Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

drug_profi

#29826 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Kupleraj, kazino...?
Sociolog

#29827 Re: Sarajevo Construction

Post by Sociolog »

;-)
drug_profi wrote: 29/04/2026 02:13 Kupleraj, kazino...?
pa dobro, ako cemo historijski :D , ondje je stvarno bio kupleraj, ili bludilište u doba A.U. Skenderijs-Podtekija a narocito ulica Nova, dok nije zabranjeno 1945.

Ondje je bilo masu bludilišta..
drug_profi

#29828 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Pa zato i kažem.
Sociolog

#29829 Re: Sarajevo Construction

Post by Sociolog »

drug_profi wrote: 29/04/2026 02:22 Pa zato i kažem.
historija se uvijek ponavlja :lol: :thumbup:
dr_Evil

#29830 Re: Sarajevo Construction

Post by dr_Evil »

tramvajtrojka wrote: 28/04/2026 18:31
_BataZiv_0809 wrote: 28/04/2026 17:33
tramvajtrojka wrote: 28/04/2026 17:10

Ne prolazi ti ovo sutra
Evo otkazase sjednicu
Sta sam ti rekao ovdje se vise gleda glasni glas budaletina i njihovih kvazi uvjerenja nego investicije i razvoj grada, kako je krenulo ovo ce biti mrtav grad za desetak godina kad otjeramo sve i jednu incesticiju i ovi cutuci ce konacno doci na svoje kako ovdje nista ne valja i nema

Image
Image

Jer kako objasniti ova mentalna cijepanja od strane lika koji je godinama na budžetu sistema kojeg ismijava i sanja komunizam a ustolicio se osam godina na kapitalistickoj sisi :lol:

To je ono sto ja trubim danima, mjesecima godinama, bitniji je glas Damira, Vesne, Podzica i njegove zenturace od potreba grada i svih ostalih gradjana

Nije normalno da se svaka investicija blokira i nabija nogom iz grada

Ova budaletina pise o vojnoj drzavnoj imovini i kome čemu ti ovoj budali sta da kazes
Inace ga ne volim, ali ovu treba svaki dan stavljat na forum, odlicna mu je :D
MinistarKulture

#29831 Re: Sarajevo Construction

Post by MinistarKulture »

shbc wrote: 28/04/2026 23:38 Jesam li ja lud ili je zaista toliko tesko osmisliti projekat moderne Skenderije koji bi:
1. Odao pocast brutalizmu i eri iz koje je originalna dvorana potekla
2. Predvidio popratne sadrzaje koji bi osigurali profitabilnost (ogroman podzemni parking, poslovni centar)
3. Predvidio park i trg koji bi sadrzavao vise zelenila od postojeceg platoa

Vuk sit, ovce na broju... Ili sam ja idealista?
U idealnom svijetu bi tako trebalo biti

Napraviti modernu i vecu dvoranu, a ne da utakmice gledamo sa montaznih tribina na Zetri
bonersa

#29832 Re: Sarajevo Construction

Post by bonersa »

Crvene_brigade wrote: 28/04/2026 22:20 Danas sam čuo, doduše, to su nezvanične informacije da će inspekcija zabraniti korištenje Skenderije za održavanje manifestacija nakon onog obrušavanja prije nekoliko dana.

Vidjećemo u narednim danima hoće li biti tako...
Čisto sumnjam, juče najavljen koncert u organizaciji opštine Centar...

Image
https://www.klix.ba/magazin/muzika/konc ... /260428105
Logovan

#29833 Re: Sarajevo Construction

Post by Logovan »

baxus wrote: 28/04/2026 17:26 Evo Lidl imao namjeru da pravi objekat tamo negdje izmedju stadiona Kosevo, Bara i Betanije.
Ne znam zašto je to vijećnicima u općini Centar bilo problematično?

Ništa živo se ne gradi u jebenoj općini. Od olimpijade stoji kako stoji. Nema dvije nove saobracajnice 45 godina. Život mi prodje jbt ništa ne napraviše. Ko da živim preko puta Trga svetog Petra pa sve konzervirano.
Jebem ti glave konzervirane.
Nisu u stanju one divlje nastambe kod bivse austrijske kuće riješiti. A Skenderijiu bi rusilo.
Onaj tunel nesretni stoji, s obje strane nikle pijace, jedna prava druga Penny.
Cirkus
Pa eto prvi razlog im je jer je to park Betanija, ugrožava se park i tako to. A znamo da nije park, nego je park pored, ono je privatna parcela koja ionako nije lijepa, tamo je neka ružna kuća, mislim da se prostor nekad koristi za parkiranje kada su veće utakmice i koncerti, itd. Drugi razlog u blizini već imamo tržni centar, Bingo. Po meni nigdje veze. Treći razlog stvaranje većih gužvi. :-) Pa dobro hajde riješite malo taj problem, ubrzajte saobraćaj.
Peacean

#29834 Re: Sarajevo Construction

Post by Peacean »

drug_profi wrote: 29/04/2026 02:13 Kupleraj, kazino...?
Red district napraviti i da vidiš kako turizam cvjeta :D
MinistarKulture

#29835 Re: Sarajevo Construction

Logovan wrote: 29/04/2026 08:57
baxus wrote: 28/04/2026 17:26 Evo Lidl imao namjeru da pravi objekat tamo negdje izmedju stadiona Kosevo, Bara i Betanije.
Ne znam zašto je to vijećnicima u općini Centar bilo problematično?

Ništa živo se ne gradi u jebenoj općini. Od olimpijade stoji kako stoji. Nema dvije nove saobracajnice 45 godina. Život mi prodje jbt ništa ne napraviše. Ko da živim preko puta Trga svetog Petra pa sve konzervirano.
Jebem ti glave konzervirane.
Nisu u stanju one divlje nastambe kod bivse austrijske kuće riješiti. A Skenderijiu bi rusilo.
Onaj tunel nesretni stoji, s obje strane nikle pijace, jedna prava druga Penny.
Cirkus
Pa eto prvi razlog im je jer je to park Betanija, ugrožava se park i tako to. A znamo da nije park, nego je park pored, ono je privatna parcela koja ionako nije lijepa, tamo je neka ružna kuća, mislim da se prostor nekad koristi za parkiranje kada su veće utakmice i koncerti, itd. Drugi razlog u blizini već imamo tržni centar, Bingo. Po meni nigdje veze. Treći razlog stvaranje većih gužvi. :-) Pa dobro hajde riješite malo taj problem, ubrzajte saobraćaj.
https://klix.ba/mandic-za-raport-nako ... -misljenje

Ni sami ne znaju sto su odbili
Haris.ba

#29836 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

MinistarKulture wrote: 29/04/2026 09:06 Ni sami ne znaju sto su odbili
Nije investitor obisao sve sto treba. :D
mistek

#29837 Re: Sarajevo Construction

Post by mistek »

Pa vrlo slično kao situacija sa Green City u Novom Sarajevu. Načelnik/načelnica obećali, mislili da mogu završiti ruke, ali ispostavilo se da ne mogu. Umjesto toga, i Green Cityu i Lidlu bi bilo pametnije da su završili dovoljan broj ruku na način kako se to ovdje radi.
MinistarKulture

#29838 Re: Sarajevo Construction

mistek wrote: 29/04/2026 11:18 Pa vrlo slično kao situacija sa Green City u Novom Sarajevu. Načelnik/načelnica obećali, mislili da mogu završiti ruke, ali ispostavilo se da ne mogu. Umjesto toga, i Green Cityu i Lidlu bi bilo pametnije da su završili dovoljan broj ruku na način kako se to ovdje radi.
Nece svi da ga dudlaju krezavim polupismenim politicarima kako bi investirali u ovu drzavu.

Znam primjer gdje je strana firma odlucila napraviti postrojenje u RS umjesto u FBiH jer je nacelnik te opstine trazio pare, a ovaj jedva docekao da neko nesto napravi.
dr_Evil

#29839 Re: Sarajevo Construction

Post by dr_Evil »

MinistarKulture wrote: 29/04/2026 11:21
mistek wrote: 29/04/2026 11:18 Pa vrlo slično kao situacija sa Green City u Novom Sarajevu. Načelnik/načelnica obećali, mislili da mogu završiti ruke, ali ispostavilo se da ne mogu. Umjesto toga, i Green Cityu i Lidlu bi bilo pametnije da su završili dovoljan broj ruku na način kako se to ovdje radi.
Nece svi da ga dudlaju krezavim polupismenim politicarima kako bi investirali u ovu drzavu.

Znam primjer gdje je strana firma odlucila napraviti postrojenje u RS umjesto u FBiH jer je nacelnik te opstine trazio pare, a ovaj jedva docekao da neko nesto napravi.
Ebi ga, tuzan vakat kad izgradnju Lidla ili neke druge piljare posmatramo kao investiciju.

A za sve ostalo se slazem 100%
breuer

#29840 Re: Sarajevo Construction

Post by breuer »

kukulele, neće bit njemačka piljara pored Koševa

strašno :(
tramvajtrojka

#29841 Re: Sarajevo Construction

Post by tramvajtrojka »

dr_Evil wrote: 29/04/2026 11:23

Ebi ga, tuzan vakat kad izgradnju Lidla ili neke druge piljare posmatramo kao investiciju.

Logicno da ces posmatrati kao investiciju kad su do sada ulozili preko 300 miliona eura
dr_Evil

#29842 Re: Sarajevo Construction

Post by dr_Evil »

tramvajtrojka wrote: 29/04/2026 11:26

Logicno da ces posmatrati kao investiciju kad su do sada ulozili preko 300 miliona eura
Ebi ga, mogli su i 600miliona eVra uloziti opet nije investicija. Sve ce to mali Mujo i mali Ante pozlatiti. Nema stvaranja realne vrijednosti.

Ovakve djelatnosti ne zasluzuju odlicne lokacije. S druge strane veze nejmam o kojoj lokaciji pricate, ali cim pricate onda mora da je mnogo dobra.

Izgradnja stanova po komercijalnim cijenama, trzni centri, piljare, i krediti za autoput - helem moraju se prestati posmatrati kao investicije.
VladaFBiH

#29843 Re: Sarajevo Construction

Post by VladaFBiH »

Dosadno mii wrote: 28/04/2026 19:38
dobijamo ušminkanu Tibru - pogledaj udaljenost objekata i broj predviđenih vanjskih parking mjesta oko obje zgrade i kad još skontaš da pod prozorom ide Sjeverna tek tu dernek nastaje
mistek

#29844 Re: Sarajevo Construction

Post by mistek »

Ma manje-više ga dudlaju svi, samo je pitanje koliko će ih taj "političar" zajebati. Nije to ni ljudima sa strane toliko neobično, ali očekuju ako im neko kaže da daju pare da im se nešto završi, da onda bude završeno :D Memara na Ilidži je bio kralj po tome, obećavao i uzimao toliko da je zaboravljao kome treba šta, pa su tu milioni i milioni koje su ljudi dali, a dobili ništa :D

U zabludi je bilo ko ko misli drugačije. Pokušaj s najboljom idejom na svijetu, najčistijom namjerom, otvoriti nešto na čaršiji. Koliko si morao podmazati Hadžibajrića, sad ovog trebaš samo da se počne proces. U manjim općinama je lakše, jer se zadovoljavaju s manje.

Ovdje je problem što je ispalo da se radi o osjetljivim stvarima u kontekstu javnosti, digla se hajka i u Pofalićima oko Green City, i WTC oko PMF i kampusa, i ovdje zbog Betanije, pa je ispalo da su se načelnici preračunali. Green City i WTC će riješiti, manjim izmjenama, bolje upakovanim (a u pozadini sa završenih par ruku), a za ovaj Lidl i nisam siguran, jer ne možeš Bog zna ovdje promijeniti bilo šta.

Inače, da nema ovih zavrzlama, po meni bi bilo super da neko onu džunglu na Koševu raščistio i napravio nešto smisleno. Od te raskrsnice do početka parka Betanija je 280m, bukvalno ničega. Idealno je kad ti dođe nekakav investitor koji bi takav nered sređivao.
MinistarKulture

#29845 Re: Sarajevo Construction

Investicije velikih kompanija mogu ohrabriti druge da ucine isto
dr_Evil

#29846 Re: Sarajevo Construction

Post by dr_Evil »

MinistarKulture wrote: 29/04/2026 12:14

Dovesti ce nam IKEA-u, ja cu se radovati, ali to opet nece biti investicija :D

Eh sad, da li bi izgradnju jednog mega-hotela posmatrao kao investiciju? S moje strane samo ako ce dovesti strani kapital koji ce se tu ostavljat. Naopak sam :D
Haris.ba

#29847 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

Hajde konkretno. Sta se moze praviti na onoj lokaciji?

Moze li fabrika?

Mislim da se malo pretjeruje.

Ne zeli se navodna guzva zbog trznog centra? Sasvim legitimno. Ne slazem se, ali podrzavam.

Opcina Centar ne zeli Lidl? Sasvim legitimno. Ima previse trgovina? I to je legitimno.

Samo, da taj princip vrijedi i za sve ostale. Znaci, na tom potezu vise ne mogu novi objekti za trgovine? Odlicno. Ali, da to vrijedi za sve.

P.S.
I da ponovim. Kako se u kontekstu guzve pravda da su ostavili 2 trake kuda trola prolazi?
I kakvi to kaciteti sjede u svim tim vijecima kada tako ocit problem nisu skontali?
moimoi

#29848 Re: Sarajevo Construction

Post by moimoi »

dr_Evil wrote: 29/04/2026 12:28

Eh sad, da li bi izgradnju jednog mega-hotela posmatrao kao investiciju? S moje strane samo ako ce dovesti strani kapital koji ce se tu ostavljat. Naopak sam :D
Mi nazalost ne ucimo iz tudjih gresaka nego pokusavamo nadoknaditi te greske.

Bajdvej.. mega hoteli vise nisu popularni. Skupi su za odrzavanje a i ljudi ih sve vise izbjegavaj. Trend su butik hoteli… do 100 soba u vrh.
MinistarKulture

#29849 Re: Sarajevo Construction

IKEA je prije par godina rekla da ce doci kod nas kada poboljsamo putnu infrastrukturu (citaj, kada napravimo autoput) :D
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#29850 Re: Sarajevo Construction

Post by Chmoljo »

A nego sta ce hotel nego ce se uz pomoc njega ostavljati pare ovdje.

Nismo obala da hotel kupi sav kajmak, a drzava jedino renta more i plazu za DZ.

Ovdje hoteli itekako generisu profit i za ostale djelatnosti jer u sarajevu ne mozes maknuti a da ne potrosis negdje.
Post Reply