SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

moimoi

#106876 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by moimoi »

drug_profi wrote: 03/05/2026 23:02
Bobi wrote: 03/05/2026 22:36 Zašto vam služe ti lijekovi?
Bolovi raznog tipa i porijekla.
Država voli da to skuplje platiš. Jer imamo sistem koji savršeno funkcionira za privatne ZU.

Svako ko ima problema sa infekcijama očnog kapka ili sl znao je da mora imati Tobrex uza se jer je ključno na prvi signal reagovat.
Svako ko ima problem sa kožnim iritacijama bilo kojeg uzroka, od alergijskog, gljivičnog, bakterijskog tipa, znao je da može kupiti Triderm i pokriti svaku opciju.

Ili bi za svaki svrab u oku, i svvako crvenilo na koži, svaku bol u sinusima, leđima, trebali u čekaonicu kod ćate opšte prakse ili porodične medicine po uputnicu, pa onda čekaš termin kod specijaliste jel, pa onda opet u čekaonicu da ti onaj ćato u domu zdravlja napiše recept.
To su usvojili iz eu. Medjutim, nisu usvojili i to da ti porodicni ljekar moze online pustiti terapiju bez dolaska tj samo telefonski ili mailom da zatrazis.
drug_profi

#106877 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Džaba, evo ja sam odabrao privatnu kliniku za porodičnu ambulantu. Sve hronične terapije mogu dobiti na zahtjev mailom ili telefonom, ali mi neće izdati ništa drugo bez pregleda ili mišljenja specijaliste.
made_in_sarajevo

#106878 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by made_in_sarajevo »

drug_profi wrote: 04/05/2026 09:27 Džaba, evo ja sam odabrao privatnu kliniku za porodičnu ambulantu. Sve hronične terapije mogu dobiti na zahtjev mailom ili telefonom, ali mi neće izdati ništa drugo bez pregleda ili mišljenja specijaliste.
kako to funkcionise, isto kao dom zdravlja ili moras dodatno placati preglede i slicno?
Altsa

#106879 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Altsa »

made_in_sarajevo wrote: 04/05/2026 09:29
drug_profi wrote: 04/05/2026 09:27 Džaba, evo ja sam odabrao privatnu kliniku za porodičnu ambulantu. Sve hronične terapije mogu dobiti na zahtjev mailom ili telefonom, ali mi neće izdati ništa drugo bez pregleda ili mišljenja specijaliste.
kako to funkcionise, isto kao dom zdravlja ili moras dodatno placati preglede i slicno?
Predas zahtjev u drzavnoj ambulanti za prebacivanje kartona u privatnu ambulantu koja ima ugovor sa zavodom za zdravstveno siguranje. A prije svega toga kontaktiras tu privatnu ambulantu da li primaju nove pacijente. Kad se prebacis ides kao i kako si isao u drzavnu.
drug_profi

#106880 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Isto kao DZ.
Imaju ugovor sa ZZO, uvezani su u IT sistem, uputnice elektronski, recepti elektronski...
Potpuno isto osim što imaju radno vrijeme drugačije pa si nakon recimo 18h, te subotom i nedeljom bez mogućnosti otići doktoru, nego ti samo preostaje hitna, ako je baš zapelo.
Altsa

#106881 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Altsa »

drug_profi wrote: 04/05/2026 09:36
Isto kao DZ.
Imaju ugovor sa ZZO, uvezani su u IT sistem, uputnice elektronski, recepti elektronski...
Potpuno isto osim što imaju radno vrijeme drugačije pa si nakon recimo 18h, te subotom i nedeljom bez mogućnosti otići doktoru, nego ti samo preostaje hitna, ako je baš zapelo.
Nije bas tako. Ja sam isao u Kumrovec subotom/nedjeljom i ako mi je karton u privatnoj ambulanti. Nisam imao nikakvih problema.U hitnu samo nakon radnog vremena.
drug_profi

#106882 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Altsa wrote: 04/05/2026 09:38

Isto kao DZ.
Nije bas tako. Ja sam isao u Kumrovec subotom/nedjeljom i ako mi je karton u privatnoj ambulanti. Nisam imao nikakvih problema.U hitnu samo nakon radnog vremena.
Nisam znao da možeš u DZ. Dobro ako je tako.
Altsa

#106883 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Altsa »

drug_profi wrote: 04/05/2026 09:40
Altsa wrote: 04/05/2026 09:38

Isto kao DZ.
Nisam znao da možeš u DZ. Dobro ako je tako.
Može. Cak su me ovi iz hitne vratili tamo.
BadBoy

#106884 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by BadBoy »

Nije ni čudo što se bunite protiv dragera u vožnji, ovdje se lijekovi tuku ko kiki bobe :D
drug_profi

#106885 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

BadBoy wrote: 04/05/2026 10:52 Nije ni čudo što se bunite protiv dragera u vožnji, ovdje se lijekovi tuku ko kiki bobe :D
Nijedan ne trigeruje Drager.
Ovo je sve u domenu samopomoći.

Pazi logiku, Ibuprofen 400 mg sa 30 tableta ili 600 mg ne možeš kupiti, ali možeš slobodno kupiti koliko god hoćeš kutija od 400 mg sa pakovanjem po 10 tableta.
Samo što ćeš 3x skuplje proći.
I šta je tu zaštita od zloupotreba?
dječak sa šibicama

#106886 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dječak sa šibicama »

Meni rece apotekarka, a moguce da je u pravu govorim laicki, da se "tezi" lijekovi protiv bolova ne mogu uzeti bez recepta jer su opasni za srce. Mnogi ni ne znaju da imaju srcani problem, a imaju ga.

To mi je i doktorka URL naglasila prije par godina, kad mi je prepisala Rapid Voltaren zbog upale uha, prvo pita jesam li srcani bolesnik i imam li ikakve probleme. To je cudo jako.

U apoteci uzimam Dexamen odnosno Dolorex bosnalijekovu zamjenu, jer Dexamen prasak vrle apoteke vise ne nabavljaju :bih: i to je dopusteno uzeti bez recepta.
banjaluka078
Moderator

#106887 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by banjaluka078 »

Taj fini lik kojeg su neki i na forumu branili, duša od čovjeka.
postoji prijava da je Prusac 2016. pretukao svoju majku i brata i da je imao mjere zabrane i prema njima
https://crna-hronika.info/elma-godinjak ... dim/837379
dječak sa šibicama

#106888 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Izbacio je i neki prijatelj ubice iz Gracanice, poduzi tekst o ubici koji je zenu ubio u lajvu, nahvalio ga u eseju od par hiljada rijeci.

Ko zna sta je ona uradila, nije to on bezveze, bez razloga, imo je neki razlog ba. Nesto je ona tu mutila mucko djubre.
Nadju brude opravdanje uvijek. Otela mu dijete, varala ga, eto svekrva u Turskoj upucala snahu sa dva metka u glavu jer "sramota, komsiluk prica da joj vara sina koji je sad u zatvoru, sad je svekrva ponosno izasla na terasu i rekla e sad mi je obraz cist".

A slicno smo drustvo, sta ce reci komsiluk kao glavna vodilja.
drug_profi

#106889 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

dječak sa šibicama wrote: 04/05/2026 11:10 Meni rece apotekarka, a moguce da je u pravu govorim laicki, da se "tezi" lijekovi protiv bolova ne mogu uzeti bez recepta jer su opasni za srce. Mnogi ni ne znaju da imaju srcani problem, a imaju ga.

To mi je i doktorka URL naglasila prije par godina, kad mi je prepisala Rapid Voltaren zbog upale uha, prvo pita jesam li srcani bolesnik i imam li ikakve probleme. To je cudo jako.

U apoteci uzimam Dexamen odnosno Dolorex bosnalijekovu zamjenu, jer Dexamen prasak vrle apoteke vise ne nabavljaju :bih: i to je dopusteno uzeti bez recepta.
Zato postoji uputa za pacijente, onaj papir koji svi bace a ne pročitaju ga.
Tamo sve piše, još napisan riječnikom da bude patient friendly.
Koga srce spuca jer se nabobao previše onda je to po meni prirodna selekcija. Imao si obavijest na kutiji da pročitaš uputu prije upotrebe. U uputi ti piše doziranje, kao i kontraidnikacije, interakcije i sl.
Nisi čitao, ko te j. otruj se. Nije to C vitamin pa da uzimaš koliko hoćeš.
noviforumas

#106890 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by noviforumas »

Tužiteljica je rekla da je pronašla podatke da je Prusac pravosnažno osuđen 2016. godine. Tada je pretukao majku, a dan kasnije brata.
Gdje je onaj njegov haver sto nam je ovdje pisao da nikad nije imao problema sa zakonom, o sebi pri sebi...
darius_maximus

#106891 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by darius_maximus »

drug_profi wrote: 03/05/2026 23:02
Bobi wrote: 03/05/2026 22:36 Zašto vam služe ti lijekovi?
Bolovi raznog tipa i porijekla.
Država voli da to skuplje platiš. Jer imamo sistem koji savršeno funkcionira za privatne ZU.

Svako ko ima problema sa infekcijama očnog kapka ili sl znao je da mora imati Tobrex uza se jer je ključno na prvi signal reagovat.
Svako ko ima problem sa kožnim iritacijama bilo kojeg uzroka, od alergijskog, gljivičnog, bakterijskog tipa, znao je da može kupiti Triderm i pokriti svaku opciju.

Ili bi za svaki svrab u oku, i svvako crvenilo na koži, svaku bol u sinusima, leđima, trebali u čekaonicu kod ćate opšte prakse ili porodične medicine po uputnicu, pa onda čekaš termin kod specijaliste jel, pa onda opet u čekaonicu da ti onaj ćato u domu zdravlja napiše recept.
Bog me ubio ako primarnu zdravstvenu zaštitu (pogotovo ove terapije i izdavanje recepata) ne bi mogao AI raditi.
Ispričaš šta te boli, AI analizira i prepiše lijekove i to je to.
U kombinaciji s medicinskim kartonom bi to bilo vrh.
moimoi

#106892 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by moimoi »

dječak sa šibicama wrote: 04/05/2026 11:14 Izbacio je i neki prijatelj ubice iz Gracanice, poduzi tekst o ubici koji je zenu ubio u lajvu, nahvalio ga u eseju od par hiljada rijeci.

Ko zna sta je ona uradila, nije to on bezveze, bez razloga, imo je neki razlog ba. Nesto je ona tu mutila mucko djubre.
Nadju brude opravdanje uvijek. Otela mu dijete, varala ga, eto svekrva u Turskoj upucala snahu sa dva metka u glavu jer "sramota, komsiluk prica da joj vara sina koji je sad u zatvoru, sad je svekrva ponosno izasla na terasu i rekla e sad mi je obraz cist".

Pa i kada se ukocis ne salju te prvo na uz srca vec ti prepisu voltaren bez problema.
A voltaren inace razredjuje krv.. zato se s oprezom prepisuje.
Pogotovo starcima koji vec uzimaju tablete za razrjedjivanje krvi.
dječak sa šibicama

#106893 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Ne zovu doktore opce medicine slucajno "skretnicari". Mislim na ove po ambulantama. Mozda je nekorektno prema njima ali njihov posao je prakticno da ti izmjeri tlak, da par savjeta i uputi te dalje preko "skretnice".

AI ti moze reci sve sto i on kaze, ako je vjerovati umjetnoj inteligenciji jer cesto zabaguje.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#106894 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by _BataZiv_0809 »

dječak sa šibicama wrote: 04/05/2026 11:14 Izbacio je i neki prijatelj ubice iz Gracanice, poduzi tekst o ubici koji je zenu ubio u lajvu, nahvalio ga u eseju od par hiljada rijeci.

Ono je strasno sta je frajko napisao.
JOINT_1921
Vozim: odlično

#106895 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JOINT_1921 »

I on sam je krimos, a tekst mu je napisao AI na osnovu njegovih par majmunskih teza, jer je bio jaran sa ubojicom.
vjeshalica

#106896 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

Amar Adrovic reketas koji je nedavno izasao iz zatvora,pravog imena Menon. Da ti crnjak bude veci taj lik je zavrsio policijsku srednju skolu. Ima mu slika gore na Vracama maturanata :lol:
Onaj sto brani Sadu Đuguma ima tamo sve na profilu,brani i ovog kretenoida od neki dan....sve olos brani. Reketas,kamatar,siledzija, samo proguglaj sve ce ti biti jasno.
tokio25

#106897 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tokio25 »

pa ima ona teza kad nekoga kao opisujes i prisivas karakteristike uglavnom negativne velika mogucnost je da opisuje sebe i njemu znane karakteristike
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#106898 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by liaar »

drug_profi wrote: 03/05/2026 22:09
mk ultra wrote: 03/05/2026 16:34 Zato ne mozes kupiti brufen u apoteci
Možeš kupiti pakovanje od 10 tableta. Ne može pakovanje od 30.
Ludilo.
Pri tom pakovanje od 10 košta najjeftinije 6 KM, a pakovanje od 30 košta 6,60... :lol:
Zloupotreba brufena, krema protiv osipa, kožnih infekcija, zloupotreba kapi protiv infekcije oka i uha itd.
Oko toga se naše inspekcijice sada bave.

Trebaš valjda prvo otić po uputnicu za specijalistu, pa da ti on napiše da ti treba Tobrex ili Triderm, Belogent, Ibuprofen...
Jerbo to je sistem...
mamu im jebem, koristim Triderm već 10 godina za seboreični dermatitis. Jedina krema koja mi smiri tjeme i lice.

I ja sad moram u Crvenu apoteku da idem da je kupim bez recepta, jer su naši nesposobni.

Kad sam išao zadnji put dermatologu, žena me pogledala i napisala mi 6 različitih šampona, ukupne vrijednosti 220 KM
moimoi

#106899 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by moimoi »

vjeshalica wrote: 04/05/2026 11:49

Amar Adrovic reketas koji je nedavno izasao iz zatvora,pravog imena Menon. Da ti crnjak bude veci taj lik je zavrsio policijsku srednju skolu. Ima mu slika gore na Vracama maturanata :lol:
Onaj sto brani Sadu Đuguma ima tamo sve na profilu,brani i ovog kretenoida od neki dan....sve olos brani. Reketas,kamatar,siledzija, samo proguglaj sve ce ti biti jasno.
Sad citam… ne znam ni kako da nazovem ovo sto citam.. ne mogu da vjerujem da ovakva osoba slobodno hoda .. ovo je za hositalizacije.
noviforumas

#106900 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by noviforumas »

Image
Post Reply