Slike starog Sarajeva
-
tokio25
#38251 Re: Slike starog Sarajeva
Koje sve generacije?
Kazu oni sto su zivjeli tada u najboljim godinama i poneki koji je bio da ne kazem ispred svog vremena stariji
I ja cu mozda govoriti 20e su bile super iako sam starija generacija i bit cu eventualno taj neki koji je "napredniji"
Ja licno mislim da je svako doba naprednije i bolje ako ne uzimamo trenutne probleme i sl tipa rat i konflikt neki
Nama su 90e najgore jer je bio rat dok su na zapadu mozda i najbolje ispred 80ih i daleko ispred 00 a ranije da i ne pisem
00 su jos uvijek relativno friske pa se o njima jos ne pisu bajke a o 10im posebno
Naravno svaki period ima svojim prednosti mana al generalno svaki novi period je bolji od proslog
Kazu oni sto su zivjeli tada u najboljim godinama i poneki koji je bio da ne kazem ispred svog vremena stariji
I ja cu mozda govoriti 20e su bile super iako sam starija generacija i bit cu eventualno taj neki koji je "napredniji"
Ja licno mislim da je svako doba naprednije i bolje ako ne uzimamo trenutne probleme i sl tipa rat i konflikt neki
Nama su 90e najgore jer je bio rat dok su na zapadu mozda i najbolje ispred 80ih i daleko ispred 00 a ranije da i ne pisem
00 su jos uvijek relativno friske pa se o njima jos ne pisu bajke a o 10im posebno
Naravno svaki period ima svojim prednosti mana al generalno svaki novi period je bolji od proslog
-
tokio25
#38252 Re: Slike starog Sarajeva
Turbo folk je unistio i one rodjene 70ihSociolog wrote: ↑31/05/2026 13:33Ja sam samo napisao da su nase generacije, rodjene osamdesetih, uništio, razvaliti srbijanski turbo folktokio25 wrote: ↑31/05/2026 13:21 Kako mene iritira ta prica nekad se ovo nekad ono ovo novo nista ne valja
Neko ce reci i za Sarajevo iz 60ih 70ih joj prije rata je bilo bolje
Onda ce ovi prije reci jos bolje bilo kad nije bilo austrougara itd
Evo socijolog je novi tip tog profila
00ih bilo super sad ne valja
Neko od danasnje omladine ce pricati joj ovo danas nista ne valja 26e si imao gdje sjesti posteno da dudlas crijevo itd![]()
Mene i moje drustvo nije unistilo jer se nismo kretali u tim krugovima
Ko je glumio rokera a odvali se na halida tomu i sl jeste unistilo jer oni ni sami ne znaju da su narodnjaci a glume urbane
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#38253 Re: Slike starog Sarajeva
Noupe. Dotepenecdječak sa šibicama wrote: ↑31/05/2026 13:20 Dobro bata nije sarajlija rodjeni, pretpostavljam ranu mladost nije tu proveo pa i ne moze znati neke stvari.
Moji su od 1983. kad su se vjencali zivjeli na Grbavici (Đure Salaja), ali se prije mog rodjenja i prije rata preselili u Zenicu. Vjerovatno nas je to spasilo od Batka, radnih vodova, garaža Šopinga i boga ti pitaj cega sve ne.
Moja najranija sjecanja na SA su od 1996.
- PixelDrifter
#38254 Re: Slike starog Sarajeva
Volim mahale, sjecam se mati me vodila kod svojih, pa bi kupili somune za Ramazan na Kovacima, zima, mraz stisnuo, a somuni mirisu i dime se vruci. Kompletno Sarajevo je imalo taj smek kompilacije the best of...Od Bascarsije do parkova na Ilidzi. Imao si hasisare hodali po Kaktusu i Slozi, postojala je sarajevska pop rock skola, kada to kazem ne mislim na Hari Mata Harija, Dinu Merlina ili Plavi Orkestar to je byproduct, trecerazredni produkt koji je isplivao degradacijom sveopceg muzickog ukusa; postojali su sminkeri koji su se okupljali oko Olomana, mlad covjek je mogao da napravi turneju po mejtaskim kaficima i da ne vidi ni 1% od nocnog zivota. Kamo kafici na Carsiji, kamo u centru Sarajeva. Koliko je prijeratno Sarajevo imalo kina, evo da se pokusam sjetiti: Dubrovnik, Partizan, Romanija, Radnik, Sutjeska, Prvi Maj, Kumrovec, Arena, Igman, Tesla, ljetno kino Kolobara. Pozoriste je bilo pozoriste, ne poligon za jalovi egocentrizam i porodicni profit (Sarajevo film festval, danasnji nezanimljivi i tendenciozni MESS - sve SDA kopilad). Da ne nabrajam dalje. U Zagrebu pici Nedeljno Popodne sa Sasom Zalepuginom, u Beogradu isto sa Dunjom Lango i onda pad. Ulazi Lepa Brena, pocinje ulazak sunda na velika vrata (Enter The Sund!!!), Minimaks, buduci promovitelj ratnih zlocinaca, ima veliku ulogu u resetiranju populacije na primitivne postavke. Onda rat, migracija stanovnistva, provincijski mentalitet zavladao i iz toga nema izlaska, ovih trideset i nesto godina nakon rata pokazuju da se ide stalno prema dole. Nema Durakovica, ima Izetbegovic. Nema Bogicevica, ima Dodik. U nekoj normalnoj, paralelnoj, dimenziji ti ljudi bi bili na nekim daleko manje znacajnim mjestima, mozda bi Dodik bio uspijesan seoski domacin, sklon malverzacijama. Ovako smo u permanentnom blatu primitivizma, nacionalizma i religioznih manifestacija. Rant over.
Last edited by PixelDrifter on 31/05/2026 14:09, edited 1 time in total.
- PixelDrifter
#38255 Re: Slike starog Sarajeva
Nema nikakve veze je li neko rodjeni sarajlija ili nije, to je besmisleni elitizam._BataZiv_0809 wrote: ↑31/05/2026 13:37Noupe. Dotepenecdječak sa šibicama wrote: ↑31/05/2026 13:20 Dobro bata nije sarajlija rodjeni, pretpostavljam ranu mladost nije tu proveo pa i ne moze znati neke stvari.i Zenicanin cu uvijek biti dok sam ziv. Ali postujem mjesto gdje zivim i odakle mi je uostalom porijeklo. U Zenici nemam nikoga da mi je rod.
Moji su od 1983. kad su se vjencali zivjeli na Grbavici (Đure Salaja), ali se prije mog rodjenja i prije rata preselili u Zenicu. Vjerovatno nas je to spasilo od Batka, radnih vodova, garaža Šopinga i boga ti pitaj cega sve ne.
- muha_sa
#38256 Re: Slike starog Sarajeva
U moj vakat Morica han je bio magacin povrca i voca sa pijace koja je bila na platou sadašnjih trgovki ispred ulaza u ljetno kino Kolobaradječak sa šibicama wrote: ↑31/05/2026 13:20 Dobro bata nije sarajlija rodjeni, pretpostavljam ranu mladost nije tu proveo pa i ne moze znati neke stvari. Recimo
sta znam, mladje generacije tesko da mogu razumjeti sta su bili Aeroplan i Morica han, pa ni ja ne znam puno osim da smo tu isli sa roditeljima kad dodje neka rodbina izvana. Nama dolazili svabe iz Frankfurta i gdje ces ih nego u Morica han. A obozavali ljudi mijesanu dolmu u sahanu, pa pogaca pa baklava, a tamo bilo lijepo. Iako se meni nekako vise svidjao aeroplan ne znam zasto.
Mi klinci nismo marili za sahanima, daj mi becki odrezan sa poMfrijem i ja sretan.
Lijepa su to vremena bila, Sarajevo je nekad imalo dozu gospodstine ili nekakvog nobla koje danas na zalost nema ni u tragovima.
ili ljepota suncane strane, ne znam gdje je ovo tacno meni sjecanja ostala na Vrbanjusi, imali neku rodbinu i islo se ko u Doli bel, ono pjehe kroz mahale. Mi isli preko Podhrastova i Budakovica odozgo ili pjehe kroz Logavinu odozdo. Uvijek sam uzivcao u tim setnjama, rodjaci zivjeli gore na Vrbanjusi kod tvornice cipela. Uzivao jer je uvijek, ili samo takav dojam imam uljepsanog sjecanja, bilo suncano i lijepo a posebno sto je uspon normalan. Ko je ikad upregao noge iznad komande na Bistriku, zna kakav je grozan nesimpatican uspon i ne razumijem zasto su ljudi kuce pravili na onoj kozijoj strani.
Što se ove slike tice to ti je dragi naš djecace nekdašnja ulica Miloša Obilica (izmišljenog lika srpske mitologije) iznad raskrsnice za Kovače
- muha_sa
#38257 Re: Slike starog Sarajeva
PixelDrifter wrote: ↑31/05/2026 13:43Nema nikakve veze je li neko rodjeni sarajlija ili nije, to je besmisleni elitizam._BataZiv_0809 wrote: ↑31/05/2026 13:37Noupe. Dotepenecdječak sa šibicama wrote: ↑31/05/2026 13:20 Dobro bata nije sarajlija rodjeni, pretpostavljam ranu mladost nije tu proveo pa i ne moze znati neke stvari.i Zenicanin cu uvijek biti dok sam ziv. Ali postujem mjesto gdje zivim i odakle mi je uostalom porijeklo. U Zenici nemam nikoga da mi je rod.
Baš tako--nikad se nismo djelili ni u kom smislu osim jesil papak il nisi. Zna se na šta se misli kad se kaže za nekog papak--nikakve veze sa mjestom rodjenja.
- muha_sa
#38258 Re: Slike starog Sarajeva
Mene dok sam bio beba uspavljivali uz milozvuke Betovena, Baha, Lista............cim sam malo porasto ja okrenuh slušat Safeta, Nedeljka, Zaima, Himzu a nisam mogo zamislit pijanku bez Tome, Kvake i ostale kompanijetokio25 wrote: ↑31/05/2026 13:37Turbo folk je unistio i one rodjene 70ihSociolog wrote: ↑31/05/2026 13:33Ja sam samo napisao da su nase generacije, rodjene osamdesetih, uništio, razvaliti srbijanski turbo folktokio25 wrote: ↑31/05/2026 13:21 Kako mene iritira ta prica nekad se ovo nekad ono ovo novo nista ne valja
Neko ce reci i za Sarajevo iz 60ih 70ih joj prije rata je bilo bolje
Onda ce ovi prije reci jos bolje bilo kad nije bilo austrougara itd
Evo socijolog je novi tip tog profila
00ih bilo super sad ne valja
Neko od danasnje omladine ce pricati joj ovo danas nista ne valja 26e si imao gdje sjesti posteno da dudlas crijevo itd![]()
Mene i moje drustvo nije unistilo jer se nismo kretali u tim krugovima
Ko je glumio rokera a odvali se na halida tomu i sl jeste unistilo jer oni ni sami ne znaju da su narodnjaci a glume urbane
-
tokio25
#38259 Re: Slike starog Sarajeva
Pa nije problem ako slusas tomu halida i sl al nemoj se praviti roker a volis halida tomu acu i sta ja znammuha_sa wrote: ↑31/05/2026 13:58Mene dok sam bio beba uspavljivali uz milozvuke Betovena, Baha, Lista............cim sam malo porasto ja okrenuh slušat Safeta, Nedeljka, Zaima, Himzu a nisam mogo zamislit pijanku bez Tome, Kvake i ostale kompanije![]()
To ja mrzim
Reci posteno volim i jedno i drugo ili volim samo narodnu starogradske svejedno i posteno
Nigdje nisam napisao da su problem oni sto slusaju to niti sam ja odrastao uz betovena baha i sl
- PixelDrifter
#38260 Re: Slike starog Sarajeva
Da, ali to sto si ti slusao dragi Muha je kvalitetna narodna muzika.
- muha_sa
- PixelDrifter
#38262 Re: Slike starog Sarajeva

Meni jedna od najdrazih. Fotografija fotografske ikone i legende: Henri Cartier-Bresson Sarajevo, Bosnia and Herzegovina, Yugoslavia, 1965
Iz fotografije izbijaju emocije ljubavi, djecije nevinosti i iskrenosti, prijateljstva.
O autoru:
Henri Cartier-Bresson (1908–2004) je bio francuski fotograf, poznat kao "otac modernog foto-novinarstva" i pionir ulične fotografije. Njegov legendarni koncept "odlučujućeg trenutka" (sposobnost da se u djeliću sekunde zabilježi suština događaja i savršena kompozicija) i rad s Leicom od 35 mm obilježili su vizualnu umjetnost 20. vijeka.Njegov život i rad mogu se sažeti kroz nekoliko ključnih tačaka:
Rane godine i umjetnost: Rođen u bogatoj francuskoj porodici, karijeru je započeo kao slikar i crtač. Njegovo rano obrazovanje u ateljeu Andréa Lhotea razvilo je njegov izuzetan osjećaj za geometriju i kadriranje.
Početak fotografije: Godine 1931. otkrio je čari fotoaparata, a ubrzo je nabavio svoju prvu kameru marke Leica koja mu je omogućila spontanost i nevidljivost na ulici.
Ratno iskustvo: Tokom Drugog svjetskog rata bio je zarobljen od strane njemačkih snaga, ali je nakon tri pokušaja uspio pobjeći i pridružiti se francuskom pokretu otpora, gdje je dokumentirao oslobođenje zemlje.
Osnivanje agencije Magnum: Godine 1947. osnovao je čuvenu fotografsku agenciju Magnum Photos zajedno sa kolegama, uključujući Roberta Capu.
Historijski trenuci: Putovao je po cijelom svijetu i ovjekovječio ključne događaje, poput nezavisnosti Indije, Gandijeve smrti, te uspostavljanja Narodne Republike Kine.
Povratak slikarstvu: Od 1970-ih godina postepeno se povukao iz aktivne fotografije kako bi se vratio svojoj prvoj ljubavi – slikanju i crtanju.
- dječak sa šibicama
#38263 Re: Slike starog Sarajeva

Nista protiv bate, samo mislim mozda ne zna neke detalje grada kao ljudi koji su odrasli u njemu. Ne znam ni ja nize marindvora, meni je to sve isto
A ni protiv dosljaka, glupa mi je i ta potreba da se stalno nekom kao izvinjavas, papak je karakterna osobina. Ne zna se ponasati civilizovano i to je to.
- drug_profi
#38264 Re: Slike starog Sarajeva
Kad vec pricate o muzici najveca greska elitista jeste kad kazu ja ne slusam taj zanr.
Svaki zanr ima sunda, neki vise neki manje, vrijeme profiltrira, kao sto i svaki izbaci neke bezvremene hitove.
Jedino za turbofolk nisam siguran.
Uvijek se sjetim jednog mog dobrog prijatelja koji se osipao na country. On je to stavljao u jednakost sa turbofolkom.
Pa smo malo birali, od Joeline pa do Johny Casha.
Kroz gamu dobrih autora koji su danas dostupni svima preko YT.
Zivot je jedan, a muzika je najbolji jezik kojim prenosis emociju drugim ljudima. Grehota nesto propustati.
I da, slusali smo Metallicu, Purple, Zeppeline, Whitesnake, Sabbath itd. Ali smo znali zapjevati i Tomu i Halida i Bikića, kad je stimung takav.
A nerijetko sam sebi pustao Bacha i Vivaldija.
Bach je po meni bio hevimetalac.
Svaki zanr ima sunda, neki vise neki manje, vrijeme profiltrira, kao sto i svaki izbaci neke bezvremene hitove.
Jedino za turbofolk nisam siguran.
Uvijek se sjetim jednog mog dobrog prijatelja koji se osipao na country. On je to stavljao u jednakost sa turbofolkom.
Pa smo malo birali, od Joeline pa do Johny Casha.
Kroz gamu dobrih autora koji su danas dostupni svima preko YT.
Zivot je jedan, a muzika je najbolji jezik kojim prenosis emociju drugim ljudima. Grehota nesto propustati.
I da, slusali smo Metallicu, Purple, Zeppeline, Whitesnake, Sabbath itd. Ali smo znali zapjevati i Tomu i Halida i Bikića, kad je stimung takav.
A nerijetko sam sebi pustao Bacha i Vivaldija.
Bach je po meni bio hevimetalac.
- muha_sa
#38265 Re: Slike starog Sarajeva
dječak sa šibicama wrote: ↑31/05/2026 15:34
Nista protiv bate, samo mislim mozda ne zna neke detalje grada kao ljudi koji su odrasli u njemu. Ne znam ni ja nize marindvora, meni je to sve istomislim znam naselja ako udjem u Hrasno veze nemam gdje je sta i koja ulica.
A ni protiv dosljaka, glupa mi je i ta potreba da se stalno nekom kao izvinjavas, papak je karakterna osobina. Ne zna se ponasati civilizovano i to je to.
Moj rodjak (od amidze sin) cjeli život u Štrosmajerovoj. Elem-sretosmo se i pita me imam li nešto što njemu treba. Velim, bujrum dodji i uzmi da ja ne donosim
Kako, gdje
Cvila, smotaš preko mosta na Dolac malti (tad nije bilo ovog Bosmalovog mosta) ................i objasnim mu gdje ce skrenut.
Pita me--gdje ti je taj most
Da ne duljim
- dječak sa šibicama
#38266 Re: Slike starog Sarajeva
Muzika se, kao i puno toga, dijeli na dobru i losu.
Moja pokojna baba svabica je slusala Himzu i Zaima, i obozavala tu muziku, valjda sto je dobra. Ja to ne volim, neko voli, i sta sad.
Slusao sam i Sinana i Kemala i Semsu ne da uzmem kasetu slusam kod kuce vec sa rajom, u izlasku, isao po cumezima kafanama gdje elitisti "ne bi nogom fuj", vozio kamion isao na bosnjacka sijela po Austriji Sloveniji gdje se alkohol sipa ispod pulta jer dze ces drugacije
druzio se sa krajisnicima sto nose lanac i veliki polumjesec i zvijezdu, sa albancima sa crnogorcima drugovao sa intelektualcima i svercerima oruzjem, drogom, gradjevincima i komunalcima, slusao sve i svasta i nista mi to nije lose. Ima dobrih i losih ljudi, dobre i lose muzike, zivi zivot i pusti druge da zive.
Kakva je to pijanka bez Sinanovog zavijanja. Losa.
Moja pokojna baba svabica je slusala Himzu i Zaima, i obozavala tu muziku, valjda sto je dobra. Ja to ne volim, neko voli, i sta sad.
Slusao sam i Sinana i Kemala i Semsu ne da uzmem kasetu slusam kod kuce vec sa rajom, u izlasku, isao po cumezima kafanama gdje elitisti "ne bi nogom fuj", vozio kamion isao na bosnjacka sijela po Austriji Sloveniji gdje se alkohol sipa ispod pulta jer dze ces drugacije
Kakva je to pijanka bez Sinanovog zavijanja. Losa.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#38267 Re: Slike starog Sarajeva
E tu sam i ja ruznu naviku poprimiomuha_sa wrote: ↑31/05/2026 15:44dječak sa šibicama wrote: ↑31/05/2026 15:34
Nista protiv bate, samo mislim mozda ne zna neke detalje grada kao ljudi koji su odrasli u njemu. Ne znam ni ja nize marindvora, meni je to sve istomislim znam naselja ako udjem u Hrasno veze nemam gdje je sta i koja ulica.
A ni protiv dosljaka, glupa mi je i ta potreba da se stalno nekom kao izvinjavas, papak je karakterna osobina. Ne zna se ponasati civilizovano i to je to.![]()
Moj rodjak (od amidze sin) cjeli život u Štrosmajerovoj. Elem-sretosmo se i pita me imam li nešto što njemu treba. Velim, bujrum dodji i uzmi da ja ne donosim![]()
Kako, gdje![]()
Cvila, smotaš preko mosta na Dolac malti (tad nije bilo ovog Bosmalovog mosta) ................i objasnim mu gdje ce skrenut.
Pita me--gdje ti je taj most![]()
![]()
Da ne duljim![]()
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#38268 Re: Slike starog Sarajeva
meni je svaka dobra bez njega i njemu slicnih
- semirsar
#38269 Re: Slike starog Sarajeva
eh, nakon koncerta wishbone ash u skenderiji moja raja otisla u kafanu da slusaju sinana, a ja u drugu da ashikujem s novom konobaricom 
- muha_sa
- dječak sa šibicama
#38271 Re: Slike starog Sarajeva

a Kemalova zbirka proklinjanja zlih zena
- muha_sa
- drug_profi
#38274 Re: Slike starog Sarajeva
Jbg Muha ti bas haman sa Sebilja rodom....
- muha_sa