EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post Reply
scarr

#251 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by scarr »

Otkako su krenuli slikat i uzimat otiske prelazio sam granicu jedno 6-7 puta, i jednom sam letio u eu zemlju. Svaki ali svaki put su me slikali i uzimali otiske sto znaci da to nista nije uvezano (skeneri ne rade, mora ga pospricat da bude mokar kako bi mogli uzeti otisak. Nije ova period sluzio da oni zamijene fizicki uredjaje. Ovo ce biti haos opsti
mayab

#252 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by mayab »

fantabox wrote: 11/04/2026 08:11
Ma da , i ja smatram da je tako , ali reko da čujem iskustva
[/quote]

Prije 4 dana, jug drzave, nije mi pisano ali sam upozoren i vraćen nazad.
[/quote]

Ništa , definitivno u ALL passports traku i čekati... mi smo , recimo pod kraj novembra išli u Hr , tada je taj EES radio random ,
ušli u Hr standardno , prelaz Bijača , u povratku opet Bijača ,
izgleda da je EES radio u tom momentu , ali HR policajki bilo mrsko da to nešto radi , pustila nas da izađemo iz Hr , bez da je supruga slikana i bez otisaka, i reče , "ponesite ubuduće sa sobom vjenčani list" i kao onda može ona proći bez toga ..sad pred Uskrs opet putovali ,
prelaz Vinjani Donji , ja "zapucao" na EU ulaz , jbga manja gužva , pa šta bude ...taman kad smo došli na jedan auto pred nama , oni zatvoriše taj prolaz i usmjeriše nas sviju dalje u susjedni koji je za ALL passports , došli na red, ja dajem uz moju putovnicu i ženin pasoš i vjenčani list , ovi se zgledavaju u kućici :lol: , ne znaju ni oni šta bi sada , ja im reknem za slučaj u novembru sa Bijače , domunđavaju se oni nešto :wink: , kaže , supruga eto ipak mora na kameru i otiske prstiju , ali ko biva , onda zbog mene njoj ne važi onaj limit od 90 dana (iskreno , ne znam da im to igdje piše u zakonima, ali hajde , svakako nama nebitno ) , u povratku , samo slikana i to je to
reboot

#253 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by reboot »

U martu putovali u Njemačku, nakon slijetanja na pasoškoj kontroli nas slikali i uzeli otiske, kad smo se vraćali samo otiske.
ElRe

#254 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by ElRe »

Svilaj, prije pola sata, 15-20 min čekanja. Prijatelja koji nije ranije prošao kroz EES sistem pitali gdje ide, zašto ide i kada se vraća. Sve u svemu nije loše za nedelju ujutro.
probook

#255 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by probook »

Ovo je cisto da nas EU podsjeti da nas smatra STOKOM! I sta mi koji qrac i palac tezimo da udjemo u tu EU? Slikanje svaki put = kolaps na granici u ljeto. Daleko im lijepa kuca, nadam se da necu imati potrebu da prelazim granicu j3bene EU.

Dok im migranti livadama prolaze i camcima ulaze, oni nas ko STOKU slikaju prilikom svakog prelaska granice! Cemu onda sluzi pasos i slika u njemu? Neka se gone u 3 pm, sreca nemam nikakvu potrebu ici u j3benu EU!
banjaluka078

#256 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by banjaluka078 »

https://mondo.ba/Info/Region/a1463863/v ... anice.html
Samo juče odbijen je 3261 ulazak, a glavni razlog je takozvani "overstay", odnosno prekoračenje dozvoljenog boravka u Evropskoj uniji.
Ne znam nikoga ko ide na povremeni rad u EU da nema i srbijanski pasoš, samo smjenjuju naš i njihov i skoro stalno su gore. Sad tome dohakalo.
talijan97

#257 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by talijan97 »

probook wrote: 13/04/2026 18:13 Ovo je cisto da nas EU podsjeti da nas smatra STOKOM! I sta mi koji qrac i palac tezimo da udjemo u tu EU? Slikanje svaki put = kolaps na granici u ljeto. Daleko im lijepa kuca, nadam se da necu imati potrebu da prelazim granicu j3bene EU.

Dok im migranti livadama prolaze i camcima ulaze, oni nas ko STOKU slikaju prilikom svakog prelaska granice! Cemu onda sluzi pasos i slika u njemu? Neka se gone u 3 pm, sreca nemam nikakvu potrebu ici u j3benu EU!
Uveli su Amerikancima i ostalim. Jednostavno smo van EU, nije možda ni naša krivica, kada se blokira EU put.
mayab

#258 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by mayab »

:lol: :lol:

escobar__

#259 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by escobar__ »

probook wrote: 13/04/2026 18:13 Ovo je cisto da nas EU podsjeti da nas smatra STOKOM! I sta mi koji qrac i palac tezimo da udjemo u tu EU? Slikanje svaki put = kolaps na granici u ljeto. Daleko im lijepa kuca, nadam se da necu imati potrebu da prelazim granicu j3bene EU.

Tako je, samo izolacija i uperit prstom u nekog drugog.

Ne dao Allah pogledat se u ogledalo i počet radit na sebi, pa možda i postat dijelom te Unije da te ne tretiraju kao "stoku". Jok, drvlje i kamenje, lopovluk i kriminal i ljepota.

A sutra nova kuknjava što čekaš u koloni... :lol:
kakabanja213

#260 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by kakabanja213 »

escobar__ wrote: 03/05/2026 07:51

Ne dao Allah pogledat se u ogledalo i počet radit na sebi, pa možda i postat dijelom te Unije da te ne tretiraju kao "stoku". Jok, drvlje i kamenje, lopovluk i kriminal i ljepota.

Shvatam da ti razumijes zasto cekas par sati na granici da bi usao u drzavu EU, ali mi nije jasno zasto mislis da to treba shvatiti gradjanin EU koji je poradio na sebi. Ili mu je to kazna zato sto je isao van EU?
DonieBrasco

#261 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by DonieBrasco »

Raja vi koji ste sad za prvomajske putovali u Hr kako je proslo na granici i kojoj, ako moze neko da isprica proces kako ide uzimanje i skeniranje pasosa, slkanje - otisci prstiju, sta jos traze ?
Edin H.

#262 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by Edin H. »

escobar__ wrote: 03/05/2026 07:51

A šta ćemo mi koji smo bili u EU, pa izašli - Brexit? :lol:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#263 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by _BataZiv_0809 »

DonieBrasco wrote: 03/05/2026 11:03 Raja vi koji ste sad za prvomajske putovali u Hr kako je proslo na granici i kojoj, ako moze neko da isprica proces kako ide uzimanje i skeniranje pasosa, slkanje - otisci prstiju, sta jos traze ?
Kamensko. Krenuli i vratili se prije guzve.
Das pasose, policajac proziva poimenicno ko treba da izadje. Gledas u kameru da te uslikaju. Jedan od putnika u autu jos nije bio dao otiske pa su i to zavrsili. Sve u svemu sama kontrola ne traje duze od 3-4 minute.
Haris.ba

#264 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by Haris.ba »

_BataZiv_0809 wrote: 03/05/2026 11:20 Krenuli i vratili se prije guzve.
Koji je to period?
DonieBrasco

#265 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by DonieBrasco »

Realno ako nemas sta kriti ne vidim problem samo to strpljenje radi guzvi i sistema.

Da li je neko isao na Čepikuće kakvo je stanje jer nisam godinama tamo prelazio na putu za Peljesac jos prije sto je most stavljen u funkciju.
JohnnyS

#266 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by JohnnyS »

DonieBrasco wrote: 03/05/2026 11:27 Realno ako nemas sta kriti ne vidim problem samo to strpljenje radi guzvi i sistema.

Da li je neko isao na Čepikuće kakvo je stanje jer nisam godinama tamo prelazio na putu za Peljesac jos prije sto je most stavljen u funkciju.
Čepikuće znaju zagužvati. Po meni ti je čak najbolje na Neum preko Stoca pa onda na Klek pa Pelješki most
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#267 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by _BataZiv_0809 »

Haris.ba wrote: 03/05/2026 11:23
Koji je to period?
Ulazak u RH 23.4. (planirali smo u ponedjeljak 27.4. ali meni ispala jedna obaveza u RH pa smo ranije krenuli)
Povratak jucer
yoyoyo96

#268 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by yoyoyo96 »

De mi recite sa bebama kakva je situacija? Njih slikaju samo ili?
Trebamo za Split ovih dana, iz TK kontali smo na Livno. To mi je prije bila najbolja opcija, nisam zadugo isao.
Haris.ba

#269 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by Haris.ba »

_BataZiv_0809 wrote: 03/05/2026 11:34
Koji je to period?
Ulazak u RH 23.4. (planirali smo u ponedjeljak 27.4. ali meni ispala jedna obaveza u RH pa smo ranije krenuli)
Povratak jucer
Ma mislio da si uzeo u spici datume pa neki dio dana imas kada nije guzva.
Edin H.

#270 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by Edin H. »

DonieBrasco wrote: 03/05/2026 11:27 Realno ako nemas sta kriti ne vidim problem samo to strpljenje radi guzvi i sistema.

Problem je u direktnom kršenju ljudskih prava od strane EU - zašto bi te neko slikao i uzimao otiske prstiju bez da si nešto napravio.

Ali koncept ljudskih prava pojedinca je ionako velikom broju naših ljudi stran jer smatraju da je “Titina milicija” bila u pravu ako nekoga preventivno premlati, a i vole jači tlači, recimo nad tražiocima azila pristup.
JohnnyS

#271 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by JohnnyS »

Edin H. wrote: 03/05/2026 11:58

Problem je u direktnom kršenju ljudskih prava od strane EU - zašto bi te neko slikao i uzimao otiske prstiju bez da si nešto napravio.

Ali koncept ljudskih prava pojedinca je ionako velikom broju naših ljudi stran jer smatraju da je “Titina milicija” bila u pravu ako nekoga preventivno premlati, a i vole jači tlači, recimo nad tražiocima azila pristup.

Pa uzeli su mi otiske i biometrijsku fotografiju kad sam vadio osobnu i putovnicu, svakom od nas na CIPSu, a ništa nisam uradio, takav je zakon u kontinentalnoj Europi.
Edin H.

#272 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by Edin H. »

JohnnyS wrote: 03/05/2026 12:01

Pa uzeli su mi otiske i biometrijsku fotografiju kad sam vadio osobnu i putovnicu, svakom od nas na CIPSu, a ništa nisam uradio, takav je zakon u kontinentalnoj Europi.
U pravu si, o tome i jeste riječ.

U Engleskoji koja nema lične karte i ukoliko te policija privede, ali ne pokrenu tužbu ili pokrenu ali te sud oslobodi DNK i otisci prstiju se brišu iz evidencije. Isto se odnosi na tražioce azila ako su uspješni u svom zahtjevu.
DonieBrasco

#273 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by DonieBrasco »

Edin H. wrote: 03/05/2026 12:08

U Engleskoji koja nema lične karte i ukoliko te policija privede, ali ne pokrenu tužbu ili pokrenu ali te sud oslobodi DNK i otisci prstiju se brišu iz evidencije. Isto se odnosi na tražioce azila ako su uspješni u svom zahtjevu.
Ima vozacka, pasos, i to su biometrije - u sistmeu si kako god okrenes. i nemoj da te engleska policija privede to je njihova igra - pogotovo ako si pogrijesio.
Edin H.

#274 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by Edin H. »

DonieBrasco wrote: 03/05/2026 12:21
Edin H. wrote: 03/05/2026 12:08

Ima vozacka, pasos, i to su biometrije - u sistmeu si kako god okrenes. i nemoj da te engleska policija privede to je njihova igra - pogotovo ako si pogrijesio.
Da, ali za vozačku i pasoš ne daješ otiske, niti ti uzimaju DNK.

Jedino ako te privedu. Ali kao što rekoh moraju brisati iz evidencije ukoliko te puste bez optužnice.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#275 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by _BataZiv_0809 »

Haris.ba wrote: 03/05/2026 11:40
_BataZiv_0809 wrote: 03/05/2026 11:34

Koji je to period?
Povratak jucer
Ma mislio da si uzeo u spici datume pa neki dio dana imas kada nije guzva.
Za to probaj alternativne granicne prelaze. Imas onaj Crni Grm ili kako se vec zove a vamo predjes u Vrgorac u RH. Tu nikad nije guzva.

EDIT: Crveni grm :D

Ali opet Bradina ti pravi veci problem nego granica, zato je Kupres-Livno lijek.
Post Reply