Znaš ova dva Volva, a imam i jedan novi koji je tek naručen. Biće i o tome uskoro
Vjeruj mi da svi bulje u ovaj novi Volvo, iako uopšte nije skup.
Moderators: _BataZiv_0809, anex
Znaš ova dva Volva, a imam i jedan novi koji je tek naručen. Biće i o tome uskoro
Pa nazalost takvih je mnogoDidier wrote: ↑05/05/2026 16:30Ja mislim da ipak ima više ovakvih nego ovih koji muljaju.
Ali dozvoljavam da griješim, moguće da se krećem u pogrešnim krugovima. Koga god sam vidio da mulja, taj ne može podići kredit, a pišaj ti takvog privrednika. Bavi se nekretninama, a ne može dići pola miliona za stan koji mu se sviđa.
Skup, ili ne, ovisi o tome u kojoj je covjek fazi zivota, ali definitivno dostupan za obicnog inKsana. Zato je neobican za nase podneblje, i vrijedi ga pogledati.
Ali nije to uvijek sreća.darius_maximus wrote: ↑05/05/2026 17:02 Generalno svi uspješni ljudi misle da je sve isključivo njihova zasluga i ne vide uticaj sreće i datog trenutka u svemu tome.
Naporan si.konektovan wrote: ↑05/05/2026 17:54Bulje ljudi , jer se cude ko moze dati 60 + hilljada za ono prkno...?!![]()
Zahebajem se druze didierDidier wrote: ↑05/05/2026 19:05Naporan si.konektovan wrote: ↑05/05/2026 17:54Bulje ljudi , jer se cude ko moze dati 60 + hilljada za ono prkno...?!![]()
Da o tome i se radi da pored svih zivotnih troskova, dvoje djece na primjer, neki roditelj "ima" 100.000 da odovoji za auto jednom od djece koje je u dvadesetim, a preduslov svega toga je da su pare stecene legalno.daario naharis wrote: ↑05/05/2026 11:47 Zaobisao si jednu veliku stavku a to je da li si stambeno obezbjeđen ili nisi.
Plata od 2000KM i 4000KM kucnog buđeta na 1000KM stambenog kredita sa dvoje djece te svstava u kategoriju da se boris za osnovne potrebe a ne za novo auto od 50.000KM.
Ovo je sasvim sigurno vrlo blizu istine ako ne i potpuna istina.milojicabrzi wrote: ↑05/05/2026 10:13 Postoji narativ, već decenijama i stvarno istinita tvrdnja -"Niko se sa leđa i lopate, nije obogatio", što je istina. Ja bih to update-ovao, "Niko se nije sa kase iz Binga ili konobarske tacne obogatio". Zbog toga siromašni misle, da se za ozbiljne pare mora nešto "ukrasti" ili djelovati u nekoj "sivoj zoni", što je djelimično i istina.
U BiH imaš otprlike, jedno 4-5 vrsta ljudi po primanjima. Oko 60-70 % stanovništva, su tzv." bijela zona" to su familije u kojima su supružnici zaposleni u firmama, kod privatnika i sl. imaju platu cca 1500 KM, dvoje radi i nekako uz kredit guraju. Ne mogu dobaciti do cijene novog auta, najčešče vozaju nekog Gofa 4 ili 5, do nekih 5-7 hiljada KM, krpe i snalaze se, ili eventualno uz pomoć sestre iz inostranstva ili sl. dobace do nekog boljeg polovnjaka od cca 10-12 hiljada KM.
U BiH svakako ima siromašnih, ne toliko kako se predstavlja, ali ima manji broj stanovnika, naročito u selima i neurbanim zonama, koji nemaju redovan posao i primanja, bave se poljoprivredom ili zanatstvom, ili žive u gradovima, uglavnom ovim nekadašnjim većim industrijskim centrima tipa Tuzla, Zenica, od neke skromne penzije ili zarade koju ostvare radeći za druge privatno i sl. Uglavnom žive na nekoj granici egzistencije i oni su vozači onih auta starih 20+ godina, Golfova 3, starih Astri, Megana, koji su cijenovno od 3-5 hiljada KM.
Ima možda nekih 10-20% sa nešto jačim primanjima iz nekog low level managementa (tipa muž šef poslovnice banke, žena manja šefica u nekoj firmi), mlate mjesečno zajedno 4-6 hiljada KM. Oni su već blizu nekog novog auta na duži kredit i mogu se protegnuti do npr. Hyundai Bayona, Suzuki Vitare ili sl. uglavnom auta u cijenovnom razredu između 35-50 hiljada KM, ili u najgorem slučaju vozaju nekog solidnog polovnjaka od 15-20 hiljada KM.
Napominjem, da ima i vrijednih ljudi koji rade dva posla, da namaknu nešto sa strane (jednom mi je dubinsko čišćenje namještaja, radio čovjek koji je medicinski tehničar, zaposlen, u slobodno vrijeme hoda sa aparaturom i čisti garniture namještaja), ima vrijednih ljudi koji rade i poslije posla, trguju po facebook grupama, bave se nekim zanatskim poslovima, kako bi pojačali svoje prihode.
Ima možda manje od 5% familija, koje su vlasnici privatnih firmi, rade godinama u privatnom sektoru, i ovi koje ja znam, mogu dobaciti npr. iznos nove Mazde ili Audija, od cca 70-100 hiljada KM. To je ta neka "siva zona", uglavnom pošteno, eventualno neka finta da se malo smanji porez i davanja, obično su dugo u tom poslu. Njih se može vidjeti u malo boljim autima, novijim vozilima, iz klase od preko 50 hiljada KM.
Postoji naravno i "crna zona", mislim da je tu manje od 2-3 % ljudi koji se bave mutnim ili manje mutnim poslovima, kriminalom, uglavnom ništa pošteno ne rade, ako je kriminal, to je narko-kriminal ili druge vrste kriminala. E to su ti koji nemaju dana staža a vozaju nove Mercedese, Audije, BMW i sl. uglavnom auta nedostižna običnim smrtnicima. Oni obično i svojim curama kupuju ili daju na korištenje, ta skupa auta, pa cure 2000-godište, vozaju neke bijesne mašine skuplje od 100 hiljada KM.
Eto, po nekom mom iskustvu, vlasnici auta u BiH uglavnom se mogu svrstati u ovih nekoliko kategorija.
Ne želim uopšte da ovo pretvaram u ličnu raspravu o tebi ili bilo kojem drugom forumašu.Didier wrote: ↑05/05/2026 17:18Ali nije to uvijek sreća.darius_maximus wrote: ↑05/05/2026 17:02 Generalno svi uspješni ljudi misle da je sve isključivo njihova zasluga i ne vide uticaj sreće i datog trenutka u svemu tome.
Meni često ljudi kažu da sam "imao sreće". I ima tu dijelom istine, našao sam se na pravom mjestu u pravo vrijeme, ali se takođe sjećam mnogo momenata kada su zlatne kočije prolazile i pored tih ljudi, ali oni nisu uskakali u njih jer su se bojali.
Ja sam uzimao kredite koji su za naše pojmove nenormalni, i rizikovao sam više od ostalih. To nije sreća.
A i sreću treba vidjeti, imaš ljudi koji su imali more šansi, i svaku su sjebali.
Mada ne mogu reći da imam "velike pare", i šta su uopšte danas velike pare? Milion, dva, tri? Pedeset?
Još ne mogu kupiti jahtu, ali mogu gliser. Definicija velikih para se pomjera![]()