Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

tramvajtrojka

#30101 Re: Sarajevo Construction

Post by tramvajtrojka »

Haris.ba wrote: 29/05/2026 22:33
tramvajtrojka wrote: 29/05/2026 22:14
Haris.ba wrote: 29/05/2026 21:21 A, gdje bi bila deponija da se ukinu Smiljevici?
Njemu krajnji cilj nije da ae ukine deponija nego da upravljanje s njom uzme lokom
Ma ne znam ja kako je on to zamislio.

Nadleznost otpada treba da preuzme grad, a ne opcina. Jer, samo to ima smisla. Inace, moze on u NG masno naplacivati, ili skroz i zabraniti dovoz smeca iz drugih opcina.
Nema sta on zabranjivati isto kao sto opstina nema pravo odbijati razvojni plan kantona i grada kad je to izvan nadležnosti Općine :-) :-) , zamisli da svaka opstina krene ovako da pravi svoje razvojne planove

Mi imamo strukturalni problem u gradu gdje su nacelnici opstina postali lokalni serifi i gdje je grad i kanton postao taoc njihovih taština

Zamisli ovu stetocinu kao premijera kantona pa na glavu bi se lik nasadio da pocupa zeljeznicku prugu :lol:
BadBoy

#30102 Re: Sarajevo Construction

Post by BadBoy »

Gradske općine se moraju ukinuti i ostaviti samo nivo Grada Sarajeva. Ovo ovako više nema smisla. Nužno je raditi integralno planiranje cijelog grada, a ovakva administrativna iscjepkanost ubija sve
Qler

#30103 Re: Sarajevo Construction

Post by Qler »

Ma seljačina klasična... fuj...
dječak sa šibicama

#30104 Re: Sarajevo Construction

Post by dječak sa šibicama »

Ne bi 12 gradskih opcina bilo problem, da postoji jasna podjela ingerencija. Nego kod nas svaki konj misli da je serif svoje opcine.

Vjerovatno i postoji podjela nadleznosti nego kao i u svemu, zakoni se ne postuju, uostalom gledaj samo kako se tenderi obaraju i to traje godinama, fiktivne firme i slicno. Svako zna cija je koja, i da to jebe sve nas, a nastavlja se i dalje. Znaci kao u slucaju granapa u Velesicima, jaci granap od drzave.
made_in_sarajevo

#30105 Re: Sarajevo Construction

Post by made_in_sarajevo »

Efendic je ubica uz to kriminalac i reketas pravi koji svjesno suti i odobrava sve lose i divlju gradnju po opstini. Eno jedan mu je jaran pao jebo mu gusinje sve, sto ga nije sacuvo kao sto ga je za sve ostalo cuvo. Efendic nema sanse da postane premijer jer ipak raja konta koji je to kriminalac i koliko je glup ustvari, ali eto ako bude pa ja se smijem kladiti da bi i tramvaje unistio, prugu, vozove, jebo bi nam majku kroz majku gore nego da zahiragicu i dia das odrijesene ruke u kantonu
Naslovnica

#30106 Re: Sarajevo Construction

Post by Naslovnica »

tramvajtrojka wrote: 29/05/2026 22:38
Haris.ba wrote: 29/05/2026 22:33
tramvajtrojka wrote: 29/05/2026 22:14

Njemu krajnji cilj nije da ae ukine deponija nego da upravljanje s njom uzme lokom
Ma ne znam ja kako je on to zamislio.

Nadleznost otpada treba da preuzme grad, a ne opcina. Jer, samo to ima smisla. Inace, moze on u NG masno naplacivati, ili skroz i zabraniti dovoz smeca iz drugih opcina.
Nema sta on zabranjivati isto kao sto opstina nema pravo odbijati razvojni plan kantona i grada kad je to izvan nadležnosti Općine :-) :-) , zamisli da svaka opstina krene ovako da pravi svoje razvojne planove

Mi imamo strukturalni problem u gradu gdje su nacelnici opstina postali lokalni serifi i gdje je grad i kanton postao taoc njihovih taština

Zamisli ovu stetocinu kao premijera kantona pa na glavu bi se lik nasadio da pocupa zeljeznicku prugu :lol:
Ako je tako onda je ova priča oko Efendića i NG suvišna.
neki

#30107 Re: Sarajevo Construction

Post by neki »

Nažalost populistička politika nas polako uništava pa tako i po ovom pitanju. Lokalna samouprava je zakonskim izmjenama zadnjih deset godina postala bukvalno država u državi. Opštine su prije izdavale dozvole samo za objekte do 5000 kvadrata a sad se pitaju i za infrastrukturne projekte koji su u nadležnosti federacije. Tako imamo situaciju da već više od pet godina 12. Transverzala stoji isključivo zato što dvije opštine pošto poto hoće da je spuste na nivo seoske ceste sa direktnim priključkom za svaku kuću.
I ono malo što bi kanton trebao da se pita ministarstva vrlo rado prepuste opštinama i tako imamo situaciju da je efendić preveslao blećka štetu i ovaj mu finansira besmisleni denivelisani kružni tok kojim je fizički pokopao ideju gradskog autoputa...
video

#30108 Re: Sarajevo Construction

Post by video »

Da nesto razjasnimo jer vidim da se to ovdje vuce godinama.
Nivelisani KT na spoju ulice SZ i IX trans. je posljedicno rjesenje spajanja Opcine NG koju su pruzne tracnice odvojile pa je komunikacija bila gotovo pa nikakva.
Spajanje je uradjeno mostom/vijaduktom koji je MORAO ici PREKO pruznih tracnica jer kad bi bilo drugacije desio bi se jos jedan Buca Potok i one scene sa malo vecim poplavama.
Voljeli mi njega ili ne ovo rijesenje je bas funkcionalno i sluzi svrsi na vise nacina.
Dakle, lik je spojio Opcinu kako je samo i bilo moguce a onaj plan i trasa iz 79' bi jos samo dodatno istu odvojila i udarila pecat na to.

Za AP IMA jos mjesta ALI poznacajuci nas nema od te rabote nista.
I transverzala bi puno toga rijesila i rasteretila grad.
Sad opletite
video

#30109 Re: Sarajevo Construction

Post by video »

A sto se tice gradske deponije tu je 100% u pravu da se postojeca MORA sto prije, jos jucer, zatvoriti jer njoj poodavno vise nije tu mjesto iz raznih razloga.
Iskoristiti EU fondove i negdje drugdje, van grada, u KS napraviti moderno, visefunkcionalno odlagaliste otpada.
U EU je "smece" postalo ogroman biiznis.
drug_profi

#30110 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Spalionicu sa elektranom ne zele i sta sad?
Opet negdje zatrpavati i ostavljati dupli problem potomcima?
video

#30111 Re: Sarajevo Construction

Post by video »

KS ima dovoljno mjesta da se negdje sagradi sva infrastruktura za te potrebe.
EU i njihova zelena agenda bi to gotovo pa sve isfinansirala. Samo im tutnuti dobar projekat.
A deponija u Smiljevicima je ekoloska bomba i to u pravom smislu rijeci.
Logovan

#30112 Re: Sarajevo Construction

Post by Logovan »

Ovako na prvu rekao bih da su za deponiju u pravu, gdje ćeš je širiti kad je haman okružena kućama. Napraviti je negdje drugo, pa onda i ovu prebaciti na novu.

Za promjenu GA u niži rang je meni totalno bezveze. GA bi morao biti, brzi prolazak kroz grad, a ljude što tamo žive povezati ih nekako ili im ostaviti trenutnu saobraćajnicu. Na stavljanje u niži rang ne pristajati.

Sjeverna longitudinala ne smije prolaziti kroz Centar SZ. Napravio si sportsku rekreativnu sredinu i sad da se jednim dijelom uništi zbog longitudinale.

Ovo sa gradskim grobljem na Žuči mi je ovako na prvu bezveze.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#30113 Re: Sarajevo Construction

Post by bitanga_sa_otesa »

deponija je bila ekoloski rijesena poslije rata ,zatrpana,posadjena trava ,mini elektrana je radila na plinove koji se stvaraju dekompozicijom,komunalno vracalo struju u mrezu,e sad ko je kriv sto se to nije odrzavalo i sto je to upropasteno ne znam....mislim znam al sta god se napise bit ce po meni kako sam hejter...
Qler

#30114 Re: Sarajevo Construction

Post by Qler »

Debili na vlasti postave debile na direktorska mjesta koji rade debilne stvari...mislim da to sumira..
video

#30115 Re: Sarajevo Construction

Post by video »

bitanga_sa_otesa wrote: 30/05/2026 15:37 deponija je bila ekoloski rijesena poslije rata ,zatrpana,posadjena trava ,mini elektrana je radila na plinove koji se stvaraju dekompozicijom,komunalno vracalo struju u mrezu,e sad ko je kriv sto se to nije odrzavalo i sto je to upropasteno ne znam....mislim znam al sta god se napise bit ce po meni kako sam hejter...
Ko je to gore sve obatalio?
bitanga_sa_otesa

#30116 Re: Sarajevo Construction

video wrote: 30/05/2026 16:08

Ko je to gore sve obatalio?
ko upravlja deponijom ?? nisu cetnici dosli sigurno..
ja sam 98 ili 99 pravio trafostanicu gore koja je bila uparena sa tim postrojenjem .daleko mi je to da se bas sjetim sitnih detalja,ali se sjecam da je bila donacija neke strane zemlje to sve .
video

#30117 Re: Sarajevo Construction

Post by video »

Tacno sam znao.
I niko nista zbog toga.
Niko zatvora nije fasovao.
Kad porastem bit cu komunalac.
Ubise lovu za odvoz smeca, kanton ih gura samo tako a zauzvrat libo ih tuki za sve
Last edited by video on 30/05/2026 16:22, edited 1 time in total.
Naslovnica

#30118 Re: Sarajevo Construction

Post by Naslovnica »

bitanga_sa_otesa wrote: 30/05/2026 15:37 deponija je bila ekoloski rijesena poslije rata ,zatrpana,posadjena trava ,mini elektrana je radila na plinove koji se stvaraju dekompozicijom,komunalno vracalo struju u mrezu,e sad ko je kriv sto se to nije odrzavalo i sto je to upropasteno ne znam....mislim znam al sta god se napise bit ce po meni kako sam hejter...
Povelike pare uložene, vrhunski urađeno.
Znači seljačine su uspjele i to razjebati?
bitanga_sa_otesa

#30119 Re: Sarajevo Construction

Naslovnica wrote: 30/05/2026 16:21

sta se love slilo u sarajevo od 96-02,svasta je napravljeno,jos vise pokradeno i kasnije upropasteno cobanskim umotvorinama...
pa radila je i zora i standard i kljuc i vmc i tvornica duhana i žica,sve je stalo na noge poslije rata i sve je neko to ubio ... ko li je ???
kakav mozak trebas biti da ubijes tvornicu dalekovoda koja je sve imala: livnicu ,cincaru ,ispitnu stanicu,radila za izvoz,ma ne to nam ne treba .....
video

#30120 Re: Sarajevo Construction

Post by video »

A prodati EP, FDS, Bosnalijek?
bitanga_sa_otesa

#30121 Re: Sarajevo Construction

ma vecina je prodata ,ovo jos malo sto je ostalo kad raskuce ,bit ce kraj.
a mozda se stanje i popravi kad uvezu migrante onda ce nam svanuti :lol:
zigson

#30122 Re: Sarajevo Construction

Post by zigson »

Radi tesanj punom parom :D da ne kazem tesanjski lobi
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#30123 Re: Sarajevo Construction

Post by Chmoljo »

bitanga_sa_otesa wrote: 30/05/2026 16:53
Naslovnica wrote: 30/05/2026 16:21

sta se love slilo u sarajevo od 96-02,svasta je napravljeno,jos vise pokradeno i kasnije upropasteno cobanskim umotvorinama...
pa radila je i zora i standard i kljuc i vmc i tvornica duhana i žica,sve je stalo na noge poslije rata i sve je neko to ubio ... ko li je ???
kakav mozak trebas biti da ubijes tvornicu dalekovoda koja je sve imala: livnicu ,cincaru ,ispitnu stanicu,radila za izvoz,ma ne to nam ne treba .....
Malo je ko hajrovo ko direktorcici prijasnjih giganata.

Stari je penziju u dalekovodima zaradio. Strasan kapital su uvijek imali u ljudima, a moglo se strateski raditi i jos vise privuci, ali... Kakve su tu sve face prosle...

Sta je imovine po inostranstvu nestalo Bog dragi zna.
bitanga_sa_otesa

#30124 Re: Sarajevo Construction

zigson wrote: 30/05/2026 18:31 Radi tesanj punom parom :D da ne kazem tesanjski lobi
ma ok,neka radi,ja sam mislio vise na nasu kotlinu sarajevsku...
dječak sa šibicama

#30125 Re: Sarajevo Construction

Post by dječak sa šibicama »

Rodjak je radio u dalekovodima u Blazuju, prije rata 15 godina proveo po Iraku Libiji Kongu, kuci dodje mjesec dana i nazad na teren. Mlatio devize, vidio svijeta, oni su non stop imali poslove tamo.

Nakon rata "neko" postavio idiote na direktorska i sefovska mjesta, vjv sa ciljem da odrade posao. I jesu, unistili nekad giganta.
Znam za jednog neslatku pricu, u Kongu vrijedjao crnce udarao im samare, obicno unajme lokalce za fizicku radnu snagu. Udarao im klempe ismijavao se jer su niski, dok crncima nije dokurcilo i na plemenskom vijecu zatraze dozvolu da ga ubiju. Ovi nasi kad su culi, slali delegaciju da ispeglaju stvar, da ne salju ubice na njega, htjeli ga ubiti kopljem :D

I taj je nakon rata dogurao do neke direktorske pozicije. Tacno su znali koga postaviti. Vjerovatno je hajrovao i on, znam da je jedan drugi privatnu firmu otvorio u Vogosci nakon sto je pohapao pare iz firme, neke neonske reklame.
Post Reply