Ma pušći, dobri su korejanci, i dobra im garancija. Koje godiste gledas?
Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- dr_Evil
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
- dr_Evil
-
Tabakmalac
#50204 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Ne može gore od najnovije sedmice definitivno. Barem Hyundai nije toliko autističan da izbaci nešto što je ovo ispod:Altsa wrote: ↑27/04/2026 09:18Ma volan su usrali maksimalno u odnosu na prethodni.Rockefeller wrote: ↑26/04/2026 22:00 na ovaj fl volan i mislim, ljepsi mi je stari.. ma ova rucica je haos u nizoj opremi, kod mene je bio sift baj vajr
![]()

-
rikta123
#50205 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Kontao sam kuptii audi a4 karavn, 2014 godina. Recite mi iskustva za odrzavanje, je li sklon kvarovima, koliko kosta odrzavanje i sl?
- semsasuljakovic
#50206 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Ima forumaša koji zbog volana neće neki auto?
Nećete kurac moj. Kad izleti vozilo u datom momentu sa povoljnom cijenom i u dobrom stanju - volan nije ni zadnja stavka koja se gleda, nego se uopšte ne gleda.
Nećete kurac moj. Kad izleti vozilo u datom momentu sa povoljnom cijenom i u dobrom stanju - volan nije ni zadnja stavka koja se gleda, nego se uopšte ne gleda.
-
Tabakmalac
#50207 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Da, jer sve je stvar ličnog ukusa.
Nije težak koncept za razumjeti da ne valja svakome sve.
Nije težak koncept za razumjeti da ne valja svakome sve.
Last edited by Tabakmalac on 27/04/2026 10:29, edited 3 times in total.
- xPaco1337
#50208 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
2.0TDI 105kw CJCA manuelac. Sve ostalo je suvišno, automatici CVT su im loši. Modeli sa više kW su skloni kvarovima. 3.0TDI je dobar, ali samo ako imaš viška para za održavanje. Sad DPF/EGR to je standard, ja sam ugasio kad sam kupio odma, kupiš/skineš app "DPF Monitor for VAG" i uzmeš bilo kakav OBD i možeš skenirati i vidjeti parametre ako te zanima prilikom kupovine.
Benzinac ni jedan ne valja kod njih.
Auta generalno nemaju neke velike kvarove, idu im brave u vratima pa tako provjeri jel rade sva 4 vrata mada to zeza po nekad samo. Mozes ih resetovati da rade neko vrijeme (vozaceva vrata ne mozes).
Elektronika zna zezati po nekad, tipa eto meni kad nije htjeo nedavno upaliti izbacivao grešku ručne i esc. Na dijagnostici pokazuje 20 greški, a u stvari je otišao Relej ispod haube koji je ispod boce za vodu za sajbu pa malo nedostupan u glavnom problem od 18KM a dobijes belaja pravih zbog gluposti.
-
izbjeglica_iz_besmisla
#50209 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Evo ovo procitas, i onda skontas da je to opis za nenadjebivog svabu, das auto i qualität, i to. I jos za luksuzni dio VW koncerna.
Koja muda pod bubrege podvaljuju, covjece.
Koja muda pod bubrege podvaljuju, covjece.
- hopi
#50210 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Naravno da bi svako uzeo auto s takvim volanom (naravno pod uvjetom da mu sve ostalo odgovara) , ali ovo je forum pa se palamudi i filozofira do besvijesti, u stvarnosti bi bila druga priča.semsasuljakovic wrote: ↑27/04/2026 09:56 Ima forumaša koji zbog volana neće neki auto?
- Rockefeller
#50211 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
je l tebe ono majstor kupa?semsasuljakovic wrote: ↑27/04/2026 09:56 Ima forumaša koji zbog volana neće neki auto?
-
NediM17
#50212 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
KIA trenutno ima nekih akcija.
- Haris.ba
#50213 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Rodjo ga pripazi.Rockefeller wrote: ↑27/04/2026 14:58je l tebe ono majstor kupa?semsasuljakovic wrote: ↑27/04/2026 09:56 Ima forumaša koji zbog volana neće neki auto?
Za nekih 8-10 godina kada postane pristupacnija n izj klasihopi wrote: ↑27/04/2026 14:07Naravno da bi svako uzeo auto s takvim volanom (naravno pod uvjetom da mu sve ostalo odgovara) , ali ovo je forum pa se palamudi i filozofira do besvijesti, u stvarnosti bi bila druga priča.semsasuljakovic wrote: ↑27/04/2026 09:56 Ima forumaša koji zbog volana neće neki auto?
- Quaresma
-
artur morgan
#50215 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Redovni servis nije skup od 350 do 550 KM ovisno o kvaliteti dijelova i servisu gdje radis. Najskuplje su stavke popravke automatskog mjenjaca
Elektronika mu je dobra i nije sklona kvarovima
Mehanika uglavnom potrosni dijelovi i problemi koje imaju svi stariji dizeli ( dpf, egr )
Vidi servisnu istoriju i kako izgleda vizuelno, ako je zapusten trazi drugo, i trebas imati oko 2000 KM radi popravki ako ih bude bilo jer imaju ta auta godina i kilometara
Ako zelis pravi audi...jednostavno mora imati quattro pogon. Tad imas audi u pravom smislu.
- hopi
#50216 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Ja trenutno vozam jednog, a4, to godište, cvatro pogon (kako bi pik prodavači rekli), dsg, čini mi se 130kw
Prešao koju tisuću km
Vrlo dobro auto
Držanje ceste odlično
Kvalitetna unutrašnjost, dobra izolacija, dsg 7 brzina odlično šalta mekano i brzo,malo drugačiji osjećaj nego kod torque Convertera kada se kreće iz mjesta tj recimo uparkirava ali samo razlika šta si navikao
Motor ide vrlo dobro, potrošnja razumna (ne niska), ne znam koliko tačno neću da navodim podatke sa boarda a nisam mjerio na pun, mada ga ne štedim ali nemoj očekivati neke niske vrijednosti 4 5 litara i slično
Ovom je motor rađen, valjda nije bio održavan kako treba tj nije mijenjano ulje redovno
Inače zubičasti remenčić redovno mijenjati nema lančić
Nema problema sa diznama
Može biti standardni problem sa depefom egerim riješi se lahko
Kažem auto samo vozam, nije moje, točne cijene održavanja ne znam
Prešao koju tisuću km
Vrlo dobro auto
Držanje ceste odlično
Kvalitetna unutrašnjost, dobra izolacija, dsg 7 brzina odlično šalta mekano i brzo,malo drugačiji osjećaj nego kod torque Convertera kada se kreće iz mjesta tj recimo uparkirava ali samo razlika šta si navikao
Motor ide vrlo dobro, potrošnja razumna (ne niska), ne znam koliko tačno neću da navodim podatke sa boarda a nisam mjerio na pun, mada ga ne štedim ali nemoj očekivati neke niske vrijednosti 4 5 litara i slično
Ovom je motor rađen, valjda nije bio održavan kako treba tj nije mijenjano ulje redovno
Inače zubičasti remenčić redovno mijenjati nema lančić
Nema problema sa diznama
Može biti standardni problem sa depefom egerim riješi se lahko
Kažem auto samo vozam, nije moje, točne cijene održavanja ne znam
- Haris.ba
#50217 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Vidim preko vikenda bmw g90. Izlazi momak 20ak godina, ide do suvozacevih vrata i otvara djevojci koja izgleda ko nacrtana.
Vecina onih sto kupe nov bmw se puno ne uzbudjuju oko dizajna. Tu se kupuje slanje poruke.
Ali, to nije tema ove teme. Da zaobidjemo.
-
Qwerty1234
#50218 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Ja ga vozim 4-5 mjeseci, 2.0 tdi, CGLC kod motora, 130kw, manuelac sa naravno quattro pogonom (bez toga ne vozis Audija
Nemam previse iskustva zasad, mala je kilometraza i auto je bas ocuvan kupljen ali vec sam pokupio dovoljno informacija.
Redovno odrzavanje motora (veliki i mali servis) su isti kao na golfu 6/7. Veliki i mali servis, sa skidanjem kartera i zamjenom osovine uljne pumpe (moras zbog toga raditi i mali servis odma) i sa setom mikroremena i remenicom alternatora me izasao oko 900 KM.
Svi dijelovi su Conti/Ina. Filteri Bosch. Ulje Motul 5w30. Sa nekim SKF/SNR dijelovima, koji rade posao, i npr filtron filterima i jeftinijim uljem mozes proci i jeftinije.
Samo mali servis se moze uraditi za 250 KM. (ne u ovlastenom naravno).
Pozeljno u 100injak hiljada km zamjeniti ulje u diferencijalu (1l - 20ak KM) i ulje u mjenjacu (5l ide, 20-25 litar). Automatik ako je, naravno, redovno servisiranje. Tu ti nemam informacije o cijenama.
Dizne su Bosch i dobre su, turbina zavisi kako je vozen i odrzavan prije tebe. Reparacija je 600 injak KM plus ruke i mali servis, elektronika nema vecih problema. Unutrasnjost, limarija i ostalo jako kvalitetno.
Jednu manu ima sigurno, svaki je ima, to je nedrzanje radne temperature. Dolazak na 90 je misaona imenica, osim uz veliko brdo. Moraju se zamjeniti 3 termostata. Jedan glavni veliki na bloku motora, jedan u crijevu (tzv nepovratni ventil) i jos jedan ispod tog nepovratnog odma.
I manuelac i automatik imaju ta 3.
Tu savjetujem originalne dijelove, sva 3 su u AC Quattru 320 KM. Ruke 100 injak km, par sati posla. Za vise informacija o tome, ako ti motor bude 130kw, ti mogu dati.Javi se u pp. Nakon toga je problem rijesen.
Dodatno, trap mu je skup, tj tzv prednja ramena.
Imas 4 gornja ramena tanka, te 2 krive i 2 ravne lafete.
4 gornja ramena se mjenjaju sva, nema parcijalno. Cca 500-600 KM za sva 4.
U donjim ravnim lafetama imas po 2 selena i kuglu. Nema potrebe da se mjenja lafeta, seleni se mogli ispresovati i upresovati novi, a kugla se isto mjenja odvojeno.
Na krivim velikim imas po jedan veliki selen i po jednu kuglu., Selen se moze ispresovat i upresovat. Jedino kad mjenjas citavo krivo rame je ako odu kugla u njemu jer se ne moze ona zamjeniti odvojeno od ramena.
Citav set tih prednjih ramena (gornja tanka x4, donja ravna x2, donja kriva x2, stabilizatori x2) je 2000 KM plus ruke za neku kvalitetniju marku poput MeyleHD ali moze se to dosta jeftinije rijesiti, samo ako nisu otisle kugle u krivom ramenu jer je ono najskuplje.
DPF i EGR, nemoj da te djavo natjera na ciscenje. Samo gasenje.
Set kvacila je preskup, 3000 KM LUK sa zamajcem (ako je quattro i ima start stop) ali mogu izgurati dosta.
Eto, ako sta jos treba, pisi
Lp
-
NediM17
#50219 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
I ovo je previse. 
-
Qwerty1234
- nepass1
#50221 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Ja danas vidjoh bordo g70, jbg jedino bih mozda s klasu stavio ispred subjektivno
Ladja na cesti.
Kaze dijete ko ti je kriv sto si suzukija kupio a ne ovo
-
Tabakmalac
#50222 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Ne brini se Hare, taj ga sigurno nije kupio svojim parama, tako da bezveze se tješiš.
-
milojicabrzi
#50223 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
I sve ovo dospije na zamjenu na autu starom 10-ak god... ne mogu da vjerujem, od termostata do trapa...pa gdje je nestao taj kvalitet, lijepa moja DaciaQwerty1234 wrote: ↑27/04/2026 22:43Ja ga vozim 4-5 mjeseci, 2.0 tdi, CGLC kod motora, 130kw, manuelac sa naravno quattro pogonom (bez toga ne vozis Audija)
Nemam previse iskustva zasad, mala je kilometraza i auto je bas ocuvan kupljen ali vec sam pokupio dovoljno informacija.
Redovno odrzavanje motora (veliki i mali servis) su isti kao na golfu 6/7. Veliki i mali servis, sa skidanjem kartera i zamjenom osovine uljne pumpe (moras zbog toga raditi i mali servis odma) i sa setom mikroremena i remenicom alternatora me izasao oko 900 KM.
Svi dijelovi su Conti/Ina. Filteri Bosch. Ulje Motul 5w30. Sa nekim SKF/SNR dijelovima, koji rade posao, i npr filtron filterima i jeftinijim uljem mozes proci i jeftinije.
Samo mali servis se moze uraditi za 250 KM. (ne u ovlastenom naravno).
Pozeljno u 100injak hiljada km zamjeniti ulje u diferencijalu (1l - 20ak KM) i ulje u mjenjacu (5l ide, 20-25 litar). Automatik ako je, naravno, redovno servisiranje. Tu ti nemam informacije o cijenama.
Dizne su Bosch i dobre su, turbina zavisi kako je vozen i odrzavan prije tebe. Reparacija je 600 injak KM plus ruke i mali servis, elektronika nema vecih problema. Unutrasnjost, limarija i ostalo jako kvalitetno.
Jednu manu ima sigurno, svaki je ima, to je nedrzanje radne temperature. Dolazak na 90 je misaona imenica, osim uz veliko brdo. Moraju se zamjeniti 3 termostata. Jedan glavni veliki na bloku motora, jedan u crijevu (tzv nepovratni ventil) i jos jedan ispod tog nepovratnog odma.
I manuelac i automatik imaju ta 3.
Tu savjetujem originalne dijelove, sva 3 su u AC Quattru 320 KM. Ruke 100 injak km, par sati posla. Za vise informacija o tome, ako ti motor bude 130kw, ti mogu dati.Javi se u pp. Nakon toga je problem rijesen.
Dodatno, trap mu je skup, tj tzv prednja ramena.
Imas 4 gornja ramena tanka, te 2 krive i 2 ravne lafete.
4 gornja ramena se mjenjaju sva, nema parcijalno. Cca 500-600 KM za sva 4.
U donjim ravnim lafetama imas po 2 selena i kuglu. Nema potrebe da se mjenja lafeta, seleni se mogli ispresovati i upresovati novi, a kugla se isto mjenja odvojeno.
Na krivim velikim imas po jedan veliki selen i po jednu kuglu., Selen se moze ispresovat i upresovat. Jedino kad mjenjas citavo krivo rame je ako odu kugla u njemu jer se ne moze ona zamjeniti odvojeno od ramena.
Citav set tih prednjih ramena (gornja tanka x4, donja ravna x2, donja kriva x2, stabilizatori x2) je 2000 KM plus ruke za neku kvalitetniju marku poput MeyleHD ali moze se to dosta jeftinije rijesiti, samo ako nisu otisle kugle u krivom ramenu jer je ono najskuplje.
DPF i EGR, nemoj da te djavo natjera na ciscenje. Samo gasenje.
Set kvacila je preskup, 3000 KM LUK sa zamajcem (ako je quattro i ima start stop) ali mogu izgurati dosta.
Eto, ako sta jos treba, pisi
Lp
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#50224 Re: Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Jok, tvojim jeTabakmalac wrote: ↑28/04/2026 08:41 Ne brini se Hare, taj ga sigurno nije kupio svojim parama, tako da bezveze se tješiš.