Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Kolonu ne smiješ započeti preticati, znači ne, ne smiješ jedno po jedno, nadam se da se zezaš, neko ce pomisliti ozbiljno.
Kolona sama po sebi znaci da su na nepropisnom odstojanju i da nema dovoljno prostora, pa ih ne smijes preteci, ali isto tako to znaci da oni sami nepropisno voze kad su kreirali kolonu, osim ako nisu neke vanredne okolnosti. Vise od dva auta jedan iza drugog koji drze propisano odstojanje nisu kolona i oni se smiju preticati jedno po jedno ili dva po dva.
Prvo, ništa što si napisao nije osporilo tvrdnju "kolonu ne smiješ započeti preticati" odnosno "kolonu ne smiješ preticati jedno po jedno".
Drugo, kolona je u Zakonu definisana jasno i kolona nije to što ti kažeš. Sama činjenica da su vozila u koloni ne znači i da su na nepropisnom odstojanju, ne znači da nepropisno voze. Kolona nigdje u Zakonu nije zabranjena, nije zabranjeno voziti u koloni. Ako tvrdiš suprotno, molim citat iz Zakona.
Nisam ni osporio, samo pokusavam napraviti razliku izmedju kolone i vise vozila koja nisu kolona.
14) kolona je niz od najmanje tri vozila (osim bicikla,traktora, radne mašine i zaprežnog vozila) koja su zaustavljena na putu, ili se na bliskom međusobnom rastojanju kreću istom saobraćajnom trakom u istom smjeru, pri čemu su brzina kretanja vozila i postupanja vozača međusobno uslovljeni i između kojih, bez ometanja, ne može da uđe drugo vozilo;
Dakle, kolona je kada nema dovoljno odstojanja i kada vozilo ne moze da udje izmedju bez ometanja, znaci kad nema dovoljno odstojanja. Kad ima dovoljno odstojanja izmedju vozila, cak i ako na prvu djeluje kao kolona jer ima puno vozila, to se ne smatra kolonom i smije se preticati.
nemezis wrote: ↑02/06/2026 13:21
Ne, imamo ih upravo zato što mnogi ne voze po Zakonu nego imaju svoju logiku kako bi to trebalo. Eto i ti pominješ nešto što uopšte ne postoji u Zakonu, kako misliš da saobraćaj funkcioniše tako da svako ima neku ideju koja nije propisana?
Obrati malo pažnju na horizontalnu signalizaciju naredni put kad budeš prilazio kružnom toku.
Kada shvatiš suštinu kružnog toga biće ti jasno, u kružnom toku imaš pravo napraviti više od jednog kruga.
Ima traka i za tu namjeru a i linija unutar kružnog toka je isprekidana a ne puna.
Slažem se sa svim što je napisano.
Takođe pozivam i tebe i svakog da nađe gdje na branim boldirano.
Žalio si se na druge kako im smetaju motoristi jer su brzi a ljudima motoristi uglavnom smetaju jer prebrzo voze. Naravno, ti ćeš reći nisu svi isti i to je tačno ali, kako neko napisa, ne kupuješ motor od koliko već konja da ga voziš sporo.
drug_profi wrote: ↑02/06/2026 13:48
Kolona je više od dva vozila.
Znači dva možeš. Tri ne možeš.
To majstore, obrazlozi ti odmah kako treba
Citam i ne vjerujem, jedan tvrdi mogu tri, cetvrti jok, drugi tvrdi mozes dva i vise jok dok se samo ispred ne ocisti... fakat moram jos jednu kahvu popit'
DaysleepeR wrote: ↑02/06/2026 13:11
Uglavnom, previše stranica diskutujemo o događaju koji se desio na planinskoj cesti, ne na magistralnoj i totalno je izolovan incident, nisam iskreno nikad vidio nijednu kolonu motociklista da blokira preticanje na magistralnoj cesti.
Ili su sporiji pa se sklone/propuštaju, ili su brži od ostalih.
Moglo bi se zaključiti sa ovom diskusijom fakat, postaje jako zamorno, pogotovo kad se neko novi uključi pa onda sve ispočetka.
Slažem se. Tema je iscrpljena, stavovi su zauzeti, tabori formirani.
Jeste izolovan incident ali je došao kao naručen u svjetlu diskusije koja se već odvijala na ovoj temi. I kažem ti, nisam ni ja nikada sreo kolonu motociklista da se ovako ponaša baš mi zato i jesu toliko iznenadili.
Poenta mog iznošenja tog događaja ovdje je da se ne može bianco opravdavati niti jedna skupina učesnika u saobraćaju jer svi prave greške. Nemoj se naljutiti fakat, ništa lično ali iz tvojih upisa ovdje ostavljao si utisak kao da baš blanketno braniš motoriste. Čak i prema mom upisu izražavaš određenu dozu skepse pa dovodiš u sumnju da li su oni zaista toliko sporo vozili (tako implicitno opravdavajući njihov postupak) i da li sam ja smao bio nervozan i živčan (opet implicitno svaljivanje krivice na mene kao vozača automobila), a stvarno nemam razloga za to. Zato se nekako i stavila "meta" na tebe kao da si ti glasnogovornik svih motorista što je bezveze i prema tebi.
Kao što neko reče ranije; papak ostaje papak bez obzira na prevozno sredstvo.
Ne znam je li to pravilo i kod nas zazivilo, bio sam u prilici nesto slicno da vidim u Njemackoj.
Naime kolona bajkera se vozi regularno razvuceni dva i dva po ogranicenju Kad je puna linija ili nepregledno naprijed zadnja dva bajkera se prebace u kontra traku i ne dozvoljavaju preticanje. U slucaju saobracaja idu striktno uz liniju tako da ih je nemoguce obici. Cim se moze bezbjedno preticati kolona se razvuce tako da se moze ubacivati izmedju njih. Ali, nema sanse da tu ostanes, moras ici dalje, jasno ti daju do znanja.
E sad poznavajuci put o kojem si govorio, razumljivo mi je sto nisu dozvolili preticanje, ipak je suvise usko a i krivine su ostre.
S druge strane... brzina, i meni je bas neobicno ako su tako sporo vozili. Da ipak nije bila odredjena doza nestrpljivosti kod drugih?
Ma razumijem i poštujem ja defanzivnu vožnju i ovo je bio vrhunac toga.
Stvarno nemam neki materijalni dokaz, ali su bili baš, baš spori nanizali su sigurno više od 20 auta što uzbrdo što nizbrdo i nisu se sklonili niti u jednom smjeru kad su išli. Mene su ispizdili jer sam u oba smjera ograjiso na njih, da sam samo u jednom smjeru vjerovatno ne bih ništa ni pisao
kolona je niz od najmanje tri vozila (osim bicikla, traktora, radne
mašine/stroja i zaprežnog vozila) koja su zaustavljena na putu/cesti, ili se na
bliskom međusobnom rastojanju/razmaku kreću istom
saobraćajnom/prometnom trakom u istom smjeru, pri čemu su brzina kretanja
vozila i postupanja vozača međusobno uslovljeni/uvjetovani i između kojih,
bez ometanja, ne može ući drugo vozilo;
Mozes do tri vozlia preticati tako da nisi u pravu
Možeš preticati dva vozila ali ako nisu dio kolone, ne možeš preticati kolonu na način da pretelknes dva vozila pa ooet dva...
Gdje to pise da ne smijem to raditi, po tebi znaci samo jednom preteknem dva vozila kod Bradine i ne smijem vise nikako preticati do Capljine!!!!!
Ja sam napisao da ne smiješ kolonu preticati dva po dva.
Preticanje kolene je ako pretices vise od tri vozila, ako pretices po jedno nije nikako zabranjeno. Znaci pretices jednog po jednog motoristu dk ih sve ne preteknes ili do maksimalno tri po tri ako ti niko iz suprotne strane ne dolazi da mozes tri preteci.
Kolonu ne smiješ započeti preticati, znači ne, ne smiješ jedno po jedno, nadam se da se zezaš, neko ce pomisliti ozbiljno.
Opet ti , znaci smijem samo jednom preteci od Sarajeva do Mora jer po tebi sam ispucao kvotu preticanja!!!!!!
Kolona sama po sebi znaci da su na nepropisnom odstojanju i da nema dovoljno prostora, pa ih ne smijes preteci, ali isto tako to znaci da oni sami nepropisno voze kad su kreirali kolonu, osim ako nisu neke vanredne okolnosti. Vise od dva auta jedan iza drugog koji drze propisano odstojanje nisu kolona i oni se smiju preticati jedno po jedno ili dva po dva.
Prvo, ništa što si napisao nije osporilo tvrdnju "kolonu ne smiješ započeti preticati" odnosno "kolonu ne smiješ preticati jedno po jedno".
Drugo, kolona je u Zakonu definisana jasno i kolona nije to što ti kažeš. Sama činjenica da su vozila u koloni ne znači i da su na nepropisnom odstojanju, ne znači da nepropisno voze. Kolona nigdje u Zakonu nije zabranjena, nije zabranjeno voziti u koloni. Ako tvrdiš suprotno, molim citat iz Zakona.
Nisam ni osporio, samo pokusavam napraviti razliku izmedju kolone i vise vozila koja nisu kolona.
14) kolona je niz od najmanje tri vozila (osim bicikla,traktora, radne mašine i zaprežnog vozila) koja su zaustavljena na putu, ili se na bliskom međusobnom rastojanju kreću istom saobraćajnom trakom u istom smjeru, pri čemu su brzina kretanja vozila i postupanja vozača međusobno uslovljeni i između kojih, bez ometanja, ne može da uđe drugo vozilo;
Dakle, kolona je kada nema dovoljno odstojanja i kada vozilo ne moze da udje izmedju bez ometanja, znaci kad nema dovoljno odstojanja. Kad ima dovoljno odstojanja izmedju vozila, cak i ako na prvu djeluje kao kolona jer ima puno vozila, to se ne smatra kolonom i smije se preticati.
Ne, tvrdio si da vozila u koloni voze nepropisno. Ako sada pričaš nešto drugo, ok.
Tako teško shvatiti da ne znaš ko je budala a ko nije a da je rizik igranja i kockanja sa nečijom glavom je li onaj iza budala ili ne malo preskup?
A nije te strah onoga ko vozi iza tebe da ga ne prenese i ne lupi te, ili onih iz suprotnog smjera koji sijeku krivine? Sve je to u 5 deka po opasnosti, razumijem oprez ali ne treba pretjerivati, tom logikom je bolje ne voziti nikako.
Preticanje je zakonski dozvoljeno i ne ide da neko svjesno zbog svog straha druge ometa u tome. Ako nista onda bi bio red kad naidje neko brzi skloniti se na prosirenje da prodje i nastaviti, to bi bilo i sigurnije nego imati stalno nekog nervoznog iza sebe.
Mislim da sam rekao sve što imam o tom slučaju, imaš gore pa se vrati. Nema smisla nastavljati.
Nisi konkretno odgovorio na to oko drugih opasnosti, pogotovo to da je objektivno opasnije po motoristu da ima nekog nervoznog iza sebe nego da ga pusti, to je za svakog manje opasno, pogotovo za motoristu, tako da opravdanja za ometanje preticanja nema ni pod izgovorom da se to radi zbog svoje sigurnosti, jer je sigurnije na neki nacin pustiti brzeg da te prodje nego voziti ispred.
nemezis wrote: ↑02/06/2026 12:44
Možeš preticati dva vozila ali ako nisu dio kolone, ne možeš preticati kolonu na način da pretelknes dva vozila pa ooet dva...
Gdje to pise da ne smijem to raditi, po tebi znaci samo jednom preteknem dva vozila kod Bradine i ne smijem vise nikako preticati do Capljine!!!!!
Gdje u zekonu pise da ne smijem dva vozila preteci; Pise da se ne smije kolona preticati vise od 3
nemezis wrote: ↑02/06/2026 13:18
Ne, tvrdio si da vozila u koloni voze nepropisno. Ako sada pričaš nešto drugo, ok.
Da, i stojim pri tome jer je zakonski obavezno drzanje odstojanja, a kolona znaci da dva ili vise vozila ne drze odstojanje.
nemezis wrote: ↑02/06/2026 13:13
Žalio si se na druge kako im smetaju motoristi jer su brzi a ljudima motoristi uglavnom smetaju jer prebrzo voze. Naravno, ti ćeš reći nisu svi isti i to je tačno ali, kako neko napisa, ne kupuješ motor od koliko već konja da ga voziš sporo.
Misliš spori?
I spori i brzi.
Pa je li tebi to ima logike, da se ljudi istovremeno žale na totalno suprotne stvari?
Zar logičan zaključak nije da onda ljudima smeta što uopšte postoje?
A nije te strah onoga ko vozi iza tebe da ga ne prenese i ne lupi te, ili onih iz suprotnog smjera koji sijeku krivine? Sve je to u 5 deka po opasnosti, razumijem oprez ali ne treba pretjerivati, tom logikom je bolje ne voziti nikako.
Preticanje je zakonski dozvoljeno i ne ide da neko svjesno zbog svog straha druge ometa u tome. Ako nista onda bi bio red kad naidje neko brzi skloniti se na prosirenje da prodje i nastaviti, to bi bilo i sigurnije nego imati stalno nekog nervoznog iza sebe.
Mislim da sam rekao sve što imam o tom slučaju, imaš gore pa se vrati. Nema smisla nastavljati.
Nisi konkretno odgovorio na to oko drugih opasnosti, pogotovo to da je objektivno opasnije po motoristu da ima nekog nervoznog iza sebe nego da ga pusti, to je za svakog manje opasno, pogotovo za motoristu, tako da opravdanja za ometanje preticanja nema ni pod izgovorom da se to radi zbog svoje sigurnosti, jer je sigurnije na neki nacin pustiti brzeg da te prodje nego voziti ispred.
Nervoznog čovjeka se ne pušta životom.
Vrlo lako se ta nervoza smiri.
Pa je li tebi to ima logike, da se ljudi istovremeno žale na totalno suprotne stvari?
Ima logike, ko vozi preko ogranicenju ne valja toleranicja je +10 zakonski sve preko ne valja, ko vozi ispod ogranicenja isto ne valja jer usporava saobracaj
Nervoza se samo povecava, kao i sansa za neku glupost.
To je vise stvar ega i inata nego sigurnosti, nije pametno tako razmisljati.
Nije niko dužan da trpi ugnjetavanje zbog nečije nervoze.
Vjeruj mi iz iskustva ti govorim, nervoza vs. grupa motorista se nikad ne završava dobro po onog nervoznog.
Ko bubice se smire. Ali bolje ne otvarati te teme. Nema razloga da bilo ko dira onog drugog bez povoda.
Ima logike, ko vozi preko ogranicenju ne valja toleranicja je +10 zakonski sve preko ne valja, ko vozi ispod ogranicenja isto ne valja jer usporava saobracaj
Gdje u zekonu pise da ne smijem dva vozila preteci; Pise da se ne smije kolona preticati vise od 3
Znaci dva smijem
Pise da ne smijes preticati ako nemas uslova da se mozes vratiti, a deifnicija kolone je upravo kad voze tako da nema uslova, tako da ispada ako je kolona da ne smijes nikako preticati jer nemas gdje da se vratis, jer oni ne voze ispravno i po zakonu. Ako ima prostora izmedju auta, onda to nije kolona i onda je OK. Ako je vise auta i samo jedan je drugom zalijepljen za karamobolku a ostali drze odstojanje, ta dva mozes preteci, vec ako su tri jedan na drugog nabijeni ispada da ne smijes.
Vjeruj mi iz iskustva ti govorim, nervoza vs. grupa motorista se nikad ne završava dobro po onog nervoznog.
Ko bubice se smire. Ali bolje ne otvarati te teme. Nema razloga da bilo ko dira onog drugog bez povoda.
Nisu duzni, ali je lakse svima i manje stresno ako pustis da prodje onoga ko je brzi, pogotovo ako je nervozan, i nastavis voziti po svom, svima lakse i bolje, niti oni njemu stvaraju nervozu niti on njima. To sto ne prodje dobro za njega, sigurno nije bezazleno ni za motoriste, ne znas sta ce autom napraviti i hoce li krenuti u rizicno preticanje, ne znas ima li oruzje i slicno.
Ateista wrote: ↑02/06/2026 14:16
Nisu duzni, ali je lakse svima i manje stresno ako pustis da prodje onoga ko je brzi, pogotovo ako je nervozan, i nastavis voziti po svom, svima lakse i bolje, niti oni njemu stvaraju nervozu niti on njima. To sto ne prodje dobro za njega, sigurno nije bezazleno ni za motoriste, ne znas sta ce autom napraviti i hoce li krenuti u rizicno preticanje, ne znas ima li oruzje i slicno.
nemezis wrote: ↑02/06/2026 13:58
Znaci dva smijem
Pise da ne smijes preticati ako nemas uslova da se mozes vratiti, a deifnicija kolone je upravo kad voze tako da nema uslova, tako da ispada ako je kolona da ne smijes nikako preticati jer nemas gdje da se vratis, jer oni ne voze ispravno i po zakonu. Ako ima prostora izmedju auta, onda to nije kolona i onda je OK. Ako je vise auta i samo jedan je drugom zalijepljen za karamobolku a ostali drze odstojanje, ta dva mozes preteci, vec ako su tri jedan na drugog nabijeni ispada da ne smijes.
Naravno ako nemas uslova onda se ne pretices, ali ako ne drze odstojanje onda su u prekrsaju,
Ostavite to organima reda.
Tako je ostavi organima reda neka odluce kada se preticu motoristi dva po dva