Milić Vukašinović

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
toska

#351 Re: Milić Vukašinović

Post by toska »

Idoli bili nešto :-)

Better Man

#352 Re: Milić Vukašinović

Post by Better Man »

PixelDrifter wrote: 10/05/2026 18:31 U Parkuši nikada nisu puštali muziku, samim tim nije bilo nikakvog DJ, pa se anegdota nije ni desila.
Anegdota se vjerovatno jeste desila, jer ju je lično sam Bebek ispričao u intervjuu kod Amira Misirlića.
dale cooper

#353 Re: Milić Vukašinović

Post by dale cooper »

Treba razlikovati rane Idole i Idole iz kasnije faze kada su krenuli u taj neki pitkiji pop rock.
Better Man

#354 Re: Milić Vukašinović

Post by Better Man »

Altsa wrote: 10/05/2026 20:10
PixelDrifter wrote: 10/05/2026 20:08 Idoli ne mogu stajati u istoj rečenici sa EKV.
Pa normalno da ne mogu. Idoli su obicno sranje. U srbiji su im odbranu bezrazlozno izgurali kao najbolji album sto je smijesno.Ima najmanje 10 albuma koji su ispred. Medutim i tu su isplivali nacionalni porivi.
Pa nisu imali samo u Srbiji izgurali taj album. Ima lista najboljih 100 albuma ex Yu i radili su je kritičari iz cijele ex Yu i Odbrana je na prvom mjestu.
dale cooper

#355 Re: Milić Vukašinović

Post by dale cooper »

Igra Staklenih Perli i Toma Bebić se ne spominju puno u kontekstu najboljih, ali su meni recimo neki od ličnih favorita.
Better Man

#356 Re: Milić Vukašinović

Post by Better Man »

dale cooper wrote: 10/05/2026 20:21 Treba razlikovati rane Idole i Idole iz kasnije faze kada su krenuli u taj neki pitkiji pop rock.
Dobar dio Odbrane, tačnije te pravoslavne motive je osmislio Srđan Šaper. Vlada Divljan je bio svestran i veliki umjetnik i to će svi muzičari na ey Yu rock sceni reći.
Altsa

#357 Re: Milić Vukašinović

Post by Altsa »

dječak sa šibicama wrote: 10/05/2026 20:14
PixelDrifter wrote: 10/05/2026 20:08 Idoli ne mogu stajati u istoj rečenici sa EKV.
Pa normalno da ne mogu. Idoli su obicno sranje. U srbiji su im odbranu bezrazlozno izgurali kao najbolji album sto je smijesno.Ima najmanje 10 albuma koji su ispred. Medutim i tu su isplivali nacionalni porivi.
Taj je album bio "kontroverzan", zbog kritike Tita i promicanja pravoslavlja.

E sad...
Bio je kontroverzaan u svim republikama osim u Srbiji. Zato u to doba i nije bio nesto eksponiran u yugi osim srbije. Tek u poslijeratnom periodu se forsira naravno prvenstveno od srbijanskih rok kriticara da je on najbolji album ex yu i ako ne vidim nikakve osnove za to.
Altsa

#358 Re: Milić Vukašinović

Post by Altsa »

Better Man wrote: 10/05/2026 20:22
Pa nisu imali samo u Srbiji izgurali taj album. Ima lista najboljih 100 albuma ex Yu i radili su je kritičari iz cijele ex Yu i Odbrana je na prvom mjestu.
Vidi kod kojih. Album je dobar ali daleko od toga da je najbolji ex yu album. Ako saberemo ostatak njihovog opusa onda im rejting jos pada. No tesko je ukusima raspravljati. Nekom se svida ovo nekom drugo. Porediti npr. Idole sa Haustorom je smijesno. Treci svijet je za odbranu svemir.
Last edited by Altsa on 10/05/2026 20:31, edited 1 time in total.
banjaluka078

#359 Re: Milić Vukašinović

Post by banjaluka078 »

DaysleepeR wrote: 08/05/2026 13:02 Vlada Divjan je bio divan čovjek.
Imao samo zadovoljstvo da ga upoznam i da se družimo u Sarajevu.
Pričao mi o dogodovštinama kada je išao da gleda Black Sabbath nekad osamdesetih u Budimpešti.
Bio je razlog mog "zaljubljivanja" u geologiju. On je bio diplomirani geolog i imao je emisije na RTS osamdesetih.

https://www.youtube.com/watch?v=zGsbZ0Eqpds

Voljela sam ga kasnije slušati i s Ljetnim kinom.
dale cooper

#360 Re: Milić Vukašinović

Post by dale cooper »

Šaper je kasnije ulazio u politiku, Vladi to nikada nije padalo na pamet i do kraja je ostao što kažeš ok lik. Sjećam se da je neposredno prije
smrti gostovao i na HRT-u.
Altsa

#361 Re: Milić Vukašinović

Post by Altsa »

dale cooper wrote: 10/05/2026 20:34

Šaper je kasnije ulazio u politiku, Vladi to nikada nije padalo na pamet i do kraja je ostao što kažeš ok lik. Sjećam se da je neposredno prije
Ma Vlada je bio sasvim drugi svijet od dvojice vucicevih hemeroida (saper/krstic).
dječak sa šibicama

#362 Re: Milić Vukašinović

Post by dječak sa šibicama »

Kad je banjaluka spomenula Divjanovu emisiju, sjetih se kako je dobar bio djeciji obrazovni program RTB i ostalih tv centara Jugoslavije.

Za usporedbu, danas obrazovni program za djecu skoro da i ne postoji. Nema ni zabavnog, nista.

Pogledati samo nasu produkciju, nakon rata je Omarova mama radila svasta nesto, pa uvozili strani sjetite se Zapzarap i slicnih Mumija, a danas... Zadruga i Zvezde granda kao tv program.

Olakotna okolnost, tv je omasovljenjem interneta, postala nebitna.
Edin H.

#363 Re: Milić Vukašinović

Post by Edin H. »

dječak sa šibicama wrote: 10/05/2026 20:38
Pogledati samo nasu produkciju, nakon rata je Omarova mama radila svasta nesto, pa uvozili strani sjetite se Zapzarap i slicnih Mumija, a danas... Zadruga i Zvezde granda kao tv program.
Nada Mehmedbašić :thumbup:
dale cooper

#364 Re: Milić Vukašinović

Post by dale cooper »

Altsa wrote: 10/05/2026 20:36

Ma Vlada je bio sasvim drugi svijet od dvojice vucicevih hemeroida (saper/krstic).
Apsolutno. :thumbup:
stubrijez

#365 Re: Milić Vukašinović

Post by stubrijez »

Edin H. wrote: 10/05/2026 18:38
stubrijez wrote: 10/05/2026 14:54
milojicabrzi wrote: 08/05/2026 11:46

Mićin otac je bio major UDBA-e, majka Bosa vjerovatno domaćica...
Pisali smo o tome kako su djeca vojnih lica prisutna u ex-Yu rocku, imaš par stranica ranije...

Inače, i meni je sva ta priča oko Idola pomalo čudna, za njihov album "Odbrana i posljedni dani" mnogi govore kako je jedan od najznačajnijih albuma novog vala. Čak je i Senad Avdić pisao o njima u superlativima, kao vrlo bitan bend novog talasa, tekstovi duboke dimenzije, kao da su u namjanju ruku Štulić ili EKV...

Meni relativno ok bend, više naginjali nekom pop-zvuku, možda ja u tim nekim pjesmuljicama, ne vidim tu duboku dimenziju.
??????
Kada spomeneš Štulića i EKV to znači vrh. :oops:
[/quo
Bas sam zato i stavio upitnike... taj koji stavlja EKV sa Stulicem sa veznikom izmedju kuzi se u muziku ko moja baba u politiku. Pa Branimir je najveci promasaj EXYU scene jadnik je pokusavao kroz cijelu "karijeru" da ubode Bregin recept u fulo je do zadnje ploce kad je ispuco i posljednja narodnjacke adute, lajtmotive harmonikaske i popevke, pa cak je i u stilu new primitivsa nesto hudnjak pokusavo ne kontajuci da je to vrijeme vec odavno proslo... ubo je donekle sa prvom plocom, ostalo tri klase ispod Dugmeta a ostale da se ne spominje... oa njega se sjecaju i bitan je samo onima sto su na akcijama 80ih naucili tri akorda "Balkana"...
milojicabrzi

#366 Re: Milić Vukašinović

Post by milojicabrzi »

Nije Nada, nego Nađa je ime Omarove majke.

Jesmo li Senad Avdić i ja, jedini kojima smetaju ova "fulanja" u imenima, nazivima ljudi, albuma...

Vlada Divljan je imao neki intervju sa kraja 2014. godine u Beču, mislim da je RTS bio ne sjećam se više.

To je par mjeseci prije nego će umrijeti, nekad u martu 2015. godine, već se tu vidjelo da je bolestan, ima video na youtube.

Inače, nekadašnji bubnjar EKV, njihov zadnji bubnjar Marko Milivojević, je dugo svirao sa Vladom, po regionu ali i po inostranstvu.

Bilo je tu zanimljivih pjesama, jako je interesantan album "Šest dana juna", sa jednom od tih pjesama, koje su u baš rok fazonu, su često otvarali koncerte :) Od 0:40 zanimljiv rock

https://www.youtube.com/watch?v=ZRBGy0G ... rt_radio=1
stubrijez

#367 Re: Milić Vukašinović

Post by stubrijez »

Altsa wrote: 10/05/2026 20:36

Tad kad je to bilo nije bilo Vucica... zasto uvijek moramo gledati stvari kroz populisticku prizmu... tako smo popljuvali i mnoge druge.
Crvene_brigade

#368 Re: Milić Vukašinović

Post by Crvene_brigade »

Vlada Divljan je podržavao LDP Čedomira Jovanovića. Aktivno je radio na produkciji i snimanju spotova za kampanju “Širi dalje” (https://m.youtube.com/watch?v=znmPMJnHR ... ZGFsamU%3D).

Bio je i ostao oličenje moralnosti i poštenja. Ljudina i veliki umjetnik.
Last edited by Crvene_brigade on 10/05/2026 22:47, edited 1 time in total.
milojicabrzi

#369 Re: Milić Vukašinović

Post by milojicabrzi »

stubrijez wrote: 10/05/2026 22:34 Bas sam zato i stavio upitnike... taj koji stavlja EKV sa Stulicem sa veznikom izmedju kuzi se u muziku ko moja baba u politiku.
Vidi, ovaj što je spojio Štulića i EKV, ne sa veznikom, nego sa rastavnim veznikom "ili" je odsvirao više u svom životu, vjerovatno nego što si ti preslušao :)

Štulić i Bregović su se družili, razgovarali, čak su i dogovarali ko će prvi snimiti obradu "Klinček stoji pod oblokom". Štulić mu je čak sredinom '80-ih rekao, kako vidi sebe u bijelom odijelu ispred velikog orkestra, kojem malo svira, malo diriguje.

Kad se pojavio Bregovićev "Orkestar za svadbe i sahrane", svima je bilo jasno...

Svima je Dž. Štulić u top 5-10 autora ex Yu rocka, tebi nije...ok poštujem :run: :thumbup: :bih:
stubrijez

#370 Re: Milić Vukašinović

Post by stubrijez »

milojicabrzi wrote: 10/05/2026 22:46
stubrijez wrote: 10/05/2026 22:34 Bas sam zato i stavio upitnike... taj koji stavlja EKV sa Stulicem sa veznikom izmedju kuzi se u muziku ko moja baba u politiku.
Vidi, ovaj što je spojio Štulića i EKV, ne sa veznikom, nego sa rastavnim veznikom "ili" je odsvirao više u svom životu, vjerovatno nego što si ti preslušao :)

Štulić i Bregović su se družili, razgovarali, čak su i dogovarali ko će prvi snimiti obradu "Klinček stoji pod oblokom". Štulić mu je čak sredinom '80-ih rekao, kako vidi sebe u bijelom odijelu ispred velikog orkestra, kojem malo svira, malo diriguje.

Kad se pojavio Bregovićev "Orkestar za svadbe i sahrane", svima je bilo jasno...

Svima je Dž. Štulić u top 5-10 autora ex Yu rocka, tebi nije...ok poštujem :run: :thumbup: :bih:
Vidi, nemas ti pojma sta sam ja preslusao kao ni ja sta je taj.. sto se tice sviranja isto tako. Sve moje napisano si potvrdio. Eto vidis da sam pogodio, pa upravo to i pricam, gledo je jadan bregi u ledja, da su se druzili tesko... ovo za bijelo odijelo i orkestar za svadbe u kontekstu teme i rokenrola ne bih uopste komentarisao. Za Stulica je Padjen Clapton...
Better Man

#371 Re: Milić Vukašinović

Post by Better Man »

Vlada je i otišao u Australiju, jer nije htio biti dio Miloševićeve Srbije i ratova. Kad se vratio živio je na relaciji Beograd - Beč, a otkako.se oženio više je živio u Beču. On je bio jako dobar sa Giletom iz Orgazma i zajedno su snimili dva albuma rock n roll za djecu, pa su zajedno sa Pikom Stančićem i Švabom iz Orgazma snimili jedan album, Gile je bio i član Nevladine organizacije i snimili su jedan album i išli su na turneju. Vlada je uvijek bio na strani pravde i potlačenih. Zdenko Kolar je Vladin prijatelj od djetinjstva. Živjeli su u istoj zgradi i on je ostao Vladin sardnik na svim njegovim projektima nakon Idola. Zdenko je pričao u dokumentarcu da je se redovno putem Skype-a čuo s Vladom kad mu je ustanovljena teška bolest i kaže da je u jednom trenutku kad bi se čuli nije bilo više slike i da ga je Vlada uvjeravao da je sve ok. Još je rekao da mu je i pored svih tih uvjeravanja bilo žao i krivo što nije sjeo u automobil i otišao u Beč da ga vidi posljednji put. Njih dvojica su bili najbolji prijatelji. Vlada je bio i ostao veliki gospodin I čovjek.
Better Man

#372 Re: Milić Vukašinović

Post by Better Man »

stubrijez wrote: 10/05/2026 22:53
milojicabrzi wrote: 10/05/2026 22:46

Vidi, nemas ti pojma sta sam ja preslusao kao ni ja sta je taj.. sto se tice sviranja isto tako. Sve moje napisano si potvrdio. Eto vidis da sam pogodio, pa upravo to i pricam, gledo je jadan bregi u ledja, da su se druzili tesko... ovo za bijelo odijelo i orkestar za svadbe u kontekstu teme i rokenrola ne bih uopste komentarisao. Za Stulica je Padjen Clapton...
Ovo za bijelo odijelo i orkestar je 100% tačno.
milojicabrzi

#373 Re: Milić Vukašinović

Post by milojicabrzi »

Različiti su koncepti njih dvojica (Brega i Štulić). Bregović je uvijek pratio trendove, kretanja u muzici. Kad su počeli, B. Dugme i pogotovo Brega, na bini su izgledali kao Led Zappelin, sa onim frizurama i zvonarama, Brega bio "pljunuti" Page, da bi se par godina kasnije fokusirali na novi val i ska-zvuk (Doživjeti stotu), ne samo zvukom, nego i izgledom (Bebek se ošišao, kao i ostali).

Sredinom '80-ih koketiranje sa folkom i Lipe cvatu, nakon toga agresivna "klavijaturizacija", što je bio trend sredine '80-ih (sjetite se Europe-Final Countdown, Alisa- Sanja kao najboljih primjera klavijaturizacije zvuka i trenda iz tog perioda).

Brega tada koristi puni kapacitet i gura Lazu Ristovskog iz Kragujevca, pa se dešava Ćiribiribela kao album pun klavijatura...uglavnom pratio je trendove, dok Štulić pa gotovo nikako nije pratio niti prilagođavao svoj zvuk trendovima.

Još od samih početaka i nekog Sevdah-benda koji je imao krajem '80-ih, prije Azre, bio je opčinjen sevdalinkama i harmonikom, pa čak i Hus priča da je ljude "peglao" sa nekakvim obradama sevdalinki. Znao je da dođe na neki dernek u 3 ujutro i rasplete na gitari "Dimitrijo sine Mitre" itd.

Azra je dugo godina bila trojka u postavi, bubanj, bas, gitara i vokali, ono što je vidljivo i istina je da je koristio estetiku Beatlesa u komponovanju, vidi se to po slaganju gitara, vokala itd.

Nakon prvih albuma, radi Filigranske pločnike, koji su šansonjerski albumi, komotno je sve pjesme mogao otpjevati Arsen Dedić, osim možda -Kamo dalje rođače koja je u nekom hard fazonu. Sve saksofone, flaute, oboe je odsvirao M.Sedak-Benčić, jedan od vodećih jazzera u Zagrebu, pa je dao posebnu boju lirskim stihovima tog albuma (nažalost prerano preminuo, u nekoj 50-oj godini, početkom '90-ih.)

Jedino njegovo koketiranje sa trendovima, bilo je kada je upoznao punk i energiju koja ga je oduševila (brijem bradu brkove, da ličim na Pankrte), pa je Azra tamo '79.-'80-te imala taj punkerski prizvuk, (ima snimaka na youtube, forisiranje svirke "na keca" i sl.), da bi se toga riješili već '81. kad je snimljen Ravno do dna.

Čak je Johnny negdje i izjavio, kako je prva Azra, sredinom '80-ih kao trojka bila što se tiče "zvučne slike" pomalo "prevaziđen" bend jer se tad masovno koketiralo sa klavijaturama, heavy metal je u usponu, drugačija je produkcija u studijima, zvuk se dosta "uplastičio".

Nakon toga idu filozofski albumi, Kad fazani lete, Krivo strastanje, sa politički obojenim temama i filozofskim raspravama o životu i ljudima.

Treća Azra (ekipa nakon '87.), također ne slijedi trendove, nema klavijatura niti drugih instrumenata, samo još jedna gitara -Jurica Padjen i albumi, koji kod ljubitelja Azre nemaju kultni status kao raniji radovi, ali opet sa zanimljivim pjesmama i raznim temama, od ljubavi, međuljudskih odnosa do politike.

Uglavnom, Štulić nije podilazio publici i ako se to za nekoga može reći na ex Yu prostorima, to je on. Pravio je pjesme, u datom umjetničkom trenutku i nije se puno brinuo hoće li se to nekome svidjeti.

Pa i sam njegov dugogodišnji bubnjar Boris Leiner kaže- on je radio pjesme, vidio da mu ljudi aplaudiraju i mislio da ljudi kontaju o čemu se radi. Međutim, publika je bila željna svirke i oni su aplaudirali jednako i Juri Stubliću i Ribljoj Čorbi...e tada se gadno razočarao.... :run: :thumbup: :bih:
dr_Evil

#374 Re: Milić Vukašinović

Post by dr_Evil »

stubrijez wrote: 10/05/2026 22:34
Edin H. wrote: 10/05/2026 18:38
stubrijez wrote: 10/05/2026 14:54

??????
Kada spomeneš Štulića i EKV to znači vrh. :oops:
Bas sam zato i stavio upitnike... taj koji stavlja EKV sa Stulicem sa veznikom izmedju kuzi se u muziku ko moja baba u politiku. Pa Branimir je najveci promasaj EXYU scene jadnik je pokusavao kroz cijelu "karijeru" da ubode Bregin recept u fulo je do zadnje ploce kad je ispuco i posljednja narodnjacke adute, lajtmotive harmonikaske i popevke, pa cak je i u stilu new primitivsa nesto hudnjak pokusavo ne kontajuci da je to vrijeme vec odavno proslo... ubo je donekle sa prvom plocom, ostalo tri klase ispod Dugmeta a ostale da se ne spominje... oa njega se sjecaju i bitan je samo onima sto su na akcijama 80ih naucili tri akorda "Balkana"...

Sarajevska opsesija sa EKV-om, nikad je do kraja nisam shvatio, ali da idete do te mjere da popljujete Stulica i Azru da bi dokazali neku poentu, e pa to je nesto novo.
Better Man

#375 Re: Milić Vukašinović

Post by Better Man »

milojicabrzi wrote: 11/05/2026 08:50 Različiti su koncepti njih dvojica (Brega i Štulić). Bregović je uvijek pratio trendove, kretanja u muzici. Kad su počeli, B. Dugme i pogotovo Brega, na bini su izgledali kao Led Zappelin, sa onim frizurama i zvonarama, Brega bio "pljunuti" Page, da bi se par godina kasnije fokusirali na novi val i ska-zvuk (Doživjeti stotu), ne samo zvukom, nego i izgledom (Bebek se ošišao, kao i ostali).

Sredinom '80-ih koketiranje sa folkom i Lipe cvatu, nakon toga agresivna "klavijaturizacija", što je bio trend sredine '80-ih (sjetite se Europe-Final Countdown, Alisa- Sanja kao najboljih primjera klavijaturizacije zvuka i trenda iz tog perioda).

Brega tada koristi puni kapacitet i gura Lazu Ristovskog iz Kragujevca, pa se dešava Ćiribiribela kao album pun klavijatura...uglavnom pratio je trendove, dok Štulić pa gotovo nikako nije pratio niti prilagođavao svoj zvuk trendovima.

Još od samih početaka i nekog Sevdah-benda koji je imao krajem '80-ih, prije Azre, bio je opčinjen sevdalinkama i harmonikom, pa čak i Hus priča da je ljude "peglao" sa nekakvim obradama sevdalinki. Znao je da dođe na neki dernek u 3 ujutro i rasplete na gitari "Dimitrijo sine Mitre" itd.

Azra je dugo godina bila trojka u postavi, bubanj, bas, gitara i vokali, ono što je vidljivo i istina je da je koristio estetiku Beatlesa u komponovanju, vidi se to po slaganju gitara, vokala itd.

Nakon prvih albuma, radi Filigranske pločnike, koji su šansonjerski albumi, komotno je sve pjesme mogao otpjevati Arsen Dedić, osim možda -Kamo dalje rođače koja je u nekom hard fazonu. Sve saksofone, flaute, oboe je odsvirao M.Sedak-Benčić, jedan od vodećih jazzera u Zagrebu, pa je dao posebnu boju lirskim stihovima tog albuma (nažalost prerano preminuo, u nekoj 50-oj godini, početkom '90-ih.)

Jedino njegovo koketiranje sa trendovima, bilo je kada je upoznao punk i energiju koja ga je oduševila (brijem bradu brkove, da ličim na Pankrte), pa je Azra tamo '79.-'80-te imala taj punkerski prizvuk, (ima snimaka na youtube, forisiranje svirke "na keca" i sl.), da bi se toga riješili već '81. kad je snimljen Ravno do dna.

Čak je Johnny negdje i izjavio, kako je prva Azra, sredinom '80-ih kao trojka bila što se tiče "zvučne slike" pomalo "prevaziđen" bend jer se tad masovno koketiralo sa klavijaturama, heavy metal je u usponu, drugačija je produkcija u studijima, zvuk se dosta "uplastičio".

Nakon toga idu filozofski albumi, Kad fazani lete, Krivo strastanje, sa politički obojenim temama i filozofskim raspravama o životu i ljudima.

Treća Azra (ekipa nakon '87.), također ne slijedi trendove, nema klavijatura niti drugih instrumenata, samo još jedna gitara -Jurica Padjen i albumi, koji kod ljubitelja Azre nemaju kultni status kao raniji radovi, ali opet sa zanimljivim pjesmama i raznim temama, od ljubavi, međuljudskih odnosa do politike.

Uglavnom, Štulić nije podilazio publici i ako se to za nekoga može reći na ex Yu prostorima, to je on. Pravio je pjesme, u datom umjetničkom trenutku i nije se puno brinuo hoće li se to nekome svidjeti.

Pa i sam njegov dugogodišnji bubnjar Boris Leiner kaže- on je radio pjesme, vidio da mu ljudi aplaudiraju i mislio da ljudi kontaju o čemu se radi. Međutim, publika je bila željna svirke i oni su aplaudirali jednako i Juri Stubliću i Ribljoj Čorbi...e tada se gadno razočarao.... :run: :thumbup: :bih:
Nakon Filigranskih pločnika Mišo Hrnjak je napustio bend i Azra je postala duo Štulić i Leiner. Na zadnjem studijskom albumu grupi se priključio basista iz Holandije i došao je Jurica Pađen, koji je bio u onoj prvoj postavi ali kratko.
Post Reply