KJKP TOPLANE Sarajevo
- Ateista
#4001 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Ako je centralno toliko dobro, zasto se nove zgrade ne rade sa prikljuckom na centralno? Logicno, ljudi vole da imaju kontrolu nad grijanjem i troskovima.
- Haris033
-
tokio25
#4003 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
zato sto ih grade tibra brajkovic i sl koji gledaju da sto vise profitiraju a ne da prave temeljno sve kako treba jer za toplane treba postaviti novi cjevovod do toplane i ko zna sta jos a to kosta
ovako je lakse napraviti kotlovnicu u podrumu i jos dodatna zarada naknadno kad se zavrsi zgrada
- nepass1
#4004 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
tokio25 wrote: ↑29/05/2026 10:01zato sto ih grade tibra brajkovic i sl koji gledaju da sto vise profitiraju a ne da prave temeljno sve kako treba jer za toplane treba postaviti novi cjevovod do toplane i ko zna sta jos a to kosta
ovako je lakse napraviti kotlovnicu u podrumu i jos dodatna zarada naknadno kad se zavrsi zgrada
- Ateista
#4005 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Ne bih rekao da je jednostavnije i lakse napraviti kotlovnicu nego cjevovod.tokio25 wrote: ↑29/05/2026 10:01zato sto ih grade tibra brajkovic i sl koji gledaju da sto vise profitiraju a ne da prave temeljno sve kako treba jer za toplane treba postaviti novi cjevovod do toplane i ko zna sta jos a to kosta
Ne mislim da investitori paze svoje kupce, vec se prilagodjavaju potrebama trzista.
Sistem toplana je zastario i prevazidjen na nacin na koji je kod nas implementiran u vecini stanova.
Zimi pregrijano a u prekaznim periodima hladno, nikakve kontrole da se prilagodi licnim potrebama i navikama.
-
tokio25
#4006 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
rijesi se to onim ne znam kako se zove kao sto je za vodu vodomjerAteista wrote: ↑29/05/2026 10:29Ne bih rekao da je jednostavnije i lakse napraviti kotlovnicu nego cjevovod.tokio25 wrote: ↑29/05/2026 10:01zato sto ih grade tibra brajkovic i sl koji gledaju da sto vise profitiraju a ne da prave temeljno sve kako treba jer za toplane treba postaviti novi cjevovod do toplane i ko zna sta jos a to kosta
Ne mislim da investitori paze svoje kupce, vec se prilagodjavaju potrebama trzista.
Sistem toplana je zastario i prevazidjen na nacin na koji je kod nas implementiran u vecini stanova.
Zimi pregrijano a u prekaznim periodima hladno, nikakve kontrole da se prilagodi licnim potrebama i navikama.
pa se to fino prilagodjava kako stanar zeli
stavis jos pametni onaj termostat i da vidis miline
to se moze i sada samo ljudi ne zavrcu ventile na radijatorima nego su uvijek odvrnuti pa otvore prozor jer je lakse
tako i ovo lakse je napraviti kotlovnicu kao sto rekoh pa onda jos dodatno nakon izgradnje zaradjivati nego se prikopcavati na toplane
vjerovatno nije samo cjevovod u pitanju nego jos mali milion stvari koje mi ne znamo
ko radi oko toplana ili bolje poznaje moze nam reci koja je procedura da se zgrada prikljuci na toplane
to za prelazni period se slazem iako je to max dan 2 i tu ukljucim klimu
- Ateista
#4007 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Sa onim kalorimetrima bi bilo ok da tu tek ne uzimaju lopatom, a kazu ko god predje na to cak i sa zavrnutim radijatorima kad im je objektivno smanjena temp u stanu u odnosu na pausal, dodje im isto ili vise, sto nema nikakvig smisla.tokio25 wrote: ↑29/05/2026 10:36rijesi se to onim ne znam kako se zove kao sto je za vodu vodomjerAteista wrote: ↑29/05/2026 10:29Ne bih rekao da je jednostavnije i lakse napraviti kotlovnicu nego cjevovod.tokio25 wrote: ↑29/05/2026 10:01
zato sto ih grade tibra brajkovic i sl koji gledaju da sto vise profitiraju a ne da prave temeljno sve kako treba jer za toplane treba postaviti novi cjevovod do toplane i ko zna sta jos a to kosta
pa se to fino prilagodjava kako stanar zeli
stavis jos pametni onaj termostat i da vidis miline
to se moze i sada samo ljudi ne zavrcu ventile na radijatorima nego su uvijek odvrnuti pa otvore prozor jer je lakse
tako i ovo lakse je napraviti kotlovnicu kao sto rekoh pa onda jos dodatno nakon izgradnje zaradjivati nego se prikopcavati na toplane
vjerovatno nije samo cjevovod u pitanju nego jos mali milion stvari koje mi ne znamo
ko radi oko toplana ili bolje poznaje moze nam reci koja je procedura da se zgrada prikljuci na toplane
to za prelazni period se slazem iako je to max dan 2 i tu ukljucim klimu
Trebalo bi vidjeti koliko placaju oni u zgradama sa svojim kotlovnicama, ali siguran sam da je znatno manje nego toplanama, a siguran sam i da investitor zaradi.
-
neki
#4008 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Iz jednog jedinog razloga, zato što je investitoru bar duplo jeftinije i 3x brže poredati klime za grijanje nego uvesti centralno
- Ateista
#4009 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
A zar investitor ne misli i o tome sta kupci zele? Da su toplane stvarno bolja opcija, nasao bi se investitor koji bi to vidio kao prednost pa napravio dogovor sa toplanama, i povecao cijenu kvadrata, svi bi ko biva trebali da polete na te stanove da je tako.
Naravno da nije, i ja sam na toplanama ali mi nije problem priznati da je to najgora moguca opcija i ne uvjeravam sebe da je to dobro.
-
tokio25
#4010 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
daj ba koji to investitor je pitao bilo koga koje ce grijanje koju stolariju koji rasporedAteista wrote: ↑29/05/2026 12:55A zar investitor ne misli i o tome sta kupci zele? Da su toplane stvarno bolja opcija, nasao bi se investitor koji bi to vidio kao prednost pa napravio dogovor sa toplanama, i povecao cijenu kvadrata, svi bi ko biva trebali da polete na te stanove da je tako.
Naravno da nije, i ja sam na toplanama ali mi nije problem priznati da je to najgora moguca opcija i ne uvjeravam sebe da je to dobro.
ne budi smijesan
ja sam na toplanama i meni je to najbolja moguca opcija i sad se mozemo takmiciti ciji je veci
volio bih cuti zasto je najgora moguca opcija jer nisam nikad bio na bilo cemu osim toplana pa ne znam ni prednosti ni mane drugih sistema rjesenja ili sta vec
kakav ba dogovor sa toplanama?
pa nije pijaca to da se dogovaras
tu valjda ide idejno rjesenje pa onda sva papirologija itd
a ovdje investitor napravi plan 5 spratova izgradi 10 i ti pricas da nije do profita
daj ba ateista neka ostane da si nakaradan samo sa saobracajem nemoj kvariti i ostale stvari
bez zezancije volio bih cuti prednosti drugih u odnosu na toplane
- Ateista
#4011 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Ne pita investitor pojedinacno svoje klijente, ali investitor da bi uspio na trzistu mora pratiti trendove i ono sto se trazi, to je u svakom poslu tako, pa tako i u stanogradnji. Stanovi se rade prema onome sto se trenutno trazi na trzistu, pa vise nemamo one ogromne hodnike i kuhinju odvojenu, radi se open-space pristup i kuhinja integrisana sa dnevnim boravkom, svi stanovi su sad takvi jer je to trend i to se trazi, ne radi se vise onaj socijalisticki pristup stanovima, isto tako i grijanje se prilagodjava onome sto kupcima najvise odgovara.tokio25 wrote: ↑29/05/2026 13:01daj ba koji to investitor je pitao bilo koga koje ce grijanje koju stolariju koji rasporedAteista wrote: ↑29/05/2026 12:55A zar investitor ne misli i o tome sta kupci zele? Da su toplane stvarno bolja opcija, nasao bi se investitor koji bi to vidio kao prednost pa napravio dogovor sa toplanama, i povecao cijenu kvadrata, svi bi ko biva trebali da polete na te stanove da je tako.
ne budi smijesan
ja sam na toplanama i meni je to najbolja moguca opcija i sad se mozemo takmiciti ciji je veci
volio bih cuti zasto je najgora moguca opcija jer nisam nikad bio na bilo cemu osim toplana pa ne znam ni prednosti ni mane drugih sistema rjesenja ili sta vec
kakav ba dogovor sa toplanama?
pa nije pijaca to da se dogovaras
tu valjda ide idejno rjesenje pa onda sva papirologija itd
a ovdje investitor napravi plan 5 spratova izgradi 10 i ti pricas da nije do profita
daj ba ateista neka ostane da si nakaradan samo sa saobracajem nemoj kvariti i ostale stvari
bez zezancije volio bih cuti prednosti drugih u odnosu na toplane
Vec sam sve objasnio, drugi vidovi grijanja imaju fleksibilnost, mozes stimati sebi temperaturu koju hoces i raditi ustedu ako zelis, mozes grijati u bilo koja doba, te platiti onoliko koliko potrosis. Pogotovo u danasnje vrijeme kad je dosta stanova koje kupuje dijaspora koja dodje jednom ili dva puta godisnje, ili oni koji izdaju stanove na dan i nisu stalno zauzeti, zamisli koji je tek trosak takvima da moraju stalno placati pausalno grijanje umjesto da pale po potrebi kad se koristi.
Ono sto je najvaznije, drugi vidovi grijanja vecinom znatno manje kostaju i za one koji su stalno tu, toplane su jednostavno preskupe.
Da ne govorimo o bilo kakvim radovima na radijatorima i instalacijama, moras podnijeti zahtjev toplanama da ti puste vodu i platiti ne tako mali iznos samo da neko dodje da zavrne ventile, kad je neki kvar opet moras zvati toplane, znam slucaj gdje je velika steta napravljena kad je procurio radijator ili ventil u stanu, dok su zvali toplane i dok su oni dosli litri i litri vode po cijelom stanu, svaki drugi princip gdje imas kontrolu nad svojim grijanjem nema tih problema i moze se odmah reagovati.
Jedino sto mi je jos gore je plin, licno ga smatram previse opasnim i ne bih ga nikad imao u stanu, ni za grijanje ni za kuhanje, jedino mozda da imam kucu pa negdje pored posebno plinsku kotlovnicu i da po kuci se razvodi voda kroz podno grijanje to OK, ali plin u samoj kuci ili stanu nikad.
- drug_profi
#4012 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Svako treba imati A i B varijantu grijanja.
Jer jedna uvijek može zakazati.
Toplane plus inverter je najkomfornija kombinacija.
Pa onda Inverter plus centralno (plin/pelet).
Itd.
Itd.
- Haris033
#4013 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
De, ba, ne provaljuj se!
Mora da radis u mafijaskim Toplanama pa ih hvalis toliko!
Mislim da vecina zamalja na planeti “dijele” tvoje mišljenje naspram monoplostičkih Toplana..
Mora da radis u mafijaskim Toplanama pa ih hvalis toliko!
Mislim da vecina zamalja na planeti “dijele” tvoje mišljenje naspram monoplostičkih Toplana..
Last edited by Haris033 on 29/05/2026 13:28, edited 1 time in total.
- Ateista
#4014 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Imam ja inverter, upalim kad treba, ali vec previse placam toplane za bespotrebno pregrijavanje stana, i onda opet moram trositi struju ponekad da zagrijem, to mi smeta principijelno makar 10pf potrosio na inverter.drug_profi wrote: ↑29/05/2026 13:24 Svako treba imati A i B varijantu grijanja.
Itd.
- drug_profi
#4015 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Vi svi valjda mislite da postoji jeftino i dobro.
I ubjeđujete sebe u to.
I ubjeđujete sebe u to.
- Haris033
#4016 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Naravno da ima. Inverter solo.
Cuj placas masno Toplane i jos dodatno inverter?
De mi reci kako je to isplatljivo i dobro?!
Svasta cuti ovdje…
Cuj placas masno Toplane i jos dodatno inverter?
De mi reci kako je to isplatljivo i dobro?!
Svasta cuti ovdje…
-
tokio25
#4017 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
meni atista pocinje vuci na bettermena
ono visoka noga zivot fazoni a ovamo balkanski maniri
naravno nije ni do koljena bettermanu al sa ovim zadnjim komentarom se poistovjetio sa njim
ne znam meni nije problem da 5 dana u godini upalim klimu da se ugrijem jer toplane nisu pocele sa grijanjem
meni licno toplane su najbolja opcija za grijanje
doduse kod mene griju da mozes u gacama hodati tako da ne mogu govoriti o iskustvima drugih
mozda nekome stvarno nije izbor broj 1
naravno nije ni do koljena bettermanu al sa ovim zadnjim komentarom se poistovjetio sa njim
ne znam meni nije problem da 5 dana u godini upalim klimu da se ugrijem jer toplane nisu pocele sa grijanjem
doduse kod mene griju da mozes u gacama hodati tako da ne mogu govoriti o iskustvima drugih
- nepass1
#4018 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Rekao bi covjek da iz luksemburga pisesAteista wrote: ↑29/05/2026 12:55A zar investitor ne misli i o tome sta kupci zele? Da su toplane stvarno bolja opcija, nasao bi se investitor koji bi to vidio kao prednost pa napravio dogovor sa toplanama, i povecao cijenu kvadrata, svi bi ko biva trebali da polete na te stanove da je tako.
- Ateista
#4019 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Kakva visoka noga, gdje si to zakljucio? Da imam toliko para bilo bi mi svejedno koliko placam toplane, posto ih nemam na bacanje zato mi i jeste zao toliko placati nesto sto mi ne treba u toj mjeri.tokio25 wrote: ↑29/05/2026 13:34 meni atista pocinje vuci na bettermena
Mogu i ja u gacama hodati i moram svako malo otvarati da rashladim, ali cemu to? Radije bih platio manje i imao temp koja mi je taman, ne volim vrucinu generalno. Ovako placam nesto sto mi ne treba, ko da svaki dan platim kilu i po mesa a pojedem samo kilu i onaj ostatak bacim.
- drug_profi
#4020 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Plaćam toplane taman koliko vrijedi to grijanje. Meni nije skupo za kvalitet koji imam.
Kad se ugasi, pripalim inverter i paltim nekoliko maraka struje.
Inverter ni slučajno nije jednak komfor kao centralno. Jeste jeftiniji.
Zato kažem da sve ima svoju cijenu.
- Ateista
#4021 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Zavisi sta je kome dobro, kod toplana je ok sto ne razmisljas ni o cemu, i odlicno je za zimomorne ljude koji vole da im je bas jako toplo u stanu, opet kazem ja nisam takav i ne volim vrucinu, meni ono nije ugodna temperatura i prevruce mi je, a navece hladno.drug_profi wrote: ↑29/05/2026 13:30 Vi svi valjda mislite da postoji jeftino i dobro.
I ubjeđujete sebe u to.
-
tokio25
#4022 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
govorim za londonca ne striktno za tebeAteista wrote: ↑29/05/2026 13:40Kakva visoka noga, gdje si to zakljucio? Da imam toliko para bilo bi mi svejedno koliko placam toplane, posto ih nemam na bacanje zato mi i jeste zao toliko placati nesto sto mi ne treba u toj mjeri.tokio25 wrote: ↑29/05/2026 13:34 meni atista pocinje vuci na bettermena
Mogu i ja u gacama hodati i moram svako malo otvarati da rashladim, ali cemu to? Radije bih platio manje i imao temp koja mi je taman, ne volim vrucinu generalno. Ovako placam nesto sto mi ne treba, ko da svaki dan platim kilu i po mesa a pojedem samo kilu i onaj ostatak bacim.
al nebitno je to
pa nemoj otvarati nego smanji na ventilu grijanje
ovdje dolazimo kao sto su zakoni u saobracaju
tebi i svima ostalima je ponudjena najveca temperatura karikriam 35 i to se placa a tvoj izbor je da smanjis ugasis i sl
ok mogu se sloziti da je to mozda nije fer ko voli hladnije i sl
al sta ako ti sutra dijete se rodi pa hoces tako toplo?
kao sto rekoh to vec ima smisla al opet mislim da bi razliku koju bi platio da naknadno ugrijes na drugom sistemu bio isto kao da placas toplane
- Ateista
#4023 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Jedino termostatske ventile da ugradim, vjerovatno nekad i hocu, opet mi ostaje isti racun.tokio25 wrote: ↑29/05/2026 13:48govorim za londonca ne striktno za tebeAteista wrote: ↑29/05/2026 13:40Kakva visoka noga, gdje si to zakljucio? Da imam toliko para bilo bi mi svejedno koliko placam toplane, posto ih nemam na bacanje zato mi i jeste zao toliko placati nesto sto mi ne treba u toj mjeri.tokio25 wrote: ↑29/05/2026 13:34 meni atista pocinje vuci na bettermena
al nebitno je to
pa nemoj otvarati nego smanji na ventilu grijanje
ovdje dolazimo kao sto su zakoni u saobracaju
tebi i svima ostalima je ponudjena najveca temperatura karikriam 35 i to se placa a tvoj izbor je da smanjis ugasis i sl
ok mogu se sloziti da je to mozda nije fer ko voli hladnije i sl
al sta ako ti sutra dijete se rodi pa hoces tako toplo?
kao sto rekoh to vec ima smisla al opet mislim da bi razliku koju bi platio da naknadno ugrijes na drugom sistemu bio isto kao da placas toplane
Problem je sto je standard koliko griju vjerovatno na osnovu zgrada sa najlosijom izolacijom, i gdje nije bas tako losa bude prevruce.
Beba mi je davno porasla, a ni tad nismo imali potrebu da pregrijavamo ni da ga utopljavamo, sta je nama ugodno to je i bebi. Kad vidim da neko po sred ljeta oblaci bebu u duge rukave i pokriva, ne bude mi dobro. Balksnski mentalitet
-
neki
#4024 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Dosta novogradnje je na toplanama...Veneto, Butmir zgrada pored džamije na otoci, Sarajevo tower, tri nebodera između elektroprivrede i Bristola, Butmir zgrada pored zgrade službe za strance itd...Ateista wrote: ↑29/05/2026 12:55A zar investitor ne misli i o tome sta kupci zele? Da su toplane stvarno bolja opcija, nasao bi se investitor koji bi to vidio kao prednost pa napravio dogovor sa toplanama, i povecao cijenu kvadrata, svi bi ko biva trebali da polete na te stanove da je tako.
Vjeruj da za kupca nema bolje stvari od centralnog grijanja u novogradnji
-
Forumerrer
#4025 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Upravo tako.drug_profi wrote: ↑29/05/2026 13:41Plaćam toplane taman koliko vrijedi to grijanje. Meni nije skupo za kvalitet koji imam.
Kad se ugasi, pripalim inverter i paltim nekoliko maraka struje.
Inverter ni slučajno nije jednak komfor kao centralno. Jeste jeftiniji.
Zato kažem da sve ima svoju cijenu.
Dajte ljudi, poredite kruske i jabuke. Kakvo crno grijanje na inverter u Sarajevu. Sad sam se grijao preko njega 10-tak dana i ko mi kaze da je bolje od toplana, taj nije dobar u glavi.
Pricam o normalnim inverter klimama, ne o onim super skupim.