EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post Reply
sumirprimus

#226 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by sumirprimus »

jel to ima istoriju za hobi nema greske, sdfa
Novak20

#227 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by Novak20 »

Prpa.ba wrote: 14/10/2025 14:40
Novak20 wrote: 14/10/2025 14:38 Tko neće sa Mlecima i latinima, završit' će u najboljem slučaju sa Trumpom.

U najgorem sa Srbima, Turcima, Rusima, Irancima i Arapima.....

:lol:
Svako svome jatu leti, u cemu je problem. :mrgreen: U svakom slucaju, sa vama je najbolje drzati kontakt na minimumu, higijene radi.

Čuj duhovitog šoviniste.

Takvi su šovinisti na sve tri strane BiH pa uopće ne sumnjam u to da će se jednog lijepog dana razići da nemaju ni minimalnog kontakta.

Iz higijenskih ili bilo kojih drugih razloga.
LikoZeko

#228 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by LikoZeko »

Posalo sam ovaj mail na Elmedina Konakovi'ća

Poštovani gospodine ministre Konakoviću,

Potaknut gledanjem izjave Mirnesa Ajanovića na Face TV, osjećam potrebu da Vam se obratim kao građanin Bosne i Hercegovine, zabrinut zbog najavljenog uvođenja novog evropskog graničnog sistema (EES), kojim će se pri prelasku granice od naših građana uzimati biometrijski podaci – skeniranje lica i otisci prstiju.
Ova mjera se u javnosti doživljava kao poniženje za narod koji je stoljećima bio dio evropske civilizacije, i koji nikada nije ugrozio nijednu evropsku granicu.

Podsjećam Vas, gospodine ministre, da Bosna nije zemlja bez tradicije slobode.
Još je ban Kulin 1189. godine u svojoj Povelji Dubrovčanima proglasio slobodu kretanja, trgovine i dostojanstva ljudi, riječima koje su i danas temelj evropskih vrijednosti:

> “Da hodite po mojoj zemlji slobodno, bez straha i nevolje.”

Historijski je istina da su bosanski ljudi stoljećima putovali slobodno, od Carigrada do Beča, i da su trgovci, putnici i poslanici prolazili kroz Bosnu bez nepotrebnih ograničenja. Ovo je tradicija koja nas obavezuje i danas.

Takođe, napominjem da BiH već posjeduje CIPS (Centralni informacioni procesni sistem), koji elektronski čuva podatke o identitetu građana i može u potpunosti zadovoljiti zahtjeve Evropske unije u vezi evidencije putnika.
Time nije potrebno dodatno ponižavati građane uzimanjem otisaka i skeniranja lica pri svakom prelasku granice.

U duhu reciprociteta, Bosna i Hercegovina bi mogla razmotriti uvođenje vlastitog EES sistema za građane EU koji ulaze u našu zemlju, ukoliko se ovakve mjere budu primjenjivale na naše građane.
Time bi se pokazalo da nismo pasivni primatelji mjera, nego država koja štiti dostojanstvo svojih ljudi, istovremeno ostajući partner evropskoj zajednici.

Moram također istaknuti širi kontekst u kojem se nalazimo: Bosna i Hercegovina je danas taoc ruskih separatista koji blokiraju naš put ka Evropskoj uniji.
U takvoj situaciji, ovakve dodatne mjere koje ponižavaju naše građane djeluju još apsurdnije i nepravednije, jer nas dodatno sputavaju dok naši evropski partneri čekaju jasne signale da smo spremni i sposobni za integraciju.

Bosna i Hercegovina ne smije pristati na status naroda drugog reda.
Zato Vas pozivam da u ime države:

1. zatražite od institucija Evropske unije pojašnjenje i garancije da se naši biometrijski podaci neće zloupotrebljavati;

2. pokrenete diplomatski razgovor o reciprocitetu i dostojanstvu građana BiH u evropskom prostoru;

3. podsjetite evropske partnere da Povelja Kulina bana obavezuje sve nas — da štitimo slobodu putnika, a ne da je ograničavamo;

4. jasno ukažete na geopolitičke pritiske i blokade koji onemogućavaju BiH da slobodno kroči ka EU, te da u takvom kontekstu dodatno poniženje naših građana nije prihvatljivo.

Bosna je preživjela carstva, ratove i granice, ali nikada nije pristala da izgubi svoje dostojanstvo.
Neka ovo pismo bude podsjetnik da i danas, kao u Kulinovo doba, znamo ko smo i šta znači sloboda.

Građanin Bosne 1985
dr_Evil

#229 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by dr_Evil »

Novak20 wrote: 14/10/2025 14:53
Novak20 wrote: 14/10/2025 14:38 Tko neće sa Mlecima i latinima, završit' će u najboljem slučaju sa Trumpom.

Svako svome jatu leti, u cemu je problem. :mrgreen: U svakom slucaju, sa vama je najbolje drzati kontakt na minimumu, higijene radi.

Čuj duhovitog šoviniste.

Takvi su šovinisti na sve tri strane BiH pa uopće ne sumnjam u to da će se jednog lijepog dana razići da nemaju ni minimalnog kontakta.

Ja mislim da si upravu. A dvije skole pod jednim krovom je zapravo odlican nacin odgoja sovinista bez minimalnog kontakta, valjda ih imamo iz higijenskih razloga.

Ali sam siguran da ako progutamo zabu i donesemo izborni da autoamtski nestaju dvije skole pod istim krovom - jer nema vise potrebe za saFunom.
LikoZeko

#230 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by LikoZeko »

Obratio sam se na mail Konakoviću

Poštovani gospodine ministre Konakoviću,

Potaknut gledanjem izjave Mirnesa Ajanovića na Face TV, osjećam potrebu da Vam se obratim kao građanin Bosne i Hercegovine, zabrinut zbog najavljenog uvođenja novog evropskog graničnog sistema (EES), kojim će se pri prelasku granice od naših građana uzimati biometrijski podaci – skeniranje lica i otisci prstiju.
Ova mjera se u javnosti doživljava kao poniženje za narod koji je stoljećima bio dio evropske civilizacije, i koji nikada nije ugrozio nijednu evropsku granicu.

Podsjećam Vas, gospodine ministre, da Bosna nije zemlja bez tradicije slobode.
Još je ban Kulin 1189. godine u svojoj Povelji Dubrovčanima proglasio slobodu kretanja, trgovine i dostojanstva ljudi, riječima koje su i danas temelj evropskih vrijednosti:

> “Da hodite po mojoj zemlji slobodno, bez straha i nevolje.”

Historijski je istina da su bosanski ljudi stoljećima putovali slobodno, od Carigrada do Beča, i da su trgovci, putnici i poslanici prolazili kroz Bosnu bez nepotrebnih ograničenja. Ovo je tradicija koja nas obavezuje i danas.

Takođe, napominjem da BiH već posjeduje CIPS (Centralni informacioni procesni sistem), koji elektronski čuva podatke o identitetu građana i može u potpunosti zadovoljiti zahtjeve Evropske unije u vezi evidencije putnika.
Time nije potrebno dodatno ponižavati građane uzimanjem otisaka i skeniranja lica pri svakom prelasku granice.

U duhu reciprociteta, Bosna i Hercegovina bi mogla razmotriti uvođenje vlastitog EES sistema za građane EU koji ulaze u našu zemlju, ukoliko se ovakve mjere budu primjenjivale na naše građane.
Time bi se pokazalo da nismo pasivni primatelji mjera, nego država koja štiti dostojanstvo svojih ljudi, istovremeno ostajući partner evropskoj zajednici.

Moram također istaknuti širi kontekst u kojem se nalazimo: Bosna i Hercegovina je danas taoc ruskih separatista koji blokiraju naš put ka Evropskoj uniji.
U takvoj situaciji, ovakve dodatne mjere koje ponižavaju naše građane djeluju još apsurdnije i nepravednije, jer nas dodatno sputavaju dok naši evropski partneri čekaju jasne signale da smo spremni i sposobni za integraciju.

Bosna i Hercegovina ne smije pristati na status naroda drugog reda.
Zato Vas pozivam da u ime države:

1. zatražite od institucija Evropske unije pojašnjenje i garancije da se naši biometrijski podaci neće zloupotrebljavati;

2. pokrenete diplomatski razgovor o reciprocitetu i dostojanstvu građana BiH u evropskom prostoru;

3. podsjetite evropske partnere da Povelja Kulina bana obavezuje sve nas — da štitimo slobodu putnika, a ne da je ograničavamo;

4. jasno ukažete na geopolitičke pritiske i blokade koji onemogućavaju BiH da slobodno kroči ka EU, te da u takvom kontekstu dodatno poniženje naših građana nije prihvatljivo.

Bosna je preživjela carstva, ratove i granice, ali nikada nije pristala da izgubi svoje dostojanstvo.
Neka ovo pismo bude podsjetnik da i danas, kao u Kulinovo doba, znamo ko smo i šta znači sloboda.

Građanin Bosne 1985
ZoomZoomKiwi

#231 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by ZoomZoomKiwi »

sime_cipol wrote: 14/10/2025 09:13
ZoomZoomKiwi wrote: 12/10/2025 17:40 Ne uzimaju ni otiske stranih državljana koji imaju neki vid dozvole boravka, jer kad dobiješ dozvolu boravka daješ otiske i ostalu biometriju svakako.

Kakva diskriminacija. :lol:

Ko god ima pasoš ili drugi vid dokumenta iz EU, tom su biometrijski podaci već uzeti.
Ko nema EU dokument, taj će prvi put kad naiđe na Schengen granicu iste podatke da da, i nikad više.

Stvari su vrlo jednostavne.
Svaki put kad prelazis granicu ovo ce ti raditi. Bio u nedjelju na Gradišci kad su krenuli ovo implementirati. Pitao. Govorim, citao sam nesto 3 godine. Da, drzat ce se dosije u arhivi 3 godine od zadnjeg ulaska. Ali slikanje i uzimanje podataka ide svaki put.
Nije tačno.
Novak20

#232 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by Novak20 »

dr_Evil wrote: 14/10/2025 14:43
Novak20 wrote: 14/10/2025 14:38
sumirprimus wrote: 14/10/2025 14:34 ovo ti je neka nova rijec, latini se izlizalo sad mletacki :lol: :-)
eee vlast je i dobra kakav je narod. do naroda je sve.
necete eu, necete popustati, glumite baje? ondasamo prstitji, kamerica, biometrija, i evriTJi... :kiss: :bih:
Tko neće sa Mlecima i latinima, završit' će u najboljem slučaju sa Trumpom.

Uh, Novak druze moj iz saveza mladih komunista, nemoj se ti ljutit sto ja HDZ politiku okrakterisah kao mletacku, ne treba da te vrijedja, sto vise treba da ti je na ponos. Mletacki duzdovi su zaista izvor mudrosti, znanja, umjetnosti, a pokazuje i kontinuitet vlasti na ovim nasim prostorima, od onda do danas.

Helem, ne bih nikad mogao dubrovackim gasparima takvo sto reci, oni su mudriji, i imaju svoj pravac oduvijek. Mi da smo upola mudri kao dubrovacki gaspari trebali bi da ih kopiramo pa da krenemo za mletackim duzdom, do nekih boljih vremena.

Znas da ja za Hrvate tvrdim da su najveci antifasisti i komunisti - pa ovo ne moze biti hrvatska politika prema tome, ona kao takva ne moze biti invazivna, to mora biti politika koja voli svoje i postuje tudje. Zna se koja sila je imala pretenzije na nasa podrucja, i koja ih je ostvarila na kraju dana.
De se ti malo okreni srpskoj politici i aktualnoj bošnjačkoj antifašističkoj politici. Mudra mletačka i latinska politika će balansirati negdje između bez želje da pomogne jednima ili drugima osim ako nije njima u korist. :D
Novak20

#233 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by Novak20 »

dr_Evil wrote: 14/10/2025 15:00

Čuj duhovitog šoviniste.

Ja mislim da si upravu. A dvije skole pod jednim krovom je zapravo odlican nacin odgoja sovinista bez minimalnog kontakta, valjda ih imamo iz higijenskih razloga.

Ali sam siguran da ako progutamo zabu i donesemo izborni da autoamtski nestaju dvije skole pod istim krovom - jer nema vise potrebe za saFunom.
Ja bih uveo, da se pitam, jednu školu pod jednim krovom sa jednim nastavnim programom na jednom jeziku ako će te to zadovoljiti.
Tvrtko II Kotromanić

#234 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by Tvrtko II Kotromanić »

Novak20 wrote: 14/10/2025 15:12

Čuj duhovitog šoviniste.

Ja bih uveo, da se pitam, jednu školu pod jednim krovom sa jednim nastavnim programom na jednom jeziku ako će te to zadovoljiti.
kojem jeziku :D
Novak20

#235 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by Novak20 »

Tvrtko II Kotromanić wrote: 14/10/2025 15:14
Novak20 wrote: 14/10/2025 15:12

kojem jeziku :D
Neka odrede kantoni/županije koji su po Ustavu nadležni za obrazovanje.

I ne bih dalje mimo teme.

:run:
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#236 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by gentoo »

:oops:
Kripid

#237 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by Kripid »

Pitanje dok nisam kupio karte :D

Ako granicu BiH-Hr prelazim kopnom, pa onda sa zagrebačkog aerodroma letim u Španiju i nazad, da li se EES radi samo na ulazu i izlazu iz Hrvatske ili me čekaju gužve i posebno peglanje i na aerodromima?
velikonja

#238 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by velikonja »

Kripid wrote: 27/01/2026 16:24 Pitanje dok nisam kupio karte :D

Ako granicu BiH-Hr prelazim kopnom, pa onda sa zagrebačkog aerodroma letim u Španiju i nazad, da li se EES radi samo na ulazu i izlazu iz Hrvatske ili me čekaju gužve i posebno peglanje i na aerodromima?
photo i otisak jednog prsta, nakon sto ti je prvi put kreiran dosije ( otisak 4 prsta i photo ) se radi prilikom kontrole prelaska vanjskih granica EU

U vasem slucaju ulaz i izlaz u i iz HR
Na unutarnjim granicama EU se, u pravilu, ne vrse provjere
madesa

#239 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by madesa »

kakva li ce guzva od sutra krenuti zbog ovog . Da li ce se morati svaki put ovo raditi ili ima neki rok trajanja :D
starboy018

#240 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by starboy018 »

madesa wrote: 09/04/2026 10:26 kakva li ce guzva od sutra krenuti zbog ovog . Da li ce se morati svaki put ovo raditi ili ima neki rok trajanja :D
prvi put slika + otisci 4 prsta, onda svaki put naredne tri godine samo slika prilikom svakog prelaska
k4mi

#241 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by k4mi »

starboy018 wrote: 09/04/2026 10:30
madesa wrote: 09/04/2026 10:26 kakva li ce guzva od sutra krenuti zbog ovog . Da li ce se morati svaki put ovo raditi ili ima neki rok trajanja :D
prvi put slika + otisci 4 prsta, onda svaki put naredne tri godine samo slika prilikom svakog prelaska
osim ako te ne prepozna sistem, pa onda idu opet i otisci
madesa

#242 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by madesa »

i koliko se placa ? djeca , stariji ?
starboy018

#243 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by starboy018 »

madesa wrote: 09/04/2026 10:34
i koliko se placa ? djeca , stariji ?
ne placa se, pricamo o EES sistemu koji stupa na snagu sutra?

ETIAS se placa 20€ (osim maloljetnih i 60+). ali to se ne zna kad stupa na snagu jer stalno pomjeraju datum
mayab

#244 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by mayab »

Ja sa Hr šaharom , a žena sa BiH paŠOšem , i sad moram ići u traku za ALL passport , umjesto u traku za EU passport ???
made_in_sarajevo

#245 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by made_in_sarajevo »

mayab wrote: 10/04/2026 22:45 Ja sa Hr šaharom , a žena sa BiH paŠOšem , i sad moram ići u traku za ALL passport , umjesto u traku za EU passport ???
Isto pitanje samo nije pasos nego licna u mene mi zeni i malom da izvadimo, jel sta ubrzava proceduru cekanja kad samo ja budem sa bh pasosem?
Filter

#246 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by Filter »

mayab wrote: 10/04/2026 22:45 Ja sa Hr šaharom , a žena sa BiH paŠOšem , i sad moram ići u traku za ALL passport , umjesto u traku za EU passport ???
meni rekose all passports ako bilo ko u vozilu ima non eu pass. navodno mogu pisati neke kazne, zadrzavanje prolaza
Labirint

#247 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by Labirint »

Logika nalaze tako, gledajte to kao ljubavno iskusenje :mrgreen:
mayab

#248 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by mayab »

Filter wrote: 11/04/2026 07:55
meni rekose all passports ako bilo ko u vozilu ima non eu pass. navodno mogu pisati neke kazne, zadrzavanje prolaza
Ma da , i ja smatram da je tako , ali reko da čujem iskustva
fantabox

#249 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by fantabox »

[/quote]
Ma da , i ja smatram da je tako , ali reko da čujem iskustva
[/quote]

Prije 4 dana, jug drzave, nije mi pisano ali sam upozoren i vraćen nazad.
daario naharis

#250 Re: EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU - nova pravila

Post by daario naharis »

Mene su sinoc slikali i stavili pecat u Becu. Prije 20 dana na ulasku u Bec dobio pecat, slikali me o otisak 4 prsta.
Post Reply