KJKP TOPLANE Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Haris033

#3976 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Haris033 »

dr_Evil wrote: 22/05/2026 09:53
moimoi wrote: 22/05/2026 09:36 Uzivaj, ko ti brani?? Nemoj samo drugima soliti pamet na temi koja nije namjenjena puhalicama :D

To sto ti po kuci moras sva vrata drzati otvorena nebil ti i druge prostorije imale neku temp da ne cvokoces kada krocis… mora da je merak.

Bi ril :D
Nikad nisam bio rahatniji nego kad sam imao centralno grijanje u stanu, svaka prostorija ugrijana, i jos podno grijanje u kupatilu, kad smo prodali stan i preselili se u kucu bas mi nedostaje ono samo odvrni, a radilo je citavu godinu, to jest Skandinavci nemaju sezonu, ili makar nije bilo gdje sam ja. U kuci Inverter, podno, i pec na drva, ali opet nije isto. Mada jest ugodjaj kad se svi smirimo zapalit vatricu i gledas je kroz staklo, pa malo pucketa :D

Ove godine u kuci(BiH) je u planu radijatori u svaku prostoriju, i naravno kamin, to jest ona pec na drva u dnevnom. Inverter samo na ljeto palit. Razmisljao sam o peletu, ali odluka :thumbup: je pala na onaj inverter zrak/voda, bila je i opcija voda/voda, ali mi mrsko kopat avliju kad je sve gotovo. Ne bih slusao ono drndalo dok puse, totalno neprirodno, ne odgovara mi ni zrak.
De baci se na guglanje prije nego što se provališ do kraja. Sistem inverter zrak/voda je TOPLOTNA PUMPA koja zimi grije kuću preko radijatora trošeći struju.Ti zimi uvodiš inverter grijanje kao primarni izvor, a to što misliš da će ti to služiti samo ljeti za hlađenje samo dokazuje da nemaš pojma šta kupuješ ni kako ti sistemi rade. Ukratko, bježiš od drva i peleta na istu tehnologiju na kojoj sam ja pobjegao od plinskih rsdijatora već 4 godine, samo što si ti platio radijatore i sistem deset puta skuplje da ti ne bi "puhalo". Svakako, dobrodošao u klub nas koji se grijemo na invertere! :thumbup:
dr_Evil

#3977 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by dr_Evil »

Haris033 wrote: 22/05/2026 10:04
dr_Evil wrote: 22/05/2026 09:53
moimoi wrote: 22/05/2026 09:36 Uzivaj, ko ti brani?? Nemoj samo drugima soliti pamet na temi koja nije namjenjena puhalicama :D

To sto ti po kuci moras sva vrata drzati otvorena nebil ti i druge prostorije imale neku temp da ne cvokoces kada krocis… mora da je merak.

Bi ril :D
Nikad nisam bio rahatniji nego kad sam imao centralno grijanje u stanu, svaka prostorija ugrijana, i jos podno grijanje u kupatilu, kad smo prodali stan i preselili se u kucu bas mi nedostaje ono samo odvrni, a radilo je citavu godinu, to jest Skandinavci nemaju sezonu, ili makar nije bilo gdje sam ja. U kuci Inverter, podno, i pec na drva, ali opet nije isto. Mada jest ugodjaj kad se svi smirimo zapalit vatricu i gledas je kroz staklo, pa malo pucketa :D

Ove godine u kuci(BiH) je u planu radijatori u svaku prostoriju, i naravno kamin, to jest ona pec na drva u dnevnom. Inverter samo na ljeto palit. Razmisljao sam o peletu, ali odluka :thumbup: je pala na onaj inverter zrak/voda, bila je i opcija voda/voda, ali mi mrsko kopat avliju kad je sve gotovo. Ne bih slusao ono drndalo dok puse, totalno neprirodno, ne odgovara mi ni zrak.
De baci se na guglanje prije nego što se provališ do kraja. Sistem inverter zrak/voda je TOPLOTNA PUMPA koja zimi grije kuću preko radijatora trošeći struju.Ti zimi uvodiš inverter grijanje kao primarni izvor, a to što misliš da će ti to služiti samo ljeti za hlađenje samo dokazuje da nemaš pojma šta kupuješ ni kako ti sistemi rade. Ukratko, bježiš od drva i peleta na istu tehnologiju na kojoj sam ja već 4 godine, samo što si ti platio radijatore i sistem deset puta skuplje da ti ne bi "puhalo". Svakako, dobrodošao u klub nas koji se grijemo na invertere! :thumbup:
Prije nego sto pocnes da googlas prvo nauci da citas i shvaatis napisanu recenicu. A recenica je glasila ovako... da ja vec imam puhalice, imam ih u svakoj kuci, i zato cu je palit samo na ljeto kad uspostavim novi sistem radijatora... Dakle, nemoj vise ziv bio, bolje idi do Korcule vidi imaju li puhalica tamo.

P.S. TOPLOTNA PUMPA je kod mrskih skandinavaca koje toliko spominjes je i izraz za inverter koji tol'ko koristis.
moimoi

#3978 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by moimoi »

Obozavam monopoliste jkp toplane :D svaki put kada udjem u stan nakon boravka na Korculi (za koju se baj d vej slazem :D) gdje upravo imam to njasre od puhalice.. ljubim i grlim svoje radijatore. Toploo kupatilo.. hodam u kratkim rukavima i bosa u sred zimeeee. :D
nepass1

#3979 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by nepass1 »

Ne skacem ja sebi usta nego ti projeciras
Takodjer necu da kenjam otvorenog wc dok je kcerka dovela drugaricu iz skole da se igraju pa gledam da zatvorim vrata hale
Valjda je cilj cetverosobnog stana da ima svak svoju prostoriju?
Isto tako ja ne mogu nazor dijasporca vrqtiti da zivi ispod mene pa to i nije moja krivica
Fino sam napisao grijacu se ja i dalje na invertere, ali da mogu plin zamjeniti su samo bajke.
Hare valjda vidis da te vise svi sprdaju na temi, da ti niko ne vjeruje sta god pises, niko te ne shvata ozbiljno
Jbg kad ti trojica kazu pjan si, lezi i valjaj se :D
Haris033

#3980 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Haris033 »

Ovdje se najglasniji osjećaju pozvani da komentarišu tehnologiju koju očigledno nisu nikad ni vidjeli, a kamoli koristili. Dok vi teoretišete i pravite "nauku" od toga zašto je nešto nemoguće, ja četiri godine sa istim uređajem (Mitsubishi Zubadan) imam stabilnih 24°C u svakom ćošku stana od 60m2 (umjesto grijanja plinskih radijatora), bez gašenja od oktobra do aprila, uz minimalne račune.
Možete vi pričati bajke o"'hladnim kupatilima" i porediti ozbiljne toplotne pumpe sa jeftinim klimama po moru koliko hoćete, to samo govori o vašem neznanju, a ne o realnosti.
Meni je u stanu toplo, bose noge i kratki rukavi su mi mjerilo, a ne vaši forumski postovi. Uživajte u mazohizmu koje Vam nude Toplane i palite konvertore po potrebi :lol: (od kojeg ono datuma Toplane ne griju, a stanivi jos uviijek hladni?), ja uživam u toploti svoje "puhakice"!
nepass1

#3981 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by nepass1 »

Kralju grijem se na invertere, pa mitsubishi ti sam ne vjeruje da u citavom stanu imas 24⁰
moimoi

#3982 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by moimoi »

Haris033 wrote: 22/05/2026 10:56 Ovdje se najglasniji osjećaju pozvani da komentarišu tehnologiju koju očigledno nisu nikad ni vidjeli, a kamoli koristili. Dok vi teoretišete i pravite "nauku" od toga zašto je nešto nemoguće, ja četiri godine sa istim uređajem (Mitsubishi Zubadan) imam stabilnih 24°C u svakom ćošku stana od 60m2 (umjesto grijanja plinskih radijatora), bez gašenja od oktobra do aprila, uz minimalne račune.
Možete vi pričati bajke o"'hladnim kupatilima" i porediti ozbiljne toplotne pumpe sa jeftinim klimama po moru koliko hoćete, to samo govori o vašem neznanju, a ne o realnosti.
Meni je u stanu toplo, bose noge i kratki rukavi su mi mjerilo, a ne vaši forumski postovi. Uživajte u mazohizmu koje Vam nude Toplane i palite konvertore po potrebi :lol: (od kojeg ono datuma Toplane ne griju, a stanivi jos uviijek hladni?), ja uživam u toploti svoje "puhakice"!
Toshiba… nije “jeftina trecerazredna”. De mi objasni tu fiziku kako ti mozes imati sa jednom jedinicom ravnomjernu temp u stanu sa barem 4 prostorije.. a da ne kazem vise.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#3983 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Chmoljo »

Haris033 wrote: 22/05/2026 10:56 Ovdje se najglasniji osjećaju pozvani da komentarišu tehnologiju koju očigledno nisu nikad ni vidjeli, a kamoli koristili. Dok vi teoretišete i pravite "nauku" od toga zašto je nešto nemoguće, ja četiri godine sa istim uređajem (Mitsubishi Zubadan) imam stabilnih 24°C u svakom ćošku stana od 60m2 (umjesto grijanja plinskih radijatora), bez gašenja od oktobra do aprila, uz minimalne račune.
ti legendo spamaš temu sa pričom koja je off topic. zadnjih par godina pola teme je o tvojim inverterima. nije uopšte stvar jesi li ili nisi u pravu, poenta je da si DOSADAN. iznio si mišljenje, neko se s tobom složio, neko ne, ali to je to. dosta, gotovo.

otvori temu i sažimaj svoja iskustva kako ti je lijepo.

jesmo se razumjeli? jesmo. eto, riješeno. :D
neki

#3984 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by neki »

ti da si toliko siguran u taj uređaj kojim se griješ ne bi ga branio na x tema u svako doba godine svakih par dana..
više da sebe lažeš nego druge
Haris033

#3985 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Haris033 »

Prvo, hvala administratoru na konstruktivnom prijedlogu, u pravu je, nema smisla da stalno ponavljam jedno te isto ljudima koji ne žele da čuju.
Što se tiče “fizike” i nevjerice kako jedna jedinica grije stan, ne moram teoretisati. Meni, mojim roditeljima (60m2 na Zubadanu nakon robije s TA peći), tetki u Visokom (40m2 na Vivax Y nakon drva i ćumura, konvektora i TA peći) i njenoj komšinici (koja je račun od 500 KM podnog grijanja smanjila na 95 KM sa istim Vivaxom) i još xy primjera prijatelja, reddit forumasa iz cijelog svijeta, itd. novčanici i topli domovi govore sve.
Na vikendici od 70m2 palim Gree G-Tech preko aplikacije dva dana ranije i ulazim u toplo. To nisu bajk već činjenice iz stvarnog života.
Moja namjera je bila isključivo da pomognem ljudima da se spase pljačke i skupog grijanja. Ko želi savjet, zna gdje me može naći i pitati. Ko želi da i dalje plaća stotine maraka Toplanama i loži ćumur, bujrum, vaš novac, vaš izbor. Ja uživam u kratkim rukavima i minimalnim računima.
Eto, nadam se da ste svi odahnuki jer sam završio sa ovom temom ovdje.. :izet: :-D
neki

#3986 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by neki »

daj Bože da je ovo zadnji put da si "završio" s temom
NediM17

#3987 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by NediM17 »

Gosti sjede u dnevnoj a lik kenja u hali otvorenih vrata.
Cim kaze kako se kupatilo ugrije parom dok se kupa sve ti je jasno.
U tom kupatilo jedino dobro uspijeva budjola. :lol:
Haris033

#3988 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Haris033 »

NediM17 wrote: 22/05/2026 15:02 Gosti sjede u dnevnoj a lik kenja u hali otvorenih vrata. :-D kaze kako se kupatilo ugrije parom dok se kupa sve ti je jasno.
Na primitivan odgovor moram replicirati.. :roll:
Vidim da te baš pogodila moja ušteda kad si spao na te seoske fore i maštanja o mom kupatilu.
Slobodno ti tješi sebe tim pričama dok plaćaš skupe račune, meni ne smeta. Svako dobro želim, primitivac.. :thumbup:
isti odgovor se odnosi i na “neki”, koji je inace moj veliki fan, obzirom da prati svaki moj post :lol:

A za moimoi imam pitanje, zna li za neku povoljnu nekretninu do 35m2 u okolini Lumbarde ili Lumbarde? :D
nepass1

#3989 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by nepass1 »

NediM17 wrote: 22/05/2026 15:02 Gosti sjede u dnevnoj a lik kenja u hali otvorenih vrata.
Cim kaze kako se kupatilo ugrije parom dok se kupa sve ti je jasno.
Kod mene 12ka u dnevnom. Mozda ima 5-6m do najudaljenijeg coska u dnevnom. Jos taj cosak nije vanjski zid i opet nije ista temperatura tu i npr 1m od klime. I on dodje i kaze u citavom stanu 24⁰
A ima na inverter temi tlocrt iz sjecanja ide dnevni pa hodnik pa spavaca. Klima u dnevnom i tvrdi da je u trecoj prostoriji 24⁰ how yes no
Ko da niko od nas klimu u zivotu vidio nije.
Ja od 2002 do 2025 nikad pidjamu nisam imao, pape ne postoje. Zimus sve morao nabaviti da rahat zaspim.
Svjestan sam ja da kod mene nije izolacija kao u novogradnji i da sam prosli stan bukvalno televizorom grijao ali ga hare zamasla kao sto ranije rekoh ni mitsubishi mu ne vjeruje :D
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#3990 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by konektovan »

Vejo Korcula, picolo mondo, sad inverteri..sta je sljedeca provala od uvazenog forumasa?! :lol:
NediM17

#3991 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by NediM17 »

Raspituje se za nekretninu na Korculi, ustedio na grijanju inverterom.
Jbg. malo se izmrznes zimi al' zato 35 m2 u Kroaciji. :lol:
Ateista

#3992 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Ateista »

Haris033 wrote: 22/05/2026 13:06 Prvo, hvala administratoru na konstruktivnom prijedlogu, u pravu je, nema smisla da stalno ponavljam jedno te isto ljudima koji ne žele da čuju.
Što se tiče “fizike” i nevjerice kako jedna jedinica grije stan, ne moram teoretisati. Meni, mojim roditeljima (60m2 na Zubadanu nakon robije s TA peći), tetki u Visokom (40m2 na Vivax Y nakon drva i ćumura, konvektora i TA peći) i njenoj komšinici (koja je račun od 500 KM podnog grijanja smanjila na 95 KM sa istim Vivaxom) i još xy primjera prijatelja, reddit forumasa iz cijelog svijeta, itd. novčanici i topli domovi govore sve.
Na vikendici od 70m2 palim Gree G-Tech preko aplikacije dva dana ranije i ulazim u toplo. To nisu bajk već činjenice iz stvarnog života.
Moja namjera je bila isključivo da pomognem ljudima da se spase pljačke i skupog grijanja. Ko želi savjet, zna gdje me može naći i pitati. Ko želi da i dalje plaća stotine maraka Toplanama i loži ćumur, bujrum, vaš novac, vaš izbor. Ja uživam u kratkim rukavima i minimalnim računima.
Eto, nadam se da ste svi odahnuki jer sam završio sa ovom temom ovdje.. :izet: :-D
Glavni problem je sto vecina nema izbora, ne moze da se skine sa toplana. Da mogu, ne bih ni dana razmisljao i odlucio bih se za komfor i ustedu, umjesto pregrijanih prostorija tokom dana kad je hladno i smrzavanja navece kad ugase, ili u prelaznim periodima. Nije mi jasno kome to moze biti komfor.
Jbg, meni nije problem priznati da sam osudje na toplane i da nemam izbora, jedino da stan promijenim.
muha_sa

#3993 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by muha_sa »

Evo nam ćafirage :D sad će replika na repliku i beskonacna rasprava :lol: :lol:
zubi

#3994 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by zubi »

Ateista wrote: 23/05/2026 06:29 Glavni problem je sto vecina nema izbora, ne moze da se skine sa toplana. Da mogu, ne bih ni dana razmisljao i odlucio bih se za komfor i ustedu, umjesto pregrijanih prostorija tokom dana kad je hladno i smrzavanja navece kad ugase, ili u prelaznim periodima. Nije mi jasno kome to moze biti komfor.
Jbg, meni nije problem priznati da sam osudje na toplane i da nemam izbora, jedino da stan promijenim.
Promjeni ziv bio, jos bolje idi u privatnu kucu...
nepass1

#3995 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by nepass1 »

muha_sa wrote: 23/05/2026 06:31 Evo nam ćafirage :D sad će replika na repliku i beskonacna rasprava :lol: :lol:
Cekamo respa da se ukljuci i objasni im kako stvari stoje :D
Ateista

#3996 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Ateista »

zubi wrote: 23/05/2026 09:31
Ateista wrote: 23/05/2026 06:29 Glavni problem je sto vecina nema izbora, ne moze da se skine sa toplana. Da mogu, ne bih ni dana razmisljao i odlucio bih se za komfor i ustedu, umjesto pregrijanih prostorija tokom dana kad je hladno i smrzavanja navece kad ugase, ili u prelaznim periodima. Nije mi jasno kome to moze biti komfor.
Promjeni ziv bio, jos bolje idi u privatnu kucu...
Navikao i na stan i na lokaciju, ne mijenja mi se.
Ali bih volio toplane otkazati.
Better Man

#3997 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Better Man »

Haris033 wrote: 22/05/2026 13:06 Prvo, hvala administratoru na konstruktivnom prijedlogu, u pravu je, nema smisla da stalno ponavljam jedno te isto ljudima koji ne žele da čuju.
Ja se grijem na plin. Nisam na toplanama, već sam odlučujem koliko ću potrošiti, kolika će mi biti temperatura i imam punu komociju. Te priče koje nam ovdje pišeš su najobičnije bajke za malu djecu. Te tvoje klime i invetri ne mogu u istu rečenicu sa radijatorima. Kažeš da si u kratkim rukavima, a ja Ti kažem da onaj ko zimi može boraviti u stanu ili kući u kratkim rukavima ne zna naštimati grijanje, jer ako se moraš skinuti u kratke rukave, onda Ti je temperatura previsoka. Ja imam na kući urađenu termoizolaciju i nije mi potrebno puno da se ugrije i termostat programiram kako mi odgovara i računi su mi ok. Tako da te bajke ostavio za sebe, jer ta klima i inventar ne mogu ugrijati stan ili kuću kao radijatori. I još jedna stvar, moraš imati klimu u svakoj prostoriji i čisto sumnjam u te male troškove. Platiš Ti na struju daleko više. Imaš Ti troškove kao i oni što imaju plinsko grijanje i nisu na toplanama ili oni koji jesu na toplanama.. Ja malo plaćam struje, a Ti plaćaš daleko više. Tako da nije tačno da si uštedio na računu za grijanje ave što si navodno uštedio si pretvorio u trošak na struju. I ne znam kakav je to račun od 500 KM za podno grijanje? Jedino ako 24 sata cijelu zimu grijanje radi, što nije normalno i bolesno je. Ili si izmislio cifru od 500 KM.
Post Reply