Čime se bave ljudi koji voze skupe aute na ulicama Sarajeva?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Didier

#176 Re: Čime se bave ljudi koji voze skupe aute na ulicama Sarajeva?

Post by Didier »

dr_Evil wrote: 05/05/2026 16:32 Nemoj se ljuti druze Didier, ali ti i ne vozis auta o kojima pricamo Ja tvoje aVuto gledam kao normalno prevozno sredstvo koje bi trebali kupiti svi unutar srednje klase. Doduse ne znam sta jos imas u garazi
Znaš ova dva Volva, a imam i jedan novi koji je tek naručen. Biće i o tome uskoro :D

Vjeruj mi da svi bulje u ovaj novi Volvo, iako uopšte nije skup.
tokio25

#177 Re: Čime se bave ljudi koji voze skupe aute na ulicama Sarajeva?

Post by tokio25 »

Didier wrote: 05/05/2026 16:30
tokio25 wrote: 05/05/2026 16:15 to si ti i to je kad svijet ravnas po sebi
ok ti si legalista sve ti je uredu al nemojmo se zavaravati da je vecina takva
Ja mislim da ipak ima više ovakvih nego ovih koji muljaju.

Ali dozvoljavam da griješim, moguće da se krećem u pogrešnim krugovima. Koga god sam vidio da mulja, taj ne može podići kredit, a pišaj ti takvog privrednika. Bavi se nekretninama, a ne može dići pola miliona za stan koji mu se sviđa.
Pa nazalost takvih je mnogo
I ja se krecem mozda u pogresnim krugovima al imam uvid u ostalo koliko toliko pa zato znam
Onda jos nas mentalitet koji je da se hvalis da si zajebo drzavu je jaci od bilo kakve omerte
Didier

#178 Re: Čime se bave ljudi koji voze skupe aute na ulicama Sarajeva?

Post by Didier »

dr_Evil

#179 Re: Čime se bave ljudi koji voze skupe aute na ulicama Sarajeva?

Post by dr_Evil »

Didier wrote: 05/05/2026 16:34
dr_Evil wrote: 05/05/2026 16:32 Nemoj se ljuti druze Didier, ali ti i ne vozis auta o kojima pricamo Ja tvoje aVuto gledam kao normalno prevozno sredstvo koje bi trebali kupiti svi unutar srednje klase. Doduse ne znam sta jos imas u garazi
Znaš ova dva Volva, a imam i jedan novi koji je tek naručen. Biće i o tome uskoro :D

Skup, ili ne, ovisi o tome u kojoj je covjek fazi zivota, ali definitivno dostupan za obicnog inKsana. Zato je neobican za nase podneblje, i vrijedi ga pogledati.
tokio25

#180 Re: Čime se bave ljudi koji voze skupe aute na ulicama Sarajeva?

Post by tokio25 »

Pernar je ovdje u pravu samo sto je on skorojevic pa se ovako ponasa
darius_maximus

#181 Re: Čime se bave ljudi koji voze skupe aute na ulicama Sarajeva?

Post by darius_maximus »

Didier wrote: 05/05/2026 16:37
Kako ovo sjedi, živ bio, pa mu pojas haman ispod ruke prolazi? :D
darius_maximus

#182 Re: Čime se bave ljudi koji voze skupe aute na ulicama Sarajeva?

Post by darius_maximus »

Ma ja samo onako dao svoje mišljenje, ali se sve svodi na isto, da niko nikog ovdje neće ubijediti.
Neka vozi ko šta može i hoće, ja tu svakako ne mogu ništa.

Lično mislim da je laž reći da se poštenim radom može doći do velikih para.
Oni koji to uspiju su anomalije i ne vide da žive u survivorship biasu i koliko su sreće imali.
Generalno svi uspješni ljudi misle da je sve isključivo njihova zasluga i ne vide uticaj sreće i datog trenutka u svemu tome.

Istina je da se kriminalom puno češće (i brže) dolazi do uspjeha, a pogotovo kod nas gdje ima znatno manje "generacijskog bogatstva" nego na Zapadu.
Didier

#183 Re: Čime se bave ljudi koji voze skupe aute na ulicama Sarajeva?

Post by Didier »

darius_maximus wrote: 05/05/2026 17:02 Generalno svi uspješni ljudi misle da je sve isključivo njihova zasluga i ne vide uticaj sreće i datog trenutka u svemu tome.
Ali nije to uvijek sreća.

Meni često ljudi kažu da sam "imao sreće". I ima tu dijelom istine, našao sam se na pravom mjestu u pravo vrijeme, ali se takođe sjećam mnogo momenata kada su zlatne kočije prolazile i pored tih ljudi, ali oni nisu uskakali u njih jer su se bojali.

Ja sam uzimao kredite koji su za naše pojmove nenormalni, i rizikovao sam više od ostalih. To nije sreća.

A i sreću treba vidjeti, imaš ljudi koji su imali more šansi, i svaku su sjebali.

Mada ne mogu reći da imam "velike pare", i šta su uopšte danas velike pare? Milion, dva, tri? Pedeset?

Još ne mogu kupiti jahtu, ali mogu gliser. Definicija velikih para se pomjera :D
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#184 Re: Čime se bave ljudi koji voze skupe aute na ulicama Sarajeva?

Post by konektovan »

Bulje ljudi , jer se cude ko moze dati 60 + hilljada za ono prkno...?! :mrgreen:
Didier

#185 Re: Čime se bave ljudi koji voze skupe aute na ulicama Sarajeva?

Post by Didier »

konektovan wrote: 05/05/2026 17:54

Bulje ljudi , jer se cude ko moze dati 60 + hilljada za ono prkno...?! :mrgreen:
Naporan si.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#186 Re: Čime se bave ljudi koji voze skupe aute na ulicama Sarajeva?

Post by konektovan »

Didier wrote: 05/05/2026 19:05
konektovan wrote: 05/05/2026 17:54

Naporan si.
Zahebajem se druze didier
DonieBrasco

#187 Re: Čime se bave ljudi koji voze skupe aute na ulicama Sarajeva?

Post by DonieBrasco »

daario naharis wrote: 05/05/2026 11:47 Zaobisao si jednu veliku stavku a to je da li si stambeno obezbjeđen ili nisi.

Plata od 2000KM i 4000KM kucnog buđeta na 1000KM stambenog kredita sa dvoje djece te svstava u kategoriju da se boris za osnovne potrebe a ne za novo auto od 50.000KM.
Da o tome i se radi da pored svih zivotnih troskova, dvoje djece na primjer, neki roditelj "ima" 100.000 da odovoji za auto jednom od djece koje je u dvadesetim, a preduslov svega toga je da su pare stecene legalno.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#188 Re: Čime se bave ljudi koji voze skupe aute na ulicama Sarajeva?

Post by _BataZiv_0809 »

Dobri postovi na zadnje dvije strane.

Slazem se sa svima iako medjusobno malo proturjece. To znaci da je kvalitetna rasprava :thumbup:

Milojica je bas dobro opisao danasnje stanje u BiH.
tokio25

#189 Re: Čime se bave ljudi koji voze skupe aute na ulicama Sarajeva?

Post by tokio25 »

ma naravno da ima i postenih al to je u ovoj drzavi vise izuzetak nego pravilo umjesto da je obratno
naravno ovu drugu grupu mozemo podijeliti na kriminalce koji su to zaradili trgovinom droge reketi i sl i ovi koji varaju drzavu a enmaju muda da budu kriminalci da tako kazem
a tih je mozda najvise
ZoomZoomKiwi

#190 Re: Čime se bave ljudi koji voze skupe aute na ulicama Sarajeva?

Post by ZoomZoomKiwi »

milojicabrzi wrote: 05/05/2026 10:13 Postoji narativ, već decenijama i stvarno istinita tvrdnja -"Niko se sa leđa i lopate, nije obogatio", što je istina. Ja bih to update-ovao, "Niko se nije sa kase iz Binga ili konobarske tacne obogatio". Zbog toga siromašni misle, da se za ozbiljne pare mora nešto "ukrasti" ili djelovati u nekoj "sivoj zoni", što je djelimično i istina.

U BiH imaš otprlike, jedno 4-5 vrsta ljudi po primanjima. Oko 60-70 % stanovništva, su tzv." bijela zona" to su familije u kojima su supružnici zaposleni u firmama, kod privatnika i sl. imaju platu cca 1500 KM, dvoje radi i nekako uz kredit guraju. Ne mogu dobaciti do cijene novog auta, najčešče vozaju nekog Gofa 4 ili 5, do nekih 5-7 hiljada KM, krpe i snalaze se, ili eventualno uz pomoć sestre iz inostranstva ili sl. dobace do nekog boljeg polovnjaka od cca 10-12 hiljada KM.

U BiH svakako ima siromašnih, ne toliko kako se predstavlja, ali ima manji broj stanovnika, naročito u selima i neurbanim zonama, koji nemaju redovan posao i primanja, bave se poljoprivredom ili zanatstvom, ili žive u gradovima, uglavnom ovim nekadašnjim većim industrijskim centrima tipa Tuzla, Zenica, od neke skromne penzije ili zarade koju ostvare radeći za druge privatno i sl. Uglavnom žive na nekoj granici egzistencije i oni su vozači onih auta starih 20+ godina, Golfova 3, starih Astri, Megana, koji su cijenovno od 3-5 hiljada KM.

Ima možda nekih 10-20% sa nešto jačim primanjima iz nekog low level managementa (tipa muž šef poslovnice banke, žena manja šefica u nekoj firmi), mlate mjesečno zajedno 4-6 hiljada KM. Oni su već blizu nekog novog auta na duži kredit i mogu se protegnuti do npr. Hyundai Bayona, Suzuki Vitare ili sl. uglavnom auta u cijenovnom razredu između 35-50 hiljada KM, ili u najgorem slučaju vozaju nekog solidnog polovnjaka od 15-20 hiljada KM.

Napominjem, da ima i vrijednih ljudi koji rade dva posla, da namaknu nešto sa strane (jednom mi je dubinsko čišćenje namještaja, radio čovjek koji je medicinski tehničar, zaposlen, u slobodno vrijeme hoda sa aparaturom i čisti garniture namještaja), ima vrijednih ljudi koji rade i poslije posla, trguju po facebook grupama, bave se nekim zanatskim poslovima, kako bi pojačali svoje prihode.

Ima možda manje od 5% familija, koje su vlasnici privatnih firmi, rade godinama u privatnom sektoru, i ovi koje ja znam, mogu dobaciti npr. iznos nove Mazde ili Audija, od cca 70-100 hiljada KM. To je ta neka "siva zona", uglavnom pošteno, eventualno neka finta da se malo smanji porez i davanja, obično su dugo u tom poslu. Njih se može vidjeti u malo boljim autima, novijim vozilima, iz klase od preko 50 hiljada KM.

Postoji naravno i "crna zona", mislim da je tu manje od 2-3 % ljudi koji se bave mutnim ili manje mutnim poslovima, kriminalom, uglavnom ništa pošteno ne rade, ako je kriminal, to je narko-kriminal ili druge vrste kriminala. E to su ti koji nemaju dana staža a vozaju nove Mercedese, Audije, BMW i sl. uglavnom auta nedostižna običnim smrtnicima. Oni obično i svojim curama kupuju ili daju na korištenje, ta skupa auta, pa cure 2000-godište, vozaju neke bijesne mašine skuplje od 100 hiljada KM.

Eto, po nekom mom iskustvu, vlasnici auta u BiH uglavnom se mogu svrstati u ovih nekoliko kategorija.
Ovo je sasvim sigurno vrlo blizu istine ako ne i potpuna istina.

Možda procentualno da je sive zone malo više, čak do 25%, ostalo je manje-više tačno.
insaneinthebrain

#191 Re: Čime se bave ljudi koji voze skupe aute na ulicama Sarajeva?

Post by insaneinthebrain »

ima para ljudi, samo ih treba znati ukrasti :thumbup:
darius_maximus

#192 Re: Čime se bave ljudi koji voze skupe aute na ulicama Sarajeva?

Post by darius_maximus »

Didier wrote: 05/05/2026 17:18
darius_maximus wrote: 05/05/2026 17:02 Generalno svi uspješni ljudi misle da je sve isključivo njihova zasluga i ne vide uticaj sreće i datog trenutka u svemu tome.
Ali nije to uvijek sreća.

Meni često ljudi kažu da sam "imao sreće". I ima tu dijelom istine, našao sam se na pravom mjestu u pravo vrijeme, ali se takođe sjećam mnogo momenata kada su zlatne kočije prolazile i pored tih ljudi, ali oni nisu uskakali u njih jer su se bojali.

Ja sam uzimao kredite koji su za naše pojmove nenormalni, i rizikovao sam više od ostalih. To nije sreća.

A i sreću treba vidjeti, imaš ljudi koji su imali more šansi, i svaku su sjebali.

Mada ne mogu reći da imam "velike pare", i šta su uopšte danas velike pare? Milion, dva, tri? Pedeset?

Još ne mogu kupiti jahtu, ali mogu gliser. Definicija velikih para se pomjera :D
Ne želim uopšte da ovo pretvaram u ličnu raspravu o tebi ili bilo kojem drugom forumašu.
Nije bitno ni koliko si ti uspješan, ni koliko sam ja lično uspješan.

Ja samo kažem da generalno ljudi koji uspiju u nečemu, precjenjuju svoju ulogu u svemu tome i ne razmišljaju o sreći i ostalim okolnostima.
Davno sam nekad gledao ovaj video, pa potražih:

Ljudi se i zvanično bave ovim pitanjima, nije samo da mi razglabamo na forumu. :D
Post Reply