Bášča
Moderator: anex
- TriDe
#7651 Re: Bášča
Svijet je od korone u periodu krize i neizvjesnosti.
Dovoljno je viditi kako USA od Rusije i dalje kupuje đubrivo.
Sada jedna koza u našoj zemlji vrijedi 700 KM. Njena prodajna vrijednost je 300, ali zbog đubriva i jarića ona je tebi više nego duplo vrijedna. Tako računa čovjek koji živi od stoke. Kaže tele nije na prodaju. Ako ga prodam, ja ću jesti kupovnu salamu zvanu pašćetina.
Jer u Bosni za pare ne možeš više kupiti kvalitet. Meso Boga pitaj odakle, mesare smrde, na pijacama muljatori sve pršću, a hoćeš med za lijeka, moraš prevrnut sela da jednog čoju nađeš.
Ljudi će se vratit zemlji, htjeli to ili ne. Jer na svojoj zemlji si svoj gazda. Jedino mjesto gdje bez hilne možeš razgoditi po svom tabijatu.
Svaki gazda ti isiše krv. Imao sam ja poslove masno plaćene. Sada uskoro aBd idem na svoje selo, u dedovinu da uložim.
Sada jedna koza u našoj zemlji vrijedi 700 KM. Njena prodajna vrijednost je 300, ali zbog đubriva i jarića ona je tebi više nego duplo vrijedna. Tako računa čovjek koji živi od stoke. Kaže tele nije na prodaju. Ako ga prodam, ja ću jesti kupovnu salamu zvanu pašćetina.
Jer u Bosni za pare ne možeš više kupiti kvalitet. Meso Boga pitaj odakle, mesare smrde, na pijacama muljatori sve pršću, a hoćeš med za lijeka, moraš prevrnut sela da jednog čoju nađeš.
Ljudi će se vratit zemlji, htjeli to ili ne. Jer na svojoj zemlji si svoj gazda. Jedino mjesto gdje bez hilne možeš razgoditi po svom tabijatu.
Svaki gazda ti isiše krv. Imao sam ja poslove masno plaćene. Sada uskoro aBd idem na svoje selo, u dedovinu da uložim.
-
zippoo87
#7652 Re: Bášča
Ja zivim u gradu ali u gradu imam i ovu neniu kucu i imanje...to je trenutno najveci komad zemlje u gradu i ima ogromnu gradjevinsku vrijednost,cifra je sa puno nula. Ali meni cifre toliko i ne trebaju,imam i ovako sve sto se parama moze kupiti i jos uvijek sadim sebi ovako hranu,zimnicu a visak se proda i od toga se plati sve sto je ulozeno,plus jos i ostanu mami 1-2 penzije "na kafu". Meni dovoljno zimnicu da imam,jer ja uz svaki obrok cijelu godinu jedem i neku salatu. Meni je nezamislivo da jedem bez salate neke. A da bi to sve imao,moram sebi proizvesti,jer vecinu zimnice ne mozes ni kupiti ,dzaba ti pare,jer niko ne prodaje ono sto je najbolje,tipa paradajz sosove,pravi ajvar,tabasco chili paprike ,100% cijedjene sokove od grozdja,mix jabuka-dunja,itd. jer vrijednost 1l tog soka bi komercijalno bila preko 10 KM trenutno. Pa to sve proizvedes sebi i uzivas. Zato ja nisam bolestan...ove godine me nije 2 puta u godini glava zaboljela. Sve to ima svoje.TriDe wrote: ↑10/05/2026 22:14 Svijet je od korone u periodu krize i neizvjesnosti.
Last edited by zippoo87 on 11/05/2026 00:55, edited 1 time in total.
- Danguba
#7653 Re: Bášča
Ne zalijeci se.TriDe wrote: ↑10/05/2026 22:14 Svijet je od korone u periodu krize i neizvjesnosti.
Drugo je imati posao, zaradu i komad zemlje da obradjujes za sebe.
Zivjeti od zemlje, davno proslo vrijeme kada se moralo a tada je bilo samo prezivljavanje.
Znas li ti koji je posao obraditi zemlju, posijati, gledati u nebo, obrati i naci mjesto za plasman.
Ljudi su sve probali i mnogi odustali.
- TriDe
#7654 Re: Bášča
@zippoo87
Najbolje je iz svoje bašče. Prvo dokazano zdravo, a onda kvalitet koji se po zapadu plaća zlatom.
@Danguba
Posao ovog puta nosim sa sobom kući. Fleksibilno radno vrijeme, uz potrebni odmor za psihu. Dovoljno sam radio ovih 15 godina, da bi mogao kombinovati između dedovine i home office platice.
Najbolje je iz svoje bašče. Prvo dokazano zdravo, a onda kvalitet koji se po zapadu plaća zlatom.
@Danguba
Posao ovog puta nosim sa sobom kući. Fleksibilno radno vrijeme, uz potrebni odmor za psihu. Dovoljno sam radio ovih 15 godina, da bi mogao kombinovati između dedovine i home office platice.
- Chloe
- Photo mod
#7655 Re: Bášča
Nažalost ...TriDe wrote: ↑10/05/2026 22:14 Svijet je od korone u periodu krize i neizvjesnosti.
- Chloe
- Photo mod
#7656 Re: Bášča
Kako su vam bašte prošle ovih dana ... led, snijeg, pljuskovi, mraz, niske temperature ... 
-
zippoo87
- TriDe
#7658 Re: Bášča
Nek si posadio 200 komada i nek je prinos po stabljici 4 kg. Bome fino ćete omastiti brkove salatom.zippoo87 wrote: ↑18/05/2026 20:44 Kod mene evo poslije kise,sve top. Jesam tretirao zastitom prije a led me je zaobisao.
Evo paradajz danas,vec sam mu kidao zaperke,krenuo opasno bujati.
I pogledajte razliku paradajz koji sam ja sadio a lijevo je mama.
Isti paradajz,isti dan sadjeno...samo nisu iste ruke radile
![]()
Još dio možeš osušiti, ma milina.
-
zippoo87
#7659 Re: Bášča
Ne susim nista...pretvorim u sosove i salate. Evo upravo sam danas otvorio zadnju flasu sosa...od sada nastupa susni period,dok ne prispije moj paradajz. Malo cu kupovati ali ovaj kupovni nije cemu,mada ja uzmem onaj rozi,sto bude ukusniji malo.TriDe wrote: ↑21/05/2026 15:38Nek si posadio 200 komada i nek je prinos po stabljici 4 kg. Bome fino ćete omastiti brkove salatom.zippoo87 wrote: ↑18/05/2026 20:44 Kod mene evo poslije kise,sve top. Jesam tretirao zastitom prije a led me je zaobisao.
Evo paradajz danas,vec sam mu kidao zaperke,krenuo opasno bujati.
I pogledajte razliku paradajz koji sam ja sadio a lijevo je mama.
Isti paradajz,isti dan sadjeno...samo nisu iste ruke radile
![]()
Još dio možeš osušiti, ma milina.![]()
-
zippoo87
#7660 Re: Bášča
Evo jedan jucerasnji photo dump od mene...voce i povrce.
I Bajram Serif Mubarek Olsun
I Bajram Serif Mubarek Olsun
- Danguba
- Chloe
- Photo mod
#7662 Re: Bášča
Paprike "prehladile" ali oporavljaju se, lubenice se smrzle morala sam nove sadnice nabavljati ( svojih više nisam imala).
Krompir je u cvatu, nakon mraza brzo se oporavio.
Posadila sam sadnice batata, primile su se, ostaje da vidim kako će se dalje razvijati i šta ću na kraju dobiti.
Posadila sam sadnice batata, primile su se, ostaje da vidim kako će se dalje razvijati i šta ću na kraju dobiti.
-
zippoo87
#7663 Re: Bášča
Ja danas udarao kolceve za paradajz...to mi je najtezi posao u sezoni...jer prvo moram sa cuskijom od 10 kg i macolom od 10 kg,napraviti rupe u zemlji,jer je kamenito ,pa onda u te rupe zabiti kolceve. To je bas momacki posao...dva dana radim i bas crknem...jer napravim preko 1000 udaraca tom macolom a nije lako ni iscupati cuskiju iz zemlje,kada se zabije 35 cm u zemlju i kamen.Chloe wrote: ↑28/05/2026 12:37 Paprike "prehladile" ali oporavljaju se, lubenice se smrzle morala sam nove sadnice nabavljati ( svojih više nisam imala).
Posadila sam sadnice batata, primile su se, ostaje da vidim kako će se dalje razvijati i šta ću na kraju dobiti.![]()
Poslije toga ide okopavanje i zagrtanje i postavljanje sistema z navodnjavanje i onda vezivanje. Mada je bas narastao za ova zadnja 4 dana,kako je ugrijalo...poceo je i cvjetati.
Paprike su isto malo krenule,kako je ugrijalo,inace one ne micu kada je niska temperatura a i kvrce se listovi,iako nema usiju...ali krenuti ce i one...borba je .
I kod mene su i lubenice i dinje nikle vecinski,ja ubo sjemenke direktno u zemlju i nikle za 5 dana. Ali je suho vec...zemlja se isusila...moram sto prije i navodnjavanje napraviti,mada sam mislio da necu morati zuriti sa tim.
- banjaluka078
#7664 Re: Bášča

1,1 kg u ovom branju.
Od početka mjeseca u nekoj konstrukciji i moleraju, ni prišla bašti, rasada tužno gleda prema gredicama...za vikend se bacam na poljoprivredu, samo da otpušem sve što se pojelo.
-
zippoo87
#7665 Re: Bášča
Ja sam svoje i pojeo vec
Tresnje sada jedem...konacno su uzrile.
Tresnje sada jedem...konacno su uzrile.
- Danguba
#7666 Re: Bášča
Kako lijepa boja, ukusne i slatke. 
- banjaluka078
-
zippoo87
#7668 Re: Bášča
I kod mene su mjesecarke ali ono,najvise "bace" u maju a poslije to ide pokoja jagoda...mada ja njima ne dajem nikakvu hranu...a evo danas da ih nisam zalio,neke bi umrle skroz...spasio sam ih u zadnji casbanjaluka078 wrote: ↑29/05/2026 14:08Ove moje mjesečarke kasnije krenu, ali ih zato imam cijelog ljeta. Ili barem dok ih ne sprži sunce ili ih se ne dočepaju mravi.
Dobar dio dana budu osuncane i zemlju isusi brzo...ali dobro,dvije kante vode mogu zaliti to pomalo ili 4 da fino zalijem a uz kucu su mi,pa nije problem.
Danas sam paradajz zagrnuo i jucer okolio,sve je spremno za postavljanje navodnjavanja. Jos da to rijesim i da malo odmorim...svaki dan radim zadnjih dana...po 2-3-4-5 sati. Plus posao od kuce,pa kada zavrsim,trk na njivu da odradim i ovo.
- Chloe
- Photo mod
#7669 Re: Bášča
Kiša odlično "sjela" na baštu ...

-
zippoo87
#7670 Re: Bášča
Kod mene to nista ne znaci...ja danas cijeli dan bio na njivi,suho sve kao barut. Zato sam razveo danas crijeva za navodnjavanje,kap po kap po cijeloj basci. Vode u bunaru imam kao u prici,dotok odlican...danas sam ispumpao izmedju 3 i 4 kubika i zaljevao dok sam postavljao crijeva i testirao sistem.
Sada moze i toplotni udar,voda je tu.
- holowey
#7672 Re: Bášča
mirisu sa slike...
- Chloe
- Photo mod
- banjaluka078
- Chloe
- Photo mod
#7675 Re: Bášča
Kod nas je bilo presuho, nakon kiša uz sunce možeš vidjeti Kako sve napreduje.zippoo87 wrote: ↑04/06/2026 22:44Kod mene to nista ne znaci...ja danas cijeli dan bio na njivi,suho sve kao barut. Zato sam razveo danas crijeva za navodnjavanje,kap po kap po cijeloj basci. Vode u bunaru imam kao u prici,dotok odlican...danas sam ispumpao izmedju 3 i 4 kubika i zaljevao dok sam postavljao crijeva i testirao sistem.![]()
Sada moze i toplotni udar,voda je tu.![]()
Ovo proljeće je puno hladnije od lanjskog, i vidim u bašti baš 8 nije kao lani u ovo doba.
Paradajz se odmeće, također jedne paprike i patlidžan. Lubenica bortala, nakon kiše se malo trgla. Buranija nikakva, i to iz drugog puta. Vidjet ću kako će ići slijedeća tura.
Salata opet jedna prolazi, druga dolazi, rotkvice treću turu berem, jedino ne nađoh sjeme luka da ga sad sijem da opet imam mladog kasnije ...
Ma dobro ,je. Ne nosim mob sa sobom pa nemam sličica, a morat ću zabilježiti i nabaviti koju kad stignem.