Milić Vukašinović

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

milojicabrzi

#376 Re: Milić Vukašinović

Post by milojicabrzi »

Ma bilo je tu raznih postava i kombinatorika...Nakon što je otišao Mišo u vojsku, nekad '82-'83. ubrzo odlazi i Leiner, Mišo negdje na Kosovo, Leiner u Rumu (ima u njegovoj knjizi nekih priča o tome, kako mu je Štulić dolazio u posjetu, pa su radili koncert), tada je u Rumi u vojsci i Dražen Šoltz, nekadašnji bubnjar valjka.

Bila je postava sa bubnjarom Srećkom Antoniolijem (snimio album Kad fazani lete, jedni album na kojem nije svirao Leiner), kao i basistom iz Aerodroma Remo Cartagene, u nekim kombinacijama sa Pađenom (imaš intervju nakon koncerta Azre u Ljubljani '84. tad je bila ta ekipa).

https://www.youtube.com/watch?v=BJ8469cfhjk

To su sve dešavanja između Džonijevih odlazaka u Holandiju.

Odozgo je doveo basistu Stephena Keppa, Belgijanca, pa su onda svirali sa Pađenom, onaj koncertni album "Zadovoljština". Nakon toga osniva Sevdah Shutle band bubanj svira Branko Knežević Kneža (opet Aerodrom i Pađenova raja), Leinera više nema, tu su Tomislav Šojat, Pađen, Kneža i Štulić.

Kneža isto preminuo prije 10-ak godina...

Eto, udaljismo se od teme o Miliću :D
Better Man

#377 Re: Milić Vukašinović

Post by Better Man »

dale cooper wrote: 10/05/2026 20:15 Haustor se isto može naći u tim pričama o najboljim. Imaju nekoliko albuma za kandidaturu.
Itekako. Treći svijet je remek djelo. U početku ga publika nije shvatila i primila najbolje kako kažu sami članovi Haustora i to je dovelo do toga da se Rundek i Sacher raziđu. Dvije potpuno suprotne ličnosti u pogledu i razmišljanju o muzici, a napravili su tako genijalan album. Tek kasnije protekom godina Treći svjet je publika prihvatila i smatra ga najboljim albumom haustora i jednim od najboljih albuma ex Yu rocka.
Better Man

#378 Re: Milić Vukašinović

Post by Better Man »

milojicabrzi wrote: 11/05/2026 09:27 Ma bilo je tu raznih postava i kombinatorika...Nakon što je otišao Mišo u vojsku, nekad '82-'83. ubrzo odlazi i Leiner, Mišo negdje na Kosovo, Leiner u Rumu (ima u njegovoj knjizi nekih priča o tome, kako mu je Štulić dolazio u posjetu, pa su radili koncert), tada je u Rumi u vojsci i Dražen Šoltz, nekadašnji bubnjar valjka.

Bila je postava sa bubnjarom Srećkom Antoniolijem (snimio album Kad fazani lete, jedni album na kojem nije svirao Leiner), kao i basistom iz Aerodroma Remo Cartagene, u nekim kombinacijama sa Pađenom (imaš intervju nakon koncerta Azre u Ljubljani '84. tad je bila ta ekipa).

https://www.youtube.com/watch?v=BJ8469cfhjk

To su sve dešavanja između Džonijevih odlazaka u Holandiju.

Odozgo je doveo basistu Stephena Keppa, Belgijanca, pa su onda svirali sa Pađenom, onaj koncertni album "Zadovoljština". Nakon toga osniva Sevdah Shutle band bubanj svira Branko Knežević Kneža (opet Aerodrom i Pađenova raja), Leinera više nema, tu su Tomislav Šojat, Pađen, Kneža i Štulić.

Kneža isto preminuo prije 10-ak godina...

Eto, udaljismo se od teme o Miliću :D
Nas prvom solo albumu Balkanska rapsodija štulić je potpisao Leinedra kao saradnika na albumu. Nije se pojavljivao u spotovima i koncertima, samo je pomogao oko albuma.
Better Man

#379 Re: Milić Vukašinović

Post by Better Man »

milojicabrzi wrote: 08/05/2026 13:40
dječak sa šibicama wrote: 08/05/2026 11:49 Kasnije su se poklali Divjan i Saper i ono smece Krstic Nebojsa.

Koliko ja pratim, Saper i Krstic rezimske kujice oduvijek, a Divjan alternativa.

Slusao sam Idole ali da su neka vrijednost, vala i nisu. Stulic, kojeg ne volim niti sam volio Azru, za Idole je gigant. U umjetnickom smislu.
Inače, Vlada je Divljan kod nas u BiH ima prezime Divjan, pa ljudi često griješe.

Šta ja znam, zanimljiv autor, volim par pjesama, Rusija je posebno simpatična, imao je dobrih radova i kad je sarađivao sa Maksom Juričićem i onim bendom "Nevladina organizacija".
Nevladina organizacija je bio njegov bend i sa njim u bendu su bili njegov najbolji prijatelj Zdenko Kolar s kojim je prijatelj posato kao petogodišnjak, kada se Zdenko sa svojim roditeljima doselio u zgradu gdje je Vlada stanovao i baš taj prvi dan su se upoznali i ostali nerazdvojini sve do Vladine smrti. Tu je bio i Gile iz Orgazma, Marko Milivojević, posljednji bubnjar EKV-a i A.P. Šandorov, pijanista i Vladin saradnik na njegovom prvom solo albumu koji se zvao Tajni život A.P. Šandorova.
Better Man

#380 Re: Milić Vukašinović

Post by Better Man »

Osmi Socrates wrote: 08/05/2026 12:14 Na sklonost ka pretjerivanju u tvrdnjama sam navikao otkad sam počeo zalaziti na bosanske forume. Od potpunog nipodaštavanja jednog čovjeka od strane jednog forumaša do kovanja u zvijezde od strane drugog.

Ne bih se složio da u studiju i od žabe možeš napraviti dobrog pjevača. Pa tako niti je Tifa bio žaba, niti je Bregović od njega "napravio" dobrog pjevača. Poznata je Bregina izjava iz tog vremena da na miksanje ploče ne troši puno para, jer prosječan slušaoc Bijelog Dugmeta nema para da kupi mašineriju potrebnu da se u potpunosti uživa u čarima savršeno tehnološki odrađene ploče. A oni koji imaju para ionako ne slušaju Bijelo Dugme. :lol:

Ništa on nije "napravio" od Tife na toj ploči. To što čuješ, to je to. I zvuči na momente odlično. Nikako žaba.

Svejedno, da bi bio značajan, ne moraš ni biti dobar pjevač. Ni na ploči ni uživo. Recimo, Houra na Heroju Ulice (na ploči) zvuči tragi-komično. Mislim da nije bilo lošije izvedbe pjesme u jugoslavenskoj muzici. Prosto rečeno, užas.

Ali... Upravo to i jeste poenta pjesme. Da je on lik koji ni u jednom scenariju, nikad, ali fucking nikad, ne može biti neko ko će zainteresirati djevojku koju voli (ili idealizira). Da je nezgrapan, ne pripada u njen svijet, izvan je njene lige, totalni autsajder. Creep, što bi rek'o Yorke. Pa, između ostalog, i katastrofalan pjevač. :lol:

Kad se to ima u vidu, Heroj Ulice postaje jedna od najiskrenijih izvedbi jugoslovenske muzike. Skoro da i nema konkurenta. Iskrenost je veoma važna u popularnoj muzici, barem meni. Prva stavka.

Izvinjavam se na digresiji. :lol:

Naravno da je bendu poput Dugmeta bilo važno da im pjevač zvuči dobro uživo na svakom koncertu. Ali to je bila njihova tadašnja briga. Ono što mi imamo danas je Tifa na ploči, i na tom albumu na momente zvuči fantastično. Kakva žaba, jbg. :?
Davorin Bogović je bio opičen i pomalo lud i nepouzdan. Nije se pojavio na snimanju albuma i Houra je silom prilika otpjevao čitav album Heroj ulice i upravo je naslovna pjesma u njegovoj interpretaciji postala kultna.
turbofolk

#381 Re: Milić Vukašinović

Post by turbofolk »

Edin H. wrote: 10/05/2026 11:54
Mića veze sa pjevanjem nema.

Tifa najbolji u Jugoslaviji, ali s obzirom da je ljubitelj svega što vole mladi izgubio je glas.

Može li se povratiti ne znam.
Voli sve što vole mladi samo se duže oporavlja :D

Milić je najbolje otpjevao pjesmu Bye bye moja malena, od svih svojih pjesama.

A za Lipe cvatu...

Lipe cvatu nije pastirski rock`n`roll. Sam Zoran Redžić je u jednom dokumentarcu o dugmetu rekao, opisujući taj album, mi smo sa pastirskog rock`n`rolla prešli na narodnjake :D :D
Better Man

#382 Re: Milić Vukašinović

Post by Better Man »

Toffee karamela wrote: 08/05/2026 11:25
toska wrote: 06/05/2026 22:45
Edin H. wrote: 06/05/2026 22:11 Tifa je ozbiljan rock and roll pjevač, prekucao je sa onim samostalnim albumom, Alen je sluhista i odličan pop/folk pjevač.
Tifa je mislim 96. i 98. u Skenderiji imao solo koncerte i ne sjećam se pucanja glasa, ima i na YT nešto, ne bi čudilo da je danas drugačije.
a pišem zbog Alena, kada su Bregu pitali što uze njega kaže: sviđa mu se njegov seljački prizvuk :D

edit: evo dva cijela koncetra Tife 2001. i 2007. u Sa, ko ima volje nek traži mane:

https://www.youtube.com/watch?v=D90Wwm8flTM
https://www.youtube.com/watch?v=w6APzmBFuIc
prvo za ovo boldano, e baš tako :lol: i sama sam tako uvijek mislila. ne kažem da mu boja glasa nije lijepa ali stvarno malo podvikuje i ojka kao da ga je trenirao u poslu s ovcama

ove gluposti o Tifinom pucanju glasa nakon 2 pjesme su takva niska podmetanja da nemam riječi. zbog opijata i sveg ostalog zna ga nekada zanijeti pa raja valjda i to smješta u rubriku "pucanje glasa"

zanimljivo da za "pucanje glasa nakon 2 pjesme" u novije doba optužuju famoznu Senidahu

Gino Banana je kriještalo i bez ikakve konkurencije najbezveznija pojava na muzičkoj sceni predratnog SA!

sad se predstavlja punim imenom i prezimenom ko novopečeni Amerikanac i nakva autohtona zvijezda ali mi to ne može poništiti sjećanje na njega kao kompletnog bezveznjaka! jel iko ikad zapjevušio neku njegovu pjesmu, je li imao hit, jel išta?
Mače moje Čupavo mu je bio veliki hit.
Better Man

#383 Re: Milić Vukašinović

Post by Better Man »

Altsa wrote: 10/05/2026 17:17
Better Man wrote: 10/05/2026 16:46
Osmi Socrates wrote: 10/05/2026 16:40 Ma ljudi se bezveze "sekiraju" oko Breginog plagiranja. Led Zeppelin je nekoliko puta bio na sudu zbog plagiranja, za neke od svojih najvećih hitova.

Bregoviću se može zamjeriti svašta, ali plagiranje je nigdje veze zamjerka. :-)
Nisu to nikad bili doslovno plagijata, već on uzme dio i napravi svoju pjesmu. Čist primjer je Šta bi bio da si na mom mjestu.
Ma da je to jedina pa ni po jada. Imamo znaci plagijatora i bofl pjevaca. Sreca pa se zadrzao samo na jednom albumu.
Šta b dao da si na mom mjestu je vrhunski odrađena pjesma i jedna od najboljih pjesama Dugmeta.
Last edited by Better Man on 11/05/2026 09:55, edited 1 time in total.
Better Man

#384 Re: Milić Vukašinović

Post by Better Man »

dr_Evil wrote: 11/05/2026 08:59
stubrijez wrote: 10/05/2026 22:34
Edin H. wrote: 10/05/2026 18:38

Kada spomeneš Štulića i EKV to znači vrh. :oops:
Bas sam zato i stavio upitnike... taj koji stavlja EKV sa Stulicem sa veznikom izmedju kuzi se u muziku ko moja baba u politiku. Pa Branimir je najveci promasaj EXYU scene jadnik je pokusavao kroz cijelu "karijeru" da ubode Bregin recept u fulo je do zadnje ploce kad je ispuco i posljednja narodnjacke adute, lajtmotive harmonikaske i popevke, pa cak je i u stilu new primitivsa nesto hudnjak pokusavo ne kontajuci da je to vrijeme vec odavno proslo... ubo je donekle sa prvom plocom, ostalo tri klase ispod Dugmeta a ostale da se ne spominje... oa njega se sjecaju i bitan je samo onima sto su na akcijama 80ih naucili tri akorda "Balkana"...

Sarajevska opsesija sa EKV-om, nikad je do kraja nisam shvatio, ali da idete do te mjere da popljujete Stulica i Azru da bi dokazali neku poentu, e pa to je nesto novo.
Svidjelo se kome ili ne, Štulić je bio genije i u vrijeme kad je snimao prvi album, već imao 100-tinjak napisanih pjesama. Problem Štulića je što je odlaskom u Holandiju postao pravi namčor i egoista.
Dobrinjac-u-Pragu

#385 Re: Milić Vukašinović

Post by Dobrinjac-u-Pragu »

kad vec poredite pjevace bijelog dugmeta i legacy koji su ostavili, sva tri su je ostavili... zeljko kao osnivac benda je ostavio najdublji trag, na stranu sto ga ja ne volim nesto, priznajem da je ON bijelo dugme. to nisu ni tifa ni alen.

tifa ima najinteresantniji slucaj ostavstine. jedini album koji je snimio ima neki veci znacaj nego svi drugi albumi bijelog dugmeta. 1984. je bila posebna godina za sve bosance i sarajlije a tifa je uljepsao sa svojim glasom i tako mozda ostavio najveci utisak od svih tri pjevaca iako je samo bio na jednom albumu.

alen je meni najdrazi iskreno, ali dva albuma ne mogu biti vise razlicita. dok je "pljuni i zapjevaj" po meni najbolji album bijelog dugmeta (osim jedne pjesme koju ni danas ne mogu slusati), "ciribiribela" me izludjuje kako je neuravnotezen album. 5 pjesama mogu stati uz najvece hitove dok 4 pjesme zu za smece.

ali na kraju krajeva, od svih tri pjevaca, ja najvise uzivam uz alena i tifu dok sam ih gledao uzivo (posljedni put 2025. u pragu). nazalost tifa ne pjeva vise, njegov glas ne postoji, nije ni postojao 2005 na velikoj turneji. dok jedini koji jos moze da pjeva je alen.

i sto je meni najdraze, alenove pjesme (tj. one koje valjaju a to je 12 od 18 pjesama) su najbolje primljene od publike danas. mozda jer alen pjeva dok druga dvojica recituju a mozda i zbog toga sto posljedna dva albuma BD nisu nikad dobili tu prihvacenost kao raniji album, pa sada raja tek shvaca koliko su zapravo te pjesme.
milojicabrzi

#386 Re: Milić Vukašinović

Post by milojicabrzi »

Better Man wrote: 11/05/2026 09:30 Nas prvom solo albumu Balkanska rapsodija štulić je potpisao Leinedra kao saradnika na albumu. Nije se pojavljivao u spotovima i koncertima, samo je pomogao oko albuma.
Znam, takođe je i na video-kaseti sa onim kaubojskim spotovima, potpisan kao saradnik, mada mislim da nije ništa radio na tom albumu, eventualno da je radio aranžmane za te neke pjesme u ranijem periodu Azre, koje su tu dospjele za objavu. Hajde baš ću ga pitati, čujemo se povremeno, više mailovima i porukama, otkako je bolestan.

Kako je Džoni bio genijalni "Džuboks" sa desetinama i stotinama pjesama (Bregović je rekao da je najveća razlika u stvaranju između Džonija i njega, to što Štulić ništa ne baca, sve što napravi, on producira i objavi, na ovaj ili onaj način, dok je Bregović trećinu svojih stvari, ako nije bio zadovoljan bacao u koš). Imao je Džoni tu praksu, da neke pjesme nastale u ranijem periodu Azre, objavi kasnije u solo karijeri ( npr. tema iz pjesme Ostavi me na samo je vodeća nit melodije na jednoj pjesmi sa Balegara ili Balkanske rapsodije) i sl.

Uglavnom, mislim da Štulić i Leiner nakon razlaza '87. ili '88. nisu više zajedno radili ni sarađivali. Pričao je Leiner o tome u svojoj knjizi, kad mu je Džoni preko Pađena poručio da više nije u bendu...
Altsa

#387 Re: Milić Vukašinović

Post by Altsa »

stubrijez wrote: 10/05/2026 22:40
Altsa wrote: 10/05/2026 20:36
dale cooper wrote: 10/05/2026 20:34

Šaper je kasnije ulazio u politiku, Vladi to nikada nije padalo na pamet i do kraja je ostao što kažeš ok lik. Sjećam se da je neposredno prije
smrti gostovao i na HRT-u.
Ma Vlada je bio sasvim drugi svijet od dvojice vucicevih hemeroida (saper/krstic).
Tad kad je to bilo nije bilo Vucica... zasto uvijek moramo gledati stvari kroz populisticku prizmu... tako smo popljuvali i mnoge druge.
Ocito ti je ok angazovanje ove dvojice smradova u sns.
Altsa

#388 Re: Milić Vukašinović

Post by Altsa »

Better Man wrote: 11/05/2026 09:49
Altsa wrote: 10/05/2026 17:17
Better Man wrote: 10/05/2026 16:46

Nisu to nikad bili doslovno plagijata, već on uzme dio i napravi svoju pjesmu. Čist primjer je Šta bi bio da si na mom mjestu.
Ma da je to jedina pa ni po jada. Imamo znaci plagijatora i bofl pjevaca. Sreca pa se zadrzao samo na jednom albumu.
Šta b dao da si na mom mjestu je vrhunski odrađena pjesma i jedna od najboljih pjesama Dugmeta.
I da je to tacno to ne umanjuje Bregovicevo plagiranje.
Edin H.

#389 Re: Milić Vukašinović

Post by Edin H. »

Better Man wrote: 11/05/2026 09:44 Mače moje Čupavo mu je bio veliki hit.
:thumbup: :lol:
toska

#390 Re: Milić Vukašinović

Post by toska »

Bas sam zato i stavio upitnike... taj koji stavlja EKV sa Stulicem sa veznikom izmedju kuzi se u muziku ko moja baba u politiku. Pa Branimir je najveci promasaj EXYU scene jadnik je pokusavao kroz cijelu "karijeru" da ubode Bregin recept u fulo je do zadnje ploce kad je ispuco i posljednja narodnjacke adute, lajtmotive harmonikaske i popevke, pa cak je i u stilu new primitivsa nesto hudnjak pokusavo ne kontajuci da je to vrijeme vec odavno proslo... ubo je donekle sa prvom plocom, ostalo tri klase ispod Dugmeta a ostale da se ne spominje... oa njega se sjecaju i bitan je samo onima sto su na akcijama 80ih naucili tri akorda "Balkana"...

Sarajevska opsesija sa EKV-om, nikad je do kraja nisam shvatio, ali da idete do te mjere da popljujete Stulica i Azru da bi dokazali neku poentu, e pa to je nesto novo.
Tolika da su 89. održali dva koncerta u CDA, prostor manji od Sloge, ali tacno dijelom, kod te manjine bili su vrh.
Azra, faktički proveli vrijeme kao anonimusi jer ih nije bilo u medijima izuzev one Gracije.
Tesko je praviti usporedbu vremena i gledati današnjim očima, čak i nemoguće.

Ekv je bio i najbolji bend za gledati i to duo Bojan i Magi i njihov zanos, pogled nije išao na Mladena kao frontmena.
dr_Evil

#391 Re: Milić Vukašinović

Post by dr_Evil »

toska wrote: 11/05/2026 11:43

Tolika da su 89. održali dva koncerta u CDA, prostor manji od Sloge, ali tacno dijelom, kod te manjine bili su vrh.
Azra, faktički proveli vrijeme kao anonimusi jer ih nije bilo u medijima izuzev one Gracije.
Tesko je praviti usporedbu vremena i gledati današnjim očima, čak i nemoguće.

Ekv je bio i najbolji bend za gledati i to duo Bojan i Magi i njihov zanos, pogled nije išao na Mladena kao frontmena.
Cudno je to kao sto kazes, Azra drzala koncert u mostarskom Abrasevicu sto je kao sto ti rece velicine Sloge.
milojicabrzi

#392 Re: Milić Vukašinović

Post by milojicabrzi »

EKV nikad nije bio miljenik masovne publike...1991. godine, nakon albuma Dum-Dum, održali su koncert u Domu mladih, to je bio njihov maksimalni prostor u SA za solistički koncert.

CDA i Sloga su bili prostori za većinu rock bendova, pa je i Azra uglavnom tu svirala kad bi dolazili u SA.

Azra je imala možda širu bazu publike, jer nije bila previše "alternativna & mistična", kao EKV, pa su svirali za malo širu publiku dok je EKV osim male publike, bio prisutan uglavnom u velikim gradovima ex Yu, dok je Azra u svom naponu snage, početkom '80-ih znala svirati po 150- 200 koncerata godišnje, od Triglava do Gevgelije :)
stubrijez

#393 Re: Milić Vukašinović

Post by stubrijez »

milojicabrzi wrote: 11/05/2026 08:50 Različiti su koncepti njih dvojica (Brega i Štulić). Bregović je uvijek pratio trendove, kretanja u muzici. Kad su počeli, B. Dugme i pogotovo Brega, na bini su izgledali kao Led Zappelin, sa onim frizurama i zvonarama, Brega bio "pljunuti" Page, da bi se par godina kasnije fokusirali na novi val i ska-zvuk (Doživjeti stotu), ne samo zvukom, nego i izgledom (Bebek se ošišao, kao i ostali).

Sredinom '80-ih koketiranje sa folkom i Lipe cvatu, nakon toga agresivna "klavijaturizacija", što je bio trend sredine '80-ih (sjetite se Europe-Final Countdown, Alisa- Sanja kao najboljih primjera klavijaturizacije zvuka i trenda iz tog perioda).

Brega tada koristi puni kapacitet i gura Lazu Ristovskog iz Kragujevca, pa se dešava Ćiribiribela kao album pun klavijatura...uglavnom pratio je trendove, dok Štulić pa gotovo nikako nije pratio niti prilagođavao svoj zvuk trendovima.

Još od samih početaka i nekog Sevdah-benda koji je imao krajem '80-ih, prije Azre, bio je opčinjen sevdalinkama i harmonikom, pa čak i Hus priča da je ljude "peglao" sa nekakvim obradama sevdalinki. Znao je da dođe na neki dernek u 3 ujutro i rasplete na gitari "Dimitrijo sine Mitre" itd.

Azra je dugo godina bila trojka u postavi, bubanj, bas, gitara i vokali, ono što je vidljivo i istina je da je koristio estetiku Beatlesa u komponovanju, vidi se to po slaganju gitara, vokala itd.

Nakon prvih albuma, radi Filigranske pločnike, koji su šansonjerski albumi, komotno je sve pjesme mogao otpjevati Arsen Dedić, osim možda -Kamo dalje rođače koja je u nekom hard fazonu. Sve saksofone, flaute, oboe je odsvirao M.Sedak-Benčić, jedan od vodećih jazzera u Zagrebu, pa je dao posebnu boju lirskim stihovima tog albuma (nažalost prerano preminuo, u nekoj 50-oj godini, početkom '90-ih.)

Jedino njegovo koketiranje sa trendovima, bilo je kada je upoznao punk i energiju koja ga je oduševila (brijem bradu brkove, da ličim na Pankrte), pa je Azra tamo '79.-'80-te imala taj punkerski prizvuk, (ima snimaka na youtube, forisiranje svirke "na keca" i sl.), da bi se toga riješili već '81. kad je snimljen Ravno do dna.

Čak je Johnny negdje i izjavio, kako je prva Azra, sredinom '80-ih kao trojka bila što se tiče "zvučne slike" pomalo "prevaziđen" bend jer se tad masovno koketiralo sa klavijaturama, heavy metal je u usponu, drugačija je produkcija u studijima, zvuk se dosta "uplastičio".

Nakon toga idu filozofski albumi, Kad fazani lete, Krivo strastanje, sa politički obojenim temama i filozofskim raspravama o životu i ljudima.

Treća Azra (ekipa nakon '87.), također ne slijedi trendove, nema klavijatura niti drugih instrumenata, samo još jedna gitara -Jurica Padjen i albumi, koji kod ljubitelja Azre nemaju kultni status kao raniji radovi, ali opet sa zanimljivim pjesmama i raznim temama, od ljubavi, međuljudskih odnosa do politike.

Uglavnom, Štulić nije podilazio publici i ako se to za nekoga može reći na ex Yu prostorima, to je on. Pravio je pjesme, u datom umjetničkom trenutku i nije se puno brinuo hoće li se to nekome svidjeti.

Pa i sam njegov dugogodišnji bubnjar Boris Leiner kaže- on je radio pjesme, vidio da mu ljudi aplaudiraju i mislio da ljudi kontaju o čemu se radi. Međutim, publika je bila željna svirke i oni su aplaudirali jednako i Juri Stubliću i Ribljoj Čorbi...e tada se gadno razočarao.... :run: :thumbup: :bih:
Brate... O Azri znam skoro pa nista, ipak toliko da Filigranski plocnici nisu druga ploca. Ovo sa folkom poslusaj ono Leute moj pa onda Voljela me nije ni jedna u stilu Stipugatibo, pa ni Brega nije nikad harmoniku tako flagrantno zavalio... onda ono smece prijehavsi u Zagreb pa to je cista new primitives retorika sa cca. 10 godina zakasnjenja. Sve je to pred sami rat ona ploca kad je pokusavao da nesto od karijere napravi uzaludno na Bregin recept otvorenih kafrata u sajkaci i opancima,a vidio je on da su ga cak i Leiner i Padjen usili... ako to nije podilazenje ne znam sta je. I neka je, samo nije fakat imo talenat za estradu. Bas je zasluzio to sto mu se desilo - da padne u zaborav.
stubrijez

#394 Re: Milić Vukašinović

Post by stubrijez »

Nisam ni ja pretjeran stovatelj EKVa, ipak mogu tu opsesiju donekle razumjeti ali opsesiju Stulicem nikako...
Edin H.

#395 Re: Milić Vukašinović

Post by Edin H. »

stubrijez wrote: 11/05/2026 20:24

Nisam ni ja pretjeran stovatelj EKVa, ipak mogu tu opsesiju donekle razumjeti ali opsesiju Stulicem nikako...
Kakva opsesija, AZRA ubjedljivo najbolji band svih vremena,
belfy

#396 Re: Milić Vukašinović

Post by belfy »

@milojicabrzi, svaka cast na osvrtima/komentarima. ovakve je, zaista, tako lijepo citati. hvala ti. :thumbup: :kakoste:
milojicabrzi

#397 Re: Milić Vukašinović

Post by milojicabrzi »

Nema na čemu, pišem kad uhvatim vremena, o temama koje volim :)

Inače, za kolegu @stubrijez, kao fan Azre sigurno znam da Filigranski pločnici nisu drugi album, oni su mislim iz '82. godine. poslije prvog albuma, pa Sunčane strane ulice 1. i 2. i fenomenalnog live albuma Ravno do dna sa kraja '81., zato sam i napisao "nakon prvih albuma".

Taj period smatram najplodonosnijim vremenom Azre. Osim što su svirali nekih 150-200 koncerata godišnje (to je otprilike da imaš koncert svaki drugi dan), provodili su puno vremena "na točkovima", a Džoni je je skladao pjesme bukvalno u kombiju, pa su ih ubacivali u repertoar na narednoj svirci.

Zbog toga na RDD live albumu, ima nekih 8-9 pjesama, koje nisu nigdje objavljene na studijskim albumima.

Ta njihova usviranost i uigranost, bila je uzrok relativno brzog snimanja Filigranskih pločnika, koji nastaju u letu i priično brzo za tako opsežan album. Filigrani su dvostruki album, po mom mišljenju najbolja Štulićeva lirika, uglavnom ljubavna i međuljudska tematika, sa nešto malo politike. Meni lično puno kvalitetniji od kasnijih albuma, koji su bili politička promišljanja (za koja je btw, u to vrijeme trebalo imati muda). Ubacivanjem dodatnih instrumenata (puhača, saksofona, klarineta i dr.), tu je i Strankinja sa plavi eyes jedina pjesma Azre u kojoj su prisutne klavijature, mislim da je i njih odsvirao Miroslav Sedak-Benčić, vrsni jazzer tog vremena.

Zbog te šarolikosti instrumenata na studijskom albumu, te pjesme su uglavnom rijeđe svirane po koncertima Azre (hajde ti odsviraj npr. Roll over Jura bez saksofona :) )

Uglavnom, Džonija ljudi ili vole ili ne vole, slično kao trke Formule 1, nema puno onih na sredini, koji eto, mogu poslušati ali nisu fanovi.

Zašto je to tako- pa ponudio je razmišljanje, diskusije i promišljanje o ozbiljnim temama u okviru muzičkog stvaranja, nije se bavio trivijanostima. Jako je bio privlačan mladim ljudima koji tek stupaju u život i traže neki pravac ili stav.

U svojim pjesmama pjeva o stvarnim ljudima i odnosima tog vremena (bankarskim službenicama zaposlenim preko štele, propalim profesorima sklonim čašici, luzerima koji žive sa mamama do 40-te godine i sl).

Bez obzira na sve, ne opravdavam to kako se danas postavlja i ponaša prema publici, prema svojim bivišim saradnicima i mnogo toga.

Kada govorim o nepodilaženju trendovima na ovim prostorima, najviše mislim na njegovu ideju, kojoj je težio, a to je da Azru "proda" vani. Imao je tvrdoglavu ideju, da on može uspjeti vani i biti svjetsko ime, ako ne u rangu sa npr. Dilanom, Cohenom i dr. Zato je trećina pjesama na Balkanskoj rapsodiji na engleskom jeziku.

Vrtio se po Holandiji, od svjetske karijere nije bilo ništa, pa se vraćao u Yu.

Nije on bio jedini, bilo je kod nas dobrih instrumentalista toga vremena, u korak sa evropskim i svjetskim izvođačima, u te "misije" u inostranstvo išli su i Smak (SAD), Parni valjak- bio je Steam roller, zatim Divlje Jagode, Mića Vukašinović kome je posvećena ova tema koju "začatasmo" pa i Zdravko Čolić je bio Dravko za njemačko tržište.

Međutim, nije se to primalo, tu se najbolje osjeti da moraš kulturološki pripadati nekom području, da bi tamo stvarao... *ebi ga, ne možemo mi svirati Sambu niti praviti indijsku muziku, bolje od autohtonog stanovništva.

Da bi radio rock'n'roll po ukusu zapadnjaka moraš tako i živjeti, ne može svako biti Springsten, ako nije i sam hodao ulicama Filadelfije. Džoni je to kasno shvatio.

Njegova opsjednutost harmonikama i sevdahom, nije rezultat podilaženja i trendova, već nešto što se provlačilo kroz njegovo stvaralaštvo od početka, sa nekim sevdah bendovima, pa i za ovo vrijeme koje je u Holandiji, radi akustički loše snimke tradicionalnih obrada, od Ramo druže moj, pa do obrada nekih poznatih standarda sevdaha.

Uglavnom, Džonija i Azru vole ljudi koji nisu skloni lakim notama, već angažovanoj muzici i poeziji... neka ima sve u Božijoj bašti, neka svako nađe sebi ono što mu odgovara.

Mića, izvini što ti začatah temu :run: :thumbup: :bih:
dr_Evil

#398 Re: Milić Vukašinović

Post by dr_Evil »

milojicabrzi wrote: 12/05/2026 08:59
Spoiler
Show
Nema na čemu, pišem kad uhvatim vremena, o temama koje volim :)

Inače, za kolegu @stubrijez, kao fan Azre sigurno znam da Filigranski pločnici nisu drugi album, oni su mislim iz '82. godine. poslije prvog albuma, pa Sunčane strane ulice 1. i 2. i fenomenalnog live albuma Ravno do dna sa kraja '81., zato sam i napisao "nakon prvih albuma".

Taj period smatram najplodonosnijim vremenom Azre. Osim što su svirali nekih 150-200 koncerata godišnje (to je otprilike da imaš koncert svaki drugi dan), provodili su puno vremena "na točkovima", a Džoni je je skladao pjesme bukvalno u kombiju, pa su ih ubacivali u repertoar na narednoj svirci.

Zbog toga na RDD live albumu, ima nekih 8-9 pjesama, koje nisu nigdje objavljene na studijskim albumima.

Ta njihova usviranost i uigranost, bila je uzrok relativno brzog snimanja Filigranskih pločnika, koji nastaju u letu i priično brzo za tako opsežan album. Filigrani su dvostruki album, po mom mišljenju najbolja Štulićeva lirika, uglavnom ljubavna i međuljudska tematika, sa nešto malo politike. Meni lično puno kvalitetniji od kasnijih albuma, koji su bili politička promišljanja (za koja je btw, u to vrijeme trebalo imati muda). Ubacivanjem dodatnih instrumenata (puhača, saksofona, klarineta i dr.), tu je i Strankinja sa plavi eyes jedina pjesma Azre u kojoj su prisutne klavijature, mislim da je i njih odsvirao Miroslav Sedak-Benčić, vrsni jazzer tog vremena.

Zbog te šarolikosti instrumenata na studijskom albumu, te pjesme su uglavnom rijeđe svirane po koncertima Azre (hajde ti odsviraj npr. Roll over Jura bez saksofona :) )

Uglavnom, Džonija ljudi ili vole ili ne vole, slično kao trke Formule 1, nema puno onih na sredini, koji eto, mogu poslušati ali nisu fanovi.

Zašto je to tako- pa ponudio je razmišljanje, diskusije i promišljanje o ozbiljnim temama u okviru muzičkog stvaranja, nije se bavio trivijanostima. Jako je bio privlačan mladim ljudima koji tek stupaju u život i traže neki pravac ili stav.

U svojim pjesmama pjeva o stvarnim ljudima i odnosima tog vremena (bankarskim službenicama zaposlenim preko štele, propalim profesorima sklonim čašici, luzerima koji žive sa mamama do 40-te godine i sl).

Bez obzira na sve, ne opravdavam to kako se danas postavlja i ponaša prema publici, prema svojim bivišim saradnicima i mnogo toga.

Kada govorim o nepodilaženju trendovima na ovim prostorima, najviše mislim na njegovu ideju, kojoj je težio, a to je da Azru "proda" vani. Imao je tvrdoglavu ideju, da on može uspjeti vani i biti svjetsko ime, ako ne u rangu sa npr. Dilanom, Cohenom i dr. Zato je trećina pjesama na Balkanskoj rapsodiji na engleskom jeziku.

Vrtio se po Holandiji, od svjetske karijere nije bilo ništa, pa se vraćao u Yu.

Nije on bio jedini, bilo je kod nas dobrih instrumentalista toga vremena, u korak sa evropskim i svjetskim izvođačima, u te "misije" u inostranstvo išli su i Smak (SAD), Parni valjak- bio je Steam roller, zatim Divlje Jagode, Mića Vukašinović kome je posvećena ova tema koju "začatasmo" pa i Zdravko Čolić je bio Dravko za njemačko tržište.

Međutim, nije se to primalo, tu se najbolje osjeti da moraš kulturološki pripadati nekom području, da bi tamo stvarao... *ebi ga, ne možemo mi svirati Sambu niti praviti indijsku muziku, bolje od autohtonog stanovništva.

Da bi radio rock'n'roll po ukusu zapadnjaka moraš tako i živjeti, ne može svako biti Springsten, ako nije i sam hodao ulicama Filadelfije. Džoni je to kasno shvatio.

Njegova opsjednutost harmonikama i sevdahom, nije rezultat podilaženja i trendova, već nešto što se provlačilo kroz njegovo stvaralaštvo od početka, sa nekim sevdah bendovima, pa i za ovo vrijeme koje je u Holandiji, radi akustički loše snimke tradicionalnih obrada, od Ramo druže moj, pa do obrada nekih poznatih standarda sevdaha.

Uglavnom, Džonija i Azru vole ljudi koji nisu skloni lakim notama, već angažovanoj muzici i poeziji... neka ima sve u Božijoj bašti, neka svako nađe sebi ono što mu odgovara.

Mića, izvini što ti začatah temu :run: :thumbup: :bih:

Komentari na ovoj temi su ti uvijek odlicni, enciklopedija si. Mislim da Divlje jagode nikad nisu snimile album vani, jednostavno nije bilo hajra

https://thebosniatimes.ba/56628/to-sto- ... alog-vrta/

Sjecam se jednog od bezbrojnih intervjua sa Sejom, i kaze kao omladinci su otisli na Stulicev koncert, istu vecer su svi kao ekipa skratili kosu i prihvatili taj novi po njemu punk zvuk. Nikad nisam skuzio zasto Sejo kaze da su ZP i Azra punk - bit ce sto sam kasnija generacija pa je za mene punk nesto drugo.
milojicabrzi

#399 Re: Milić Vukašinović

Post by milojicabrzi »

Heh, prilčao je Zele puno o tome...otišli su oni u Englesku, ali se Alen Islamović, kako Zele priča, tamo nikako nije snašao i kopao je rukama i nogama da se vrati.

Bili su to super uslovi za to vrijeme, engleski partneri kad su čuli kasetu, htjeli su se uvjeriti kako bend zvuči uživo (neću da kažem da nisu vjerovali da bend tako može zvučati). Mislim da su došli na koncert Divljih jagoda u Zagreb čini mi se, vidjeli bend i to je bilo to.

Zele se iznenadio kad je vidio ugovor na 60-70 strana, kaže da su njihovi dotadašnji ugovori dolazili na 3-4 strane.

Elem, od tada je Zele jako kivan na Alena, jer njega drži jednim od najodgovornijih za "propast" tog projekta.

A što se tiče Azre i punk-a, dosta bendova sa kraja '70-ih se zbog tog perioda veže za punk i new vawe, iako to nisu bili po svom izvornom zvuku, čak su i Prljavo kazalište svrstavali u punk. Možda je to imalo veze sa relativnom "tankim" muzičkim umijećem i (ne)virtuoznošću na instrumentima pa su se svi tehnički slabiji bendovi, gurali u taj koš.

Kod Azre tih elemenata nije bilo, osim u jednom kraćem periodu na koncertima, Džoni je bio oduševljen energijom koju nosi punk, pa su malo više forsirali svirku "na keca" u nekim pjesama, uglavnom, ipak to melodijski niti ritmički nije bio punk.
Point.

#400 Re: Milić Vukašinović

Post by Point. »

Srati po Azri i Štuliću može samo neko ko pojma o muzici nema. Pojma.

Kažeš
sanjala sam te sinoć... :kontrabas:
Post Reply