Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
zilog

#2076 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by zilog »

toska wrote: 24/04/2026 21:58
zilog wrote: 24/04/2026 21:43
toska wrote: 24/04/2026 21:30 OFF

There are more things in heaven and earth, Horatio,
than are dreamt of in your philosophy.
Sta bi? :lol:

Uzalud se trazilo, jesam li c/p brojeve iz nekog dataseta sa interneta?
Pa se okrenulo filozofiji? :mrgreen:
Znas li sta je ovo gore?
Je li jos mislis, da mozes sa mnom o astronomiji?
ne daš mi film gledati, nego, sigurno si čitao Šekspira, ne sumnjam, bar Romeo i Julija. Hamlet je previše.
Biraj, elektroniku, astronomiju, književnost, ali old school, imam druge obaveze.

Astronomija? završio davno sa 2. srednje, sve dostupno samo se počelo ponavljati, ali me forum vratio u stare vode.
Niko ko nešto zna neće reći drugom "nema pojma", a prošlo je ovdje velikih znalaca, stvar kulture.

Na kraju, ništa nisi shvatio zadnje dvije, tri strane, šta reći?
Dobro, izvini za to "nemas pojma".
Posljednje 2-3 stranice, cekam da kazes da se zezas, ili makar prihvatis ulogu koju si sam sebi dao, a toj se osobi moze reci da nema pojma...
Da ne spominjem dolijevanje ulja na vatru, sa pozivanjem na Astronomiju, sa uslikanim Jupiterom...
toska

#2077 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by toska »

zilog wrote: 24/04/2026 22:15
zilog wrote: 24/04/2026 21:43

Sta bi? :lol:

Uzalud se trazilo, jesam li c/p brojeve iz nekog dataseta sa interneta?
Pa se okrenulo filozofiji? :mrgreen:
Znas li sta je ovo gore?
Je li jos mislis, da mozes sa mnom o astronomiji?
ne daš mi film gledati, nego, sigurno si čitao Šekspira, ne sumnjam, bar Romeo i Julija. Hamlet je previše.
Biraj, elektroniku, astronomiju, književnost, ali old school, imam druge obaveze.

Astronomija? završio davno sa 2. srednje, sve dostupno samo se počelo ponavljati, ali me forum vratio u stare vode.
Niko ko nešto zna neće reći drugom "nema pojma", a prošlo je ovdje velikih znalaca, stvar kulture.

Posljednje 2-3 stranice, cekam da kazes da se zezas, ili makar prihvatis ulogu koju si sam sebi dao, a toj se osobi moze reci da nema pojma...
Da ne spominjem dolijevanje ulja na vatru, sa pozivanjem na Astronomiju, sa uslikanim Jupiterom...
OK, ali Jupiter...meni veliko bez opreme, biće i prava slika, svakako je pdf mrtav, a glavni moj trud na Astronomiji bio je o slabo poznatim fun facts stvarima, šta pisati o položaju neku galaksije?, pogledaj starije postove.
zilog

#2078 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by zilog »

toska wrote: 24/04/2026 22:25
zilog wrote: 24/04/2026 22:15

OK, ali Jupiter...meni veliko bez opreme, biće i prava slika, svakako je pdf mrtav, a glavni moj trud na Astronomiji bio je o slabo poznatim fun facts stvarima, šta pisati o položaju neku galaksije?, pogledaj starije postove.
Oni brojevi sto sam postavio su upravo nesto konkretno:
- raw 8 bit luma (Y') sa senzora
- 2D konvolucija 11x11 rucno optimiziranim Gaussian kernelom sa sigma=1.53
- zvijezda 15 Gemini HIP 30757 V Mag 6.52 ICRS J2025 Ra 96.943771 Dec +20.789221
i tako 1394 prepoznata izvora, sa 3D konvolucijom, kompenzacijom atmosferske refrakcije, Brown-Conrady kompenzacijom distorzije, snimljena iz centra grada sa, pazi sad:
Najjeftinijim (namjerno zbog aplikacije) Galaxy A05s mobitelom
toska

#2079 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by toska »

zilog wrote: 24/04/2026 22:48
- zvijezda 15 Gemini HIP 30757 V Mag 6.52 ICRS J2025 Ra 96.943771 Dec +20.789221
i tako 1394 prepoznata izvora, sa 3D konvolucijom, kompenzacijom atmosferske refrakcije, Brown-Conrady kompenzacijom distorzije, snimljena iz centra grada sa, pazi sad:
Super ako te to zanima, nikada nisam imao takav interes, uglavnom neka šira slika.
Samo, da taj Samsung nije izbacio softverski pogled?

Astronomija je preširoka nauka i ima mjesta za sve zainteresovane.
zilog

#2080 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by zilog »

toska wrote: 24/04/2026 23:03
zilog wrote: 24/04/2026 22:48
Super ako te to zanima, nikada nisam imao takav interes, uglavnom neka šira slika.
Samo, da taj Samsung nije izbacio softverski pogled?

Astronomija je preširoka nauka i ima mjesta za sve zainteresovane.
Qualcomm-ov je chipset, koji ima i DNG, ali ga nisam koristio zbog kompatibilnosti sa drugim modelima. Ako si na to mislio za boldirano?
Ako si mislio na pristup kameri, to je do Androida. Kamere mobitela se mogu pristupiti sa camera2 API-jem (ja to radim iz native C/C++ koda). Uglavnom svi imaju YUV i JPEG kodiranje, a manji broj DNG.

BTW, kad vec volis fun-facts, evo ti jos jedan: ugaoni precnici sunca i pogotovo mjeseca (kada je u perigeju) su gotovo identicni atmosferskoj refrakciji na horizontu (cca 34') tako da pocinju izlaziti, ili jos zalaze, dok su cijelim precnikom ispod horizonta.
toska

#2081 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by toska »

Nisam mislio na na kakvo kodiranje već čisto fotoaparat tog Samunga.
Može li snimiti bilo koju planetu čisto bez uljepšavanja astro-softverom.
Malo je vjerovatno da može i time je priča završena, ali...?
drag_gost

#2082 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by drag_gost »

Dozer wrote: 13/04/2026 08:37 Prvi moj bold se sasvim lijepo referise na tvoje objasnjenje covjeka iz Urfe.
Znaci, nauka nema pojma ko je, zasto i kako izgradio Gobekli Tepe, a jos manje sta i koga zaista predstavlja covjek iz Urfe, ali se kao objasnjenje uredno utrpava da je to unjetnicko djelo, stilizacija, itd.. Ozbiljno?
To, kao, znamo, a nemamo pojma ko, zasto i kako?
Upravo je ovo odlican primjer podvodjenja necega od prije 11-12.000 g. pod danasnje shvatanje.
Pokusava se jednostavno objasniti nesto o cemu u realnosti ne znamo nista i nemamo nikakvih dokaza za takve tvrdnje.

Naravno da priroda nema obavezu da bude logicna, ali mi ovdje ni ne pricamo o prirodi, nego o necemu sto je neko nekad zapisao, nacrtao, naslikao i napravio. Kada nauka ne zna ni ko, ni zasto, ni kako je to tako zapisano, napravljeno, itd., a jos manje za sta je tacno sluzilo ili sta je predstavljalo, sta nam preostaje?
Intuicija i logicko povezivanje stvari koje vidimo, zar ne?

250.000 g. - zar lingvista Zacharija Sichin, koji je vazio za strucnjaka za sumersko klinasto pismo, nije upravo to tako preveo sa sumerskih plocica?
Naravno, onda je nauka nekako to opovrgla, iako bas i nije dala bilo kakve kontra dokaze za te svoje tvrdnje.
Medjutim, bilo je tu jos nekih prevoda, tipa za tzv. planetu Nubiru koja ima elipticnu orbitu oko naseg suncevog sistema i priblizi nam se svakih 3.600 g.. Nauka je i ovo odbacila, logicno, jer nije bilo nikakvih dokaza za takvo nesto.
Napisao je i knjigu o tome.
https://www.academia.edu/35576685/Zecha ... sti_planet

A onda, 2016. s Caltech-a otkriju ovo - https://www.caltech.edu/about/news/calt ... anet-49523.

I, naravno, "autoritet" za tu oblast, tj. NASA, odmah ide u razvodnjavanje i negiranje, ali ipak ne potpuno, nego se ostavlja prostor za diskusije.
Ako je Sicin tacno preveo za tu planetu, i razne druge stvari, zasto bi se onda sumnjalo u 250K godina?

Kazes da nas intuicija uvodi u pseudonauku, ali se ja s tim nikako ne mogu sloziti jer su upravo intuicija i logika prethodili stvaranju bilo cega i svega prije uspostavljanja danasnjeg naucnog metoda. S tog stanovista, malo je besmisleno negirati intuiciju i logiku, jer to dvoje je i dovelo do danasnje nauke, a nisu nestali s uspostavljanjem naucne metode.

Postoji brdo stvari za koje svima nama upravo intuicija, a cesto i logika, ukazu na nesto.
Npr. kad te neko laze na manipulativni nacin, uvezujuci vise faktora price u tu manipulaciju, nema bas neke naucne metode da to shvatis, nego upravo imas intuiciju, a onda i logiku kojom ces povezati te elemente manipulacije i shvatiti da te taj neko laze.
Nije me bilo neko vrijeme, pa da ne ostanem duzan. Izvinjavam se ako si cekao dugo na odgovor, morao sam i da iscitam sve. Krenucu redom, stavku po stavku.

Prvo, nije tacno da nauka kaze da znamo tacno ko, zasto i kako za Gobekli Tepe i Urfa Mana. Nauka kaze mnogo, mnogo skromnije. Doslovno kaze da imamo arheoloski kontekst, dataciju, materijal, stil, slicne nalaze iz iste regije i kulturni okvir. Iz toga zakljucujemo da su to ljudski neoliticki artefakti. UNESCO za Gobekli Tepe eksplicitno navodi da su monumentalne strukture gradile grupe lovaca i lovaca sakupljaca u predkeramickom neolitu i da su vjerovatno imale drustvenu i ritualnu funkciju. Samim time to nije izmisljena prica bez dokaza, nego zakljucak iz arheoloskog konteksta. Izvor: https://whc.unesco.org/en/list/1572/

Ista stvar ti je i za Covjeka iz Urfe. Niko ozbiljan ne tvrdi da znamo tacno ime osobe ili tacan ritualni smisao statue. Ali znamo da je rijec o kamenoj, ljudskoj figuri iz predkeramickog neolita, nadjenoj u arheoloskom kontekstu kod Sanliurfe, s datacijom oko 9. milenija p.n.e. i paralelama sa drugim neolitickim antropomorfnim statuama iz regije. Slicnosti zaista postoje i dokazani su. To je osnovni razlog zasto se tumaci kao stilizovana ljudska i ritualna figura, nema to veze sa danasnjim shvatanjem.

Tvoja greska je sto tvrdis da postoje samo dvije opcije. Ili znamo 100% sve, ili ne znamo nista pa je svaka spekulacija ravnopravna. To je fatalizam u raspravi, binarna dedukcija. U nauci postoje nivoi sigurnosti i nauka uvijek ostavlja prostor za prosirivanje. U principu, ne moramo znati tacno zasto je nesto napravljeno da bismo znali da je napravljeno ljudskim alatima, u ljudskom naselju i u specificnom ljudskom kulturnom sloju. Ne znamo ni ime svakog zidara, ali mozemo znati da odredjeni zid nije arheoloska stijena da banalizujem.

E sada Sicin (Sitchin), tu ti posebno argumentacija nikako ne pije voda. On nije nikakav autoritet za sumersko klinasto pismo u akademskom smislu i njegove interpretacije nisu prihvacene u asiriologiji i sumerologiji. Covjek je pratio alternativna citanja koja ne prate standardnu filologiju i to je dokazano. Ako hoces stvarne autoritete, onda ne gledas youtube autore ni popularne SF pisce, nego ljude koje citiraju univerziteti, muzeji, strucni casopisi i kriticka izdanja tekstova. Dakle, Samuel Noah Kramer je najveci autoritet. Njegova knjiga History Begins at Sumer nije je must have ako te ovo zaista zanima. Takodjer, Thorkild Jacobsen i Jeremy Black su odmah do njega. Ako ti trebaju direktni akademski linkovi ka njihovim radovima javi se (forum mi ne dozvoljava da postavljam vise linkova), procitao sam sve njihove radove. Zasto ne koristis Kramer-a, Jacobsen-a, Oxford ETCSL i British Museum prevode, nego jednog autora kojeg akademija ne prihvata? Da li si procitao rad od Sitchin-a prije nego si ga postavio ovdje? Znaci, ako se tvrdi da su Sumeri zapisali Homo sapiens prije 250 000 godina kao sto tvrdis, onda treba pokazati originalnu tablicu, transliteraciju, standardni rjecnik i prevod priznatih sumerologa. Bez toga nema argumenta i to ne znaci da je nauka opovrgla bez dokaza, nego akademska filologija ne nalazi to sto on tvrdi u tekstovima.

Dalje, planet Nine. To uopstenije potvrda Nibirua. Caltech 2016 nije otkrio planetu u smislu da je snimljena, nego je predlozio hipoteticku planetu na osnovu orbitalnog grupisanja ekstremnih transneptunskih objekata. Sam Caltech kaze da planeta nije direktno posmatrana, nego inferirana modeliranjem i simulacijama. To je potpuno suprotno od Sicinove price o Nibiru-u koji se vraca svakih 3600 godina i ulazi u unutrasnji Suncev sistem. Planet Nine ako zaista i postoji, bio bi daleko iza Neptuna, sa orbitalnim periodom reda desetina hiljada godina, ne 3600 godina. Vidis li kako to sto tvrdis je na zor uvodjenje pseudonauke i sektaska dedukcija na osnovu neprovjerenih dokaza. Nista NASA ne razvodnjava kao sto tvrdis, ovo je dokazivo nezavisno. Ona ostavlja mogucnost, hipotezu. Izvor: https://science.nasa.gov/solar-system/planet-x/. To je disciplina, a ne negiranje. Moderna tvrdnja mora odgovarati brojkama. Dakle, masa, orbita, period, udaljenost i uticaj na poznata tijela, a tu Nibiru i Planet Nine nisu ista stvar.

Sto se tice intuicije, niko ne negira intuiciju kao pocetak razmisljanja. Intuicija zaista moze dati dobru hipotezu, ali je problem kada se intuicija uzima kao dokaz. U nauci je redoslijed prvointuicija ili ideja, pa test, mjerenje, provjera i mogucnost greske. U pseudonauci je redoslijed intuicija, pa selektivno trazenje detalja koji joj odgovaraju. Mnoge naucne ideje i dan-danas nastaju iz treniranog mozga, odnosno produktom intuicije, ali bez dokaza a tvrdnje da imamo dokaz izlazi se iz okvira nauke. To je ogromna razlika i to se jasno vidi iz ovoga iznad napisanog.
Dozer

#2083 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by Dozer »

Laplace wrote: 24/04/2026 14:56
RtrnOfSalisbury wrote: 24/04/2026 14:43 glede ovije razdaljina u svemiru, cito sam da se prostor more presaviti ko papir i onda dvije tocke dodzu vrlo blizu jedna drugoj. predlozio sam da se ne ide sa savijanjem neg da se skroz presavije i ispegla tako da tacke dodzu jedna na drugu i onda nikakav tanjur ili letjelica ne treba. jednostavno preskocis ko preko tarabe ili se provuces ko ispod zice i ete ga. to bi bila ideja da i mi nekog posjetimo :idea: sve zavisi od velicine tacke, ako je veca tacka svasta bi se moglo provuc kroznj
Samo još da prevaziđemo par milijardi tehničkih poteškoća i izmislimo izvor ogromne energije kakav je danas nezamisliv i - peace of cake.
Vrlo povrsno...
Nama je mozda nezamisliv, ali civilizaciji.starijoj 10-100.000-1M+ godina vjerovatno nije.
Ni mi do prije 120 godina nismo znali za struju... do prije 70 za nuklearnu energiju... itd..
Dozer

#2084 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by Dozer »

zilog wrote: 24/04/2026 19:22
Dozer wrote: 24/04/2026 19:10
Spoiler
Show
Laplace wrote: 24/04/2026 15:24

Kratak upit AI i "nikad objašnjeno skoro jednosatno odzvanjanje Mjeseca" popstaje sasvim objašnjeno. Citiram:

I to je problem sa teoretičarima zavjera: nula truda da se pokuša naći objašnjenje neke pojave. Nađe se nešto "misteriozno" i odmah povjeruje u to, bez ikakvog fact checkinga.
Zajebavas se, naravno...?
Sta je objasnjeno, jadan ne bio? Kako su utvrdili tu "strukturu"? Telepatijom?
Kad i gdje su vrsena ta busenja na Mjesecu, pa da su dosli do gornjih "naucnih" zakljucaka i znanja o slojevima i jezgri?
Pa mi nemamo pojma ni kako je pod nasim nogama na Zemlji, samo nagadjamo iz poznatih geoloskih desavanja, ali ne znamo 100%. A ne znamo jer - nemamo jos uvijek nacin da istrazimo. Najdublje sto smo ikad kopali, tacnije busili, jeste rupa u Rusiji, na
12.600m, tj. 12.6km. Niko nikad dublje od toga nije nista izbusio.
Ali - mi znamo :lol:

Ovo postaje tragikomicno :lol:

Pokusavam s vama komunicirati normalno, ali ne vrijedi jer se slijepo drzite potpuno nedokazanih "naucnih" narativa.
Jos samo da ti neko objasni, da se struktura unutrasnjosti zemlje (ili mjeseca), moze odrediti i bez busenja.

Iz gotovo istog razloga, zbog kojeg, za jedan RTG pluca - ne zavrsis disektiran na patologiji...
Eto, objasni mi ti kako. Imamo georadare koji prodiru desetine km prema sredistu zemlje? Ne, nemamo.
Kako se onda to "zna"? Metodom pretpostavke. Da znamo sta nam je tacno pod nigama, znali bismo onda i tacno kad ce koji vulkan eruptirati. Ali - ne znamo. Samo nagadjamo.

Poredjenje s RTG-om je smijesno, btw.
Dozer

#2085 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by Dozer »

Laplace wrote: 24/04/2026 19:38

Kratak upit AI i "nikad objašnjeno skoro jednosatno odzvanjanje Mjeseca" popstaje sasvim objašnjeno. Citiram:

I to je problem sa teoretičarima zavjera: nula truda da se pokuša naći objašnjenje neke pojave. Nađe se nešto "misteriozno" i odmah povjeruje u to, bez ikakvog fact checkinga.
Kad i gdje su vrsena ta busenja na Mjesecu, pa da su dosli do gornjih "naucnih" zakljucaka i znanja o slojevima i jezgri?
Pa mi nemamo pojma ni kako je pod nasim nogama na Zemlji, samo nagadjamo iz poznatih geoloskih desavanja, ali ne znamo 100%. A ne znamo jer - nemamo jos uvijek nacin da istrazimo. Najdublje sto smo ikad kopali, tacnije busili, jeste rupa u Rusiji, na

Pokusavam s vama komunicirati normalno, ali ne vrijedi jer se slijepo drzite potpuno nedokazanih "naucnih" narativa.
Tipično. Objasniš mu, on to odbacuje i ismijava. Umjesto da se potrudiš pa naučiš kako se utvrđuje sastav i strukturu planeta, ti unaprijed odbacuješ sva objašnjenja. A objašnjenja su doslovno iznesena u tekstu. Tragikomično.

Ali, tebi i kolegi je sasvim logično da je Mjesec vanzemaljski svemirski brod ili vještaški objekat. Pa da, ima logike ako ne znaš o čemu pričaš.

Vidim da ja ovdje igram šaha sa golubom.
I opet - sta je tacno objasnjenjo? Kojom naucnom metodologijom, analizom, ponovljenim testiranjem, itd. se doslo do tih zakljucaka?

Da, ako ti je preko puta sahovske table ogledalo...
Dozer

#2086 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by Dozer »

zilog wrote: 24/04/2026 19:54
toska wrote: 24/04/2026 19:46 Uvijek su ismijavani oni ispred svoga vremena, sudbina genijalaca :sad:
ISTINA, za 0.0001% ismijavanih
onih 99.9999% su i dalje - budale

:pisnuo:
Pa, vrijeme uvijek pokaze da je to, zapravo, tacno. Mozemo samo oko nekih zadnjih primjera, tipa Tesla, Ainstein...

:pisnuo:
zilog

#2087 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by zilog »

Dozer wrote: 25/04/2026 02:27
Spoiler
Show

Jos samo da ti neko objasni, da se struktura unutrasnjosti zemlje (ili mjeseca), moze odrediti i bez busenja.

Iz gotovo istog razloga, zbog kojeg, za jedan RTG pluca - ne zavrsis disektiran na patologiji...
Eto, objasni mi ti kako. Imamo georadare koji prodiru desetine km prema sredistu zemlje? Ne, nemamo.
Kako se onda to "zna"? Metodom pretpostavke. Da znamo sta nam je tacno pod nigama, znali bismo onda i tacno kad ce koji vulkan eruptirati. Ali - ne znamo. Samo nagadjamo.

https://en.wikipedia.org/wiki/Seismic_tomography
Seismic tomography is similar to medical x-ray computed tomography (CT scan) in that a computer processes receiver data to produce a 3D image, although CT scans use attenuation instead of travel-time difference.
Image
drag_gost

#2088 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by drag_gost »

Laplace wrote: 23/04/2026 18:22
toska wrote: 23/04/2026 18:19
Laplace wrote: 23/04/2026 15:49

Ne znam šta je neko pokušao sa ovom donjom slikom, samo znam da je uspio od sebe napraviti budalu. Valjda je htio da ispadne pametniji od NASA-inih stručnjaka a ispao idiot.
Image

Image
Isti vrag.
Ove slike su scena iz filma Capricon One: https://www.imdb.com/title/tt0077294/

Ima li nekih ozbiljnijih dokaza, argumenata, necega provjerenog, a ne ovako lupati gluposti? Ne obracam se tebi @Laplace, nego ovome iznad.
drag_gost

#2089 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by drag_gost »

toska wrote: 24/04/2026 16:51
Priča o „odzvanjanju“ Mjeseca nakon spuštanja sondi i eksplozija Apolla nije mit, već rezultat specifičnih geoloških i fizikalnih osobina Mjeseca. NASA je zabilježila da se Mjesec ponašao kao da „zvoni poput zvona“ jer nema tekuću jezgru i zbog vrlo suhe, krhke strukture koja prenosi seizmičke valove neuobičajeno dugo. To je danas objašnjeno i nije dokaz da je Mjesec šupalj.

📌 Porijeklo priče
Apollo 12 (1969.): Nakon što je lunarni modul namjerno srušen na površinu, seizmometri koje su astronauti postavili zabilježili su potres koji je trajao više od sat vremena.

NASA-ini znanstvenici tada su opisali da se Mjesec „ponašao kao zvono“, što je ušlo u popularnu kulturu i kasnije potaknulo razne teorije zavjere.

🔬 Naučno objašnjenje
Struktura Mjeseca: Za razliku od Zemlje, Mjesec nema veliku tekuću jezgru koja bi prigušila seizmičke valove.

Suhe stijene: Mjesečeve stijene su vrlo suhe i krhke, pa seizmički valovi putuju dalje i sporije se gube.

Seizmički odziv: Umjesto brzog smirivanja kao na Zemlji, vibracije se dugo zadržavaju, što daje efekt „odzvanjanja“.

NASA-ini podaci: Apollo misije (12, 14, 15, 16) postavile su mrežu seizmometara koji su radili do 1977. i potvrdili da Mjesec ima vrlo specifičan seizmički profil, ali nije šupalj niti metalan.

❌ Teorije zavjere
Neki su tvrdili da „odzvanjanje“ znači da je Mjesec šupalj ili umjetno tijelo.

Naučna zajednica odbacila je te tvrdnje: seizmički podaci jasno pokazuju da Mjesec ima slojevitu unutrašnju strukturu (koru, plašt, manju jezgru), ali bez tekućih slojeva koji bi ublažili vibracije.

✅ Zaključak
Fenomen je stvaran: Mjesec se zaista ponaša drugačije od Zemlje pri udarima.

Objašnjenje je poznato: Radi se o kombinaciji suhe geologije i odsustva tekuće jezgre.

Nema misterije: Nauka je dala jasno objašnjenje, iako popularni opis „zvoni poput zvona“ i dalje živi u javnosti.
Kaže ti AI da se Mjesec ponaša kao šupalj zbog bla, bla... i gotovo, ti sretan odgovorom. Tako vam mogu prodati sve.
Ne vidite tu ništa čudno?

Zapitaš li se što je šupalj i ima li možda nešto u njemu?

Evo Nasine slike, ulaz u Mjesec, stvarno rupa, provjerite:

Image
Ovo je poznata lunarna kolapsna jama iznad lavinog tunela. Crna unutrasnjost je sjena, a ne portal u unutrasnjost Mjeseca kao sto se tvrdi bez dokaza. Ima ih vise ovakvih i ozbiljni su kandidati za eventualne baze (ljudske) u buducnosti.
toska

#2090 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by toska »

Zašto se sve planete vrte u jednom smjeru, a samo Venera kontra?

Šejtan neki, ili žensko :?
drag_gost

#2091 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by drag_gost »

I Uran je ekstremno nagnut. Mnogi mjeseci takodjer.
lajkujMe

#2092 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by lajkujMe »

toska wrote: 25/04/2026 07:01 Zašto se sve planete vrte u jednom smjeru, a samo Venera kontra?

Sve su teorije, Merkur je haman pa tidaly locked ali ima sporu rotaciju.
Uran je uletio u orbitu gdje jeste nije mu tu originalna orbita zato je i van ose s ostalim planetama.

Za Veneru misle da je nekas davno imala veliki sudar s drugim nebeskim tijelom i zato obrnuta rotacija ali sve su to teorije :D
toska

#2093 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by toska »

lajkujMe wrote: 25/04/2026 07:32
toska wrote: 25/04/2026 07:01 Zašto se sve planete vrte u jednom smjeru, a samo Venera kontra?

Sve su teorije, Merkur je haman pa tidaly locked ali ima sporu rotaciju.
Uran je uletio u orbitu gdje jeste nije mu tu originalna orbita zato je i van ose s ostalim planetama.

Za Veneru misle da je nekas davno imala veliki sudar s drugim nebeskim tijelom i zato obrnuta rotacija ali sve su to teorije :D
Nešto je Veneru opalilo sa stane i sad se vrti naopako,
svašta.
drag_gost

#2094 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by drag_gost »

Tako je i zbog toga na Veneri brze prodje godina nego dan. Jako sporo rotira.
drag_gost

#2095 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by drag_gost »

zilog wrote: 25/04/2026 06:01

Seismic tomography is similar to medical x-ray computed tomography (CT scan) in that a computer processes receiver data to produce a 3D image, although CT scans use attenuation instead of travel-time difference.
Image
Geofizika, geofizika. Ogroman dio moderne nauke je zasnovan na indirektnim mjerenjima. Nismo izbusili ni Sunce, pa znamo temperaturu, sastav, pa tako i unutrasnju strukturu. Nismo usli u atom, pa znamo energetske nivoe, nismo otisli u centar galaksije, pa znamo da tamo postoji supermasivni kompaktni objekt, termometar na primjer ne mora ici u centar zvijezde da bi mjerio fiziku zvijezde. Nauka ne radi samo lopatom i bagerom. Tokom Apollo misija postavljeni su seizmometri na povrsinu Mjeseca koji su godinama biljezili mjesecotresi (trazu duze nego na Zemlji, jer je Mjesec nema vode i aktivnu tektoniku) i udari meteoroida. Talasi se sire drugacije kroz razlicite slojeve, isto kao na Zemlji. Modelira se unutrasnja struktura na osnovu preciznih mjerenja.

Sto se tice busenja u Rusiji, od 12.2km dubine (jako je mnogo teorija zavjera oko ovoga takodjer) to je tehnoloski rekord busenja, ne granica znanja.
Dozer

#2096 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by Dozer »

zilog wrote: 25/04/2026 06:01

Image
Znaci, seizmicka tomografija ide do sredista zemlje i daje nam sliku svega slicno CT-u?
Cool... jesmo napredni.
Ali - nece da moze. Kako rekoh - ne znamo tacno, nego nagadjamo.
Seismic tomography is a powerful, yet inherently limited, imaging technique. Its precision varies dramatically based on data coverage, ranging from sub-kilometer resolution in densely monitored industrial or volcanic areas to hundreds of kilometers in the deep Earth.

While it can successfully resolve velocity variations of 10–30% in material properties, it often acts more as a "blurry" snapshot of the Earth's interior than a crisp, high-definition image.
Prestanite slijepo vjerovati u nasu nauku i prihvatite da jos uvijek nismo dovoljno razvijeni, i samim tim da ne znamo puno sustinskih stvari. Puno toga mi i dalje pretpostavljamo na bazi onoga sto znamo, ali to apsolutno ne znaci da su nase pretpostavke zaista tacne.
drag_gost

#2097 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by drag_gost »

Nigdje nauka ne tvrdi da znamo sve, vec da znamo sto znamo, a pogotovo ne trazi da joj se vjeruje slijepo. Isto kao i za CT, moze se uzeti i mikroskop. Ni on ne vidi sve molekule odjednom a pogotovo ne u 4K rezoluciji, pa biologija nije nagadjanje. Ukoliko je zanimljivo da se cita ili diskutuje o seizmologiji i CT, pokusacu pojednostaviti pojmove kao sto u P i S talasi, zone sjene, refleksije i refrakcije, nacini oscilacija Zemlje, itd.
Dozer

#2098 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by Dozer »

Zaista poredite seizmicku tomografiju s CT-om....? Ozbiljno?
drag_gost

#2099 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by drag_gost »

Ja sam je poredio samo kao analogiju principa, ne kao identicnu tehnologiju. To uopste nisu iste stvari, medjutim poredi se inverzni princip rekonstrukcije unutrasnjosti iz prolaska talasa kroz medij. Kod CT su elektromagnetni zraci, dok su kod seizmicke tomografije elasticni talasi, gdje fizika i izvor naravno da nisu isti, medjutim logika zakljucivanja jeste srodna. Mogu pojasniti detaljnije ako je potrebno.
Dozer

#2100 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by Dozer »

Nije potrebno. Znam sta je sta, zato i pitam da li zaista poredite to dvoje, pogotovo u odnosu na predmete skeniranja.
Post Reply