artur morgan wrote: ↑29/04/2026 12:40
Radar nije dovoljan za rješenje problema nedostatka poštivanja saobraćajnih pravila i kulture, ali da radara nema, da nema policijskih patrola na cesti sa radarima, situacija na cesti bi bila haotična i puno gora nego što jeste. Zbog radara i straha od gubitka vozačke dozvole većina vozača pazi na ograničenja brzine. Da nema radara ceste bi bile trkaće staze gdje bi se vozilo na način da se redovno vozi 30-40 kmh više od ograničenja, kao eto to je mizerno više od ograničenja što je jedan forumaš juče napisao.

Ko je vozio prije masovne upotrebe radara zna to vrlo dobro. Na M17 se prije redovno vozilo 100 + kmh zvali ga autoput, divljanje, makazice, a sad kad možeš voziti 80 kmh super je i realno bolje je stanje. Problem postaje više količina saobraćaja, sporednih priključnih ulica i puteva, kao i dalje prebrza vožnja ali manje izražena nego prije...
Radara ima puno i tacno je da neki voze sporije, ali samo smo dobili da oni koji svakako peglaju, sad peglaju jos vise, znaci oni koji su svakako vozili ispod ogranicenja sad voze jos vise ispod toga, za svaki slucaj, dakle samo jos vece guzve i kolone nego ranije.
Sto se tice onih koji voze brze, ja ne znam nikog ko voli brze voziti da zbog radara vozi sporije, vec zna gdje su radari ili koristi aplikaciju i uspori samo tamo gdje je radar i opet po gasu, dakle nikakve konkretne razlike. Cak sta vise, malo je i opustenije nego ranije jer je zbog velikog broja stacionarnih radara manje policijskih sacekusa za koje ne mozes pouzdano znati gdje su, skoro da ne pamtim kad sam ih negdje vidio.
Jedini razlog zasto brzi vozaci teze mogu brzo voziti su vece guzve i vise onih koji ih usporavaju, ali zaro vjerovatno ima vise preticanja nego prije.
Brzina nikad nije bila glavni uzrok nesreca koliko god to neko pokusavao na silu tako predstaviti, slucajevi gdje je brzina stvarno uzrok su jako rijetki, to su slucajevi kada neko stvarno izgubi kontrolu jer je prebzo usao u krivinu ili nesto slicno, statisticki jako mali broj tih slucajeva. Vecina nesreca su zbog telefona, oduzimanja prvenstva, rizicnog preticanja, alkohol i slicno, a brzina samo doprinese vecoj steti.
Da, ja sam napisao da je 30-40 preko ogranicenja mizerno jer jeste, na velikom broju dionica gdje se hladno moze voziti i puno brze od toga potpuno sigurno, ko zna naravno. U kanjonu neretve se uvijek moze vidjeti dosta vozila koja idu 120-150 bez ikakvih problema, osim ako je bas guzva.