nepass1 wrote: ↑31/05/2026 07:07
Haris033 wrote: ↑30/05/2026 21:07
Forumerrer wrote: ↑30/05/2026 08:46
Upravo tako.
Dajte ljudi, poredite kruske i jabuke. Kakvo crno grijanje na inverter u Sarajevu. Sad sam se grijao preko njega 10-tak dana i ko mi kaze da je bolje od toplana, taj nije dobar u glavi.
Pricam o normalnim inverter klimama, ne o onim super skupim.
Ko kaže da su Toplane najjeftinija i najbolja opcija grijanja, uz dopunsko grijanje inverterima, konvektorima, kaloriferima i uz plaćanje paušala tokom cijele godine?
Po toj logici ispada da su milioni ljudi širom Evrope, Skandinavije, Japana i Kanade pogriješili pa se griju toplotnim pumpama i inverterima, a samo smo mi otkrili pravu istinu.
Meni je uvijek zanimljivo kako su inverteri navodno “puhalice” i “ne mogu ugrijati”, a istovremeno ih isti ti ljudi pale čim Toplane smanje temperaturu ili završi sezona grijanja.
Na kraju, svako neka koristi ono što mu odgovara. Ja samo znam da sam prešao sa radijatora na Mitsubishi LN Zubadan prije četiri godine i da se ne bih vraćao nazad. Da mi je bilo lošije i skuplje, prvi bih to priznao.
Btw, žao mi ne sto ovdje nema onih korisnika kojima Toplane ne isporucuju temp. koju bi trebali isporuciti.. Džaba žalbe, plaćaju skupo, a stanovi hladni.. Dobrinja 4, Alipašino Polje, Čengić Vila..
Hare kralju uvaljujes ljudima rijeci u usta. Ko je rekao da su toplane najjeftinije? Covjek kaze inverter je jeftiniji.
I stoji da je inverter najjeftiniji i ko kaze da nije laze, jednako kao sto laze onaj sto tvrdi da je inverter najbolji vid grijanja.
A za skandinavce stede ljudi, stede kao i ja. I tebi da nije do para radilo bi ti centralno, kurko bi ti ikad inverter kupio.
Problem je sto se postavlja kao da je jedini kriterij kvaliteta koliko je grijanje jako, a to nije bas realno i objektivno, bar ne za svakog.
Ima onih kojima je to jedino bitno, pa njima toplane jesu najbolje, ali ne svakom, nekom je bitnija fleksibilnost i mogucnost stimanja temperature, neko ne voli da mu je prevruce u stanu pa mu je grijanje toplana prejako i pretjerano, i nije ugodno.
Meni licno kad bih mogao ukinuti toplane, ne samo da bi mi bilo jeftinije nego bi mi bilo i ugodnije, jer bih nastimao temperaturu koja meni odgovara i kad mi odgovara.
Nisu inverteri jedini vid grijanja na struju, imaju i konvektori, da ne govorim o podnom grijanju koje je ubjedljivo najugodnija opcija jer je "objekat" koji grije znatno veci i temperatura se bolje rasporedi po prostoru, nema da je pretoplo uz radijator a hladnije u drugom dijelu prostorije, nema radijatora koji je vreo vec je sve onako blago toplo a prostor ugrijan, odozdo odakle najvise treba, toplota prirodno ide prema gore i pravi se prirodna cirkulacija i slicno. Ako cemo govoriti o tome sta je najbolje i najugodnije bez obzira na cijenu, onda bi vecini bilo podno grijanje, ne toplane.