Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

sinuhe

#29701 Re: Sarajevo Construction

Post by sinuhe »

Prostor Skenderije je vrijedan i do dvije milijarde maraka. Tu može stati svašta nešto i trg i dvorana, neboder i kulturni centar, pozorište i opera.
Je li vođena ikakva rasprava kada su stavili Skenderiju na listu zaštićenih građevina? Zašto se urušava objekat star ni 60 godina?
Haris.ba

#29702 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

sinuhe wrote: 28/04/2026 12:22 Prostor Skenderije je vrijedan i do dvije milijarde maraka
To bi izaslo 50.000KM po kvadratu povrsine koju zauzima kompleks. Pa nije Nju Jork.
tramvajtrojka

#29703 Re: Sarajevo Construction

Post by tramvajtrojka »

Naslovnica wrote: 28/04/2026 11:53
tramvajtrojka wrote: 28/04/2026 11:23 Image

@Logovan
Sta ce nam Arena, Anes i ostali debili govore da nema potrebe za tim, frajer godinama pametuje i kreira javno mnijenje sa svojom gospodjom za asve zivo u gradu :lol:

Tako da se naziva ekologom pa je za
Autobusw umjesto tramvaja za hrasnicu
Za eksploataciju uglja umjesto plina
Za energetski neučinkovite objekte umjesto novih
Za stopiranje ulaganja u Bjelašnicu a jahorinu ne smije ni u sali da spomene jer bi bio gepekovan :mrgreen:
https://radiosarajevo.ba/metromahala/te ... nje/635146

Šta se krije iza budućnosti centra, stručnjak nakon urušavanja: "Skenderija se ne smije srušiti"

Ta će Zec, parkira na Skenderiji, zato sere...
Image
Image

Zec je aktivno protiv izgradnje nove arene i on je za izgradnju zelenih vrtova na objektu na kompleksu starom skoro 60 godina koji se konstantno urusava :-)

Znaci on bi da vec građevinu koja je pod obrusavanjem da optereti sa desetinama il stotinama tona humusa :mrgreen:
moimoi

#29704 Re: Sarajevo Construction

Post by moimoi »

Truba wrote: 28/04/2026 12:17
moimoi wrote: 28/04/2026 12:12
Truba wrote: 28/04/2026 12:05 cuj molim te najskuplje je rusiti

pa nista jeftinije od rusenja i pravljenja ispocetka
Jest stracaru.. nije betosko zdanje.
ono bi mi forumasi s macolama razvalili za nekoliko dana

ko će dati pare za rekonstrukciju onog mastadonta
jer ovaj arhitekta polagao statiku
hocete novi sad nakon rekonstrukcije
Novi sad se nije desio radi arhitekata nego politike i zavrtanja.
Novi sad se moze desiti i na svakom novom objektu… bas zato sto se struka ne slusa. Samo daj sto jeftinije a da se sto skuplje naplati.
Haris.ba

#29705 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

sinuhe wrote: 28/04/2026 12:22 Prostor Skenderije je vrijedan i do dvije milijarde maraka
To bi izaslo 50.000KM po kvadratu povrsine koju zauzima kompleks. Pa nije Nju Jork.

Hajde da uzmemo koliko godisnje zaradi Skenderija, i moze li od toga platiti radnike i odrzavanje objekta? Po toj racunici je sasvim moguce da Skenderija ima negativnu vrijednost.
moimoi

#29706 Re: Sarajevo Construction

Post by moimoi »

sinuhe wrote: 28/04/2026 12:22 Prostor Skenderije je vrijedan i do dvije milijarde maraka. Tu može stati svašta nešto i trg i dvorana, neboder i kulturni centar, pozorište i opera.
Je li vođena ikakva rasprava kada su stavili Skenderiju na listu zaštićenih građevina? Zašto se urušava objekat star ni 60 godina?
I trzni centar i tibra jedna… svega nagurati

Horror vacui ;)
tramvajtrojka

#29707 Re: Sarajevo Construction

Post by tramvajtrojka »

moimoi wrote: 28/04/2026 12:29
sinuhe wrote: 28/04/2026 12:22 Prostor Skenderije je vrijedan i do dvije milijarde maraka. Tu može stati svašta nešto i trg i dvorana, neboder i kulturni centar, pozorište i opera.

Horror vacui ;)
Kad si zasnji put bila u MD dvorani, maloj, privrednom gradu i na platou oko trgovki jer bojim se da ti apsolutno pokma nemas u kakvom je to stanju
Thorgerson

#29708 Re: Sarajevo Construction

Post by Thorgerson »

Ne znam kolika su ratna ostecenja bila. Plus sta god da je upumpano u skenderiju i renovaciju, sigurno je otislo u necije dzepove.

Pa Dom mladih je obnovljen jel ono 2007 godine. Majke mi ja sam bio prije 2 godine, strahota na sta lici. Tolaeti, pa bolji su na pumpama na autoputevima. Uzas. Kao da je obnovljen 1907.

To je ono nase. Obnovi, napravi. I zapusti. Pokvari se jedna steka. Ma haj. Pukne par plocica. Ma haj
Vrata jedna, dvoja ma haj nije puno. I tako za par gpdina se nakupi problema koje niko ne rjesava, ne odrzava.

I dobijes to sto dobijes.

Onaj prostor se treba rijesiti javno privatnim partnerstvom i tjt. Jer mi ne znamo cuvati javno dobro. Nek dvorana bude javna, ostalo dati privatniku. I kraj price.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#29709 Re: Sarajevo Construction

Post by Velkoski »

tramvajtrojka wrote: 28/04/2026 11:23 [url=https://ibb.co/gLJ83p8k][img]https://i.ibb.co/FLz1KM1R/Screenshot-20 ... 110351.png

@Logovan
Sta ce nam Arena, Anes i ostali debili govore da nema potrebe za tim, frajer godinama pametuje i kreira javno mnijenje sa svojom gospodjom za asve zivo u gradu :lol:

Za stopiranje ulaganja u Bjelašnicu a jahorinu ne smije ni u sali da spomene jer bi bio gepekovan :mrgreen:
budžet KS je dvije milijarde jelde :mrgreen:
moimoi

#29710 Re: Sarajevo Construction

Post by moimoi »

tramvajtrojka wrote: 28/04/2026 12:31

Horror vacui ;)
Kad si zasnji put bila u MD dvorani, maloj, privrednom gradu i na platou oko trgovki jer bojim se da ti apsolutno pokma nemas u kakvom je to stanju
U takvom je stanju zato sto je pusteno da propadne. Isto kao i sve od javnog interesa tj tamo gdje privatnik nema svoje prste.
I, nece se napraviti nista sto nekome nece omoguciti enormno bogacenje.
Sirina i pozicija se ubila za megalomane. Nagurati sto vise. A onda se pitas zasto grad izgleda kao favela… bez ikakvog plana i vizije
VladaFBiH

#29711 Re: Sarajevo Construction

Post by VladaFBiH »

Thorgerson wrote: 28/04/2026 12:31
Ne znam kolika su ratna ostecenja bila. Plus sta god da je upumpano u skenderiju i renovaciju, sigurno je otislo u necije dzepove.

Pa Dom mladih je obnovljen jel ono 2007 godine. Majke mi ja sam bio prije 2 godine, strahota na sta lici. Tolaeti, pa bolji su na pumpama na autoputevima. Uzas. Kao da je obnovljen 1907.

To je ono nase. Obnovi, napravi. I zapusti. Pokvari se jedna steka. Ma haj. Pukne par plocica. Ma haj
Vrata jedna, dvoja ma haj nije puno. I tako za par gpdina se nakupi problema koje niko ne rjesava, ne odrzava.

Onaj prostor se treba rijesiti javno privatnim partnerstvom i tjt. Jer mi ne znamo cuvati javno dobro. Nek dvorana bude javna, ostalo dati privatniku. I kraj price.
ako sam dobro shvatio, srušiti Skenderiju koja je najvećim dijelom javno dobro i dati skoro sve privatniku (osim kako kažeš dvorane) i koji će na tom mjestu napraviti zgrade eventualno hotel i zaraditi ogromne pare - moram se složiti da ti je extra ideja za nekoga ko će to dobiti i zaraditi pare a građane koji su vlasnici (osim dijela privrednog grada koji ima pojedinačne vlasnike) i korisnici ko *ebe.

ako već hoćeš da rušiš Skenderiju zašto da ne ostaje sportski kompleks u službi građana već bi da poklanjaš nekome milione i našu imovinu?
Thorgerson

#29712 Re: Sarajevo Construction

Post by Thorgerson »

Ne mislim dati bukvalno.

Koncesija, uz odredjene uslove sta ce se graditi. Normalno, dati da se napravi i nesto sto ce generisati i profit. Ne mislim na zgrade, narocito ne stambene.

Jer dvorana/arena sama - nece donositi profit. To je trosak. I to je veliki zalogaj. Ali, zasto ne i hotel? Trzni centar? Pored dvorane. Ne kontam u cemu je problem.

Pored te Arene u zagrebu je bukvalno ogroman shopping centar.

Ljudi, shvatite da mi nemamo para. Nemamo pare da mi tu odrzavamo sad neku arenu. Dzaba i da je napravimo, propast ce kao i ovo. Kao sto iz zetra propada.

Ali uz neki udruzeni poduhvat sa privatnim kapitalom, to se nece desiti normalno.

Jok. Bolje je ovako. Nek stoji. Crpi novac i ne generise nista. A mi gubimo potencijalnu zaradu milione godisnje. Da to je odlicna ideja. Nek ostane ovako. :thumbup:
tramvajtrojka

#29713 Re: Sarajevo Construction

Post by tramvajtrojka »

Velkoski wrote: 28/04/2026 12:35
tramvajtrojka wrote: 28/04/2026 11:23 [url=https://ibb.co/gLJ83p8k][img]https://i.ibb.co/FLz1KM1R/Screenshot-20 ... 110351.png

@Logovan

budžet KS je dvije milijarde jelde :mrgreen:
Kombinirani budzet kantona, grada i opstina je skoro pa

2.400.000.000

I mi u 2026oj se sramotimo sa ovakvom sportskom infrastrukturom sjedimo na drvenim tribinama, u Skenderiji se postavljaju palete kad su utakmice, Koševo strava i uzas a ni grbavica nije nista bolja

Sarajevo kao grad nece imati dvoranu u top 3 u ovoj drzavi uskoro a ne sta više :lol: :lol: i onda nas ove jugonostalgicari koji su zadnji put posjetili skenderiju, zetru i kosevo prije dvadeset plus godina uvjeravaju da je to super stanje i da tako treba biti

Brze se blizim cetrdesetoj a necu u vlastitom gradu pogledati tekmu u nekoj dvorani i stadionu koji su prikladni treceg desetljeća 21 stoljeca :-) :-)

I to su uvijek isti komentari od osoba koji nikada nisu zasli u te objekte pa nemaju apsolutno nikakvog pojma kako izgledaju znas ti sam si zalazio u sve objekte i znas u kakvom se stanju nalaze
Haris.ba

#29714 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

Thorgerson wrote: 28/04/2026 12:52 Koncesija, uz odredjene uslove sta ce se graditi. Normalno, dati da se napravi i nesto sto ce generisati i profit. Ne mislim na zgrade, narocito ne stambene.
Ne mozes dati u koncesiju nesto sto jos nije 1/1.

Nisu sposobni rijesiti vlasnistvo nad Skenderijom. Sta dalje da pricamo.
VladaFBiH

#29715 Re: Sarajevo Construction

Post by VladaFBiH »

Thorgerson wrote: 28/04/2026 12:52 Ne mislim dati bukvalno.

Koncesija, uz odredjene uslove sta ce se graditi. Normalno, dati da se napravi i nesto sto ce generisati i profit. Ne mislim na zgrade, narocito ne stambene.

Jer dvorana/arena sama - nece donositi profit. To je trosak. I to je veliki zalogaj. Ali, zasto ne i hotel? Trzni centar? Pored dvorane. Ne kontam u cemu je problem.

Pored te Arene u zagrebu je bukvalno ogroman shopping centar.

Ljudi, shvatite da mi nemamo para. Nemamo pare da mi tu odrzavamo sad neku arenu. Dzaba i da je napravimo, propast ce kao i ovo. Kao sto iz zetra propada.

Ali uz neki udruzeni poduhvat sa privatnim kapitalom, to se nece desiti normalno.

Jok. Bolje je ovako. Nek stoji. Crpi novac i ne generise nista. A mi gubimo potencijalnu zaradu milione godisnje. Da to je odlicna ideja. Nek ostane ovako. :thumbup:
ok. to je već nešto drugo... koncesija ima smisla ali kada bi se spojio sportski sa poslovnim dijelom uz normalne gabarite (gurnuti što više pod zemlju) jer tamo ima mjesta za sve i slažem se da je trenutna situacija najgora moguća
Naslovnica

#29716 Re: Sarajevo Construction

Post by Naslovnica »

tramvajtrojka wrote: 28/04/2026 12:25
Naslovnica wrote: 28/04/2026 11:53
tramvajtrojka wrote: 28/04/2026 11:23 Image

@Logovan

https://radiosarajevo.ba/metromahala/te ... nje/635146

Šta se krije iza budućnosti centra, stručnjak nakon urušavanja: "Skenderija se ne smije srušiti"

Ta će Zec, parkira na Skenderiji, zato sere...
Image
Image

Zec je aktivno protiv izgradnje nove arene i on je za izgradnju zelenih vrtova na objektu na kompleksu starom skoro 60 godina koji se konstantno urusava :-)

Znaci on bi da vec građevinu koja je pod obrusavanjem da optereti sa desetinama il stotinama tona humusa :mrgreen:
Ja apolutno razumijem logiku ako krećeš sa narativom "RUŠITI".
Naravno da niko neće opteretiti OVAKVU poluraspalu Skenderiju tonama humusa.
Ono, ja nisam ni za ni protiv ni tvoje priče, ni njegove, ali isključivost koja se ovdje koristi (prvenstveno se osvrćem na narativ u vezi PMF-a "profesori ne daju parking") mogu možda proći kod širokih narodnih masa koje ne razmišljaju svojom glavom i koje su služe izvorima informacija samo sa jednog izvora.
A ja pročitam i tvoje i njihovo, pa vidim da tu baš nešto i ne štima sa pričom "seru profesori, ne daju parking".
Isto i sa Skenderijom - rušiti. I nema druge. Hajde neka je sutra evo sruše. Neka dovedu na stanje "livada". Šta dalje? Arena, arena, arena?!
Kakav je regulacioni plan, ko bi bio investitor, koje pare su u pitanju, gdje su idejni ili bilo kakvi drugi projekti?
tramvajtrojka

#29717 Re: Sarajevo Construction

Post by tramvajtrojka »

Haris.ba wrote: 28/04/2026 12:57
Thorgerson wrote: 28/04/2026 12:52 Koncesija, uz odredjene uslove sta ce se graditi. Normalno, dati da se napravi i nesto sto ce generisati i profit. Ne mislim na zgrade, narocito ne stambene.

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Nista onda da ostavimo ovako dok i posljednji jugonostalgicar ne izumre il se sama ne urusi nema nam trece izgleda, jer zasto nesto dirati znas li da je tu bio spens :lol: :lol:

I kad objasnis konzervama u raspravi sa njima da je u jednom Hillsu bilo vise evropskih i svjetskih takmičenja u zadnjih šest godina nego za citav radni vijek skenderije ostanu zbunjeni i zateceni :mrgreen: :mrgreen:
Haris.ba

#29718 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

tramvajtrojka wrote: 28/04/2026 13:02 Nista onda da ostavimo ovako dok i posljednji jugonostalgicar ne izumre il se sama ne urusi nema nam trece izgleda, jer zasto nesto dirati znas li da je tu bio spens
Pa tako ce i biti. Dok se sve ne srusi ko Ledena dvorana. Na tom primjeru imas sta ce biti buducnost.
Last edited by Haris.ba on 28/04/2026 13:04, edited 1 time in total.
Naslovnica

#29719 Re: Sarajevo Construction

Post by Naslovnica »

moimoi wrote: 28/04/2026 12:42
tramvajtrojka wrote: 28/04/2026 12:31

Horror vacui ;)
U takvom je stanju zato sto je pusteno da propadne. Isto kao i sve od javnog interesa tj tamo gdje privatnik nema svoje prste.
I, nece se napraviti nista sto nekome nece omoguciti enormno bogacenje.
Sirina i pozicija se ubila za megalomane. Nagurati sto vise. A onda se pitas zasto grad izgleda kao favela… bez ikakvog plana i vizije
VladaFBiH wrote: 28/04/2026 12:48
Thorgerson wrote: 28/04/2026 12:31

ako sam dobro shvatio, srušiti Skenderiju koja je najvećim dijelom javno dobro i dati skoro sve privatniku (osim kako kažeš dvorane) i koji će na tom mjestu napraviti zgrade eventualno hotel i zaraditi ogromne pare - moram se složiti da ti je extra ideja za nekoga ko će to dobiti i zaraditi pare a građane koji su vlasnici (osim dijela privrednog grada koji ima pojedinačne vlasnike) i korisnici ko *ebe.

ako već hoćeš da rušiš Skenderiju zašto da ne ostaje sportski kompleks u službi građana već bi da poklanjaš nekome milione i našu imovinu?
:thumbup:
Dodaj na sve to i priču o davanju SJJ pod "koncesiju".
Zašto davati SJJ bilo kome?
Haris.ba

#29720 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

Naslovnica wrote: 28/04/2026 13:04 Dodaj na sve to i priču o davanju SJJ pod "koncesiju".
Zašto davati SJJ bilo kome?
SJJ je federalno vlasnistvo. Ide u koncesiju jer Ameri naredili.

Skenderija ne moze pod koncesiju jer nema ciste papire.
moimoi

#29721 Re: Sarajevo Construction

Post by moimoi »

@tramvajtrojka

Posto imam osjecaj da mene prozivas sa ovim “jugo nostalgicarima”.. pa da ti odgovorim. Niko normalan ne misli da skenderiju treba ostaviti u ovakvom stanju i dalje pustiti da propada.
Samo sto vi novi neimari, imate jednu izrazenu crtu a to je da pricate jedno a radite suprotno. Na kraju ipak eto ne bude nix od javnog interesa.. vec iskljucivo privatluk.

Da ne govorim o tome da apsolutno nemate osjecaj za prostor. Niti vas interesuje.

To se najbolje vidi po novogradnjama, naseljima i planinama koje ste upropastili do temelja.

Samo trebas zamisliti period od nekih 20+ godina kada fasade na sadasnjim novogradnjama postanu stare.. sve to a jos pride niDze sirine, parkova i zelenila.
tramvajtrojka

#29722 Re: Sarajevo Construction

Post by tramvajtrojka »

Nasa Olimpijska krasotica hej znaš li kakvo je to zatvaranje olimpijskih igara bilo u njoj

Danas bauljas u mraku da dodjes na utakmicu il koncert, u toaletu ti kanalizacija curi i smrdi, nemas dovoljno ulaza i izlaza iz dvorane sjedis na drvenim klimavim teleskopima umjesto novim i modernim

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Nista ovo ne treba dirati ceraj Mehaga dok se boje ne rastope 8-) 8-)
Naslovnica

#29723 Re: Sarajevo Construction

Post by Naslovnica »

tramvajtrojka wrote: 28/04/2026 13:02
Haris.ba wrote: 28/04/2026 12:57

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Nista onda da ostavimo ovako dok i posljednji jugonostalgicar ne izumre il se sama ne urusi nema nam trece izgleda, jer zasto nesto dirati znas li da je tu bio spens :lol: :lol:

I kad objasnis konzervama u raspravi sa njima da je u jednom Hillsu bilo vise evropskih i svjetskih takmičenja u zadnjih šest godina nego za citav radni vijek skenderije ostanu zbunjeni i zateceni :mrgreen: :mrgreen:
To su ti argumenti. :-)
Zašto nisi postavio slike sanacije platoa, kako je izgledalo prije i poslije?
VladaFBiH

#29724 Re: Sarajevo Construction

Post by VladaFBiH »

tramvajtrojka wrote: 28/04/2026 13:15 Nasa Olimpijska krasotica hej znaš li kakvo je to zatvaranje olimpijskih igara bilo u njoj

Danas bauljas u mraku da dodjes na utakmicu il koncert, u toaletu ti kanalizacija curi i smrdi, nemas dovoljno ulaza i izlaza iz dvorane sjedis na drvenim klimavim teleskopima umjesto novim i modernim
Spoiler
Show
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Nista ovo ne treba dirati ceraj Mehaga dok se boje ne rastope 8-) 8-)
u pravu si, treba kakav SPO puknuti umjesto ovoga - kome je stalo do sporta i sportskih objekata :izet:
vjeshalica

#29725 Re: Sarajevo Construction

Post by vjeshalica »

To je zapusteno totalno i svaka ce zgrada propasti od zapustanja
Zetra je gorila u ratu, renovirana i zapustena ko rat.
Post Reply