EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post Reply
mali_balon

#376 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by mali_balon »

Naslovnica wrote: 04/05/2026 09:52
mali_balon wrote: 04/05/2026 09:39
Naslovnica wrote: 04/05/2026 09:13

Ne govorim mu s visine.
Priča oko (ne)ulaska BiH u EU nije baš tako jednoznačna i jednostavna.
Kada mi, tj BiH ispunj sve zahtjeve za clanstvo, znaci kada uradimo sve sto je do nas tek ond .mozemo nesta seruckati da je do EU...dok se to ne desi do nas je I to bas do nas, ne do politicara nego do mene I tebe licno
Do mene nije.
Ja sam glasao za one koji se zalažu za ulazak u EU i trude se da urade sve što je potrebno na tom putu.
Demokratija je tiranija vecine nad manjinom...
JohnnyS

#377 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by JohnnyS »

Trappist wrote: 04/05/2026 09:55
DaysleepeR wrote: 04/05/2026 09:38
Trappist wrote: 04/05/2026 09:26

Ne, traje duze par minuta. Jer i mimo skeniranja i slikanja i dalje gledaju pecate
Ja sam prelazio prije 2 sedmice, skenirao otiske i slikao se, nemam nijedan pečat u pasošu.
Možda gledaju nekom ko stalno ide tamo-vamo, meni ništa gledali nisu, trajalo minutu bukvalno.
Preksinoc u Becu ludilo. Ispred mene lik sa novim pasosem bez ijednog pecata, ispeglala ga granicarka kad je prije novog pasosa usao, izasao, sigurno je bio 15tak minuta na salteru. Ja imam 10-tak pecata u EU i svaki je pogledala, tek onda uzela da me slika.

Ja sam mislio da su samo hrvatski graničari takvi da liječe komplekse, kad ono tamo i u bijeloj Europi
mali_balon

#378 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by mali_balon »

JohnnyS wrote: 04/05/2026 09:52
mali_balon wrote: 04/05/2026 09:43
Qler wrote: 04/05/2026 09:21 Kum i djeca mu imaju hr putovnicu, zena nema, svi medju nas papaniju :)
Pa sto ona ne.predje pjeske granicu...nisam jednom to vidio....oni sa EU dokumentima u EU red onaj ko.je u isrom autu fino izadje ode na EES red tamo zavrsi a ovi ga sacekaju...ali valja doci do razdvajanja redova :D

Ovo je katastrofa svoje vrste. Može i žuta traka preko ruke za ove bez EU papira
Ha jbga druze, ako to bude pravilo I ako budes htio u EU morat ces I traku nosat....tako je kad trenutno imas dvije komponente u vlasti koje vrse sve noguce opstrukcije da ne udjemo u EU, a.u oktobru dolazi I treca komponenta....
konami666

#379 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by konami666 »

zposao wrote: 04/05/2026 09:11
muha_sa wrote: 04/05/2026 09:05
tokio25 wrote: 04/05/2026 09:00 Ti sada njemu govoris s visine jer neces da prihvatis ono sto je u biti istina
30 godina smo mogli raditi da budemo u eu al nama je radije prevariti zavrnuti mogu li preko reda i sl a onda se zalimo kako nas europa ne zeli
Kako si moglo radit :?
30 godina vozimo pod rucnom jer nas opstruiraju na svakom koraku i sad pametnjakovici dodju i govore zašto niste u EU :-)
Daj nam recept kako da udjemo u EU ko boga te molim :D
Daj ba muha nemoj ni ti zahebavat. Nije nam vala falilo ni grantova ni ambasada ni NGO-ova ni kojekakvih politi'ara koji su nas gurali. Realno, falilo je volje.
Rahat patnja.
Da pitaš narod bi li više volio da se šukne onom drugom ili da uđe ujutro u EU, svaki bi ti reko da bi više volio da onom tamo šukne.
Upravo tako, u svemu se slažem! I onda ne valja ovaj sistem, ne valja ništa a eto ovdje u Bosni kao znaju šta je bolje. A mnoge zemlje po svijetu imaju identičan sistem. Da nije EU ponudila bezvizni režim za biometrijski pasos još uvijek bi BH pasos bio sa uheftanom slikom i pečatom preko.
kakabanja213

#380 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by kakabanja213 »

mali_balon wrote: 04/05/2026 10:01
JohnnyS wrote: 04/05/2026 09:52

Pa sto ona ne.predje pjeske granicu...nisam jednom to vidio....oni sa EU dokumentima u EU red onaj ko.je u isrom autu fino izadje ode na EES red tamo zavrsi a ovi ga sacekaju...ali valja doci do razdvajanja redova :D

Ovo je katastrofa svoje vrste. Može i žuta traka preko ruke za ove bez EU papira
Ha jbga druze, ako to bude pravilo I ako budes htio u EU morat ces I traku nosat....tako je kad trenutno imas dvije komponente u vlasti koje vrse sve noguce opstrukcije da ne udjemo u EU, a.u oktobru dolazi I treca komponenta....
Jedna od konstanti civilizacije, ako ti ja kazem da nosis traku, nost ces je. Bravo
Last edited by kakabanja213 on 04/05/2026 10:07, edited 1 time in total.
r_faruk

#381 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by r_faruk »

Pa dobro..... do svake granice vodi jedna cesta. Pretpostavljam da ce i ovi iz EU cekati satima na ulazak u Hrvatsku s obzirom da su kilometarske kolone. Koliko brze mogu proci EU gradjani od nas kada ne mogu doci do granice od nas? :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#382 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by Truba »

Qler wrote: 04/05/2026 09:21 Kum i djeca mu imaju hr putovnicu, zena nema, svi medju nas papaniju :)
mislis pretekne pjesobusom auta u koloni koja cekaju
ne kontam ovo
Naslovnica

#383 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by Naslovnica »

r_faruk wrote: 04/05/2026 10:06 Pa dobro..... do svake granice vodi jedna cesta. Pretpostavljam da ce i ovi iz EU cekati satima na ulazak u Hrvatsku s obzirom da su kilometarske kolone. Koliko brze mogu proci EU gradjani od nas kada ne mogu doci do granice od nas? :D
:thumbup:
Sistem koji su uveli je toliko "odličan" da su ga pojedine države već počele ukidati.
kakabanja213

#384 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by kakabanja213 »

r_faruk wrote: 04/05/2026 10:06 Pa dobro..... do svake granice vodi jedna cesta. Pretpostavljam da ce i ovi iz EU cekati satima na ulazak u Hrvatsku s obzirom da su kilometarske kolone. Koliko brze mogu proci EU gradjani od nas kada ne mogu doci do granice od nas? :D
Taman nova ideja-uslov za pristupanje EU. Desetak kilometara prije svakog granicnog prijelaza izgraditi dodatnu traku ceste da bi oni koji nece morati nositi trake oko ruke mogli brze preci granicu.
tokio25

#385 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by tokio25 »

Naslovnica wrote: 04/05/2026 09:13
tokio25 wrote: 04/05/2026 09:00 Ti sada njemu govoris s visine jer neces da prihvatis ono sto je u biti istina
30 godina smo mogli raditi da budemo u eu al nama je radije prevariti zavrnuti mogu li preko reda i sl a onda se zalimo kako nas europa ne zeli
Ne govorim mu s visine.
Priča oko (ne)ulaska BiH u EU nije baš tako jednoznačna i jednostavna.
naravno da nije jednostavno al smo mogli bar 50% vise uraditi i da budemo blizi eu nego danas
Zlocin&Kazna

#386 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by Zlocin&Kazna »

Naslovnica wrote: 04/05/2026 10:11
Sistem koji su uveli je toliko "odličan" da su ga pojedine države već počele ukidati.
Ukinuli bi ga i Hrvati da se oni šta pitaju. Jbga, nije ni njima do zajebancije po cijeli dan, radi brojanja fakin dana bosancima.
JohnnyS

#387 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by JohnnyS »

Ja bih im halalip i 4 sata čekanja, samo da zabrane motoristima pretjecanje kolone.

Možda neke koji puno čekaju to potakne na konkretne metode obračuna sa sebičnim bajkerima :D
Tvrtko II Kotromanić

#388 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by Tvrtko II Kotromanić »

JohnnyS wrote: 04/05/2026 10:01

Ja sam prelazio prije 2 sedmice, skenirao otiske i slikao se, nemam nijedan pečat u pasošu.
Možda gledaju nekom ko stalno ide tamo-vamo, meni ništa gledali nisu, trajalo minutu bukvalno.
Preksinoc u Becu ludilo. Ispred mene lik sa novim pasosem bez ijednog pecata, ispeglala ga granicarka kad je prije novog pasosa usao, izasao, sigurno je bio 15tak minuta na salteru. Ja imam 10-tak pecata u EU i svaki je pogledala, tek onda uzela da me slika.

Ja sam mislio da su samo hrvatski graničari takvi da liječe komplekse, kad ono tamo i u bijeloj Europi
mene su par puta na pasoskoj na beckom aerodromu ispeglali, svaki zarez u pasosu gledali, ni na jednom drugom aerodorumu (u EU) tako nesto nisam dozivio
brada nije pomogla deff :lol:
tokio25

#389 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by tokio25 »

Naslovnica wrote: 04/05/2026 09:49
Haris.ba wrote: 04/05/2026 09:17
Naslovnica wrote: 04/05/2026 09:13 Priča oko (ne)ulaska BiH u EU nije baš tako jednoznačna i jednostavna.
Ali, ipak jeste.

Vecina naroda na izborima bira politicare koji u sustini ne rade da se ide u EU.
Ne, ne bira većina naroda političare koji u suštini ne rade ništa da se ide u EU.
Kao prvo, večina naroda uopđšte ne glasa. Ljenost, apatija, ne vide alternativu, razočarenje, predaja, all of the above...
Kao drugo, u pitanju su opstrukcije na svim nivoima od strane onih koji još nisu odustali od razbijanja Bosne i Hercegovine i ideja iz devedesetih godina.
U pitanju su oni kojima ne odgovara EU zakonodavstvo i polaganje računa i koji više vole da imaju vlast od Skenderije do Kozije ćuprije nego da BiH uđe u EU.
Nije u pitanju samo "birali ste eto vam ga".
Pustite tu priču.
pa i ti koji ne glasaju su na kraju krajeva birali
znaci izabrali su da ne glasaju za one koji bi nas eventualo uveli u europu
Filter

#390 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by Filter »

Tvrtko II Kotromanić wrote: 04/05/2026 10:25

mene su par puta na pasoskoj na beckom aerodromu ispeglali, svaki zarez u pasosu gledali, ni na jednom drugom aerodorumu (u EU) tako nesto nisam dozivio
pisao sam vec na nekoj temi ovdje. najgori odnos prema putnicima za bosnu sam vidio na beckom aerodromu
elcaliente

#391 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by elcaliente »

Naslovnica wrote: 04/05/2026 10:11
Koje drzave i kako mislis ukidati?
Last edited by elcaliente on 04/05/2026 10:47, edited 1 time in total.
Ozimician

#392 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by Ozimician »

Sistem uzas nad uzasima realno, bukvalno samo novi layer birokratije i maltretiranje postenog naroda. I ranije su skeneri bili prespori, ovo sad uzas jos gore.

Migranti sigurno eto dolaze tako sto predaju biometrijski pasos granicnoj sluzbi te zemlje. Isto tako, dolazak migranata je trenutno na rekordno niskom nivou, da nema Ukrajinaca (protiv kojih jelde se ne smije nista reci) - Njemacka bi 2025 god. zavrsila sa negativnim migracionim saldom (vise napustilo drzavu, nego doslo u nju).

Na aerodromima je dobro jer se ne ceka ni blizu kao na cestovnim prelazima - EU gradjani imaju posebne saltere, non-EU sa Eu prebivalistem se ne skeniraju, pa onda ide brze i obicno imas odmah 8+ saltera otvorenih (cak i na malim aerodromima tipa Memmingen) - peglaju BH drzavljane uveliko na svim aerodromima sa pitanjima gdje ides i ostajes. Neki su chill i dovoljan im je kratak odgovor, a neki bas zadrti.

Iz iskustava do sad iz druge ruke - Svedska je najgora trenutno i njihova granicna sluzba.
elcaliente

#393 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by elcaliente »

Ozimician wrote: 04/05/2026 10:46 Sistem uzas nad uzasima realno, bukvalno samo novi layer birokratije i maltretiranje postenog naroda. I ranije su skeneri bili prespori, ovo sad uzas jos gore.

Migranti sigurno eto dolaze tako sto predaju biometrijski pasos granicnoj sluzbi te zemlje. Isto tako, dolazak migranata je trenutno na rekordno niskom nivou, da nema Ukrajinaca (protiv kojih jelde se ne smije nista reci) - Njemacka bi 2025 god. zavrsila sa negativnim migracionim saldom (vise napustilo drzavu, nego doslo u nju).

Na aerodromima je dobro jer se ne ceka ni blizu kao na cestovnim prelazima - EU gradjani imaju posebne saltere, non-EU sa Eu prebivalistem se ne skeniraju, pa onda ide brze i obicno imas odmah 8+ saltera otvorenih (cak i na malim aerodromima tipa Memmingen) - peglaju BH drzavljane uveliko na svim aerodromima sa pitanjima gdje ides i ostajes. Neki su chill i dovoljan im je kratak odgovor, a neki bas zadrti.

Iz iskustava do sad iz druge ruke - Svedska je najgora trenutno i njihova granicna sluzba.
U Lisabonu prosli vikend cekanje an aerdoromu bili preko 5 sati na pasoskoj kontroli . Sletila im 3 aviona iz juzne Amerike u isto vrijeme jer su neki letovi kasnili.
Last edited by elcaliente on 04/05/2026 10:49, edited 1 time in total.
Tvrtko II Kotromanić

#394 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by Tvrtko II Kotromanić »

Filter wrote: 04/05/2026 10:44

pisao sam vec na nekoj temi ovdje. najgori odnos prema putnicima za bosnu sam vidio na beckom aerodromu
bukvalno ni na jednom drugom eu aerodromu se nisam osjecao kao neko izdvojen i tretiran strozije zbog pasosa i/ili fizickog izgleda (crna kosa i brada)
Trappist

#395 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by Trappist »

Ozimician wrote: 04/05/2026 10:46 Sistem uzas nad uzasima realno, bukvalno samo novi layer birokratije i maltretiranje postenog naroda. I ranije su skeneri bili prespori, ovo sad uzas jos gore.

onaj ko nesto muti i hoce da bude ilegalac ne vjerujem da ce doci u 7 ujutru na aerodrom u becu sa malim koferom i pristupiti salteru.
Bas me zanima statistika koliko na aerodromu uspiju otkriti "ilegalaca" generalno.
MinistarKulture

#396 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by MinistarKulture »

Tvrtko II Kotromanić wrote: 04/05/2026 10:49
Filter wrote: 04/05/2026 10:44

bukvalno ni na jednom drugom eu aerodromu se nisam osjecao kao neko izdvojen i tretiran strozije zbog pasosa i/ili fizickog izgleda (crna kosa i brada)
Haj drago mi je da nisam jedini kojeg svaki put uhvate za "random check" u Becu
elcaliente

#397 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by elcaliente »

Truba wrote: 04/05/2026 10:10
mislis pretekne pjesobusom auta u koloni koja cekaju
ne kontam ovo
Najveci problem je taj da BiH i Hrvatska nemaju adekvatne granicne prelaze u BiH uglavnom magistrale vode do granicnog prelaza gdje maskimalno imas dvije trake otvorene a medzu njima su i kamioni.
I kao slag na tortu je to da i BiH i Hrvatskoj fali granickih policajca.

Tako da meni kao osobi sa BiH i Njamckim drzavljanstvom apsolutna nista ne znaci njemacka licna karta sa kojom putujem jer svejedno cekam satima sa svim ostalim ljudima.
Last edited by elcaliente on 04/05/2026 10:55, edited 1 time in total.
DaysleepeR

#398 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by DaysleepeR »

Trappist wrote: 04/05/2026 09:26

Ne, traje duze par minuta. Jer i mimo skeniranja i slikanja i dalje gledaju pecate
Ti pričaš o aerodromskom graničnom prelazu, ja pričam o cestovnom. Na aerodromu uvijek peglaju.
Trappist

#399 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by Trappist »

"According to Commission spokesman Markus Lampert, average processing time is 70 seconds"

Ovo je samo dokaz u kakvoj iluziji zive birokrate u EU. Neko rekao 70 sekundi ce trajati i oni su u fazonu "top, bit ce to bez problema".
Pa dovoljno je da novinar ode na jedan salter i vidi koliko traje processing time, pogotovo kad dodje porodica sa dvoje djece.
Ozimician

#400 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by Ozimician »

elcaliente wrote: 04/05/2026 10:49 U Lisabonu prosli vikend cekanje an aerdoromu bili preko 5 sati na pasoskoj kontroli . Sletila im 3 aviona iz juzne Amerike u isto vrijeme jer su neki letovi kasnili.
Uzas bas, ali eto to je recimo "vanredna okolonst", ali sistem definitivno osudjen na propast. Grcka se otvoreno buni, radi turisticke sezone. Evo vidjeli smo kod nas haosa za 1. maj, ako potraje u ljetnoj sezoni, ispast ce jednostavnije avionom do Turske, nego autom do Makarske.
Post Reply