Arminovski wrote: ↑19/05/2026 21:09
Dozer wrote: ↑19/05/2026 16:35
Koja su objasnjenja "prizemnija" za letecu kuglu, po izgledu, boji i presijavanju vjerovatno od nekog metala, pri cemu nema vidljivog pogona i ne proizvodi nikakav zvuk, a sto su cesto karakteristike mnogih prijavljenih i snimljenih NLO-a, uz "uobicajene" ogrimne brzine kretanja i ostrog manevrisanja...?
Pa, sama činjenica da pitaš trebala bi biti neka naznaka da možda i nisi pročešljao sve opcije ili da si odabrao jednu koja paše tvom narativu. Pričam o videu, o tome šta si ti lično doživio nemam šta reći.
Prihvaticu ja bez problema prizemnija i logicna objasnjenja, ali nikako ne mogu prihvatiti da ne vjerujem svojim ocima.
Tako je govorio i hazreti Smrčak 1-15

Šalu na stranu, oči tj mozak znaju i prevariti, pogotovo ako između sebe i objekta u pitanju imaš minimalno 3-4 interfejsa. Na slici imaš samo dva, ili recimo tri: tvoj ekran, tvoje oči i tvoj mozak. Svaki od tih interfejsa mogu da uvedu novu informaciju koja ustvari ne postoji.
Naravno, i uobicajeno, ovdje je isla serija hihi-haha i kojekakvih nebuloznih upadica.
Kriv sam.
Vidio sam i ja par puta u životu stvari koje nisam mogao objasniti od koje se jedna podudarala kretnjom sa ovim videima ali mi nikad nije palo na pamet da proglasim da sam vidio E.T-a ili bilo šta blisko tome.
Posto i danas imam tu sliku, evo ti je, s opisom desavanja. Cisto me zanima jos neko misljenje. Ne zaboravi da smo nas dvojica ovo gledali svojim ovima, nema nikakvih filtera i interface-a. Nazalost, samo je uslikano.
Prvo se pojavilo iza oblaka lijevo, i nekih 2-3 sec. se pravolinijski kretalo u smjeru strelice lijevo.
Onda je samo skrenulo vertikalno i doslo za 2 sec. do tacke gdje je uslikano, tu je lebdilo jos 2 sec., a onda se samo "ispalilo" vertikalno u nebo i nestalo iz vida bukvalno za sekundu, a to znaci da se iz mjesta pokrenulo bukvalno brze od metka, tj. cca. bar 2.000+ m/s.
Znas cime se bavim decenijama. Ako zaista mislis da nisam u stanju procijeniti daljinu, velicinu i brzinu objekta, onda OK. Ja i dalje znam sta sam gledao.
Zumirao sam na kompjuteru, pokusavao izostriti, ali jednostavno nisam mogao dobiti nista vise od djelimicnog prepoznavanja jajaste forme ostrih ivica, poput heksagona, mozda i oktagona, crne boje.