Truba wrote: ↑15/05/2026 11:21
ja sam prvi put prosao odlicnim u 4. osnovne kad sam promijenio skolu u 2 kilometra
dakle postoji i druga strana medalje...profesori ukalupe djaka i nema mu pomaka s trojke četvorke
I to je istina.
Mama je par godina radila kao profesor nakon faksa, nekakva praksa u SFRJ ne znam o cemu se radilo, uglavnom teza je da profesori ili nastavnici takodje dobijaju ocjene i da i oni imaju "nadgledno tijelo". Koje prati njihov sistem rada, kako su uspjesni, i kakav im je prosjek ocjena.
E sad, laicki ja sam postavio pitanje pa zasto ne dajes petice svima i popravis sebi prosjek. Kaze, ne mozes jer onda si sumnjiv onom iznad tebe, i tad smo usli u tu temu "kalupa". Profe imaju predmisljenje o svakom uceniku, i ako si trojkas nekad dobijes 3 i ako si zasluzio vise, prosto "prosjek". A peticaru se i oprosti los rad, lose naucena lekcija, pa mu se navuce na pet iako zna za 4. Trojkasu ce oprostiti i nece mu dati bas keca.
Onda sam pitao za jedinicare, kaze njima se daje ocjena koju su zasluzili, jedan pa jedan. Ako i zna nesto, nedovoljno za dva, nema poklanjanja.
Meni jako nepravedno, ali ja sam samo dobrodusna jedinka
I tetka je profa matematike u penziji, ona jos rigoroznija, sa peticarima drzala dodatne satove i trenirala ih za takmicenja iz matematike. Jedinicaru upise keca prije nego i pregleda rad. I to sam svjedocio kad me natjerala da idem kod nje u skolu na vjezbe matematike, ja prdonja od 25 godina vjezbam nesto za faks i ucionica puna srednjoskolaca koji znaju vise nego cu ja ikada o matematici znati. Pa sam pratio kako ocjenjuje radove.
Ali zato matematicare i fizicare nikad nisam ni volio.