wrote: ↑17/02/2026 19:05 Treba ukinuti pravo glasa svakom ko je odjavio prebivalište u BiH.
Trebam ja 18000km dalje da biram k’o će vladat Bati i mojim roditeljima. Taman posla.
Pravo i duznost gradjana svake drzave je da glasaju na opstim izborima u toj drzavi. To ne treba mijesati sa lokalnim izborima, gdje bi clanovi te zajednice trebali biti ti koji odlucuju. Za ovo potonje se odnose zakoni i uredbe o prebivalistu i boravistu. To nije vezano samo za BiH, nego je pozitivna praksa u vecini drzava svijeta.ZoomZoomKiwi wrote: ↑17/02/2026 19:05 Treba ukinuti pravo glasa svakom ko je odjavio prebivalište u BiH.
Totalno pogrešno shvatanje. To što sam ja napisao nije se odnosilo samo na jedan dio stanovništva, nego na sve, i izuzima izbjeglice iz svega toga.W0rM wrote: ↑17/02/2026 19:47Ček da rezimiramo, dakle ti bi ukinuo pravo glasa izbjeglicama i ekonomskim migrantima, mahom Bošnjacima, ali je oke dvojno državljanstvo i što Srbi recimo iz Malog Zvornika glasaju u Zvorniku? Ili Hrvati iz Imotskog u Livnu?ZoomZoomKiwi wrote: ↑17/02/2026 19:05 Treba ukinuti pravo glasa svakom ko je odjavio prebivalište u BiH.
Nije ni čudo što ti je daleko kuća.
Upravo je to moj point. Ja bih pravo glasa vezao za rezidentstvo, a ne državljanstvo.GandalfSivi wrote: ↑17/02/2026 19:56Pravo i duznost gradjana svake drzave je da glasaju na opstim izborima u toj drzavi. To ne treba mijesati sa lokalnim izborima, gdje bi clanovi te zajednice trebali biti ti koji odlucuju. Za ovo potonje se odnose zakoni i uredbe o prebivalistu i boravistu. To nije vezano samo za BiH, nego je pozitivna praksa u vecini drzava svijeta.ZoomZoomKiwi wrote: ↑17/02/2026 19:05 Treba ukinuti pravo glasa svakom ko je odjavio prebivalište u BiH.
I kada si vec spomenuo ovo, a ja se bavim izlaskom na izbore BH zajednice u Americi, moram napisati jednu veoma bitnu stvar. Kroz komunikaciju sa nasim ljudima sam dosao do informacije da mnogi od njih vjeruju da su prilikom preuzimanja americkog drzavljanstva izgubili bosansko, jer SAD i BiH nemaju potpisan bilateralni sporazum.
TO NIJE ISTINA.
SAD ne trazi ispis iz drzavljanstva drugih drzava kao uslov za dobivanje americkog (za razliku od recimo Njemacke i Svedske koje traze ispisivanje, pa smo isli na potpisivanje bilateralnog sporazuma). S druge strane, odlukom Ustavnog suda BiH iz 2011. (objavljeno u Sluzbenim novinama u septembru 2012.), ukida se (ukljucujuci retroaktivno) gubljenje BH drzavljanstva prilikom preuzimanja drzavljanstva druge drzave.
Sustina je da BH drzavljani nisu izgubili svoje drzavljanstvo (samim tim ni pravo glasa) ako nisu jednostrano trazili ispis iz BH drzavljanstva.
Ovo je samo jedna od mnogih dezinformacija sa kojima cu se morati boriti.
Prve dvije recenice programa su da je ovo nestranacka i nereligiozna inicijativa. Ja bih bio vise nego sretan ukljuciti sve vjerske zajednice, ne kao institucije, nego na ljudskom nivou, kao nekoga ko ima uticaj na odredjeni dio zajednice. Ne da im kaze za koga da glasaju, nego da svi zajedno ponavljamo kao papagaji da je to pravo i obaveza svakog gradjanina. IZ je samo uzeta kao primjer nekoga ko jeste organizovan, i ko moze pokrenuti dio bosanske zajednice u Americi. Ne zelim ih ni preferirati kao takve, ali ih ne zelim ni iskljuciti.no_sekirli wrote: ↑17/02/2026 20:17 Gandalfe, samo jedno pitanje, za pocetak.
Vec si ranije pisao da moras odraditi sastanke sa IZ i preko njih uci medju narod, ako se dobro sjecam.
Da li to znaci da ce ova inicijativa biti fokusirana , iskljucivo ili barem vecinom, na Bosnjake vjernike?
Ovo pitam iskljucivo zbog toga, jer su nakon "protjerivanja" iz Njemacke nakon rata 96.-99., kao i iz same BiH dosta isli "mjesoviti" brakovi, odnosno bolje je reci medjunacionalni, jer mi ovo mjesoviti ide na zivce.
Tako da mislim da je ta populacija, dokazano neopterecena iskljucivo nacionalizmom, i koja se druzi medjusobno svaki vikend (bio, dozivio) mozda dobar pravac gdje se moze pobuditi bh prkos i probati ih nagovoriti na aktivaciju.
Prestani postavljati proizvoljna misljenja koja nemaju nigdje uporiste.ZoomZoomKiwi wrote: ↑17/02/2026 20:40Totalno pogrešno shvatanje. To što sam ja napisao nije se odnosilo samo na jedan dio stanovništva, nego na sve, i izuzima izbjeglice iz svega toga.W0rM wrote: ↑17/02/2026 19:47Ček da rezimiramo, dakle ti bi ukinuo pravo glasa izbjeglicama i ekonomskim migrantima, mahom Bošnjacima, ali je oke dvojno državljanstvo i što Srbi recimo iz Malog Zvornika glasaju u Zvorniku? Ili Hrvati iz Imotskog u Livnu?ZoomZoomKiwi wrote: ↑17/02/2026 19:05 Treba ukinuti pravo glasa svakom ko je odjavio prebivalište u BiH.
Nije ni čudo što ti je daleko kuća.
Zato sam se i pozvao na član 9. navedenog Zakona, gdje usput piše da se taj član ne primjenjuje na izbjeglice. A isto sam i napisao u svom drugom postu u ovoj temi.
Kako rekoh, da se taj Zakon poštuje, i da ljudi koji ne žive u BiH, nebitno koje nacije bili i gdje van BiH živjeli, moraju odjaviti prebivalište ukoliko se nastane duže od tri mjeseca u inostranstvu (pa bilo to Srbija ili Australija, Hrvatska ili Novi Zeland, nebitno je), a nisu izbjeglice, ja bih bio u potpunosti za to da se ukine pravo glasa svima nama takvima.
Znači, bio ti bilo koje nacije, ukoliko nemaš stalno prebivalište u BiH, ne možeš glasati i to je to. Uslov za to je, opet kažem, da se poštuje član 9. gore navedenog Zakona.
Što znači, taj Srbin ako ima adresu u BiH, i u skladu sa članom 9. već spomenutog Zakona stvarno i legalno ima prebivalište u BiH, onda i treba da glasa na izborima, kao i Hrvat, i Bošnjak i svaki drugi građanin BiH.
Da još jednom ponovim, Hrvat koji živi u Imotskom duže od tri mjeseca, da se taj, nekoliko puta gore spomenuti, član Zakona poštuje, ne bi imao prebivalište u BiH, i samim time ne bi imao ni pravo glasa.
Nadam se da je jasno.
Neka postavlja covjek, to je u redu. Bolje da od njega cujem kako ljudi razmisljaju, nego da niko ne kaze na glas, pa i da ne znam da je to razmisljanje problem. Neki dan me je neko pitao moze li se izgubiti americko drzavljanstvo ako se glasa na BH izborima. Treba znati zasto ljudi ne glasaju.Danguba wrote: ↑17/02/2026 20:50
Prestani postavljati proizvoljna misljenja koja nemaju nigdje uporiste.
Za vrijeme Corone ti tvoji zakoni su dosli do izrazaja pa su tumaceni da svako ko ima neki dokumenat drzave BiH ima pravo ulaska u istu. Svi drugi su se tretirali kao stranci. Tako je i danas isto.
Ljudi su 20, 30 god. vani a u BiH posjeduju vise nekretnina i ti bi njih tretirao kao strance. Ne provaljuj se.
U Njemackoj i dr. drzavama EU si dobrodosao ako ulozis xy u nekretnine a kamo li u BiH.
Da — državljani BiH koji žive u SAD-u imaju pravo da glasaju na Općim izborima u BiH, pod uslovom da su upisani u Centralni birački spisak i da se na vrijeme registruju kao birači izvan BiH. Glasanje je omogućeno putem pošte ili, gdje CIK odluči da otvori biračka mjesta, u diplomatsko‑konzularnim predstavništvima BiH.
ZoomZoomKiwi wrote: ↑17/02/2026 19:05 Treba ukinuti pravo glasa svakom ko je odjavio prebivalište u BiH.