Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

TriDe

#7651 Re: Bášča

Post by TriDe »

Svijet je od korone u periodu krize i neizvjesnosti.

Dovoljno je viditi kako USA od Rusije i dalje kupuje đubrivo.

Sada jedna koza u našoj zemlji vrijedi 700 KM. Njena prodajna vrijednost je 300, ali zbog đubriva i jarića ona je tebi više nego duplo vrijedna. Tako računa čovjek koji živi od stoke. Kaže tele nije na prodaju. Ako ga prodam, ja ću jesti kupovnu salamu zvanu pašćetina.

Jer u Bosni za pare ne možeš više kupiti kvalitet. Meso Boga pitaj odakle, mesare smrde, na pijacama muljatori sve pršću, a hoćeš med za lijeka, moraš prevrnut sela da jednog čoju nađeš.

Ljudi će se vratit zemlji, htjeli to ili ne. Jer na svojoj zemlji si svoj gazda. Jedino mjesto gdje bez hilne možeš razgoditi po svom tabijatu.

Svaki gazda ti isiše krv. Imao sam ja poslove masno plaćene. Sada uskoro aBd idem na svoje selo, u dedovinu da uložim.
zippoo87

#7652 Re: Bášča

Post by zippoo87 »

TriDe wrote: 10/05/2026 22:14 Svijet je od korone u periodu krize i neizvjesnosti.

Sada jedna koza u našoj zemlji vrijedi 700 KM. Njena prodajna vrijednost je 300, ali zbog đubriva i jarića ona je tebi više nego duplo vrijedna. Tako računa čovjek koji živi od stoke. Kaže tele nije na prodaju. Ako ga prodam, ja ću jesti kupovnu salamu zvanu pašćetina.

Jer u Bosni za pare ne možeš više kupiti kvalitet. Meso Boga pitaj odakle, mesare smrde, na pijacama muljatori sve pršću, a hoćeš med za lijeka, moraš prevrnut sela da jednog čoju nađeš.

Ljudi će se vratit zemlji, htjeli to ili ne. Jer na svojoj zemlji si svoj gazda. Jedino mjesto gdje bez hilne možeš razgoditi po svom tabijatu.

Svaki gazda ti isiše krv. Imao sam ja poslove masno plaćene. Sada uskoro aBd idem na svoje selo, u dedovinu da uložim.
Ja zivim u gradu ali u gradu imam i ovu neniu kucu i imanje...to je trenutno najveci komad zemlje u gradu i ima ogromnu gradjevinsku vrijednost,cifra je sa puno nula. Ali meni cifre toliko i ne trebaju,imam i ovako sve sto se parama moze kupiti i jos uvijek sadim sebi ovako hranu,zimnicu a visak se proda i od toga se plati sve sto je ulozeno,plus jos i ostanu mami 1-2 penzije "na kafu". Meni dovoljno zimnicu da imam,jer ja uz svaki obrok cijelu godinu jedem i neku salatu. Meni je nezamislivo da jedem bez salate neke. A da bi to sve imao,moram sebi proizvesti,jer vecinu zimnice ne mozes ni kupiti ,dzaba ti pare,jer niko ne prodaje ono sto je najbolje,tipa paradajz sosove,pravi ajvar,tabasco chili paprike ,100% cijedjene sokove od grozdja,mix jabuka-dunja,itd. jer vrijednost 1l tog soka bi komercijalno bila preko 10 KM trenutno. Pa to sve proizvedes sebi i uzivas. Zato ja nisam bolestan...ove godine me nije 2 puta u godini glava zaboljela. Sve to ima svoje.
Last edited by zippoo87 on 11/05/2026 00:55, edited 1 time in total.
Danguba

#7653 Re: Bášča

Post by Danguba »

TriDe wrote: 10/05/2026 22:14 Svijet je od korone u periodu krize i neizvjesnosti.

Ne zalijeci se.

Drugo je imati posao, zaradu i komad zemlje da obradjujes za sebe.
Zivjeti od zemlje, davno proslo vrijeme kada se moralo a tada je bilo samo prezivljavanje.
Znas li ti koji je posao obraditi zemlju, posijati, gledati u nebo, obrati i naci mjesto za plasman.
Ljudi su sve probali i mnogi odustali.
Post Reply