Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

zdruzdjo

#53826 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by zdruzdjo »

Evo ja to radim, ali ne na nacin da pustim da me vjetar dogura do semafora 5 km/h :D :D :D
Nego ako prilazim semaforu, i na 150-ak metara vidim da mi se pali crveno, izbacim iz brzine i pustim da me inercija donese. Da napomenem, nisam od onih sporaca koji voze 40 gdje je ogranicenje 60, pa bi onda isao do semafora 5km/h
Cemu furanje 60-70 km/h, do 10 metara od semafora, i onda skakanje po kocinici.
Svakako cemo stati na semaforu i cekati njegov interval. Nece nista brze se to desiti ako dofuramo i kocenjem izazovemo 6-7 G djelovanje na sebe.
Naravno ako imam auta iza sebe onda necu to raditi.
BadBoy

#53827 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by BadBoy »

zdruzdjo wrote: 25/04/2026 10:41 Evo ja to radim, ali ne na nacin da pustim da me vjetar dogura do semafora 5 km/h :D :D :D
Nego ako prilazim semaforu, i na 150-ak metara vidim da mi se pali crveno, izbacim iz brzine i pustim da me inercija donese. Da napomenem, nisam od onih sporaca koji voze 40 gdje je ogranicenje 60, pa bi onda isao do semafora 5km/h
Svakako cemo stati na semaforu i cekati njegov interval. Nece nista brze se to desiti ako dofuramo i kocenjem izazovemo 6-7 G djelovanje na sebe.
Ma radim i ja to ponekad ali pratim, ako je gužva onda ipak malo brže prilazim autu ispred sebe jbg

Mene više nervira ovo držanje po metar razmaka dok se stoji u koloni, ne u vožnji
tokio25

#53828 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tokio25 »

zdruzdjo wrote: 25/04/2026 10:41 Evo ja to radim, ali ne na nacin da pustim da me vjetar dogura do semafora 5 km/h :D :D :D
ma nije poenta u tome kad vidis da se pali crveno pa usporavas postepeno
nego bukvalno stanes 20-30 metara pa onda gmizes do semafora
to je problem
Optimist

#53829 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Optimist »

BadBoy wrote: 25/04/2026 11:09
Ma radim i ja to ponekad ali pratim, ako je gužva onda ipak malo brže prilazim autu ispred sebe jbg

Mene više nervira ovo držanje po metar razmaka dok se stoji u koloni, ne u vožnji
A koliki bi se to trebao drzati razmak ako jedan metar ne odgovara?
hopi

#53830 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by hopi »

Frajer parkirao tačno ispred kontejnera,
Mjesta u blizini ima
OK nazovem mup centar
Reko možete li poslati pauka tu i tu?
Kaže ne možemo, ne radi pauk već par sedmica u kvaru
OK hvala doviđenja
BadBoy

#53831 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by BadBoy »

Optimist wrote: 25/04/2026 12:37
BadBoy wrote: 25/04/2026 11:09

A koliki bi se to trebao drzati razmak ako jedan metar ne odgovara?
Kad se stoji u koloni može se komotno približiti autu ispred koliko je maksimalno moguće
Optimist

#53832 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Optimist »

Zato i pitam jer vas ne kontam.

Metar je kao velik razmak od auta ispred?

Instruktor je uvijek govorio da je pravilan razmak od vozila ispred na nacin da se zaustavis i da mu vidis zadnje gume.
BadBoy

#53833 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by BadBoy »

Optimist wrote: 25/04/2026 12:49 Zato i pitam jer vas ne kontam.

Instruktor je uvijek govorio da je pravilan razmak od vozila ispred na nacin da se zaustavis i da mu vidis zadnje gume.
Jest za početnika i kandidata koji tek polaže.

Nakon nekoliko mjeseci kad ovladaš autom i vožnja počinje prelaziti u naviku - u koloni (kad se stoji na semaforu, na granici, suženje, bilo koji zastoj gdje auta STOJE u koloni) se PRIMAKNI autu ispred. U vožnji je rastojanje ok (a i tad ima ovih instagramera što drže po 20 metara razmaka i vozi 37 km/h).

Trenutno u Sarajevu vladaju isključeni vozači koji se vuku ko mrtav konj. Stanu na semafor, drže po metar ili više rastoranja između auta i treba im 1724 godina da krenu. Smori.
vjeshalica

#53834 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by vjeshalica »

BadBoy wrote: 25/04/2026 12:56

Nakon nekoliko mjeseci kad ovladaš autom i vožnja počinje prelaziti u naviku - u koloni (kad se stoji na semaforu, na granici, suženje, bilo koji zastoj gdje auta STOJE u koloni) se PRIMAKNI autu ispred. U vožnji je rastojanje ok (a i tad ima ovih instagramera što drže po 20 metara razmaka i vozi 37 km/h).

Trenutno u Sarajevu vladaju isključeni vozači koji se vuku ko mrtav konj. Stanu na semafor, drže po metar ili više rastoranja između auta i treba im 1724 godina da krenu. Smori.
Kad te degazira neko od pozadi u tudju guzicu vidjeces sta je 1m duzina po SI.
BadBoy

#53835 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by BadBoy »

vjeshalica wrote: 25/04/2026 13:14

To jest rizik al ne mogu vjeshalice prođu jedva tri auta na semaforu dok se debili pokrenu meni to jede džigericu
shandrprcSA

#53836 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by shandrprcSA »

kad ne prate saob vec bleje svuda okolo
tokio25

#53837 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tokio25 »

kad te neko udari svejedno je bio udaljen pola metra ili 3 metara iza auta ispred
semirsar

#53838 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by semirsar »

tokio25 wrote: 25/04/2026 13:48

kad te neko udari svejedno je bio udaljen pola metra ili 3 metara iza auta ispred
pa i nije bas :mrgreen:
drug_profi

#53839 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

Svejedno ces imati stetu. Bolje uzet vise od osiguranja.
semirsar

#53840 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by semirsar »

drug_profi wrote: 25/04/2026 21:42 Svejedno ces imati stetu. Bolje uzet vise od osiguranja.
Osim ako ga njegovo osiguranje ne naguzi za obostranu krivicu jer nije drzao odstojanje kao sto su mene pokusali... tri puta sam morao naglasavati na uvidjaju da moje vozilo nije ostvarilo kontakt sa vozilom do mene kad me je lola pokupio na semaforu i odbio se u ovog do mene. Pa je policajac izlazio i pravio dodatne slike vozila do mene i mog vozila i pomno pipao prsticima po limu. :mrgreen: lola iz osiguranja pri pregledu mog vozila me odmah pitao jesam li odbacen pri udaru na vozilo do sebe. Kad sam mu odgovorio, jok, samo rece, "to je dobro... za tebe". :lol:
Znaci, ima tu raznoraznih carlama da dobro prodjes, ali i da budes dobro ngzen. :skoljka:
inflames

#53841 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by inflames »

Ja se uvijek odmaknem od ovog ispred dovoljno da ga ako nista mogu zaobici u slucaju nuzde. A na kraju krajeva i ako me neko opali odzada da se postedim stresa objasnjavanja ko je gdje bio prije udara.
Throttle

#53842 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Throttle »

Ateista wrote: 21/04/2026 11:57
Laplace wrote: 21/04/2026 07:59
nepass1 wrote: 21/04/2026 06:44

Sjebo si ljudima prvo mjesto
Još da im doseli Ateista, pali bi na deseto. :D
Necu ja tamo gdje se naopako vozi. :mrgreen:
Svakako si u lijevoj traci non-stop :lol:
Ateista

#53843 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

Throttle wrote: 28/04/2026 20:48
Ateista wrote: 21/04/2026 11:57
Laplace wrote: 21/04/2026 07:59

Još da im doseli Ateista, pali bi na deseto. :D
Necu ja tamo gdje se naopako vozi. :mrgreen:
Svakako si u lijevoj traci non-stop :lol:
Sto jest jest, hocu reci ko bi se navikao biti stalno u desnoj. :mrgreen:
Better Man

#53844 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Better Man »

Nikad više postavljenih kamera, a nikad gora situacija kad je u pitanju sigurnost u saobraćaju. Ima posebna sorta idiota,a to su oni koji ne mogu čekati u koloni na semaforu za skretanje u Buća potok, pa voze mrtvi hladni trotoarem da dođu do svoje trake.
artur morgan

#53845 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by artur morgan »

Radar nije dovoljan za rješenje problema nedostatka poštivanja saobraćajnih pravila i kulture, ali da radara nema, da nema policijskih patrola na cesti sa radarima, situacija na cesti bi bila haotična i puno gora nego što jeste. Zbog radara i straha od gubitka vozačke dozvole većina vozača pazi na ograničenja brzine. Da nema radara ceste bi bile trkaće staze gdje bi se vozilo na način da se redovno vozi 30-40 kmh više od ograničenja, kao eto to je mizerno više od ograničenja što je jedan forumaš juče napisao. :-) Ko je vozio prije masovne upotrebe radara zna to vrlo dobro. Na M17 se prije redovno vozilo 100 + kmh zvali ga autoput, divljanje, makazice, a sad kad možeš voziti 80 kmh super je i realno bolje je stanje. Problem postaje više količina saobraćaja, sporednih priključnih ulica i puteva, kao i dalje prebrza vožnja ali manje izražena nego prije...
Laplace

#53846 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

Romeo 80 wrote: 24/04/2026 18:30 Kad smo kod semafora, strašno me nervira kada debil ispred mene stane 10 metara prije samog semafora, pa onda na ler gasu se poooolakooo primiče semaforu.
Pa majka mu stara, stani odmah gdje treba i čekaj zeleno, a ne nešto gmiže naprijed, pa mi stvara bespotreban razmak da i ja moram onda tako gmizati za njim :roll:
Ili kad ga na kvačilu ljulja naprijed-nazad kao da će se na zelenom lansirati i kad se upali zeleno kasni 5~10 sekundi.
zdruzdjo

#53847 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by zdruzdjo »

Sta me u zadnje vrijeme uzasno nervira.

1:
Vozaci koji ne znaju voziti auta sa automaskim mjenjacem, a kupili su ista.
Pritisne gas, i prepadne se kad postigne neku brzinu, pa onda krk pritisne kocinicu da uspori, i tako stalno u krug. Nikakvog kontinuiteta.
Jedino pozitivno tu, je sto servisi koji rade automatske mjenjace zadovoljno trljaju ruke.

2:
Skretanje u neke krivine kao da vozi neko pravo dugo vozilo. Predje u drugu traku sa pola vozila da bi skrenuo. Mislim cemu. Juce sam se vracao starim putem od lasve do kaknja. Dva puta, sam morao skakati po kocinici zbog takvih. Hladno ti predje u traku.

3:
Od kako je pocelo ovo divljanje sa cijenama goriva, primjetno je uzasno puno "skuterasha" na cesti. Najcesce onih od 50ccm jer za iste ne treba A kategorija. Mada vidim da je krenulo i pravo puno obuka za A kategoriju da bi se moglo ici i preko 50ccm.
Ok uz cijene goriva, tu je i brzina i agilnost za kretanje po gradu . Reci cemo, ok super.
Ali kao sto stara narodna kaze: "Nije svačije kroz selo pjevati". U prevodu: nije svako rodjen niti ima osjecaj za to. To se zuji izmedju auta, to se nesto gasa, to se utrpava autima.... naravno o bilo kakvoj ozbiljnoj opremi nema niti govora. tenice lagane na nogama, farmerkice, stepani suskavi prsluk i to je to. Kako je krenulo Imati ce hirurgija ove godine puno posla dok jos malo otopli. Vozim motor vec par godina aktivno, i zvucati ce isprano i sovinisticki, ali kad vidim neku adolescenticu na skuteru ili motoru, sklonim se. To je strasno sta iste rade rade. Ima ih par koje vidjam redovno i koje su na visem nivou, ali malo ih je.
Ateista

#53848 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

artur morgan wrote: 29/04/2026 12:40 Radar nije dovoljan za rješenje problema nedostatka poštivanja saobraćajnih pravila i kulture, ali da radara nema, da nema policijskih patrola na cesti sa radarima, situacija na cesti bi bila haotična i puno gora nego što jeste. Zbog radara i straha od gubitka vozačke dozvole većina vozača pazi na ograničenja brzine. Da nema radara ceste bi bile trkaće staze gdje bi se vozilo na način da se redovno vozi 30-40 kmh više od ograničenja, kao eto to je mizerno više od ograničenja što je jedan forumaš juče napisao. :-) Ko je vozio prije masovne upotrebe radara zna to vrlo dobro. Na M17 se prije redovno vozilo 100 + kmh zvali ga autoput, divljanje, makazice, a sad kad možeš voziti 80 kmh super je i realno bolje je stanje. Problem postaje više količina saobraćaja, sporednih priključnih ulica i puteva, kao i dalje prebrza vožnja ali manje izražena nego prije...
Radara ima puno i tacno je da neki voze sporije, ali samo smo dobili da oni koji svakako peglaju, sad peglaju jos vise, znaci oni koji su svakako vozili ispod ogranicenja sad voze jos vise ispod toga, za svaki slucaj, dakle samo jos vece guzve i kolone nego ranije.
Sto se tice onih koji voze brze, ja ne znam nikog ko voli brze voziti da zbog radara vozi sporije, vec zna gdje su radari ili koristi aplikaciju i uspori samo tamo gdje je radar i opet po gasu, dakle nikakve konkretne razlike. Cak sta vise, malo je i opustenije nego ranije jer je zbog velikog broja stacionarnih radara manje policijskih sacekusa za koje ne mozes pouzdano znati gdje su, skoro da ne pamtim kad sam ih negdje vidio.
Jedini razlog zasto brzi vozaci teze mogu brzo voziti su vece guzve i vise onih koji ih usporavaju, ali zaro vjerovatno ima vise preticanja nego prije.
Brzina nikad nije bila glavni uzrok nesreca koliko god to neko pokusavao na silu tako predstaviti, slucajevi gdje je brzina stvarno uzrok su jako rijetki, to su slucajevi kada neko stvarno izgubi kontrolu jer je prebzo usao u krivinu ili nesto slicno, statisticki jako mali broj tih slucajeva. Vecina nesreca su zbog telefona, oduzimanja prvenstva, rizicnog preticanja, alkohol i slicno, a brzina samo doprinese vecoj steti.
Da, ja sam napisao da je 30-40 preko ogranicenja mizerno jer jeste, na velikom broju dionica gdje se hladno moze voziti i puno brze od toga potpuno sigurno, ko zna naravno. U kanjonu neretve se uvijek moze vidjeti dosta vozila koja idu 120-150 bez ikakvih problema, osim ako je bas guzva.
tokio25

#53849 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tokio25 »

Better Man wrote: 29/04/2026 11:18 Nikad više postavljenih kamera, a nikad gora situacija kad je u pitanju sigurnost u saobraćaju. Ima posebna sorta idiota,a to su oni koji ne mogu čekati u koloni na semaforu za skretanje u Buća potok, pa voze mrtvi hladni trotoarem da dođu do svoje trake.
ili oni koji mrtvi hladni u kruznom odu kontra stranom da skrati jer ne moze voziti okolo
hopi

#53850 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by hopi »

tokio25 wrote: 29/04/2026 14:51
Better Man wrote: 29/04/2026 11:18 Nikad više postavljenih kamera, a nikad gora situacija kad je u pitanju sigurnost u saobraćaju. Ima posebna sorta idiota,a to su oni koji ne mogu čekati u koloni na semaforu za skretanje u Buća potok, pa voze mrtvi hladni trotoarem da dođu do svoje trake.
ili oni koji mrtvi hladni u kruznom odu kontra stranom da skrati jer ne moze voziti okolo
Ma ne misli on na taj kružni tok, nego na raskrsnicu prije kružnog, ima desno odvajanje pa valjda voze trontuarom.
Post Reply